В’ялені помідори в олії на зиму – це набуває популярність заготівля томатів і навіть помідорне ласощі з особливим благородним смаком. В’ялені помідори додають до багатьох страв: супів, пасти, піци, бутербродів, салатів, омлетів і ін. В’ялять помідори в духовці або сушарці. Смак їх доповнюють пряними травами і часником, а для зберігання заливають маслом. У заготівлі один мінус – мала кількість після сушіння, але це компенсується смаком.
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії
В’ялені помідори найчастіше готуються в духовці, а для зберігання на зиму заливаються рослинним маслом. Для заготівлі вибирають невеликі, м’ясисті і трохи недостиглі сорти томатів, інакше залишиться після в’ялення тільки шкірка. У цьому рецепті для заливки беремо оливкова олія, пряні сушені трави (базилік, розмарин і чебрець) і часник.
Інгредієнти на
5 порц.
- Помідори 5 кг
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Базилік свіжий 2 ч. л.
- Чебрець 2 ч. л.
- Розмарин 2 ч. л.
- Часник за смаком
- Масло оливкове 600 мл
- Масло рослинне для змазування дека
Процес приготування:
- В’ялені помідори в олії на зиму вийдуть у вас смачними при правильному виборі томатів. Їх добре промийте холодною водою. Потім розріжте на половинки і насіння бажано видалити чайною ложкою. Половинки помідорів розкладіть на чистому рушнику зрізом донизу і залиште на 2 години, щоб пішла частина соку.
- Деко застеліть папером і трохи змастіть рослинною олією. На нього розкладіть зрізом догори половинки помідорів.
- зазначених У рецепті пропорціях змішайте цукор з сіллю і посипте цією сумішшю помідори.
- увімкніть Духовку на 60 градусів і поставте в неї деко з помідорами. Залиште дверцята відчиненими для конвекції повітря. Сушіть помідори протягом 4-6 годин, періодично змінюючи листи місцями, щоб вялились помідори рівномірно. Вони повинні вийти сухуватими і гнучкими.
- Оливкова олія добре змішайте з сухими травами і залишити для настоювання.
- Сухим способом стерилізуйте невеликі баночки з кришками.
- На дно банок покласти розрізаний на слайсы часник.
- Потім в банки досить щільно укладіть в’ялені часточки помідорів.
- Повністю залийте в’ялені помідори приготовленої масляною сумішшю.
- Зайвого повітря в банках не повинно залишатися.
- Приготовані на зиму в’ялені помідори в духовці в маслі, щільно закрийте кришками і поставте на зберігання в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії в цьому рецепті вам пропонується приготувати для зберігання без холодильника. Вялятся помідори, як і в класичному варіанті, але заливаються гарячим маслом, що їх добре зберігає. У цьому рецепті вибираємо тверді і не дуже соковиті помідори і вялим їх при 100 градусів протягом 6 годин.
Час готування: 7 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Помідори – 2 кг
- Масло оливкове – 200 мл
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Розмарин – 1 гілочка.
- Орегано – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори промийте і обсушіть серветкою. Розріжте їх на 4 часточки і ножем видаліть м’якоть з насінням.
Крок 2. Нарізку помідорів перекладіть в глибокий посуд, залити до них 3 ложки оливкової олії.
Крок 3. Потім руками помідори акуратно перемішайте, щоб маслом були покриті всі скибочки.
Крок 4. Деко застеліть папером і викладіть на нього помідорні часточки. Посипте їх невеликою кількістю суміші солі з чорним перцем.
Крок 5. Увімкніть Духовку на 100°С. Покладіть помідори на 6 годин, залишивши дверцята відчиненими і цей момент обов’язковий, інакше помідори не підсохнуть. За процесом в’ялення слідкуйте.
Крок 6. Після закінчення зазначеного часу в’ялення вийміть деко з духовки і помідори остудіть.
Крок 7. У невелику стерильну баночку (в’ялених помідорів буде небагато) покладіть часник з розмарином.
Крок 8. Потім у неї пошарово і компактно укладіть часточки в’ялених помідор, пересипаючи кожен шар щіпка орегано.
Крок 9. Оливкова олія, добре нагрійте, тільки до кипіння не доводите. Гарячим маслом залийте помідори в банці.
Крок 10. Баночку щільно закрийте на добу залиште при кімнатній температурі, а потім переставте на зберігання в комору або підвал. Вдалих і смачних заготовок!
В’ялені помідори в сушарці з маслом на зиму
Гарним варіантом делікатесної помідорної закуски на зиму буде у вас в’ялення помідорів в сушарці з маслом. Процес більш тривалий, порівняно з духовкою, але помідори не підгорають і вялятся рівномірно. Для заливки беремо рослинне масло, а кращою приправою будуть італійські трави.
Час готування: 16 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1.5 кг
- Сіль морська – 2.5 ст. л.
- Масло рослинне – 200 мл
- Часник – за смаком.
- Італійські трави – за смаком.
- Оцет бальзамічний – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів. Помідори вибрати м’ясисті і однакового невеликого розміру.
Крок 2. Томати добре промити, розрізати кожен на 4 часточки і чайною ложкою видалити внутрішню м’якоть з насінням.
Крок 3. Нарізку помідорів перекласти на друшляк, посипати морською сіллю і залишити на півгодини, щоб частина соку скла.
Крок 4. Після закінчення цього часу помідорні часточки розкласти на решітках електросушарки, на невеликій відстані один від одного. На кожну часточку насипати невелику щіпку італійських трав.
Крок 5. Решітки з помідорами помістити в сушарку. Закрити кришку і ввімкнути прилад на 12-14 годин.
Крок 6. За цей час помідорні часточки підсохнуть, але залишаться еластичними.
Крок 7. Їх щільно і пошарово укласти в сухі стерильні баночки. Кожен шар пересипати травами. З цієї кількості помідорів виходять дві баночки об’ємом 250 і 210 мл
Крок 8. Очищені зубки часнику нарізати слайсами. В будь-якому посуді добре нагріти масло з часниковими слайсами, але до кипіння не доводити.
Крок 9. Гарячим маслом залити помідори і додати 1/2 ч. ложки бальзамічного оцту в кожну банку. Зверху помістити часник.
Крок 10. Приготовані в сушарці в’ялені помідори з маслом на зиму щільно закрити кришками і поставити на зберігання в холодильник. Першу пробу можна знімати тільки через тиждень. Вдалих і смачних заготовок!
В’ялені помідори в оливковій олії на зиму
Для заливки в’ялених помідорів ідеально підходить, та й відповідає італійської класики, оливкова олія. Для цієї заготовки важливо якість масла і вибирається нерафінована, інакше смак помідорів може розчарувати. При зберіганні таких помідор в холодильнику, оливкова олія може стати в’язким, тому його можна розбавити рослинним, але тільки в пропорції 1:5, щоб не перебился особливий смак оливкової. Вялим помідори в духовці.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Склад:
- Помідори – 1 кг
- Масло оливкова нерафінована – 250 мл
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 1.5 ч. л.
- Цукор – 2.5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Сушені трави – 1 ч. л.
- Чебрець – 4 гілочки.
- Розмарин – 4 гілочки.
- Оцет бальзамічний – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Для цієї заготовки вибираємо невеликі м’ясисті помідори, наприклад, «Сливка». Відразу підготувати всі спеції, згідно пропорції рецепта. Помідори промити. Очистити головку часнику.
Крок 2. В піалі змішати цукор з сіллю, чорним перцем і сухими травами. Якщо кількість помідор для цієї заготовки більша, а на стандартному листі вміщується 1-1,2 кг томатів, слід правильно розрахувати кількість цих спецій.
Крок 3. Помідори розрізати навпіл або на четвертинки в залежності від їх розміру. Половину очищеного часнику нарізати слайсами. Деко застелити пергаментним папером і викласти на неї помідорні часточки. Кожну часточку посипати приготованою сумішшю спецій і покласти по шматочку часнику. Потім полити помідори рослинним маслом.
Крок 4. Духовку включити на 100 градусів, краще з режимом конвекції, якщо є. В’ялити помідори протягом 6 годин, залишивши двері відчиненими. Якщо у вас два дека, щогодини міняти їх місцями. В’ялені помідори залишити у вимкненій духовці на 1-2 години для охолодження або остудити при кімнатній температурі.
Крок 5. Підготувати невеликі сухі стерильні баночки. У них налити трохи оливкової олії, покласти трохи часнику і ошпарених окропом чебрецю з розмарином.
Крок 6. Потім в баночки пошарово і компактно укладе в’ялені помідори, перекладаючи кожен шар часником з травами і наливаючи оливкова олія. Додати в підлогу-літрові банки по 1 ст. л. бальзамічного оцту. Потім приготовлені в’ялені помідори в оливковій олії на зиму щільно закрити і поставити на зберігання в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!
В’ялені помідори з часником в соняшниковій олії
В’ялені помідори з часником, найчастіше заливаються соняшниковою олією, адже воно в холодильнику не стає густим, так і набагато дешевше оливкової олії. Доповнюється смак в’ялених помідор часником і пряними сушеними травами. У цьому рецепті часником перекладаємо часточки в’ялених помідор, кількість беремо по своєму смаку.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 0,6 л.
Склад:
- Помідори – 2 кг
- Масло соняшникове – 300 мл
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Прованські трави – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зрілі помідори м’ясистих сортів промийте холодною водою і обсушіть серветкою.
Крок 2. Потім наріжте їх шматочками в залежності від розміру томатів.
Крок 3. У часточок видалити підстави плодоніжок і внутрішню м’якоть з насінням.
Крок 4. Деко застеліть папером і покладіть на них помідорні часточки шкіркою вниз. Посипте їх сіллю, прованськими травами і чорним перцем. Увімкніть Духовку на 100°С.
Крок 5. Сушіть помідори протягом 5 годин з відчиненими дверцятами духовки. За цей час часточки значно зменшаться, але повинні залишитися кілька вологими і гнучкими. Важливо помідори не перетримати в духовці.
Крок 6. В’ялені помідори зніміть з дека і трохи остудіть.
Крок 7. Часник очистіть і наріжте слайсами. У невеликі стерильні банки шарами укладіть в’ялені часточки помідорів, перекладаючи їх чесноков і відразу заливаючи соняшниковою олією.
Крок 8. Таким способом повністю заповніть банки, і щоб у них не залишилося бульбашок повітря. Банки закрийте кришками. Приготовлені в’ялені помідори з часником в соняшниковій олії будуть у вас відмінно зберігатися в холодильнику протягом півроку.
Крок 9. Через два тижні в’ялені помідори просочаться маслом і ароматом часнику і їх можна подавати до столу з різними стравами. Смачних і вдалих заготовок!
В’ялені томати в олії з прованськими травами
Смачним варіантом в’ялених томатів в маслі буде доповнення їх прованськими травами, але це на любителя. У цьому рецепті вялим томати в духовці, заливаємо сумішшю рослинного масла з оливковою в пропорції 1:1 і смак доповнимо, поряд з прованськими травами, часником. М’якоть з насінням у томатів не видаляємо.
Час готування: 10 годин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 0,6 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1 кг
- Масло олію – 150 мл
- Масло оливкове – 150 мл
- Часник – 5 зубків.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – за смаком.
- Прованські трави – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для заготівлі візьміть помідори сорту «Сливка» або подібні їм. Томати добре промийте і розріжте на половинки, видаливши тільки підстава плодоніжок.
Крок 2. Половинки помідорів викладіть на застелене папером деко зрізом догори. Посипте томати лише сумішшю цукру і солі.
Крок 3. Увімкніть Духовку на 70-75 градусів і вялите томати протягом 3 годин. Відкрийте дверцята духовки або увімкніть режим конвекції. Потім нагрів духовки збільшите до 90 градусів і продовжите в’ялення ще 5 годин. Текстура в’ялених помідорів повинна вийти еластичною, не ламкої і без залишків соку в середині.
Крок 4. В результаті в’ялення у вас вийде тільки 350 грам в’ялених помідорів з 1 кг свіжих, розкласти їх краще в дві баночки об’ємом 300 мл
Крок 5. Для ароматизації заготовки візьміть 2 чайні ложки прованських трав. Часник очистіть і наріжте слайсами. Змішайте в рівній кількості оливкову і соняшникову олію і перед заливкою томатів добре їх нагрійте, не доводячи до кипіння. Сухим способом стерилізуйте баночки з кришками.
Крок 6. У підготовлені банки шарами укладіть в’ялені томати, перекладаючи їх часниковими слайсами і пересипаючи прованськими травами.
Крок 7. Потім акуратно залийте томати гарячим маслом і максимально видалити бульбашки повітря. Банки щільно закрийте кришками.
Крок 8. Приготовлені в’ялені томати в олії з прованськими травами поставте на зберігання в холодильник.
Крок 9. Через 2 тижні, не раніше, заготівлю можете дегустувати і, якщо сподобається, готувати нову партію в’ялених томатів. Вдалих і смачних заготовок!