Бабагануш – це апетитне блюдо східної кухні, яке традиційно готують з баклажанів з додаванням різних ароматних спецій та доповнень. Кращі кулінарні варіанти яскравого частування ми зібрали для вас у нашій збірці з п’яти перевірених покрокових рецептів.
Бабагануш з баклажанів — класичний рецепт
Бабагануш з баклажан – класичний рецепт неймовірно смачної закуски східної кухні. Готовий продукт виходить дуже ситним і апетитним. Традиційно його подають з лавашем або крекерами в якості самостійної закуски. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу перевіреного рецепту.
Інгредієнти на
6 порц.
- Баклажан 1 кг
- Лимон 1 шт.
- Кунжут 50 гр.
- Петрушка ½ пучка
- Кінза ½ пучка
- Часник 2 зуб.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чилі за смаком
- Вода 1 ч. л.
Процес приготування:
- Добре промиваємо баклажани під водою.
- Далі овочі потрібно запекти цілком до м’якого стану. Використовуйте для цього духовку або мікрохвильову піч.
- Перекладаємо розм’якшені баклажани в контейнер і даємо їм повністю охолонути.
- баклажани Очищаємо від шкірки, розрізаємо їх навпіл. Зливаємо зайву рідину. Якщо по центру є великі насіння, то обов’язково видаляємо їх.
- Підготуємо необхідні інгредієнти. Зелень промиваємо і даємо їй обсохнути.
- Насіння кунжуту швидко обсмажуємо на сухій розпеченій сковороді. Подрібнюємо їх у блендері і перемішуємо з однією-двома чайними ложками води. Тахін готове.
- Ріжемо м’якоть баклажанів і кладемо в глибоку миску. Поливаємо лимонним соком і перемішуємо.
- Доповнюємо заготівлю подрібненим часником, сіллю і гострим перцем.
- Сюди ж відправляємо тахін і подрібнену зелень.
- Гарненько перемішуємо вміст.
- Бабагануш з баклажан за класичним рецептом готовий. Пригощайтеся!
Бабагануш з тахін
Бабагануш з тахін порадує вас поживними властивостями і цікавим смаком. Традиційно такий продукт подають з лавашем. Також ви можете намазувати частування на хлібці або крекери. Порадуйте своїх домашніх і приготуйте апетитний бабагануш по простому покрокового рецептом.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Паста тахін – 2 ст. л.
- копчена Паприка – 1 ч. л.
- Кінза/петрушка/кріп – за смаком.
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо баклажани і запікаємо їх близько 20 хвилин при температурі 230 градусів. Попередньо можна збризнути оливковою олією.
Крок 2. Після баклажани остуджуємо і ріжемо на половинки. Виймаємо м’якоть ложкою в глибоку тарілку.
Крок 3. Додаємо до продукту подрібнений часник, пасту тахін, сіль, мелений перець, оливкова олія і копчену паприку.
Крок 4. Видавлюємо сюди сік половинки свіжого лимона.
Крок 5. Подрібнюємо вміст за допомогою заглибного блендера.
Крок 6. Доповнюємо заготівлю подрібненої кінзою і гарненько перемішуємо. Перед подачею можна полити оливковою олією.
Крок 7. Бабагануш з тахін готовий. Можна пробувати!
Бабагануш з йогуртом
Бабагануш з йогуртом нескладно приготувати в домашніх умовах. Готовий продукт нагадує апетитний овочевий паштет, його можна намазувати на хліб, подавати з лавашем, коржами та іншими доповненнями за смаком. Обов’язково беріть на замітку наш перевірений рецепт.
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Склад:
- Баклажан – 350 гр.
- Паста тахін – 2 ст. л.
- Йогурт – 2 ст. л.
- Часник – 1 зубчик
- Лимон – 150 гр.
- Зіра – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чилі – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком. Баклажан промиваємо, часник очищаємо від лушпиння.
Крок 2. Проколюємо баклажан виделкою в декількох місцях і відправляємо його в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
Крок 3. Остуджуємо овоч і знімаємо з нього шкірку. Якщо є насіння, то їх також видаляємо.
Крок 4. Отриману м’якоть ріжемо на шматочки і перекладаємо в чашу блендера.
Крок 5. Подрібнюємо зубчик часнику і відправляємо його до м’якоті баклажана.
Крок 6. Доповнюємо масу йогуртом, пастою тахін, лимонним соком, сіллю, зірою і подрібненим перцем чилі. Перемелюємо вміст до отримання однорідної маси.
Крок 7. Бабагануш з йогуртом готовий. Подавайте до столу, полив оливковою олією і прикрасивши зеленню.
Бабагануш зі сметаною
Бабагануш зі сметаною відрізняється поживними властивостями і цікавим ніжним смаком. Традиційно його подають з лавашем. Також ви можете намазувати частування на підсушений хліб або хлібці. Порадуйте своїх домашніх з допомогою перевіреного покрокового рецепта.
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 шт.
- Часник – 1 головка.
- Сметана – 2 ст. л.
- Масло оливкова – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Кунжут – 20 гр.
- Сік лимонний – 25 мл
- Петрушка – 3 гілки.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо баклажани під водою, часник поділяємо на зубчики і очищаємо від лушпиння.
Крок 2. Обмазуємо овочі оливковим маслом і запікаємо їх в розігрітій до 170 градусів духовці близько 20-30 хвилин. Часник обов’язково загортаємо у фольгу.
Крок 3. Після запікання даємо овочам охолонути.
Крок 4. Остиглі баклажани очищаємо від шкірки, нарізаємо м’якоть. Якщо є насіння, то видаляємо їх.
Крок 5. У блендері подрібнюємо лимонний сік, оливкова олія і кунжут.
Крок 6. Додаємо до цієї заготівлі м’якоть баклажана, часник, сіль і перець. Знову перемелюємо.
Крок 7. Доповнюємо масу подрібненою петрушкою і сметаною. Добре перемішуємо.
Крок 8. Прибираємо заготовку в холодильник на одну годину.
Крок 9. Бабагануш зі сметаною готовий. Можна пригощатися!
Бабагануш з нутом
Бабагануш з нутом кожен зможе приготувати в домашніх умовах. Як відомо, бабагануш готують з баклажанів, а нут використовують для схожого частування – хумуса. Але ці два компоненти можна з’єднати для отримання більш яскравого і запам’ятовуючого смаку. Спробуйте!
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Нут – 300 гр.
- Паста тахін – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики.
- Масло оливкова – 50 мл
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо вимочуємо нут. Найкраще його залити водою на ніч.
Крок 2. Далі нут заливаємо чистою водою, кип’ятимо і варимо до м’якості близько 40-50 хвилин. Вимикаємо вогонь і даємо продукту охолонути, тільки після цього зливаємо воду.
Крок 3. Баклажани промиваємо, нарізаємо кружечками, солимо і залишаємо на 30 хвилин.
Крок 4. Після овоч промиваємо, обсушуємо і запікаємо 20 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Після остуджуємо їх і знімаємо шкірку.
Крок 5. В чаші блендера подрібнюємо відвареної нут і баклажан запечений.
Крок 6. Доповнюємо масу подрібненим часником, пастою тахін, оливковою олією, лимонним соком, сіллю і спеціями. Знову все перемелюємо.
Крок 7. Бабагануш з нутом готовий. Подавайте до столу з лавашем або крекерами.