Хумус – це дуже смачна та поживна закуска, яка традиційно готується з нуту. Однак є інші кулінарні варіанти знаменитого продукту. Вам підготували цікаву добірку з десяти рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.
Класичний хумус із нуту в домашніх умовах
Класичний хумус з нуту в домашніх умовах виходить дуже приємним до смаку, поживним і корисним. Такий продукт містить рослинний білок та корисні жири. Обов’язково спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Інгредієнти:
на – 2 порції
- Нут – 250 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Сік лимонний – 3 ст.л.
- Зіра – ⅓ ч.л.
- Кунжутна паста (тахіні) – 3 ст.л.
- Олія оливкова – 3 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
Процес приготування:
Як приготувати класичний хумус у домашніх умовах? Попередньо замочуємо нут на 3-4 години в холодній воді, а краще на всю ніч. Він має розбухнути.
Підготовлений нут відварюємо у підсоленій воді до повної готовності. Він має стати м’яким. На це піде приблизно 30-40 хвилин.
Воду з нуту зливаємо в окремий посуд. Відвар нам знадобиться пізніше. До нуту викладаємо тахіні (кунжутна паста). Якщо у вас немає тахіні, ви можете підсушити на сковороді насіння кунжуту і перемолоти його в блендері з оливковою олією.
Також відправляємо подрібнений часник, сіль та лимонний сік.
Доповнюємо нут зірою та оливковою олією.
Перебиваємо масу занурювальним блендером до однорідності. Густоту маси регулюємо відваром із нуту.
Перед подачею хумус поливаємо оливковою олією.
Хумус у домашніх умовах готовий. Подавайте до столу та пригощайтеся!
Домашній хумус із кунжутом
Домашній хумус з кунжутом відрізняється цікавим смаком, поживними властивостями та привабливим виглядом. Подавайте частування до столу, доповнивши хлібом, сухариками, насінням або зеленню. Ваші близькі точно не зможуть встояти. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт із фотографіями.
Час приготування – 1 година 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Нут – 200 грн.
- Кунжут білий – 2 ст.
- Рослинна олія – 3 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Паприка мелена – до смаку.
- Імбир мелений – до смаку.
- Гірчиця – 0,5 ч. л.
- Часник – 2 зуб.
- Вода – 500 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти за списком.
Крок 2. Нут заздалегідь вимочуємо усю ніч у холодній воді. Далі відварюємо його близько години до м’якості. Хвилин за 20 до готовності додаємо сіль до смаку. Воду, в якій варився нут, не виливаємо, вона нам ще знадобиться.
Крок 3. Розігріваємо суху сковороду та висипаємо кунжут. Обсмажуємо його до появи приємного аромату близько трьох-п’яти хвилин.
Крок 4. Викладаємо кунжут на тарілку і даємо йому охолонути. Частину відкладаємо для прикраси.
Крок 5. У блендері обсмажений кунжут перемелюємо з додаванням олії. Необхідно одержати ніжну пасту.
Крок 6. Додаємо до цієї пасти відварений кунжут та вливаємо трохи води, в якій варився нут. Також сюди додаємо спеції зі списку. Ще раз перемелюємо все у блендері.
Крок 7. Потім відправляємо часник для аромату сюди і знову все перемелюємо. Якщо маса вийшла занадто густою, вливаємо трохи відвару, що залишився після варіння нуту.
Крок 8. Домашній хумус із кунжутом готовий. Доповнюємо меленою паприкою та обсмаженим кунжутом!
Хумус з гороху в домашніх умовах
Хумус з гороху в домашніх умовах це цікава кулінарна ідея, яка точно нікого не залишить байдужим. Таке частування вийде неймовірно смачним та привабливим. Також підходить для веганського, вегетаріанського та пісного меню. Спробуйте приготувати за рецептом.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Горох колотий – 300 грн.
- Насіння кунжуту – 100 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Олія – 70 мл.
- Паприка мелена – 0,25 ч.л.
- Коріандр мелений – 0,25 ч.л.
- Куркума мелена – 0,25 ч.л.
- Вода – 1,5л.
- Сіль – 1 год.
- Зелень – 2 гілки.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні інгредієнти.
Крок 2. Горох промиваємо під водою і потім заливаємо теплою водою.
Крок 3. Залишаємо горох у воді на 1 годину.
Крок 4. Далі цю воду зливаємо та промиваємо горох ще раз.
Крок 5. Вливаємо у підготовлений горох півтора літри чистої води.
Крок 6. Доводимо продукт до кипіння і варимо на невеликому вогні близько 30 хвилин.
Крок 7. Готовий горох відкидаємо на сито, щоб стекла зайва волога. Трохи рідини зберігаємо, вона стане в нагоді пізніше.
Крок 8. Розігріваємо суху сковороду та обсмажуємо на ній кунжут пару хвилин.
Крок 9. З лимона вичавлюємо 80 мілілітрів лимонного соку.
Крок 10. Обсмажений кунжут перекладаємо в глибоку миску, вливаємо до нього 30 мілілітрів лимонного соку.
Крок 11. Також вливаємо 40 мілілітрів олії.
Крок 12. Перебиваємо продукти занурювальним блендером до однорідності.
Крок 13. Горох викладаємо у зручну глибоку ємність. Сюди відправляємо пасту з кунжуту.
Крок 14. Перебиваємо продукти блендером до утворення ніжної ваги. Якщо вона вийшла занадто густою, вливаємо трохи відлитого відвару.
Крок 15. Сюди ж відправляємо сіль, мелену паприку, коріандр та куркуму.
Крок 16. Вливаємо лимонний сік, що залишився, і рослинне масло.
Крок 17. Ще раз збиваємо вміст блендером до однорідності.
Крок 18. Хумус із гороху в домашніх умовах готовий. Подавайте до столу, доповнивши олією, кунжутом і зеленню!
Домашній хумус із квасолі
Домашній хумус із квасолі порадує вас цікавим смаком, поживністю та привабливим виглядом. Подавайте частування до столу з будь-якими доповненнями до смаку. Ваші близькі точно не зможуть встояти. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт із фотографіями з нашої добірки.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Квасоля біла – 250 гр.
- Часник – 2 голівки.
- Тхіна – 3 ст.
- Сік лимонний – 2 ст.
- Оливкова олія – 5 ст.л.
- Паприка копчена – 1 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти за списком.
Крок 2. Попередньо квасолю вимочуємо у холодній воді 12 годин. Зручно залишити її на ніч. Далі продукт відварюємо до готовності у воді. Залишаємо трохи відвару.
Крок 3. У головки часнику зрізаємо корінець. Поливаємо його оливковою олією, загортаємо у фольгу, і відправляємо на 30 хвилин у розігріту до 200 ° духовку. Потім фольгу розкриваємо та запікаємо часник ще 5 хвилин.
Крок 4. У глибокій мисці з’єднуємо тахіні з лимонним соком і відваром, що залишився. Перемішуємо до однорідності.
Крок 5. Частину відвареної квасолі залишаємо для прикраси. Решту квасолі перебиваємо в блендері з очищеною голівкою часнику, що залишилася, і підготовленою заправкою. Додаємо сіль та перець за смаком.
Крок 6. Збиваємо до отримання ніжної маси і наприкінці вливаємо оливкову олію.
Крок 7. Домашній хумус із квасолі готовий. Подавайте до столу, доповнивши паприкою, оливковою олією, зеленню та запеченим часником. Також частування можна прикрасити цілою квасолею.
Хумус із сочевиці
Хумус із сочевиці порадує вас цікавим смаком та привабливим зовнішнім виглядом. Подавайте страву як апетитну закуску разом із хлібом, сухариками та іншими доповненнями. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт з фотографіями.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Сочевиця червона – 100 гр.
- Оливки – 100 гр.
- Морква – 200 грн.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Асафетиду – 0,25 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Паприка мелена копчена – 0,25 ч.л.
- Куркума – 0,25 год.
- Вода – 250 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні інгредієнти.
Крок 2. Моркву очищаємо та нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо овоч на олії до м’якості.
Крок 3. До моркви відправляємо сочевицю та спеції.
Крок 4. Заливаємо це гарячою водою і додаємо сіль.
Крок 5. Закриваємо частування кришкою та готуємо на невеликому вогні близько 25 хвилин.
Крок 6. Масу із сочевиці остуджуємо і додаємо до неї оливки.
Крок 7. Усі разом перебиваємо за допомогою занурювального блендера.
Крок 8. Отримуємо ніжну однорідну кашу. При необхідності, можна додати ще солі та спецій.
Крок 9. Хумус із сочевиці готовий. Подавайте до столу та пригощайтеся!
Хумус із консервованого нуту
Хумус із консервованого нуту – це апетитна закуска для вашого домашнього чи святкового столу. Подавайте частування з хлібом та іншими доповненнями до смаку. Для нескладного приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки.
Час готування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Нут консервований – 1 банк.
- Тахіні – 1-2 ст.
- Лимон – 0,5 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – 3 щіпки.
- Зіра – 1 год.
- Паприка копчена – 0,5 ч.л.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо всі необхідні продукти у потрібній кількості.
Крок 2. Консервований нут викладаємо у чашу блендера. Сюди відправляємо часник і вливаємо трохи рідини, в якій був нут. Перемелюємо продукти до однорідності.
Крок 3. Також сюди відправляємо сіль та спеції за списком. Додаємо тахіні, лимонний сік і ще раз все збиваємо до однорідності.
Крок 4. В отриману масу вливаємо оливкову олію, ще раз збиваємо блендером.
Крок 5. Пробуємо наш хумус на смак, якщо потрібно, додаємо ще спеції.
Крок 6. При подачі хумус прикрашаємо паприкою, консервованим нутом, зеленню та поливаємо оливковою олією.
Крок 7. Хумус із консервованого нуту готовий. Частуйтесь!
Хумус із нутового борошна
Хумус з нутової муки виходить неймовірно ніжним і приємним до смаку. Таке цікаве частування відноситься до рослинної кухні, тому підійде для пісного меню, веганів та вегетаріанців. Спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Борошно нутове – 200 гр.
- Вода – 200 мл.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – 1 год.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Лимон – 1 шт.
- Паприка – 2 год.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо необхідну кількість нутового борошна і просіюємо його в глибоку миску.
Крок 2. Заливаємо продукти склянкою води і добре все перемішуємо.
Крок 3. Отриману ніжну суміш переливаємо в каструлю та ставимо на середній вогонь.
Крок 4. Прогріваємо заготівлю, постійно перемішуючи. Варимо близько 10-12 хвилин. Якщо маса виходить дуже густою, вливаємо ще трохи води.
Крок 5. Отриману масу переливаємо у чашу блендера. Сюди ж відправляємо очищений часник, паприку, сіль та лимонний сік.
Крок 6. Збиваємо все до однорідності і в кінці вливаємо оливкову олію.
Крок 7. Хумус із нутового борошна готовий. Подавайте до столу та спробуйте!
Гарбузовий хумус
Гарбузовий хумус виходить неймовірно смачним, поживним та корисним. Такий продукт містить рослинний білок, корисні жири та цинк, що міститься у гарбузі. Обов’язково спробуйте приготувати частування за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Гарбуз очищений – 200 гр.
- Нут – 200 грн.
- Часник – 2 зуб.
- Зіра мелена – 1 ч.л.
- Куркума – 0,5 год.
- Кориця мелена – 0,25 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Сумак мелений – 1 ст.л.
- Тхіна – 2 ст.л.
- Лимон – 0,5 шт.
- Оливкова олія – 4 ст.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Насіння гарбузове – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти. Гарбуз відміряємо у очищеному вигляді. Можна відразу обробити її на кубики.
Крок 2. Нут заздалегідь вимочуємо у холодній воді. Можна вимочувати ніч. Далі його відварюємо до готовності.
Крок 3. Кубики гарбуза викладаємо в каструлю або сотейник, заливаємо водою і відварюємо до готовності.
Крок 4. У чашу блендера викладаємо відварений нут, гарбуз та зубчики часнику. Подрібнюємо до однорідності.
Крок 5. В окремому посуді перемішуємо тхіну з лимонним соком.
Крок 6. Отриману суміш переливаємо у загальну заготовку. Сюди ж відправляємо зіру, сіль та інші спеції за списком. Подрібнюємо ще раз до повної однорідності.
Крок 7. В отриману ніжну масу вливаємо оливкову олію та ще раз збиваємо.
Крок 8. Перед подачею прикрашаємо гарбузовим насінням. Додатково можна полити оливковою олією.
Крок 9. Гарбузовий хумус готовий. Частуйтесь!
Хумус із в’яленими томатами
Хумус з в’яленими помідорами – це апетитна закуска для вашого домашнього або святкового столу. Подавайте частування з хлібом та іншими доповненнями до смаку. Для нескладного приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Нут сушений – 700 гр.
- Томати в’ялені – 150 гр.
- Тахіні – 100 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – до смаку.
- Паприка солодка копчена – 2 ч. л.
- Сіль за смаком.
- Перець червоний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. На ніч заливаємо нут холодною водою і таким чином вимочуємо його для розбухання.
Крок 2. Далі нут відварюємо на слабкому вогні близько півтори години. За 20 хвилин до готовності сюди ж відправляємо варитися цибулю та часник. Солимо на смак і після відкидаємо на сито. Відвар залишаємо в окремому посуді.
Крок 3. Відварений нут перекладаємо у чашу блендера. Сюди ж відправляємо варену цибулину та часник.
Крок 4. Доповнюємо продукти тахіні та вливаємо трохи відвару.
Крок 5. Потім відправляємо в’ялені томати і додаємо пару столових ложок олії, в якій ці томати зберігалися.
Крок 6 Продавлюємо сюди лимонний сік, також додаємо сушені спеції.
Крок 7. Перемелюємо продукти в блендері до однорідності.
Крок 8. Хумус із в’яленими томатами готовий. Можна куштувати!
Буряковий хумус
Буряковий хумус відрізняється яскравим смаком та привабливим зовнішнім виглядом. Подавайте апетитне частування разом із хлібом, сухариками та іншими доповненнями. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт із фотографіями з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Нут відвареної – 200 гр.
- Буряк відварений – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Тахіні – 3 ст.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Кмин – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Часник – за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. Нут заздалегідь вимочуємо у воді і потім відварюємо до готовності близько одного-двох годин. Солимо за смаком.
Крок 2. Відварений нут з’єднуємо зі шматочками відвареного буряка.
Крок 3. Сюди ж продавлюємо лимонний сік будь-яким зручним способом.
Крок 4. Доповнюємо продукти тахіні. Це така кунжутна паста.
Крок 5. Вливаємо оливкову олію, додаємо подрібнений часник. Кмин обсмажуємо на сухій сковороді, розтираємо у ступці та також відправляємо до продуктів.
Крок 6. Всі інгредієнти перемелюємо за допомогою блендера до однорідності. Регулюємо сіль за смаком.
Крок 7. Буряковий хумус готовий. Подавайте до столу!