Знаменитий на весь світ хумус прийнято готувати з нуту і кунжутного насіння. Однак за час свого існування? закуска отримала багато варіацій. Її роблять з квасолі, звичайного гороху або сочевиці. Страва повністю рослинне – підходить для будь-яких типів харчування. Використовуйте для домашнього приготування підбірку з 10 перевірених і яскравих рецептів.
Класичний рецепт хумуса з нуту в домашніх умовах
Класичний хумус готують із сирої нуту з додаванням кунжуту, оливкового масла і лимонного соку. Оригінальний рослинний продукт можна подавати до столу як гарнір або живильної закуски.
Інгредієнти на
0.5 кг.
- Нут 250 гр.
- Кунжут 100 гр.
- Олія оливкова 3 ст. л.
- Сік лимонний за смаком
- Часник 2 зуб.
- Сіль за смаком
- Зіра 1 щіпка
- Паприка ½ ч. л.
- Зелень для прикраси
Процес приготування:
- Як приготувати хумус в домашніх умовах за класичним рецептом? Нут заздалегідь вимочуємо в холодній воді кілька годин. Можна залишити на ніч. Для приготування продукт повинен бути разбухшим.
- Після процедури вимочування нут перекладаємо в каструлю і знову заливаємо водою.
- Ставимо заготовку на плиту і варимо продукт 1,5-2 години.
- Для отримання більш ніжного хумуса, з нуту слід зняти оболонку. Промийте його кілька разів під холодною водою і обережно зніміть верхній шар.
- Приступаємо до роботи з кунжутом. Всипаємо його в чашу блендера. Сюди ж додаємо одну столову ложку оливкової олії.
- Подрібнюємо продукти до утворення однорідної пасти.
- Далі в блендер занурюємо варений нут, часник, сіль і зіру. Вливаємо олію і лимонний сік.
- Подрібнюємо нутовую масу і з’єднуємо з кунжутною.
- Далі вимішуємо продукт лопаткою до однорідності.
- Викладаємо готовий хумус в підходящу тарілку, посипаємо його копченої паприкою та зеленню. За смаком можна полити оливковою олією. Можна подавати до столу!
Домашній хумус з звичайного гороху
В домашніх умовах хумус готують не тільки з нуту. Основний інгредієнт можна замінити звичайним горохом. Закуска вийде не менш смачною і поживною. Спробуйте простий і зрозумілий рецепт.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 500 гр.
Склад:
- Горох – 250 гр.
- Кунжут – 100 гр.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сік лимона – за смаком.
- Часник – 2 зубчики.
- Зіра – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Заздалегідь вимочуємо горох в холодній воді, після чого варимо його до готовності.
2. В розпечену сковороду викладаємо кунжут.
3. Пару хвилин обсмажуємо продукт до зміни кольору. Розмішуємо масу лопаткою, щоб уникнути пригорання.
4. Далі обсмажені насіння старанно розминаємо в ступці.
5. Доповнюємо отриману суміш однією ложкою оливкової олії.
6. Вимішуємо інгредієнти до однорідності. Масляних калюж бути не повинно.
7. З відвареного гороху зливаємо воду, після чого подрібнюємо заготівлю будь-яким зручним способом.
8. Окремо подрібнюємо зіру в ступці.
9. Всі підготовлені компоненти кладемо в горохову кашу. Сюди ж вливаємо лимонний сік, додаємо подрібнений часник і сіль.
10. Вимішуємо всі продукти і заливаємо їх залишилися оливковою олією.
11. Готовий гороховий хумус ділимо на порції, прикрашаємо ароматною зеленню і подаємо до столу!
Ніжний хумус з кунжутом в домашніх умовах
Ніжний і ароматний хумус можна приготувати з нуту і кунжуту. Апетитне частування підходить для приготування холодних закусок, також його можна подавати в якості оригінального гарніру.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 350 гр.
Склад:
- Нут – 200 гр.
- Часник – 2 зубчики.
- Кунжут – 2 ст. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Зіра – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сік лимонний – за смаком.
- Масло оливкова – 100 мл
Процес приготування:
1. Заздалегідь нут вимочуємо в холодній воді до набрякання.
2. Далі продукт відварюємо до готовності. На це піде не менше півтора годин.
3. З’єднуємо кунжут з коріандром і зірою.
4. Спеції кладемо на розігріту сковорідку. Смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини.
5. Обсмажені інгредієнти відправляємо в чашу блендера разом з очищеними зубчиками часнику.
6. До них ж кладемо проварений нут, сіль і перець. Вливаємо лимонний сік і оливкову олію. Перемелюємо до отримання однорідної маси.
7. Ніжний та поживний хумус готовий. Можна подавати до столу!
Простий і смачний рецепт домашнього хумуса з квасолі
Хумус в домашніх умовах можна приготувати з білої квасолі. Рослинний продукт порадує оригінальним смаком і поживністю. Можна використовувати як гарнір до інших страв.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 450 гр.
Склад:
- Квасоля біла – 250 гр.
- Часник – 2 шт.
- Тхина – 3 ст. л.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- копчена Паприка – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло оливкове – 150 мл
Процес приготування:
1. Заздалегідь вимочуємо квасолю у холодній воді, після чого відварюємо її до повної готовності на невеликому вогні.
2. З головок часнику знімаємо верхню лушпиння і зрізаємо корінці. Кладемо продукт на фольгу зрізом вниз. Злегка поливаємо олією, загортаємо і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
3. Тхину збиваємо з лимонним соком. Сюди ж додаємо трохи води, що залишилася після варіння квасолі.
4. Відварену квасолю з’єднуємо в блендері з масою з тхины і запеченим часником.
5. Подрібнюємо продукти до однорідності. В кінці додаємо сіль і оливкове масло.
6. Викладаємо готовий хумус на тарілку, посипаємо його перцем з паприкою і подаємо до столу.
Як приготувати смачний хумус з сочевиці?
Оригінальна і смачна основа для домашнього хумуса – сочевиця. За допомогою продукту можна швидше приготувати апетитну частування. Спробуйте простий рецепт для вашого меню.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 350 гр.
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 1 склянка
- Цибуля-шалот – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Бульйон – 0,5 л.
- Масло оливкова – 60 мл
- Томат в’ялений – для подачі.
- Кінза – для подачі.
Процес приготування:
1. Лук-шалот дрібно нарізаємо ножем.
2. Також чинимо з очищеними зубчиками часнику.
3. Викладаємо овочі в каструлю разом з сочевицею, сіллю і спеціями. Заливаємо продукти бульйоном і варимо до повної готовності.
4. В цей час знімаємо цедру з лимона. Можна віджати трохи соку.
5. Лимонний продукт відправляємо в готову сочевицю разом з оливковою олією. Перемелюємо вміст блендером до гладкої однорідної кашки.
6. Переливаємо сочевичний хумус в підходящу посуд, прикрашаємо його кінзою, в’яленими томатами і подаємо до столу.
Покроковий рецепт приготування бурякового хумуса
Любителі кулінарних експериментів оцінять яскраву ідею приготування бурякового хумуса. Додайте в близькосхідну закуску трохи російської ноти. Здивуйте своїх близьких смачною і привабливою закускою.
Час приготування: 2 години 30 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 700 гр.
Склад:
- Нут – 1 склянка
- Буряк – 400 гр.
- Сир фета – 80 гр.
- Масло оливкова – 100 мл
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Лимон – 1 шт.
- Кунжут – для подачі.
Процес приготування:
1. Заздалегідь вимочуємо нут до розбухання, після чого відварюємо до готовності. На це може піти від 1 до 2 годин.
2. Очищену буряк загортаємо у фольгу і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 1 годину.
3. Відварений нут доповнюємо сіллю, перцем, свіжовичавленим лимонним соком і оливковою олією. Ретельно подрібнюємо продукти до утворення гладкої кашки.
4. Запечену буряк перемелюємо з сиром фета.
5. Обидві суміші вимішуємо між собою до однорідності.
6. Яскравий буряковий хумус готовий. Прикрашайте його кунжутом і подавайте до столу.
Хумус з консервованого нуту в домашніх умовах
найшвидший спосіб приготувати домашній хумус – з консервованого нуту. Смачне і поживне частування ви отримаєте через лічені хвилини. Подавайте його з овочами або хлібними виробами.
Час приготування: 20 хвилин
Час приготування: 10 хвилин
Порцій – 450 гр.
Склад:
- Нут консервований – 300 гр.
- Тахін – 60 гр.
- Часник – 1 зубчик
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – за смаком.
- Зіра – 1 ч. л.
- копчена Паприка – 0,5 ч. л.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні продукти. Консервований нут відразу ж викладаємо в чашу блендера і доповнюємо зубчиком часнику.
2. До нуту додаємо тахін і гарненько перемелюємо масу. Після, вичавлюємо сюди половинку лимона і додаємо сіль зі спеціями.
3. Перемішуємо і вливаємо олію.
4. Збиваємо масу до гладкого і повітряного стану.
5. При подачі, хумус можна прикрасити цільним нутом і будь-якими спеціями. Готово!
Неймовірно смачний і ніжний хумус з нутовой борошна
Щоб домашній хумус вийшов максимально ніжним і повітряним, готуйте його з нутовой борошна. Також такий рецепт дозволить заощадити ваш час. Використовуйте ідею для яскравого та поживного частування.
Час приготування: 25 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 350 гр.
Склад:
- нутове Борошно – 150 гр.
- Кунжут – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Вода – 150 мл
Процес приготування:
1. Кунжут викладаємо на розігріту сковороду. Обсмажуємо його кілька хвилин, постійно помішуючи.
2. Далі кунжут подрібнюємо будь-яким підходящим способом і змішуємо його з заздалегідь просіяної нутовой борошном.
3. Додаємо в суху масу сіль і спеції. Вливаємо вказану кількість теплої води.
4. За допомогою блендера, старанно вимішуємо інгредієнти до отримання ніжної і злегка тягучою суміші. Важливо позбутися від будь-яких грудочок.
5. Готовий хумус можна відразу ж пробувати. Подавайте частування з хлібними виробами!
Як приготувати ароматний хумус з тахін?
Тахін – це кунжутна паста. Її часто використовують при приготуванні хумуса, і саме вона надає східному частування особливий аромат. Оцініть яскравий рецепт в домашніх умовах.
Час приготування: 25 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 450 гр.
Склад:
- Сочевиця – 1 склянка
- Тахін – 2 ст. л.
- Часник – 3 зубчики.
- Сік лимонний – 40 мл
- Масло оливкова – 60 мл
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Кріп – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
Процес приготування:
1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти.
2. Сочевицю промиваємо під водою. Для прискорення кулінарного процесу, використовуйте червоний сорт.
3. Далі відварюємо боби з лавровими листами до готовності.
4. Розм’якшену сочевицю перемелюємо.
5. Коли кашка охолоне, додаємо в неї тахині.
6. Слідом викладаємо зубчики часнику і подрібнений кріп.
7. Видавлюємо лимонний сік.
8. Вливаємо олію, приєднуємо сіль і паприку.
9. Знову подрібнюємо всі продукти блендером до однорідності.
10. При подачі готовий хумус можна прикрасити будь-якими спеціями. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт хумуса з грибами в домашніх умовах
Ароматний хумус з грибами, яскраво різноманітить ваше меню. Закуску можна подавати разом із гарячими стравами або хлібом. Продукт не втомить кулінарним процесом. Використайте швидкий і перевірений рецепт.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 700 гр.
Склад:
- Нут консервований – 250 гр.
- Гриби – 200 гр.
- Тахін – 120 гр.
- Часник – 1 зубчик
- Масло оливкова – 60 мл
- Сік лимонний – 30 мл
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Для подачі:
- Горіхи кедрові – 1 ст. л.
- Нут консервований – 1 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Промиваємо і відварюємо гриби. Пару штук можна відкласти для подачі.
2. Консервований нут з’єднуємо в блендері з часником, тахін, оливковою олією і лимонним соком. Подрібнюємо.
3. Доповнюємо масу вареними грибами.
4. Знову перемелюємо масу у блендері.
5. Повинна вийти ніжна і повітряна суміш.
6. За смаком додаємо сіль і спеції.
7. Продовжуємо перемелювати заготовку. Якщо вона виходить дуже густий, можна влити трохи води.
8. Для подачі, що залишилися лисички, обсмажуємо з нутом.
9. Кедрові горіхи можна також обсмажити або підсушити в духовці.
10. Приготовлені продукти для подачі укладаємо в центр грибного хумуса. Можна пробувати!