Варення з абрикосів на зиму – 10 простих рецептів з покроковими фото

Варення з абрикосів на зиму – смачне ласощі, яке порадує яскравим смаком і кольором. Готовий продукт можна подавати до чаю або використовувати для приготування домашніх пирогів і пиріжків. Для заготівлі оригінального джему беріть на замітку покрокові рецепти з фотографіями із нашої перевіреної кулінарної збірки.

Простий рецепт джему з абрикосів без кісточок на зиму

Простий рецепт джему з абрикосів без кісточок на зиму відрізняється від варіння варення як спосіб готування, адже вариться не більше 20 хвилин, так і однорідної густої текстурою. Абрикоси ретельно готуються і береться зрілі плоди з невеликою кількістю зеленуватих, як містять більше пектину. Подрібнюються абрикоси будь-яким гаджетом і пропорція фруктів і цукру для гарного застигання джему завжди 1:1, адже абрикоси солодкі. Рецепт найпростіший.

Інгредієнти на
1 л.

  • Абрикос 2 кг
  • Цукор-пісок 1 кг

Процес приготування:

  1. Як заготовити варення з абрикосів на зиму? Вибрані для приготування джему абрикоси ретельно промити під проточною водою. Потім нарізати їх невеликими шматочками, одночасно видаляючи кісточки.
  2. Нарізку абрикосів перекласти в чашу блендера або кухонного комбайна і подрібнити на невеликій швидкості до однорідного стану.
  3. Для правильної пропорції інгредієнтів отриману абрикосову масу зважити. І відміряти потрібну кількість цукру.
  4. Цукор пересипати в масу порційно, перемішуючи його відразу лопаткою, щоб добре розчинився.
  5. Абрикосове пюре з розчиненим цукром перелити у спеціальну посуд для варіння варення і на середньому вогні довести до кипіння.
  6. Акуратно зняти пінку з поверхні і варити джем протягом 20 хвилин при періодичному помішуванні дерев’яною ложкою.
  7. Банки і кришки для заготівлі простерилізувати сухим способом. Приготований варення з абрикосів без кісточок розлити по банках, відразу герметично закупорити, остудити в перевернутому вигляді і під «шубою», а потім перенести в місце зберігання звичайних домашніх консервацій. Смачних і вдалих заготовок!

Класичний абрикосовий джем без кісточок

Густий джем з абрикосів здивує вас своїм бурштиновим відтінком і приємним свіжим ароматом. Ласощі можна заготовити для зберігання і подавати до чаю в будь-який час року.

Час готування: 5 годин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 3 банки

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1,2 кг
  • Цукор – 3 склянки

Процес приготування:

1. Абрикоси отмачиваем в холодній воді, ретельно промиваємо, потім розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.

2. Підготовлені плоди засипаємо цукром і залишаємо на 4 години.

3. Коли абрикоси пустять сік, їх можна переставляти на плиту. Доводимо до кипіння і після варимо на помірному вогні 15-20 хвилин. Даємо вмісту злегка охолонути, після чого подрібнюємо його за допомогою блендера і знову ставимо на вогонь. Кип’ятимо 5 хвилин і готово!

4. Розливаємо джем по стерилізованим банкам, закриваємо кришками і перевертаємо до повного охолодження. Після чого густе абрикосове ласощі можна переносити на зберігання.

Густий абрикосовий джем з желатином

Абрикоси, як фрукти з великим вмістом пектину, при варінні джему не вимагають загусників, але для любителів густих десертів в цьому рецепті готуємо густий абрикосовий джем з желатином, як загусником натуральним. Такий джем відрізняє особливий смак і аромат, адже вариться він недовго, а текстура буде, як у желе з яскраво-оранжевим кольором. Желатин для джему заздалегідь замочується в холодній воді, і його кількістю можна регулювати густоту джему, цукру в джем додається менше.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1 л.

Склад:

  • Абрикоси без кісточок – 1 кг
  • Цукор – 500 гр.
  • Желатин – 15 гр.
  • Вода для желатину 90 мл

Процес приготування:

Крок 1. Желатин в окремій чашці залити холодною водою в пропорції 1:6 і залишити для набухання. Сухим способом простерилізувати банки з кришками. Абрикоси промити, нарізати шматочками, видаливши всі кісточки, перекласти в посуд для варіння варення і з допомогою заглибного блендера подрібнити в однорідне пюре.

Крок 2. В приготованому пюре повністю розчинити розраховане кількість цукру. Потім посуд з пюре поставити на середній вогонь. При постійному помішуванні пюре довести до кипіння і зняти пінку з поверхні.

Крок 3. Поварити джем не більше 5 хвилин і вимкнути вогонь. Перекласти в гарячий джем набряклий желатин і ложкою ретельно розмішати до повного його розчинення.

Крок 4. Приготований абрикосовий з желатином джем розлити по стерильним банкам, герметично закупорити і після повного охолодження переставити в прохолодне і темне місце зберігання, але краще зберігати в холодильнику. Вдалих і смачних заготовок!

Варення з абрикосів п’ятихвилинка на зиму

Приготування варення з абрикосів способом «п’ятихвилинка» дозволяє максимально зберегти в ньому натуральні колір і смак цього фрукта. Готують джем за двома варіантами: триразової варінням за 5 хвилин, але при цьому втрачається красивий колір, або як варити протягом 5 хвилин з додаванням згущувача, а в цьому рецепті беремо агар-агар.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2,5 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси без кісточок – 2 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Сік лимона – 50 мл
  • Агар-агар – 20 гр.
  • Вода для замочування агар-агар – 50 мл

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані і добре промиті абрикоси розрізати на половинки і видалити кісточки. Перекласти їх відразу в посуд для варіння варення. Відміряти, згідно пропорції рецепта інші інгредієнти. Агар-агар залити водою.

Крок 2. Нарізку абрикосів, з додаванням лимонного соку для свіжості смаку і розрахованого кількості цукру, подрібнити або заглибним блендером, але якщо такого немає, то перекрутити їх на м’ясорубку або подрібнити в чаші комбайна. Абрикосове пюре з цукром на середньому вогні довести до кипіння, перекласти до нього агар-агар, добре перемішати, зняти пінку і поварити джем на маленькому вогні рівно 5 хвилин. Джем при цьому постійно перемішувати лопаткою, щоб не підгорів.

Крок 3. Невеликі банки з кришками для цієї заготовки заздалегідь простерилізувати гарячим способом. Приготований джем акуратно розфасувати по банках, герметично закупорити і залишити для охолодження при кімнатній температурі. Накривати джем «шубою» не потрібно.

Крок 4. Частина джему-п’ятихвилинки з абрикосів відкласти в креманку для зняття проби. Зберігати джем бажано тільки в холодному місці. Смачних і вдалих заготовок!

Абрикосовий джем через м’ясорубку на зиму

Ніжний і ароматний абрикосовий джем виходить за допомогою подрібнення плодів у м’ясорубці. Така заготівля послужить вам оригінальним домашнім десертом. А ще вас порадує швидкість приготування ласощів.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1 банка

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 700 р.
  • Цукор – 150 р.

Процес приготування:

1. Абрикоси отмачиваем в холодній воді і ретельно промиваємо. Потім розрізаємо плід навпіл, витягуючи кісточки.

2. Абрикоси пропускаємо через м’ясорубку до стану кашки.

3. Отримане пюре переливаємо в каструлю, засипаємо цукром, перемішуємо і наполягаємо 10-1 хвилин, щоб сухий інгредієнт трохи розчинився. Потім каструлю ставимо на плиту і кип’ятити 20 хвилин, періодично помішуючи.

4. Заздалегідь починаємо стерилізувати банку. У неї відразу ж заливаємо гарячий джем і закриваємо кришкою. Даємо повністю охолонути при кімнатній температурі, потім можна відправляти на зберігання. Готово!

Простий рецепт абрикосового джему з апельсином

Рецепт приготування абрикосового джему з апельсином простий і швидкий. Тандем цих двох фруктів в десерті створюють новий смак. Джем виходить з густою текстурою і дивовижним бурштиновим кольором. На 1 кг абрикосів достатньо одного великого апельсина, а кількість цукру можна зменшити за умови зберігання джему в холоді. Апельсин використовуємо з шкіркою і гіркоту його в джемі не відчувається.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Абрикоси без кісточок – 1 кг
  • Цукор – 0,8-1 кг
  • великий Апельсин – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Абрикоси для джему промиваються проточною водою, нарізати шматочками з одночасним видаленням кісточок. Нарізка абрикосів перекладається в посуд для варіння варення і кухонним гаджетом подрібнюється до стану однорідного пюре.

Крок 2. Апельсин ретельно промивається зі щіточкою, щоб змилася вся «хімія» з поверхні. Потім фрукт, не знімаючи шкірки, нарізають дуже маленькими шматочками, а кісточки видаляються. Нарізка апельсина кладуть у посуд до абрикосовому пюре.

Крок 3. Потім в пюре насипається розраховане кількість цукру. Посуд ставлять на середній вогонь. При постійному помішуванні лопаткою, джем вариться рівно 15 хвилин від початку кипіння. Для більш густою текстурою десерту, вогонь при варінні можна постійно збільшувати до максимального, тоді частина рідини випарується. Пінка з поверхні йде сама, але залишки можна прибрати.

Крок 4. Банки з кришками, стерилізують заздалегідь сухим способом. Гарячий абрикосовий джем з апельсином розливається по банкам, герметично закупорюють і охолоджується не менше 4 годин в перевернутому вигляді і під покривалом. Такий джем після остигання буде щільним і добре зберігається в темному місці, навіть в домашній коморі. Смачних і вдалих заготовок!

Ароматний варення з абрикосів з лимоном

Варення з абрикосів з лимоном готується просто і швидко. Лимон знижує приторную солодкість абрикоса і текстуру десерту робить більш щільною за рахунок свого пектину, що зручно не тільки для намазування тостів або бутербродів, але і для начинки домашньої випічки. У цьому рецепті до джему додаємо тільки сік лимона, але можна використовувати і весь плід.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1 л.

Склад:

  • Абрикоси без кісточки – 600 гр.
  • Цукор – 600 гр.
  • Лимон – ½ шт.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відміряйте інгредієнти для джему згідно пропорції рецепта. Абрикоси переберіть, видаляючи пошкоджені фрукти.

Крок 2. Потім абрикоси добре промийте холодною водою і на друшляку видаліть зайву рідину. Лимон, якщо будете використовувати не тільки сік, промийте зі щіточкою.

Крок 3. У чистих абрикосів видалити кісточки і фрукти наріжте шматочками.

Крок 4. Нарізку абрикосів разом з соком або нарізаним лимоном перекладіть в чашу блендера.

Крок 5. Подрібніть ці інгредієнти на великій швидкості приладу до стану однорідного гладкого пюре.

Крок 6. Отриману фруктову масу перелийте в посуд для варіння варення, насипте до неї розраховане кількість цукру, перемішайте і поставте на середній вогонь.

Крок 7. Варіть джем при періодичному помішуванні лопаткою і протягом 30 хвилин від початку кипіння на невеликому вогні. Для більш густої консистенції час варіння можна трохи збільшити.

Крок 8. Приготований джем гарячим перелийте в заздалегідь простерилизованную банку і герметично закупорьте.

Крок 9. Потім банку з джемом з абрикосів і лимона поставте на кришку, на добу прикрийте махровим рушником і після охолодження переставте на зберігання в будь темне місце. Смачних і вдалих заготовок!

Густий абрикосовий джем з агар-агаром на зиму

Сучасні рецепти для приготування різних желейних десертів поряд з желатином і пектином, включають агар-агар, а густий абрикосовий джем з ним буде не винятком. Цей натуральний рослинний загусник має вагомі плюси: зменшує час варіння і кількість цукру, зберігає натуральні колір і аромат абрикос і желюючий властивості його вище желатину. У агар-агару є поняття «сила гелю» і вона для джему краще всього 900. Абрикоси вибираємо зрілі і солодкі.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 1,2 л.

Склад:

  • Абрикоси без кісточки – 1,2 кг
  • Цукор – 500 гр.
  • Агар-агар – 6 гр.
  • Вода – 150 мл

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для джему абрикоси добре промийте, розріжте на половинки і видалити кісточки. Очищені фрукти обов’язково зважте.

Крок 2. Потім абрикоси будь-яким способом, блендером, м’ясорубкою або комбайном, подрібніть в однорідне пюре.

Крок 3. Для більш ніжної текстури десерту, пюре протріть через дрібне сито, щоб видалити залишки шкірки фруктів.

Крок 4. Пюре перелийте в посуд для варіння варення, насипте до нього половину розрахованої кількості цукру, перемішайте і на невеликому вогні доведіть масу до кипіння.

Крок 5. Агар-агар (6 р. це 3 ч. л. без гірки) насипте в кухлик, залийте холодною водою і залиште на 10 хвилин для набухання.

Крок 6. Потім поставте його на невеликий вогонь, насипте інший цукор і при постійному помішуванні ложкою, розчин доведіть до кипіння.

Крок 7. У закипевшее абрикосове пюре тонким струменем при одночасному активному перемішуванні, перелийте розчин агар-агару з цукром. Джем поваріть протягом 5 хвилин від початку кипіння. Агар-агар при варінні своє желирующее властивість не втрачає.

Крок 8. Потім гарячий джем розлийте по заздалегідь простерилизованным банкам, герметично закупорьте і залиште для охолодження без укутування «шубою».

Крок 9. Остиглий абрикосовий джем з агар-агаром придбає густу текстуру і зберігати його бажано в прохолодному і темному місці. Смачних і вдалих заготовок!

Простий рецепт густого варення з абрикосів з пектином

Густий джем з абрикосів з пектином готується просто і не вимагає багато часу. Пектин (в абрикосах його трохи), як і агар-агар, у складі джему сприяє збереженню кольору і смаку абрикосів, а текстуру робить глянсовою, матовою і одночасно густий. Для джему вибирається жовтий або яблучний пектин і кількість його пов’язане з кількістю цукру в десерті, чим більше цукру, тим менше потрібно пектину. По цьому рецепту джем вийде досить густим.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 1,2 л.

Склад:

  • Абрикоси без кісточки – 1кг.
  • Цукор – 400-600 гр.
  • Пектин яблучний – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Абрикоси добре промити під проточною водою, розрізати на половинки і видалити кісточки. Потім їх зважити. Відміряти, згідно з рецептом і кількість цукру з пектином. Нарізку абрикосів перекласти в пластмасовий посуд і на 7-10 хвилин поставити в мікрохвильову піч при максимальній потужності.

Крок 2. М’які абрикоси будь-яким способом подрібнити в однорідне пюре, яке відразу перелити в посуд для варіння варення. До пюре насипати розраховане кількість цукру, залишивши дві ложки для пектину. На середньому вогні при постійному помішуванні, абрикосову масу довести до кипіння і варити джем не більше 5 хвилин.

Крок 3. В чаші добре змішати пектин з цукром. Суміш «дощиком», щоб пектин не зібрався в грудку, пересипати в киплячий джем, одночасно ложкою масу активно перемішуючи. Поварити джем з пектином 2 хвилини і вимкнути вогонь.

Крок 4. Заздалегідь простерилізувати банки і кришки. Приготований варення з абрикосів з пектином розлити по банках, герметично закупорити і залишити для охолодження. Густим він стане тільки через добу. Зберігати такий джем краще в темному і прохолодному місці. Смачних і вдалих заготовок!

Дуже смачний джем з абрикосів і персиків

Пізні абрикоси і ранні персики добре поєднуються, і джем з них буде у вас справжнім делікатесом – густим, дуже смачним з яскравим кольором. Пропорцію фруктів можна вибрати за своїм бажанням. У цьому рецепті для кислинки додамо трохи лимонної кислоти, а для урізноманітнення смаку – свіжий базилік.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,7 л.

Склад:

  • Базилік лимонний– 3 гілочки.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Абрикоси – 900 гр.
  • Персики – 650 гр.
  • Цукор – 1,4 кг

Процес приготування:

Крок 1. Персики та абрикоси добре промиваємо під проточною водою, по борозенці розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.

Крок 2. Потім фрукти подрібнюємо в однорідне пюре за допомогою блендера або м’ясорубки з дрібною решіткою.

Крок 3. Отримане пюре переливаємо в каструлю для варіння варення, насипаємо до нього вказане в рецепті кількість цукру і ставимо на великий вогонь. При помішуванні дерев’яною лопаткою пюре доводимо до кипіння і повного розчинення цукру. Після початку кипіння робимо середній вогонь і варимо джем протягом 15 хвилин.

Крок 4. Потім насипаємо до джему лимонну кислоту і кладемо листки базиліка. Варимо варення ще 15 хвилин.

Крок 5. До кінця варіння консистенція джему станемо гущі, а колір стане за рахунок лимонної кислоти, гарним і яскравим.

Крок 6. Приготований варення з абрикосів і персиків розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і герметично закорковуємо прокип’яченими кришками.

Крок 7. Банки з джемом повністю остуживаем, десерт після остигання буде більш густим і колір буде бурштиновим. Джем переносимо на зберігання в будь прохолодне місце. Смачних і вдалих заготовок!