Білі гриби на зиму – це королівська закуска для вашого столу, яка урізноманітнює як домашня, так і святкове меню. Таке частування можна просто їсти з хлібом або додавати в різні салати. Для приготування на тривале зберігання використовуйте добірку з десяти простих рецептів заготовок з покроковими фотографіями.
Мариновані білі гриби з оцтом на зиму
Мариновані білі гриби з оцтом на зиму порадують вас і ваших близьких за столом. Заготовку можна подавати як самостійну холодну закуску або подавати з гарнірами. Щоб швидко і смачно приготувати білі гриби в домашніх умовах, скористайтесь нашим покроковим рецептом.
Інгредієнти на
0.5 л.
- Білі гриби ½ кг
- Вода 250 мл
- Сіль-10 гр.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Оцет столовий 9% 30 мл
- Лавровий лист 2 шт.
- Перець запашний горошком 3 шт.
- Перець чорний горошок 4 шт.
Процес приготування:
- Як заготовити білі гриби на зиму в банках? Спочатку підготуємо всі інгредієнти.
- Гриби перебираємо і добре промиваємо під водою. Великі екземпляри необхідно розділити на частини. Дрібні можна залишити цілими.
- Складаємо гриби в каструлю і заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння і відкидаємо на друшляк. Знову заливаємо водою, доповнюємо невеликою кількістю солі, оцту і варимо 20 хвилин. Коли гриби опустяться на дно каструлі, значить вони зварилися.
- Приготуємо маринад. Кип’ятимо близько 5 хвилин воду з сіллю, цукром, спеціями і оцтом.
- Викладаємо гриби в стерилізовану банку.
- Заливаємо маринадом. Закриваємо кришкою, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження.
- Мариновані білі гриби з оцтом на зиму готові. Можна відносити на зберігання.
Білі гриби з цибулею на зиму в банках
Білі гриби з цибулею на зиму в банках виходять неймовірно хрусткими і насиченим смаком. Ароматне частування стане справжньою прикрасою вашого столу. Подавайте гриби з гарячими гарнірами або просто їжте з хлібом. Для заготівлі використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода – 400 мл
- Сіль – 2 ч. л.
- Оцет 9% – 100 мл
- Лист лавровий – 2 шт.
- Гвоздика – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Ділимося рецептом приготування білих грибів з цибулею на зиму в банках.
Крок 2. Гриби перебиваємо, обрізаємо корінці. Викладаємо в друшляк і добре промиваємо, опускаючи кілька разів у воду. Даємо воді стекти. Великі гриби ріжемо навпіл, дрібні залишаємо цілими.
Крок 3. Підготовлені гриби відварюємо у воді близько 40 хвилин, відправляємо на друшляк, даємо стекти воді. Потім промиваємо відварений продукт під проточною водою.
Крок 4. Лук очищаємо і нарізаємо кільцями. Гриби і цибулю викладаємо шарами в сухі стерилізовані банки.
Крок 5. Готуємо маринад. В зручну каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, лавровий лист, гвоздику, горошини перцю і доводимо вміст до кипіння. Потім виливаємо оцет і знову доводимо до кипіння.
Крок 6. Заливаємо маринадом гриби, накриваємо банки кришками і стерилізуємо у каструлі, на дно якої устеляємо рушником, 25 хвилин після закипання води. Після стерилізації банки герметично закриваємо, перевертаємо догори дном і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Білі гриби з цибулею на зиму в банках готові. Прибирайте заготовки на зберігання!
Ікра з білих грибів на зиму
Ікра з білих грибів на зиму порадує вас цікавим смаком і нескладним кулінарним процесом. Такий продукт можна намазувати на хліб або подавати до столу як апетитного доповнення до гарячих страв. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі (ніжки) – 3 кг
- Сіль – 3-4 ст. л.
- Часник – 300 гр.
- Масло рослинне – 2 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Щоб приготувати ікру з білих грибів на зиму, підготуємо потрібні інгредієнти. Перебираємо гриби, зрізаємо з них ніжки.
Крок 2. Ніжки очищаємо і промиваємо.
Крок 3. Складаємо продукт у миску, заливаємо водою і посипаємо сіллю. Кип’ятимо і варимо до тих пір, поки гриби не стануть тонути. Обов’язково знімаємо піну.
Крок 4. Гриби відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.
Крок 5. Якщо є час, залиште продукт стікати від води на добу. Так ваша ікра вийде більш якісною і смачною.
Крок 6. Прокручуємо відварні грибні ніжки через м’ясорубку.
Крок 7. З отриманої маси зливаємо весь сік. Додаємо сюди подрібнений часник. Його так само можна прокрутити через м’ясорубку.
Крок 8. Викладаємо масу в каструлю з товстим дном або казан. Попередньо виливаємо сюди олію. Прогріваємо продукт на невеликому вогні і після тушкуємо не менше 20 хвилин, після закипання, періодично помішуючи.
Крок 9. Розкладаємо частування по стерилізованим баків. Закатуємо, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.
Крок 10. Ікра з білих грибів на зиму готова. Прибирайте на зберігання!
Засолювання білого гриба
Засолювання білого гриба – захоплююче домашні заняття для любителів апетитних заготовок. Доповніть полиці вашій коморі цікавим частуванням. Для соління використовуйте перевірену кулінарну ідею з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 2 кг
- Сіль – 320 гр.
- Лист дуба – 5 шт.
- Лист вишні – 5 шт.
- Лист смородини – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для засолювання білого гриба обмеряем два кілограми акуратних свіжих грибів.
Крок 2. Перебираємо їх, очищаємо і добре промиваємо. Даємо обсохнути.
Крок 3. Всі гриби розбираємо на платівки.
Крок 4. Складаємо шматочки у велику ємність і засипаємо сіллю. Добре перемішуємо вміст руками.
Крок 5. Стерилізуємо і обсушуємо банки.
Крок 6. Гриби дуже щільно укладаємо в банки. Між грибними шарами розкладаємо листя. Посипаємо вміст сіллю, закриваємо кришками і ставимо в прохолодне приміщення на 1,5-2 місяці.
Крок 7. Засолювання білого гриба завершена. Зберігайте в прохолодному місці!
Як заморозити білі гриби в морозилці
Як заморозити білі гриби в морозилці, розповідаємо у перевіреному покроковий рецепт з фотографіями. Заготовлений продукт ви можете використовувати в будь-який час року. Наприклад, заморожені гриби можна смажити, тушкувати або додавати в супи. Беріть просту ідею на замітку!
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 800 гр.
Склад:
- Гриби білі – 0,8 кг
- Сіль – за смаком.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
Крок 1. Ділимося простою інструкцією, як заморозити білі гриби в морозилці. В першу чергу перебираємо і промиваємо гриби.
Крок 2. Ділимо їх на великі частини.
Крок 3. Кип’ятимо воду з сіллю і занурюємо в неї білі гриби. Варимо близько 15-20 хвилин після закипання води.
Крок 4. Після варіння відкидаємо продукт на сито. Даємо їм повністю охолонути.
Крок 5. Перекладаємо гриби в контейнер тонким шаром.
Крок 6. Закриваємо харчовою плівкою або пакетом.
Крок 7. Прибираємо на зберігання в морозильну камеру.
Крок 8. Тепер ви знаєте, як заморозити білі гриби в морозилці. Рекомендуємо спробувати.
Білі гриби на зиму без оцту
Білі гриби на зиму без оцту – це апетитна і яскрава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або зеленню. Для приготування на тривале зберігання скористайтеся перевіреним покроковим рецептом.
Час приготування: 1 годину 10 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 0,8 кг
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
- лавровий Лист – за смаком.
- Перець духмяний горошок – за смаком.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Вода – 2 склянки
- Сіль – 30 гр.
- Цукор – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість основного продукту для заготівлі білих грибів на зиму без оцту.
Крок 2. Перебираємо і очищаємо гриби. Можна вимочити їх у воді одну годину. Після промиваємо і розрізаємо на частини.
Крок 3. Складаємо інгредієнт в каструлю, заливаємо водою і доповнюємо сіллю (1 ч. л.). Кип’ятимо і після варимо 20 хвилин, постійно прибираючи піну. Після відкидаємо на друшляк, промиваємо й варимо ще два рази по 30 хвилин. Кожен раз додаємо чайну ложку солі.
Крок 4. Приготуємо маринад. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром і спеціями. Додаємо лимонну кислоту.
Крок 5. Шумівкою перекладаємо відварені гриби в стерилізовані банки.
Крок 6. Заливаємо їх маринадом. Закриваємо ошпареними кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Білі гриби на зиму без оцту готові. Прибирайте на зберігання в прохолодне місце.
Білі гриби з часником на зиму
Білі гриби з часником на зиму порадують вас не тільки дивовижним смаком, але і яскравим апетитним ароматом. Така заготівля послужить відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,2 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 1 л
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Перець духмяний горошок – 5 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Морква – 40 гр.
- Цибуля ріпчаста – 40 гр.
- Кріп – 1 гілка.
Для маринаду:
- Вода – 2 склянки
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для заготівлі білих грибів з часником на зиму підготуємо основний інгредієнт.
Крок 2. Очищаємо і промиваємо гриби.
Крок 3. Добре зачищаємо ніжки білого гриба.
Крок 4. Далі розділяємо продукт на частини.
Крок 5. Відварюємо гриби в підсоленій киплячій воді.
Крок 6. Сюди вливаємо лимонний сік з одного лимона. Кип’ятимо гриби близько 5 хвилин на невеликому вогні.
Крок 7. Відкидаємо на сито, даємо стекти воді.
Крок 8. У чисті стерилізовані банки розкладаємо гриби, зубчики часнику, шматочки цибулі, моркви, лаврове листя і горошини перцю. Доповнюємо кропом.
Крок 9. Кип’ятимо маринад з води, солі та цукру. В кінці виливаємо оцет. Заливаємо маринадом гриби в банках.
Крок 10. Стерилізуємо заготовки в каструлі, на дно якої устеляємо рушником, з киплячою водою близько 10 хвилин. Після закатуємо кришками і остуджуємо.
Крок 11. Білі гриби з часником на зиму готові. Прибирайте на зберігання!
Мариновані білі гриби з олією
Мариновані білі гриби з олією відрізняються насиченим смаком і поживністю. Якщо ви хочете урізноманітнити меню домашніх заготовок, то ця кулінарна ідея вам точно припаде до душі. Беріть на замітку покроковий рецепт з фотографіями і приступайте до приготування грибів на тривале зберігання.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 0,5 кг
- Гвоздика – 3 шт.
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
- Перець чорний горошок – 8 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вода – 500 мл
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Оцет 9% – 60 мл
- Кислота лимонна/лимонний сік – 1 щіпка./1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо продукти для заготівлі маринованих білих грибів з маслом.
Крок 2. Перебираємо, очищаємо і добре промиваємо білі гриби. Великі екземпляри можна розрізати на частини. Заливаємо водою, доповнюємо сіллю (0,5 ч. л.) і лимонною кислотою. Доводимо до кипіння і після варимо близько 30 хвилин.
Крок 3. В цей час займемося маринадом. Доводимо до кипіння 500 мл води з зубчиками часнику, спеціями, цукром і залишилася сіллю. В кінці вливаємо столовий оцет.
Крок 4. Стерилізуємо банки з кришками будь-яким зручним способом.
Крок 5. У підготовлені банки викладаємо трохи кілець ріпчастої цибулі.
Крок 6. Відварені білі гриби відкидаємо на сито, даємо стекти воді і промиваємо в чистій воді.
Крок 7. Розкладаємо гриби по банкам.
Крок 8. Заливаємо їх маринадом. Вливаємо по одній столовій ложці рослинного масла на банку об’ємом 250 мл
Крок 9. Наповнені банки ставимо в каструлю з водою. На дно стелимо рушник або підставку. Після закипання води стерилізуємо заготовки 30 хвилин.
Крок 10. Дістаємо заготовки з води і укупориваем кришками.
Крок 11. Перевертаємо догори дном, вкриваємо рушником і залишаємо до повного охолодження.
Крок 12. Мариновані білі гриби з олією готові. Прибирайте на зберігання.
Білі гриби на зиму з лимонною кислотою
Білі гриби на зиму з лимонною кислотою – це смачна і легка у виконанні заготівля для тривалого зберігання. Любителі грибів точно не зможуть встояти. Подавайте готовий продукт в якості самостійної закуски або разом з гарячими гарнірами. Порадуйте себе і близьких!
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі варені – 1 кг
- Вода – 0,5 л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Гвоздика – 6 шт.
- Оцет 9% – 50 мл
- Кислота лимонна – ¼ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Заготовимо білі гриби на зиму з лимонною кислотою. Спершу вибираємо гриби. Розраховуйте так, щоб у відвареному вигляді вийшов один кілограм.
Крок 2. Перебираємо, очищаємо і промиваємо гриби.
Крок 3. Розрізаємо їх на частини і відправляємо в каструлю.
Крок 4. Заливаємо водою і відварюємо після кипіння 10 хвилин. Потім додаємо лимонну кислоту і варимо ще 40 хвилин. В процесі потрібно прибирати піну. З додаванням кислоти гриби стануть більш привабливими – акуратними і світлими.
Крок 5. Відкидаємо відварені гриби на друшляк, даємо стекти воді.
Крок 6. В іншій каструлі кип’ятимо маринад з води, солі, цукру і спецій. Опускаємо в нього гриби, варимо 5 хвилин і вливаємо оцет.
Крок 7. Розливаємо частування по стерилізованим банкам. Закриваємо кришками, ставимо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 8. Білі гриби на зиму з лимонною кислотою готові. Можна прибирати на зберігання в холодильник.
Смажені білі гриби на зиму
Смажені білі гриби на зиму – це оригінальне частування, яке яскраво урізноманітнює меню домашніх заготовок. Цікава грибна закуска нікого не залишить байдужою. Крім того, таке частування вийде дуже поживним і апетитним. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг
- Масло рослинне – 300 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – 3 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість основного інгредієнта для заготівлі смажених білих грибів на зиму.
Крок 2. Перебираємо, чистимо і промиваємо гриби.
Крок 3. Розділяємо їх на невеликі скибочки.
Крок 4. Розігріваємо сковороду. Вливаємо сюди більше половини рослинного масла. Викладаємо гриби солимо їх.
Крок 5. Смажимо на слабкому вогні 1 годину під кришкою, періодично помішуючи. Після гриби розкладаємо по стерилізованим банкам.
Крок 6. Кип’ятимо вершкове масло з рештою рослинним. Заливаємо цією сумішшю гриби. Закриваємо банки капроновими кришками і даємо повністю охолонути. Зберігаємо в холодильнику. Якщо хочете закрити металевою кришкою і зберігати в погребі, то заготовки стерилізуйте в киплячій воді 1 годину.
Крок 7. Смажені білі гриби на зиму готові. Прибирайте на зберігання!