Жюльєн в духовці можна приготувати в різних ємностях, починаючи від традиційної для цієї страви кокотки (малої форми для запікання) до великого листа. Також жульєн можна готувати в їстівної «посуд» — тарталетках або булочках. Останній варіант відмінно підходить для подачі на святковий стіл.
Жульєн з куркою, грибами та вершками — класичний рецепт в духовці
В даному рецепті використовуються продукти, які відповідають класичному варіанту приготування жульєну. Щоб страва виглядало більш апетитним, і рівномірно просякло вершковим соусом, важливо дотримуватися вимог до нарізки основних інгредієнтів – вони повинні бути одного розміру.
Інгредієнти на
3 порц.
- Куряче філе 1 шт.
- Гриби 300 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Вершки 200 гр. 20%
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 100 гр.
- Часник 3 зуб.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Петрушка за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати жульєн з куркою і грибами з вершками в духовці? Куряче м’ясо відварити, помістивши його в киплячу підсолену воду. Коли філе буде готове, його потрібно нарізати невеликими кубиками.
- Цибулю шаткують тонкими півкільцями і обсмажують, щоб цибуля стала напівпрозорим. Слідом в сковороду додають дрібно нарізаний або подрібнений в блендері часник.
- З печериць знімається шкірка, і гриби нарізають тонкими скибочками. Після цього їх кладуть до смаженим цибулі і часнику. Всі разом потрібно посолити і додати чорний перець з сухою петрушкою. Краще, якщо перець свіжомеленим: так страва вийде більш ароматним. Смажиться все разом близько 7 хвилин.
- Далі в цибульно-грибну суміш кладуть курку і готувати ще пару хвилин, а потім масу заливають вершками. Вершковий соус повинен трохи загуснути під час приготування на слабкому вогні.
- масу розкладають по кокотницях, а зверху кожну порцію покривають тертим сиром. Жюльєн поміщають в духовку, де він повинен потомитися 20 хвилин при 180 градусах. Подається страва у гарячому вигляді прямо в порційних формочках. Насолоджуйтесь!
Жульєн з грибами, куркою і вершками в тарталетках
Жюльєн, запечений в тарталетках, — хороший варіант гарячої закуски до святкового столу. Страва виглядає апетитно і швидко насичує, а їстівна посуд – тарталетки – позбавляють від необхідності, потім мити посуд і роблять подачу цікавіше.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курка (філе) – 300 гр.
- Печериці – 200 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Тарталетка з пісочного тіста – 20 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш прованських трав – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Для соусу:
- Молоко – 1 склянка
- Сметана – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо відварити, вода повинна бути трохи подсолена. Після, філе потрібно остудити і розділити на шматочки.
2. Дрібні печериці нарізати тоненькими слайсами. Якщо гриби великі, краще подрібнити їх кубиком. Підготовлений продукт обсмажити до золотистого кольору.
3. Коли грибочки підрум’яняться, викласти до них і приправити курку, не забуваючи про достатню кількість солі, перцю і прованських трав. Все перемішати і готувати на маленькому вогні.
4. Окремо у вершковому маслі обсмажити вказану кількість борошна, поки вона не придбає кремовий відтінок, а потім потроху влити в масу молоко, помішуючи, щоб вийшов соус а-ля бешамель. Дати соусу охолонути і вмішати в нього сметану.
5. В тарталетки покласти начинку з грибів і м’яса, зверху викласти соус. Посипати кожну порцію сиром і запікати близько 15 хвилин, включивши духовку на 180 градусів. Важливо, щоб сир не тільки розплавився, але і придбав щільну кірочку. Подавати жульєн можна в гарячому вигляді з овочевим салатом.
Смачний жульєн з куркою і грибами з вершками в горщиках
Жюльєн в горщиках – неймовірно ніжне блюдо. Особливо смачним виходить, якщо використовувати лісові гриби, причому можна брати не тільки свіжі, але й сушені. Вони надають страві дуже яскравий аромат.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Курка (філе) – 200 гр.
- лісові Гриби (свіжі або сушені) – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир твердий – 150 гр.
- Сметана – 150 гр.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. М’ясо відварюється в підсоленій воді. Краще готувати його на слабкому вогні, щоб зберегти соковитість. Після охолодження філе краще порвати на волокна.
2. Сухі гриби замочити в гарячій воді, свіжі промити, нарізати їх тоненькою соломкою і обсмажити на суміші рослинного і вершкового масел.
3. Цибулина подрібнюється півкільцями і додати до грибів. Важливо готувати тільки до того моменту, як цибуля стане прозорим. Сильно засмажену цибулю може надати страві гіркоти. В грибну масу покласти курочку, посолити і додати перець, виходячи з власних уподобань.
4. Окремо обсмажити на сухій сковороді борошно, щоб вона потемніла, а потім додати туди трохи вершкового масла і сметани. Все ретельно перемішується і готується на слабкому вогні, поки не закипить. Соус доводиться до смаку за допомогою солі і перцю.
5. В горщики викладають курино-грибну суміш, заливають сметанним соусом, а зверху кладуть тертий сир. Жюльєн запікають 25 хвилин, встановивши нагрів духовки на 180 градусів. Повинно вийти соковите м’ясо з грибами в ніжному соусі під сирною скоринкою.
Як приготувати жульєн з куркою і грибами з вершками в булочках?
Простий спосіб приготування смачного жульєна, який запікається в булочці. Виходить елегантна і ситна закуска для торжества. Крім того, таке блюдо підійде і для сімейного вечері, особливо якщо в сім’ї є діти – їм сподобається ідея м’яса з соусом і сиром в ароматній булочці.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Курка (філе) – 400 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Булочка – 5 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
- Масло оливкове – для смаження.
Процес приготування:
1. М’ясо нарізати тонкими смужками і смажиться на олії з часником.
2. Гриби дрібно шинкують і готуються на сковороді, поки не піде зайва рідина.
3. Твердий сир потрібно натерти половину продукту змішати зі сметаною.
4. В одній ємності з’єднуються гриби, курка і сметанно-сирний соус. Начинку для булочок потрібно посолити і приправити за смаком.
5. З булочок зрізати верхню частину і дістати м’якуш, а замість нього помістити жюльєн.
6. Зверху кожну булочку посипати сиром і накрити відрізаними раніше «кришечками» булочки. Помістити заготовки в духовку на 15 хвилин, подавати гарячі.
Жульєн з куркою і грибами з вершками у великій формі
Якщо в будинку немає порційних кокотниць або маленьких ємностей для запікання, можна приготувати жульєн у великому посуді, а при подачі розділити на відповідні порції.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
Курка (філе) відварна – 500 гр.
Печериці – 500 гр.
Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Сир твердий – 300 гр.
- Вершки 20% – 2 склянки
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Відварену грудинку розділіть на волокна. При підготовці м’яса у бульйон, в якому воно буде варитися, можна додати цибулю, лавровий лист, моркву і селеру, щоб надати білку більше смаку і аромату. М’ясо можна нарізати або розділити руками на волокна.
2. Цибулини потрібно нашаткувати тоненькими півкільцями і помістити на сковороду. Тримати їх на плиті, поки не стануть прозорими.
3. Гриби нарізати тонкими пластинами і додаються до цибулі. Цибульно-грибну суміш потрібно готувати, поки рідина з печериць повністю не випарується.
4. На іншій сковороді потрібно обсмажити борошно без додавання олії, поки її колір стане кремовий. Після цього туди треба додати вершкове масло і швидко перемішати, посолити і приправити мускатним горіхом, влити вершки і готувати соус на слабкому вогні кілька хвилин. Потрібно, щоб він трохи загус.
5. У високу форму для запікання викладаються м’ясо і гриби, заливається соусом і посипаються сиром, натертим на крупній тертці. Шар сиру повинен бути досить товстим, щоб могла утворитися хрустка скоринка.
6. Запікати жульєн близько півгодини, включивши духовку на 180 градусів. Перед подачею нарізати і прикрасити зеленню.