Існує безліч рецептів соусів, якими можна доповнити макаронні вироби. М’ясні, грибні, сирні – заправки можуть складатися з самих незвичайних продуктів, мати певний запах і смак, підходити до обіду або вечері. Давайте розглянемо рецепти найбільш популярних з них.
Вершковий соус для спагетті в домашніх умовах
Цей вид соусу для спагетті готується дуже швидко і легко з простого набору продуктів. Він дуже ніжний по структурі і дуже ароматний. Заправка ідеально поєднується з усіма макаронними виробами.
Інгредієнти на
2 порц.
- Вершки 200 мл 20%
- Сир 75 гр.
- Часник 1 зуб.
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачний соус для спагетті, макаронів в домашніх умовах? Нам знадобиться тарілка з плоским дном і тертка. Ставимо курку на тарілку. Натираємо шматочок сиру на тій стороні, де розташовані невеликі отвори.
- У невелику каструльку наливаємо вершки. Включаємо плиту і ставимо на неї ємність з рідиною. Нагріваємо вершки на невеликому вогні.
- Коли вершки почнуть покриватися пухирями, викладаємо в них натертий на дрібній тертці сир. Злегка помішуємо інгредієнти дерев’яною ложкою.
- Відокремлюємо від цілої головки зубок часнику. Знімаємо піну. Подрібнюємо часник з допомогою землянки Додаємо продукт в ємність з вершками і сиром. Приправляємо чорним перцем.
- Варимо вершковий соус на невеликому вогні, постійно помішуючи, поки заправка не загусне. Потім вимикаємо плиту і поливаємо соусом спагетті.
Приємного апетиту!
Як приготувати соус для макаронів з томатної пасти?
Подавати томатний соус до макаронів стало доброю традицією у італійців. Також приправляти макарони соусом прийнято на Кавказі – мацоні з часником без інших добавок. Страва з заправкою виходить більш ароматним і смачним.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- томатна Паста – 100 гр.
- Молоко – 100 гр.
- Вершки – 100 гр.
- Борошно – 1,5 ст. л.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Просіваємо невелику кількість борошна через сито з дрібними отворами (бажано 2-3 рази). Викладаємо її в сковороду (масло не додаємо). Поміщаємо ємність на плиту. Обсмажуємо борошно на сухій сковороді.
2. Коли мука стане приємного світло-коричневого кольору, починаємо поступово додавати молоко. При цьому енергійно помішуємо інгредієнти кописткою, щоб не утворювалися грудочки.
3. До загустевшему соусу поступово вливаємо вершки і додаємо томатну пасту, постійно перемішуємо заправку.
4. Коли соус закипить, тушкуємо його, помішуючи, 5 хвилин. Додаємо в соус спеції. Перемішуємо заправку і вимикаємо плиту.
5. Соус для макаронного виробу готовий. Залишилося тільки розкласти макарони по тарілках і полити їх ароматної і смачної заготівлею.
Приємного апетиту!
Простий і смачний сметанний соус для макаронів
Для соусу необхідно вибирати свіжу сметану. Жирність може бути будь-який: від неї залежить густота і калорійність заправки. Часто для соусу сметану розбавляють бульйоном, кип’яченою водою або молоком.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 60-80 гр.
- Вода кип’ячена (молоко або бульйон) – 0,3-0,4 л
- Сметана – 0,4 кг
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Дістаємо сметану з холодильника заздалегідь, щоб вона встигла зігрітися в умовах кімнатної температури. Воду для приготування соусу спочатку доводимо до кипіння, а потім охолоджуємо в холодильнику.
2. Вершкове масло спочатку нарізаємо дрібними кубиками, а потім викладаємо в сковороду. Ставимо ємність на плиту і розтоплюємо інгредієнт.
3. Заздалегідь просіяне борошно висипаємо до олії і обсмажуємо її до карамельного кольору.
4. Поступово додаємо охолоджену кип’ячену воду (бульйон або молоко) в борошно. Енергійно перемішуємо масу, щоб не утворювалися грудочки. Солимо і перчимо соус, знову перемішуємо до загустіння.
5. Тепер додаємо в соус сметану і ретельно перемішуємо. Беремо ємність з соусом і ставимо на підставку для гарячого. Вимикаємо плиту. Соус ні в якому разі не повинен закипіти. Поливаємо заправкою макарони або перелити її в соусник і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Вершково-сирний соус для пасти
Вершкові соуси завжди піддають термічній обробці з додаванням заздалегідь обсмаженої борошна. Це необхідно, щоб на етапі приготування соусу не утворювалися грудочки.
Час готування – 15-20 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Склад:
- Сир плавлений – 150 гр.
- Вершки 10-20% – 200 мл
- Сир твердий – 30 гр.
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Коріандр мелений – за смаком.
- Орегано – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуємо всі інгредієнти для приготування соусу: обидва види сиру, вершкове масло, вершки, сіль, чорний мелений перець, мелений коріандр і орегано.
2. Вливаємо вершки в невелику каструльку. Ставимо ємність на плиту, включаємо її і підігріваємо рідина, не доводячи її до кипіння.
3. Беремо шматочок твердого сиру, тарілку з плоским дном і тертку з великими або дрібними отворами – за вашим вибором. Натираємо сир.
4. В окрему ємність з глибоким дном вливаємо підігріті на плиті вершки, викладаємо тертий сир, вершкове масло, заздалегідь витягнуте з холодильника, і плавлений сир. Перемішуємо продукти.
5. Збиваємо масу до однорідності. Додаємо в суміш сіль, чорний перець, орегано і коріандр. Перемішуємо масу і відправляємо її в соусник. Подаємо до столу разом з пастою.
Приємного апетиту!
Грибний соус для спагетті в домашніх умовах
Традиційно соус з грибів готують з вершками, молоком або сметаною, так як гриби відмінно поєднуються з даними інгредієнтами. Є й інші, не менш смачні варіанти. Наприклад, з овочами і томатами.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Склад:
- Печериці – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуб.
- томатна Паста – 100 гр.
- Крохмаль – 1 ст. л.
- Вода очищена – 1 склянка
- Цукор – ½ ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Одну цибульну головку позбавляємо від лушпиння. Злегка споліскуємо її. Нарізаємо невеликими кубиками гострим ножем.
2. Промиваємо морква проточною водою. Позбавляємо від верхнього шару ножем. Споліскуємо коренеплід і нарізаємо соломкою.
3. Додаємо крохмаль в глибоку піалу і заливаємо його очищеної холодною водою. Ні в якому разі не заливайте крохмаль гарячою водою, щоб не вийшов клейстер. Перемішуємо інгредієнти і залишаємо на час.
4. Сковороду з рослинним маслом ставимо на плиту і розігріваємо. Викладаємо нарізані овочі в ємність. Обсмажуємо кілька хвилин до м’якості.
5. Перебираємо печериці, відкидаємо зіпсовані гриби. Потім ретельно вимиваємо їх і розкладаємо на паперовому рушнику. Необхідно, щоб рушники ввібрали зайву вологу. Нарізаємо гриби пластинами.
6. Викладаємо печериці до овочів. Обсмажуємо їх, перемішуючи лопаткою. Очищені зубки часнику дрібно нарізаємо. Після того, як гриби пустять сік, додаємо часник і томатну пасту в соус. Вливаємо крохмаль з водою і тушкуємо заправку близько 5-7 хвилин, злегка помішуючи.
Приємного апетиту!
Як зробити домашній соус бешамель для пасти?
Спробуємо приготувати соус бешамель за класичним рецептом. Він належить до європейської кухні і складається з найпростіших інгредієнтів. Також бешамель володіє ніжним смаком і чарівним ароматом. При бажанні, заправку можна доповнити спеціями, сиром або бульйоном.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій – 1-2.
Склад:
- Молоко – 0,7 л.
- Борошно – 50 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- мускатний Горіх тертий – ½ ч. л.
- Сіль дрібна – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. Витягаємо молоко з холодильника. Наливаємо необхідне його кількість в невелику каструльку. Включаємо плиту і підігріваємо молоко до тих пір, поки воно не стане теплим. Ні в якому разі не доводимо рідину до кипіння.
2. Відрізаємо від брикету шматочок вершкового масла. Викладаємо його в сковороду/сотейник/каструлю з товстими стінками. Розтоплюємо на середньому вогні.
3. Борошно просіваємо в окрему ємність. Бажано зробити це кілька разів. Посипаємо масло борошном по всій поверхні і паралельно, енергійно, замішуємо інгредієнти, щоб не утворювалися грудочки. Варимо масу, поки не зникнуть запах і присмак сирої борошна.
4. Заливаємо тепле молоко невеликими порціями. Перемішуємо масу віночком. Уважно стежимо за тим, щоб не утворювалися грудочки.
5. Варимо масу до загусання. Якщо ви упустите момент і грудочки все-таки з’являться, збийте соус блендером. Приправляємо заправку сіллю і мускатним горіхом. Ретельно перемішуємо і продовжуємо варити соус ще пару хвилин. Заливаємо його в соусник і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування соусу з часником для макаронів
Ніжний вершковий соус з пікантною часниковою ноткою виходить дуже смачним і ароматним. Його можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику в спеціальному контейнері з кришкою близько тижня. Соус однаково гарний і в гарячому, і в холодному вигляді.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Склад:
- Вершки – 500 мл
- Сир тертий – ½ склянки
- Борошно – 2 ст.л.
- Часник рубаний – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Бульйон овочевий – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Вливаємо в сковороду оливкове масло. Відрізаємо невеликий шматочок вершкового масла. Також викладаємо його в сковороду. Злегка підігріваємо обидва інгредієнта.
2. Очищені зубки часнику розрізаємо дрібними шматочками. Додаємо інгредієнт в масло і прогріваємо його. Не допускає пригорання часнику.
3. Заздалегідь просіяне борошно додаємо в суміш часнику і масла. Помішуючи тушкуємо масу близько хвилини до загустіння і потемніння.
4. Заздалегідь підготовлений бульйон і вершки розігріваємо в мікрохвильовій печі або на плиті. Обидва інгредієнта повинні стати теплими, тому не потрібно доводити їх до кипіння.
5. Вливаємо бульйон і вершки в масу на сковороді і помішуємо на середньому вогні віночком до слабкого кипіння.
6. Не допускаючи того, щоб соус сильно кипів, додаємо в нього сіль і чорний перець. Натираємо сир на тертці і відправляємо його в соус. Готуємо до моменту розплавлювання сиру і загустіння соусу.
Приємного апетиту!
Соус з помідорів і перцю для макаронів
Соус за даним рецептом готують з соковитих і солодких томатів одного сорту або кількох. Чим якісніше будуть помідори, тим смачніше вийде соус з них. Також страва стане більш пікантним за рахунок додавання в нього часнику.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Помідори – 300гр.
- Перець болгарський солодкий – 1шт.
- Часник – 3зуб.
- Паста томатна – 1ст.л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Цукор – 1ч.л.
- Перець чорний мелений – 2 щіпки.
- Масло рослинне – 2ст.л.
Процес приготування:
1. Вимиваємо свіжі помідори проточною водою. Обтираем їх кухонним рушником. Нарізаємо часточками томати, паралельно видаляючи місця кріплення плодоніжок ножем.
2. Викладаємо шматочки помідорів в блендер або м’ясорубку. Подрібнюємо томати до стану пюре.
3. Промиваємо солодкий перець. Обтираем його насухо рушником. Зубки часнику і перець очищаємо: позбавляємо плід від плодоніжки і насіння, а зубки – від лушпиння. Подрібнюємо інгредієнти і кладемо в чашу блендера. Перемелюємо до однорідності.
4. Вливаємо томатне пюре в каструлю. Додаємо до нього суміш з часнику і перцю. Викладаємо столову ложку томатної пасти (краще домашнього приготування). Перемішуємо інгредієнти.
5. Ставимо каструлю з пюре на плиту. На невеликому вогні доводимо масу до кипіння і варимо протягом півгодини. Коли з’явиться піна, знімаємо її дерев’яною ложкою. Всипаємо цукор, сіль і чорний перець.
6. Вливаємо в соус олія і варимо заготівлю ще 5-7 хвилин. Готовий соус охолоджуємо і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Дуже смачний соус для спагетті Болоньєзе
Раніше соус Болоньєзе готували кілька годин. Початковий рецепт заправки складався з курячої печінки, трюфелів і вершків. Зараз Болоньєзе готують з м’ясного фаршу і томатів. Деякі господині додають у соус гриби, селеру та інші продукти.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Фарш м’ясний – 600 гр.
- Перець болгарський солодкий – 2 шт.
- Помідори, консервовані у власному соку – 500 гр.
- Орегано – за смаком.
- Петрушка – за смаком.
- Базилік – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Знімаємо шар лушпиння з головки цибулі і зубчиків часнику. Цибулину ріжемо навпіл. Нарізаємо дрібними шматочками. Два зубки часнику раздавливаем плоскою стороною ножа, а потім дуже дрібно рубаємо.
2. Включаємо плиту і встановлюємо середній вогонь. Тонкою цівкою вливаємо в сковороду оливкове масло. Підігріваємо його на плиті. Обсмажуємо інгредієнти до рум’яного кольору.
3. Вибираємо фарш будь-якого виду (яловичий, свинячий, курячий). Краще всього для соусу підійде домашній фарш, проте можна використовувати і магазинний. Викладаємо його до цибулі і часнику. Обсмажуємо масу протягом 10 хвилин.
4. Вимиваємо перець. Обидва плода позбавляємо від плодоніжок. Розрізаємо перчины навпіл. Видаляємо насіння і нарізаємо половинки кубиками невеликого розміру. Викладаємо їх в сковороду і обсмажуємо разом з фаршем близько п’яти хвилин. Уважно стежте за тим, щоб перець не підгорів.
5. Відкриваємо банку з помідорами. Викладаємо консервовані плоди в чашу блендера. Подрібнюємо до стану пюре. Викладаємо масу в сковороду. Додаємо сіль і спеції. Тушкуємо соус на маленькому вогні 20 хвилин.
Приємного апетиту!
Швидкий соус для макаронів з молока і сиру
Щоб вершковий соус вигідно відтіняв друге блюдо, краще вибирати макарони маленького розміру. За бажанням, пасту з молока, сиру і спецій можна прикрасити рубаною зеленню (петрушкою, кропом, кінзою).
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Молоко – 450 мл
- Сир – 400 гр.
- Борошно – 60 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – ½ ч. л.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Шматочок твердого сиру натираємо з того боку, де розташовані великі отвори, в тарілку з плоским дном.
2. Відрізаємо від брикету 50 грамів вершкового масла і викладаємо його в сотейник. Розтоплюємо масло на середньому вогні, постійно помішуючи лопаткою.
3. Всипаємо борошно до розтопленого масла (заздалегідь просіваємо її кілька разів через дрібне сито). Добре перемішуємо масу.
4. Вливаємо в суміш молоко тонким струменем і паралельно енергійно помішуємо її до закипання.
5. Відправляємо в сотейник тертий сир, сіль і спеції, які найбільше любите (наприклад, чорний мелений перець, паприку або сушений часник). Знову перемішуємо інгредієнти.
6. У готовий соус, щоб він став більш «глянцевим», можна додати трохи молока або води. Залишилося тільки полити заправкою макарони і подати до столу.
Приємного апетиту!