Лечо з болгарського перцю на зиму «Пальчики оближеш» – 10 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Лечо з болгарського перцю на зиму «Пальчики оближеш» — дуже смачна і проста заготовка, яка точно не застоїться в погребі. Лечо відмінно поєднується з м’ясними та рибними стравами і легко допоможе вам вирішити питання з гарніром. Ми зібрали 10 смачних і простих рецептів цієї закачування.

Лечо з болгарського перцю з помідором «Пальчики оближеш»

До складу консервованого салату «Пальчики оближеш» входять помідори та солодкий перець. І найкраще відібрати найбільш стиглі і м’ясисті плоди, тоді салат вийде густим, соковитим і з насиченим смаком.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Рафінована соняшникова олія 250 мл
  • Оцет яблучний 6% 2 ст. л.
  • Помідор 2.5 кг (дозрілі і м’ясисті)
  • Цукор-пісок 1 склянку
  • Сіль 1 ст. л. (дрібна)
  • 1.5 кг Перець болгарський (різних кольорів)
  • Часник 1 головка
  • Перець чорний мелений 1 ч. л.
  • Кінза ¼ ч. л.
  • Перець запашний 4 горошини
  • Гвоздика 3 шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачне лечо з болгарського перцю на зиму «Пальчики оближеш»? Томати промиваємо, і кожен овоч розрізаємо на чотири частини. Подрібнюємо часточки помідорів через м’ясорубку або блендером. Переливаємо томатну масу в каструлю і варимо 15-17 хвилин, поки не википить зайва рідина.
  2. Перці промиваємо, розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжки, очищаємо від насіння і перегородок, нарізаємо м’якоть невеликими смужками. Кладемо нарізані перці до томатної маси в каструлю, тушкуємо овочі на середньому вогні.
  3. Ллємо в каструлю, до тушкованим овочам, рослинне масло, сиплемо сіль, цукор, перемішуємо і варимо на повільному вогні 25-30 хвилин. За 7-9 хвилин до закінчення приготування додаємо в лечо оцет, подрібнений часник, гвоздику, перець та інші приправи.
  4. Попередньо стерилізуємо банки і кришки. Гаряче лечо «Пальчики оближеш» розливаємо по стерилізованим банкам, закатуємо. Банки перевертаємо і даємо їм охолонути під теплою ковдрою, потім ставимо в прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю і томатної пасти

Заготівля з угорським корінням – лечо «Пальчики оближеш» дуже популярно в наших широтах. Немає такої господині, у якої б не було свого найулюбленішого рецепта цієї закачування.

Склад:

  • Томатна паста (соус) – 1 л
  • Солодкі перці – 2,5 кг
  • Вода – 500 мл
  • Столовий оцет 9 % – 3 ст. л.
  • Рослинна олія -4 ст. л.
  • перець Запашний горошком – 6 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Перець горошком – 5-6 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Перці промиваємо, розрізаємо уздовж, видаляємо насіння і перегородки, нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 2. Томатну пасту розбавляємо водою і заливаємо цією сумішшю нарізаний болгарський перець. Туди ж додаємо перець, лавровий лист, сіль і цукор, рослинна олія. Ставимо ємність з перцем і томатною пастою на плиту і варимо 25-30 хвилин від моменту закипання, періодично перемішуємо.

Крок 3. Часник подрібнюємо пресом. Додаємо оцет і часник в лечо, варимо його ще 10-15 хвилин. У процесі варіння зайва рідина википить, і консистенція страви стане більш густий.

Крок 4. Гаряче лечо розливаємо по стерилізованим баночках, щільно закриваємо їх чистими кришками, перевертаємо і даємо охолонути. Лечо можна подавати як гарнір до основного блюда або використовувати в якості соусу.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю з помідорами, морквою, цибулею

Салат лечо «Пальчики оближеш» можна подавати до столу окремо, як холодну закуску, так і в якості гарніру доповнювати їм м’ясні та рибні страви. Ще можна викласти шматочки перцю з лечо на підсмажений хліб, і це теж буде дуже смачно.

Склад:

  • Моркву – 350-400 гр.
  • цибуля Ріпчаста – 350 гр.
  • Рослинна олія – 150 мл
  • Дозрілі помідори – 2 кг
  • 9 %-ий столовий оцет – 100 мл
  • Солодкі болгарські перці – 1 кг
  • Приправи (майоран, кінза, чебрець) – за смаком.
  • Сіль дрібна – 1 ст. л.
  • Цукор – 150 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиваємо помідори, акуратно вирізаємо плодоніжки, розрізаємо кожен овоч на четвертинки і перетираємо їх в м’ясорубці або блендері. Томатне пюре переливаємо в каструлю і ставимо на плиту, сиплемо сіль, цукор, вливаємо олію і оцет. Томатну суміш варимо 5-10 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи пінку.

Крок 2. Нутрощі перців очищаємо від перегородок і насіння, нарізаємо м’якоть тонкими смужками.

Крок 3. Морквину промиваємо, очищаємо, натираємо на крупній тертці або подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна.

Крок 4. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.

Крок 5. Додаємо моркву в каструлю і тушкуємо овочі з томатною сумішшю 15 хвилин. Потім кладемо нарізану перець, цибуля, сіль, цукор і приправи. Всі разом тушкуємо ще 25-30 хвилин на невеликому вогні, постійно помішуючи, щоб овочі не пригоріли.

Крок 6. Поки готується салат лечо, стерилізуємо будь-яким відомим способом банки і кришки. Розливаємо гаряче лечо по банкам, перевертаємо їх догори дном і чекаємо поки вони охолонуть. Через пару днів лечо «Пальчики оближеш» готове до вживання.

Приємного апетиту!

Рецепт лечо «Пальчики оближеш» без стерилізації

Завдяки мінімальному, але дуже універсального складу, лечо «Пальчики оближеш» буде завжди до столу і підійде для багатьох видів каш і пасти. Єдино вірного універсального рецепту лечо немає, все залежить від вашого смаку і переваг, завжди можна залишити місце для творчості і кулінарних експериментів.

Склад:

  • Столовий оцет 9 % – 50 мл
  • Стиглі томати – 1 кг
  • цибуля Ріпчаста – 0,5 кг
  • Солодкий болгарський перець – 0,5 кг
  • Часник – 4-5 зубчиків.
  • Гострий перець чилі – 10 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Соняшникова олія – 70-100 мл
  • Чорний перець горошком – 3-4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Томати і перець промиваємо. З помідорів вирізаємо плодоніжки і розрізаємо на невеликі шматки. Перець розрізаємо уздовж, очищаємо половинки від насіння і перегородок, видаляємо плодоніжки і ріжемо на кілька часточок. Подрібнюємо помідори і болгарський перець через м’ясорубку або в блендері.

Крок 2. Пюре з помідорів і перців перекладаємо в каструлю, ставимо її на плиту, підігріваємо суміш і додаємо до неї сіль і цукор, перемішуємо. Доводимо овочеву суміш до кипіння, потім вливаємо олію.

Крок 3. Додаємо в каструлю лук і варимо 10 хвилин.

Крок 4. Часник очищаємо від лушпиння і подрібнюємо пресом. Перець чилі нарізаємо тонкими кільцями. Додаємо в лечо часник, гострий перець і перець горошком, перемішуємо, варимо ще 3-5 хвилин. Потім вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо каструлю з плити.

Крок 5. Готове лечо розливаємо по сухим чистим банкам, щільно закриваємо кришкою і даємо їм охолонути під пледом, потім прибираємо банки з лечо «Пальчики оближеш» у прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю, кабачків

Лечо «Пальчики оближеш» з кабачком стане справжньою знахідкою для любителів домашніх заготовок на зиму. Всі інгредієнти цієї закачування гармонійно поєднуються між собою, що й надає цій закусці такий чудовий смак.

Склад:

  • Рафінована соняшникова олія – 250 мл
  • Кабачки невеликого розміру – 1,5 кг
  • 9 %-ый столовий оцет – 0,5 склянки
  • Дозрілі червоні помідори – 2 кг
  • Кінза – 0,25 ч. л.
  • Солодкі болгарські перці – 1,5 кг
  • Часник – 0,5 головки.
  • цукор – пісок- 0,5 склянки
  • Дрібна сіль – 50 гр.
  • Суміш меленого перцю – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори промиваємо, вирізаємо з них плодоніжки і подрібнюємо до стану пюре блендером або м’ясорубкою.

Крок 2. Болгарський перець промиваємо, розрізаємо навпіл, очистити від насіння і перегородок, нарізаємо соломкою.

Крок 3. Кабачки краще використовувати маленькі, в яких ще не утворилися насіння. Кабачки промиваємо та нарізаємо тонкими часточками.

Крок 4. Томатну масу ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо приблизно 6-8 хвилин, періодично знімаючи піну.

Крок 5. Потім кладемо до томатів болгарський перець і кабачки, перемішуємо і доводимо до кипіння ще раз.

Крок 6. Наливаємо в лечо рослинне масло, сиплемо цукор, приправи і сіль, тримаємо на вогні ще 15-17 хвилин, періодично помішуючи.

Крок 7. Часник очищаємо, подрібнюємо пресом або тиснемо зубчики ножем. Кладемо часник в лечо і вливаємо оцет.

Крок 8. Розливаємо лечо по стерилізованим банкам, закатуємо кришками. Ставимо банки догори дном і даємо їм охолонути під пледом, через добу ставимо лечо у прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Лечо з болгарського перцю з часником «Пальчики оближеш»

«Пальчики оближеш» тому, що ця закуска виходить дуже соковитою і смачною, коли вона зникає зі столу, залишається тільки облизувати пальці, в очікуванні добавки. І готувати її до того ж дуже просто.

Склад:

  • Солодкий болгарський перець — 1,5 кг
  • цибуля Ріпчаста – 500 гр.
  • Столовий оцет 9 % – 50 мл
  • Часник – 3 зубчики.
  • Стиглі помідори – 1 кг
  • перець Запашний горошком – 4 шт.
  • Соняшникову олію – 10 мл
  • Чорний перець – за смаком.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Помідори добре промиваємо і ріжемо часточками. Подрібнюємо часточки помідорів до однорідної маси блендером або в м’ясорубці.

Крок 2. Перець очищаємо від насіння і перегородок, м’якоть промиваємо та нарізаємо тонкими смужками.

Крок 3. Томатне пюре перекладаємо в каструлю, доводимо суміш до кипіння і кладемо в неї нарізаний болгарський перець.

Крок 4. Цибулини очищаємо від лушпиння, нарізаємо їх тонкими півкільцями і також кладемо в каструлю, перемішуємо.

Крок 5. Потім до овочів додаємо сіль, цукор, спеції і рослинне масло, перемішуємо і на слабкому вогні готуємо лечо 35-40 хвилин.

Крок 6. Часник подрібнюємо і додаємо в каструлю за п’ять хвилин до закінчення готування. Знімаємо каструлю з вогню, додаємо до вмісту оцет, перемішуємо. Готове лечо розкладаємо по стерильним банкам і закатуємо. Під пледом залишаємо банки з лечо остигати, а як охолонуть, відправляємо їх в прохолодне, темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Лечо з болгарського перцю «Пальчики оближеш» з оцтом

Яскравий смак і велика кількість корисних речовин відрізняє лечо «Пальчики оближеш» від інших заготовок на зиму. Завдяки недовгою термічній обробці овочі не розварюються, а залишаються дещо жорсткими і хрусткими.

Склад:

  • 9 %-ий оцет столовий – 50 мл
  • Кінза – 0,25 ч. л.
  • Дозрілі помідори – 3,5-4 кг
  • Чебрець – за смаком.
  • Соняшникова олія рафінована – 230 мл
  • Солодкі перці різного розміру – 4,5 кг
  • Сіль дрібна – 2,5 ст. ложки
  • Головка часнику – 0,5 шт.
  • Цукор – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Томати промиваємо, вирізаємо плодоніжку і подрібнюємо овочі блендером, а також можна помідори пропустити через м’ясорубку.

Крок 2. Масу з томатів перекладаємо в каструлю, в якій будемо готувати лечо «Пальчики оближеш».

Крок 3. У вимитих болгарських перців видаляємо плодоніжки і серцевину з насінням, соломкою нарізаємо м’якоть. Нарізані перці кладемо в каструлю до томатної маси. Вміст каструлі доводимо до кипіння, трохи зменшуємо вогонь і продовжуємо готувати.

Крок 4. В каструлю, до вже трохи куховарським овочів, сиплемо цукор, сіль, приправи, вливаємо олію і продовжуємо варити лечо ще 25-30 хвилин.

Крок 5. Часник очищаємо і подрібнюємо пресом, додаємо його до лечо, перемішуємо, варимо ще 5-7 хвилин. Потім знімаємо каструлю з вогню і вливаємо в лечо оцет, перемішуємо.

Крок 6. Гаряче лечо розкладаємо по стерилізованим банкам, герметично закочує їх кришками, ставимо банки догори дном під теплий плед і даємо їм охолонути. Смачна закачування готова.

Приємного апетиту!

Солодке лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю

Лечо з болгарського перцю може бути не тільки окремої закускою, але і стати основою для перших страв, начинки для пирогів і піци. Для того, щоб салат був солодким, відберіть для заготівлі стиглі солодкі перці червоного кольору.

Склад:

  • Цукровий пісок – 200-230 гр.
  • Червоні болгарські перці – 2,5-3 кг
  • Рослинна рафінована олія – 250 мл
  • 9 %-ый яблучний оцет – 30-40 мл
  • Дозрілі соковиті помідори – 2,5-3 кг
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Кінза – за смаком.
  • Чорний перець горошком – 6-8 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори промиваємо під проточною водою, вирізаємо плодоніжки, опускаємо їх на одну-дві хвилини в крутий окріп і потім, починаючи від надрізів, акуратно знімаємо шкірку з овочів. М’якоть томатів прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо блендером.

Крок 2. Масу з подрібнених помідорів перемішуємо з сіллю, цукром, чорним перцем, кінзою і соняшниковою олією, тушкуємо отриману масу під кришкою каструлі 12-17 хвилин, періодично помішуємо і знімаємо пінку ложкою.

Крок 3. Болгарський перець промиваємо, у кожного овоча видаляємо плодоніжки, очищаємо внутрішність від насіння і перегородок, нарізаємо м’якоть соломкою і кладемо його в каструлю до томатної суміші, перемішуємо. Тушкуємо овочі разом 25-30 хвилин, стежимо за тим, щоб вміст каструлі не підгоряло.

Крок 4. В кінці варіння додаємо оцет і даємо настоятися лечо «Пальчики оближеш» 5-7 хвилин під кришкою.

Крок 5. Банки для закачування стерилізуємо і розливаємо в них гаряче лечо, щільно закриваємо банки кришками. В перевернутому вигляді даємо закаткам охолонути, після чого зберігати лечо «Пальчики оближеш» можна навіть при кімнатній температурі.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю з баклажанами

Рецепт будь-якої страви можна змінити під свої смакові уподобання. Наприклад, замість кабачків додати в лечо баклажани.

Інгредієнти:

  • Молоді баклажани невеликого розміру – 2 кг
  • Стиглі томати – 1 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Кінза – за смаком.
  • цибуля Ріпчаста – 0,5 кг
  • Солодкий болгарський перець – 0,5 кг
  • Часник – 4-5 зубчиків.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Соняшникова олія – 200 мл
  • Оцет столовий 9 % – 70-80 мл

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками, варимо протягом 5 хвилин і зливаємо воду через друшляк.

Крок 2. Помідори промиваємо, розрізаємо навпіл, натіраєм половинки на крупну тертку, так ми уникнемо появи залишків шкурок в лечо. Можна подрібнити томати блендером або м’ясорубкою.

Крок 3. Болгарський перець промиваємо, видаляємо плодоніжки, серцевини з насінням і перегородки, нарізаємо м’якоть соломкою.

Крок 4. Лук очищаємо і нарізаємо півкільцями. Обсмажуємо цибулю на невеликій кількості рослинного масла.

Крок 5. Моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці, кладемо її на сковороду до цибулі і смажимо 10 хвилин.

Крок 6. Потім на сковороду викладаємо болгарський перець, баклажани і томатну суміш, перемішуємо, тушкуємо 15-20 хвилин. Додаємо сіль, приправи, цукор і оцет, тушкуємо ще 20-25 хвилин.

Крок 7. Часник подрібнюємо і додаємо його до овочів за 3-5 хвилин до готовності.

Крок 8. Банки і кришки для лечо попередньо стерилізуємо. Гаряче лечо розкладаємо по банках і закочує їх. Через добу салат повністю готовий до вживання.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» з болгарського перцю без масла і оцту

Існують рецепти максимально наближені до корисного харчування. Вони не містять інгредієнти, які можуть так чи інакше вплинути на корисні властивості продуктів. І тим не менше ці страви залишаються неймовірно смачними.

Інгредієнти:

  • Солодкий болгарський перець – 1 кг
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Стиглі соковиті помідори – 1,5 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Чорний перець горошком – 2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перці повинні бути дуже стиглими і м’ясистими. Овочі промиваємо, вирізаємо серцевину разом з плодоніжками і насінням, видаляємо перегородки. М’якоть перців нарізаємо дрібними шматочками.

Крок 2. промиваємо, обдаємо окропом, вирізаємо плодоніжки і знімаємо з них шкірку. М’якоть подрібнюємо будь-яким зручним способом: м’ясорубкою, блендером або в кухонному комбайні. Томатне пюре переливаємо в каструлю, ставимо на вогонь і варимо хвилин 15. При утворенні піни, її потрібно прибрати ложкою.

Крок 3. Коли обсяг томатного пюре зменшиться, додаємо до нього нарізаний болгарський перець, перемішуємо і накриваємо каструлю кришкою.

Крок 4. Через 5-7 хвилин додаємо спеції, цукор і сіль, варимо під кришкою ще 15 хвилин.

Крок 5. На паровій бані стерилізуємо банки, кип’ятимо кришки. В сухі банки розливаємо гаряче лечо, закочує їх і залишаємо остигати під теплим пледом. У весняний і зимовий час ця закуска буде вам нагадувати про теплі літні дні.

Приємного апетиту!