Соус до риби – відмінне додаток до рибної страви, приготовленому з будь-якого рецепту. Він підкреслює смак риби, «ховає» іноді неприємний запах і додає рибі соковитість і ніжність. Готують соуси на основі молока, пива, білого вина і соєвого соусу і додаванням різних прянощів. Для помірно-жирної риби соус підійде будь-яка, починаючи від масла до фруктового з легкою кислинкою. До жирній рибі подається тільки соус з вираженим кислим смаком.
Білий соус до риби
В цьому рецепті вам представляється класичний варіант білого соусу до риби, на основі якого, додавши сир, часник, зелень, лимон або замінивши молоко вершками, сметаною, бульйоном або білим вином, ви отримаєте різні смакові варіації. Білий соус подається до помірно жирної і ніжною рибі, наприклад до червоної. Готується білий соус на молоці та борошна, з додаванням вершкового масла і мускатного горіха.
Інгредієнти на
2 порц.
- Молоко коров’яче 1 склянка
- Борошно 1 ст. л.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Мускатний горіх 1 щіпка
- Сіль 1 щіпка
Процес приготування:
- Як приготувати смачний соус до риби? Першим ділом потрібно відміряти інгредієнти для соусу в потрібній кількості.
- Для варіння соусу взяти посуд з товстим дном, щоб соус не підгорів. В неї покласти ложку вершкового масла і розтопити на невеликому вогні.
- Борошно просіяти через сито і пересипати в розігріте масло.
- На середньому вогні при безперервному помішуванні борошно обсмажити, щоб придбала золотистий колір.
- Потім до обсмаженої борошні тонким струменем перелити саме холодне молоко і цю суміш відразу почати активно перемішувати віночком, тоді соус вийде однорідним і без грудочок борошна.
- За кілька хвилин варіння, соус придбає густу консистенцію. Вогонь відразу вимкнути і насипати в соус по дрібці солі і мускатного горіха. Приготовлений білий соус відразу подати до риби, інакше він покриється плівкою і порушиться його текстура. Вдалих і смачних страв!
Як приготувати соус до смаженої риби?
Смажена риба смачна сама по собі і на нашому столі частий гість, але деякі сорти риб володіють специфічним присмаком і запахом. Соус до такої рибі прибирає ці неприємні моменти, а смак благородної риби, робить більш яскравим і насиченим. До смаженої риби, незалежно від жирності, подають білі соуси на основі сметани та вершків з різними доповненнями. У цьому рецепті готуємо соус на вершках з додавання щавлю і цибулі.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Вершків будь-якої жирності – 250 мл
- Щавель – 1 пучок.
- Цибуля – 1 шт.
- Борошно – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Пучок свіжого щавлю добре промийте, струсіть зайву рідину і потім його дрібно нашаткуйте.
Крок 2. Очищену цибулину наріжте невеликими кубиками. У посуді з товстим дном розтопити вершкове масло і обсмажте в ньому до прозорості цибульну нарізку.
Крок 3. Потім до цибулі перекладіть нарізаний щавель, перемішайте і тушкуйте на невеликому вогні, щоб щавель змінився в кольорі.
Крок 4. Далі до цих овочів налийте холодні вершки.
Крок 5. В останню чергу насипте в соус по столовій ложці борошна з цукром і додайте дрібку солі. Соус добре перемішайте і доведіть до кипіння, тільки не кип’ятіть.
Крок 6. Потім соус трохи охолодіть і збийте заглибним блендером або в чаші звичайного блендера до стану однорідного пюре.
Крок 7. Соус до смаженої риби готовий. Його можна подавати до столу як гарячим, так і холодним. Приємного апетиту!
Ніжний вершковий соус до риби
Вершковий соус володіє оригінальним і ніжним смаком. Він готується до червоної або білої риби, подається окремо у соуснику або в ньому риба запікається. Вершки для соусу беруться тільки жирні. У ньому доречні кислі добавки і доповнюється вершковий соус цибулею, часником і зеленню.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Вершки 22-30% – 240 мл
- Цибуля подрібнений – 1 ст. л.
- Часник подрібнений – 1 ст. л.
- Вино біле сухе – 120 мл
- Борошно – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- нарізаний Кріп – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очистіть цибулю і зубки часнику. Кріп промийте. Потім ці овочі дрібно наріжте і ложкою відміряйте їх кількість. Підготуйте і інші продукти для соусу.Крок 2. У сковорідці або сотейнику на середньому вогні розтопити шматочок вершкового масла.
Крок 3. Потім насипте до нього ложку просіяного пшеничного борошна і при активному перемішуванні лопаткою обсмажте борошно, щоб стала золотистою і без грудочок.
Крок 4. До обсмаженої борошні перекладіть нарізані часник з цибулею і їх при помішуванні, посмажте до м’якості протягом хвилини.
Крок 5. Потім у сковороду влийте 120 мл сухого білого вина.Крок 6. За вином відразу налийте вершки і віночком ці інгредієнти перемішайте до однорідного стану. Варіть соус при безперервному помішуванні, поки він не стане густим. Пам’ятайте, що густота соусу залежить від часу варіння. Загустілий зніміть соус в плити.
Крок 7. Потім до соусу покладіть ложку гірчиці і зеленого кропу, додайте за смаком сіль і перець і перемішайте ще раз.
Крок 8. Вершковий соус до риби готовий. Зніміть пробу і можете його відразу подати до столу або використовувати для приготування інших рибних страв. Приємного апетиту!
Соус до риби з сметани
Сметанний соус ідеально доповнює рибні страви та його зазвичай подають до білої риби: трісці, окуні або тілапії. Готується соус без теплової обробки на основі свіжої натуральної сметани жирністю 20%. У цьому рецепті вам пропонується доповнити сметанний соус зеленню, лимоном, кедровими горішками і соєвим соусом, в яких укладений особливий секрет смаку цього соусу.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Сметана – 200 гр.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Кріп – 4 гілочки.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Кедрові горіхи – 1 жменя.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте зазначені в рецепті інгредієнти для сметанного соусу.Крок 2. Лимон добре промийте, розріжте навпіл і з однієї половинки акуратно зніміть тонкий шар цедри, щоб до неї не потрапила біла м’якоть, інакше цедра в соусі буде трохи гірчити.
Крок 3. Кріп і петрушку промийте під холодною водою і струсіть зайву рідину. Потім зелень наріжте середніми шматочками, щоб вона відчувалася в соусі.
Крок 4. У посуд для приготування соусу перекладіть сметану, додайте до неї 3 ложки соєвого соусу, перемішайте.
Крок 5. Потім до сметанної суміші насипте лимонну цедру.Крок 6. Далі перекладіть до неї нарізані кріп і петрушку.
Крок 7. В останню чергу насипте до соусу жменю кедрових горіхів.
Крок 8. Всі інгредієнти добре перемішайте ложкою. Сметанний соус до риби готовий. За бажанням, можете надати йому блендером шовковисту однорідну консистенцію. Подавайте соус до столу холодним. Він може пару днів зберігатися в холодильнику під шматочком харчової плівки. Смачних і вдалих страв!
Соус до запеченої червоній рибі
Запечена червона риба подається до столу з білим соусом, приготованим на обсмаженої борошні з додаванням жирних вершків і інших компонентів (спецій, приправ, зелені). Такий соус доповнює запечену рибу пікантними вершковими нотками і в рази покращує її смак.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Вершки 20-30% жирності – 200 мл
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Борошно – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Добре розігріваємо чисту суху сковорідку і бажано з антипригарним покриттям. Потім у неї насипаємо ложку пшеничного борошна.Крок 2. При постійному помішуванні лопаткою, борошно обсмажуємо на середньому вогні до появи легкого димку і зміни її кольору на золотистий. Тоді кладемо в сковорідку шматочок вершкового масла, вогонь зменшуємо і лопаткою розтираємо борошно з маслом до однорідного стану.
Крок 3. Потім наливаємо в обсмажене борошно жирні вершки і активно перемішуємо.
Крок 4. Коли соус придбає потрібну вам консистенцію, вимикаємо вогонь. Насипаємо в соус за смаком сіль, чорний перець, дрібно нарізану зелень, ще раз перемішуємо і подаємо гарячим до запеченої червоній рибі. Приємного апетиту!
Соус «Тартар» до риби в домашніх умовах
Соус «Тартар» добре доповнює смак риби, приготованої будь-яким способом. Варіантів цього соусу багато і кожна господиня вибирає по своєму смаку. «Тартар» до риби готується на основі відвареного курячого жовтка, гірчиці, соку лимона і рослинного масла з додаванням подрібнених солоних огірків і зелені. Фішка цієї заправки – гладка текстура соусу з шматочками овочів.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 150 гр.
Склад:
- Яйце – 2 шт.
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Огірок солоний – 40 гр.
- Зелень – 1 пучок.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 1.5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Курячі яйця заздалегідь відварити круто, остудити і очистити від шкаралупи. Потім відокремити жовтки від білків і подрібнити їх на дрібній тертці відразу в посуд для приготування соусу. Білки використовувати не потрібно.Крок 2. До подрібненим жовтків налити потрібну кількість рослинного масла, покласти чайну ложку столової гірчиці і добре збити міксером до однорідного і гладкого стану.
Крок 3. Потім до цієї маси видавити сік половинки лимона і по своєму смаку додати сіль із чорним меленим перцем.
Крок 4. Солоний огірок разом з шкіркою нашаткувати мініатюрними кубиками. Зелень промити і дрібно нарізати. Цю овочеву нарізку перекласти до яєчної маси.
Крок 5. Потім ложкою соус, добре вимішати і поставити на деякий час в холодильник для охолодження.Крок 6. Охолоджений соус «Тартар» перекласти в соусницю і можна подавати до риби. Такий соус добре зберігається в холодильнику протягом тижня. Смачних і вдалих страв!
Покроковий рецепт соусу до риби по-польськи
Соус по-польськи ідеально підходить до риби, приготовленої будь-яким способом і особливо нежирної: смаженої, вареної або запеченої. Обов’язковими для нього є два компоненти – відварене яйце і молочний продукт, найчастіше у вигляді вершкового масла. Олія для соусу тільки розтоплюється і не кип’ятиться. Доповнюється смак соусу зелень і спеції за бажанням.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Яйце – 3 шт.
- Масло вершкове – 160 гр.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати продукти для соусу у вказаній в рецепті кількості.
Крок 2. Відварити круто три курячих яйця і варити їх не менше 10 хвилин. Потім яйця остудити в крижаній воді.
Крок 3. Відварені й охолоджені яйця очистити від шкаралупи і дуже дрібно порубати ножем або подрібнити будь-яким іншим способом.
Крок 4. Пучок петрушки промити під проточною водою, струсити зайву рідину і потім її дрібно нашаткувати.
Крок 5. Лимон добре промити, розрізати навпіл і з однієї половинки рукою віджати сік.
Крок 6. На чистій сковорідці розтопити вершкове масло при постійному помішуванні лопаткою. Коду масло стане рідким, вогонь зменшити до мінімального.
Крок 7. У гаряче масло перекласти подрібнене яйце з петрушкою, налити лимонний сік і додати сіль за смаком. Варити соус при постійному помішуванні протягом 3 хвилин на маленькому вогні.
Крок 8. Соус до риби по-польськи готовий. Перелити його в соусницю і подати до столу. Приємного апетиту!
Простий і смачний лимонний соус до риби
Тандем риби і лимона вважається класикою в кулінарії, тому лимонний соус навіть звичайну рибу робить ресторанним делікатесом. Для соусу використовують тільки цедру і сік лимона, а основу беруть будь-яку. У цьому рецепті готуємо лимонний соус на майонезі з соєвим соусом і доповнимо його смак часником.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Майонез – 100 гр.
- Лимон – ½ шт.
- Соєвий соус – 40 мл
- Часник сушений – 2 гр.
- Приправа для риби – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку підготуйте зазначені в рецепті інгредієнти для приготування лимонного соусу.
Крок 2. У посуд для соусу покладіть 100 гр. будь майонезу. Налийте до нього якісний соєвий соус і виделкою або вінчиком добре перемішайте.
Крок 3. Потім насипте до цієї маси щіпку рибної приправи і сушений часник. Його можна замінити подрібненим на часничниці свіжим часником.
Крок 4. Лимон ретельно промийте і розріжте навпіл. З однієї половинки акуратно зніміть тонкий шар цедри і рукою відіжміть сік. Потім всі ці інгредієнти ще раз добре перемішайте.
Крок 5. Лимонний соус до риби готовий. Перекладіть його в красиву соусницю і можете подавати до столу. Приємного апетиту!