Варення з ожини на зиму – 10 простих рецептів з покроковими фото

Ожинове варення — оригінальне ласощі та чудовий спосіб зберегти смак і аромат річного продукту на цілий рік. Зварити частування можна різними способами, а також можна додавати й інші ягоди та фрукти. Вибирайте відповідну ідею з кулінарної збірки з покроковим описом процесу.

Варення з ожини з цілими ягодами на зиму

Яскраве і привабливе ожинове варення можна приготувати за особливим рецептом з свіжих ягід. Частування довго зберігається в прохолодних умовах. Доповнюйте їм сімейне чаювання в будь-який час року.

Інгредієнти на
0.5 л.

  • Ожина 1.5 кг
  • Цукор-пісок 1 кг

Процес приготування:

  1. Як заготовити просте варення з ожини на зиму? Перебираємо ожину і акуратно витягуємо з неї плодоніжки. Далі продукт промиваємо під проточною водою.
  2. Засипаємо підготовлені ягоди цукром і залишаємо на кілька годин до виділення соку.
  3. Переставляємо ягідну заготовку на вогонь. Доводимо її до кипіння, варимо 5 хвилин і вимикаємо плиту.
  4. Повторюємо п’ятихвилинну процедуру ще 2 рази. У процесі акуратно перемішуємо масу, щоб не пошкодити ягоди.
  5. Переливаємо гаряче ласощі в чисту суху банку.
  6. Закриваємо заготівлю кришкою, даємо їй охолонути і ставимо на зберігання. Ожинове варення з цільними ягодами готово!

Простий і смачний рецепт варення-п’ятихвилинка з ожини

Швидке і неймовірно смачне варення з ожини можна приготувати за рецептом «п’ятихвилинка». Яскраве ласощі займе особливе місце серед ваших зимових заготовок. Подавайте його до чаю в якості десерту.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 5 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 1 кг
  • Цукор – 3,5 склянки

Процес приготування:

1. Старанно промиваємо ожину під водою. Попередньо видаляємо плодоніжки.

2. Засипаємо очищені ягоди зазначеною кількістю цукру.

3. Розмішуємо інгредієнти лопаткою до виділення соку.

4. Переставляємо каструлю з вмістом на вогонь. Доводимо масу до кипіння, варимо 5 хвилин і вимикаємо плиту.

5. Далі гаряче ласощі переливаємо з підготовленим скляним банкам.

6. Закриваємо заготівлю кришкою, охолодити при кімнатній температурі і забирає на тривале зберігання. Готово!

Як зварити варення з садової ожини на зиму?

Щоб приготувати яскраве ожинове варення з цільними ягодами, використовуйте для цього садовий сорт. Великі ягоди будуть привабливо виглядати в банку, а також порадують вас своїм смаком і ароматом.

Час готування: 7 годин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 3 кг
  • Цукор – 1,5 кг
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Перебираємо садову ожину, акуратно видаляємо плодоніжки і промиваємо продукт під водою.

2. Засипаємо ягоди зазначеною кількістю цукру. Залишаємо продукт в такому вигляді на 6 годин.

3. За цей час інгредієнт пустить сік. Переставляйте заготовку на вогонь і доведіть до кипіння.

4. Варимо киплячу масу 5 хвилин, потім прибираємо з вогню й даємо охолонути.

5. Після охолодження повторюємо п’ятихвилинну процедуру ще два рази.

6. Під час останньої варіння додаємо лимонну кислоту.

7. Підготовлену скляну банку наповнюємо гарячим варенням.

8. Закриваємо банку кришкою, даємо їй охолонути і відправляємо на зберігання. Яскраве ожинове варення готове!

Дуже смачне варення з ожини і малини

Яскраве і соковите домашнє варення можна отримати з ожини і малини. Ласощі порадує вас приємним літнім ароматом і солодкуватим смаком. Подавайте частування з чашкою гарячого чаю.

Час приготування: 2 години

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Склад:

  • Ожина – 200 гр.
  • Малина – 300 гр.
  • Цукор – 2 склянки

Процес приготування:

1. Перебираємо ожину з малиною, видаляємо з ягід плодоніжки.

2. Далі інгредієнти занурюємо в тарілку з водою. Вимочуємо їх і промиваємо.

3. Відправляємо продукти в каструлю.

4. Засипаємо їх двома склянками цукру.

5. Залишаємо заготовку на 1 годину. Цього буде достатньо, щоб ягоди пустили сік.

6. Переставляємо посуд з вмістом на плиту і доводимо її до кипіння.

7. Варимо масу 5 хвилин, знімаємо з вогню і залишаємо на 1 годину.

8. Через час знову ставимо заготовку на плиту і уварюємо близько 20 хвилин.

9. Готове варення з ожини і малини виливаємо в чисту скляну банку.

10. Закриваємо заготівлю кришкою, даємо їй охолонути і відправляємо на тривале зберігання в прохолодне місце.

Варення з ожини з апельсином в домашніх умовах

Цитруси відмінно доповнюють багато домашні ласощі в банках. Пропонуємо заготовити на зиму яскраве варення з ожини і апельсина. Продукт вийде цікавим за смаком і неймовірно ароматним.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Склад:

  • Ожина – 300 гр.
  • Апельсин – 0,5 шт.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

1. Перебираємо ожину від дрібних забруднень і промиваємо її під водою. Далі кладемо в каструлю, розмішуємо з цукром і ставимо на плиту.

2. Кип’ятимо вміст на плиті і доповнюємо його дрібно порізаними шматочками апельсина. Кісточки з цитруса попередньо прибираємо руками.

3. Після кипіння, варимо масу близько 15-20 хвилин на слабкому вогні. У процесі варіння регулярно помішуємо продукти, щоб вміст загусло.

4. Гаряче ароматне варення з ожини і апельсина перелити в скляну банку і закрити кришкою.

5. Домашнє ласощі на зиму готово. Зберігайте його в прохолодному приміщенні!

Як приготувати смачне ожинове варення з лимоном?

Яскравий смак та приємну кислинку ежевичному варенню додасть лимон. Так готове ласощі вийде ще більш ароматним. Використовуйте перевірений рецепт для ваших зимових заготовок.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 300 гр.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

1. Перебираємо ожину, звільняємо її від плодоніжок і промиваємо під проточною водою.

2. Перекладаємо ягоду в каструлю і засипаємо її цукром.

3. Ставимо посуд з вмістом на плиту і варимо на слабкому вогні близько 30 хвилин.

4. Промиваємо половинку лимона і нарізаємо її дрібними часточками. Кісточки витягуємо.

5. Відправляємо цитрус в гарячу масу.

6. Кип’ятимо продукти і варимо їх ще 20 хвилин на слабкому вогні. Періодично помішуємо і знімаємо пінку.

7. Переливаємо гарячу суміш у чисту скляну банку і закриваємо її кришкою.

8. Після охолодження варення з ожини і лимона буде повністю готове. Зберігати його слід в прохолодному місці.

Густий джем з ожини в домашніх умовах

Яскравий продукт для приготування домашнього варення на зиму – ожина. Ласощі приємно здивує вас своїм смаком і ароматом. Порадуйте сім’ю спогадами про літо за чашкою гарячого чаю.

Час готування: 1 година 40 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 1 кг
  • Цукор – 3,5 склянки

Процес приготування:

1. Перебираємо ягоди і видаляємо плодоніжки. Після, промиваємо інгредієнт під проточною водою.

2. Даємо трохи стекти воді і засипаємо чисту ожину цукром. Залишаємо заготовку на 1 годину. Періодично її помішуємо, щоб виділилося якомога більше соку.

3. Подрібнюємо зацукровані ягоди будь-яким зручним способом і переставляємо їх на плиту.

4. Варимо масу близько 30 хвилин на повільному вогні. Регулярно розмішуємо для утворення густого складу.

5. Промиваємо скляну банку і наповнюємо її гарячим джемом. Закриваємо кришкою і ставимо на зберігання. Швидкий і густий ожиновий джем готовий!

Ожина, протерта з цукром на зиму без варіння

Цікавий спосіб заготівлі ожини на зиму – без використання варіння. Ягоди можна перетерти з цукром і зберігати в скляній банці довгий час. Оцініть простий домашній рецепт!

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Склад:

  • Ожина – 400 гр.
  • Цукор – 150 гр.

Процес приготування:

1. Відміряємо потрібну кількість ожини. Перебираємо її, звільняємо від плодоніжок і промиваємо під проточною водою. Залишаємо до обсушки.

2. Перекладаємо підготовлені ягоди в блендер і засипаємо їх потрібною кількістю цукру.

3. Перемелюємо продукти до стану дрібної кашки. Довгий процес повністю розчинить сухий інгредієнт. Також виділиться багато соку.

4. Отриману ягідну суміш перекладаємо в скляну банку. Її слід заздалегідь промити в гарячій воді з додаванням соди.

5. Наповнену тару закриваємо кришкою і ставимо на довге зберігання в прохолодне місце. Готово!

Желе з ожини з желатином на зиму

Ніжне і солодке желе з ожини найзручніше готувати з додаванням желатину. Продукт можна заготовити на зиму в банках і подавати до столу в якості десерту в будь-який час року.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Склад:

  • Ожина – 400 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Желатин – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо ожину під водою і занурюємо її в блендер. Перемелюємо продукт до стану однорідної кашки.

2. Далі отриману суміш розтираємо через дрібне металеве сито, щоб отримати максимально ніжний і гладкий продукт.

3. Доповнюємо суміш потрібною кількістю цукру і ретельно її перемішуємо.

4. Перекладаємо заготовку в каструлю. Доводимо її до кипіння і доповнюємо попередньо розведеним у воді желатином. Варимо 3-5 хвилин і прибираємо з вогню. Періодично помішуємо і знімаємо пінку.

5. Готове густе ожинове желе переливаємо в чисту скляну банку. Закриваємо тару кришкою і відправляємо її на зберігання.

Смачне варення з ожини з яблуками на зиму

Яскраве поєднання для домашнього варення – ожина і яблука. Густе ласощі порадує своїм смаком і літнім ароматом. Подавайте його до чаю або використовувати в приготуванні інших десертів.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Ожина – 0,5 кг
  • Яблуко – 0,5 кг
  • Цукор – 1 склянка
  • Лаванда мелена – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Перебираємо ожину і видаляємо плодоніжки.

2. Далі ягоду відкидаємо на дрібне сито і промиваємо під проточною водою.

3. З яблук акуратно знімаємо шкірку.

4. Далі фрукти нарізаємо невеликими кубиками. Видаляємо серцевину.

5. З’єднуємо обидва інгредієнти в каструлі і засипаємо їх цукром.

6. Доводимо вміст до кипіння. Доповнюємо масу меленої лавандою, розмішуємо і варимо ще 5-10 хвилин на слабкому вогні.

7. Яскраве ласощі з ожини і яблук готово. Розливайте його по підготовленим банкам, закрийте кришками і відправляйте на зберігання.