Рум’яна ароматна качка, запечена в духовці з соковитою начинкою, це ідеальне блюдо для святкового столу. Щоб блюдо вийшло смачним і не розчарувало господиню, готуватися до запіканню потрібно заздалегідь. Птицю обов’язково маринуємо завчасно – це запорука соковитості і насиченого смаку.
Качка, запечена з чорносливом в рукаві
Пропонуємо нескладний рецепт запеченої качки з класичної начинкою з чорносливу. Для соковитості і кислинки додаємо яблука. Соковита начинка ідеально поєднується з жирним м’ясом. Запікати будемо в рукаві: це не тільки збереже вологу в птиці, але і вбереже духовку від плям.
Інгредієнти на
6 порц.
- Качка 1 шт.
- Чорнослив 200 гр.
- Яблука 3 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Соус соєвий 100 мл
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Мед 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як запекти качку з чорносливом в духовці? Птицю общипуємо від можливих залишків пір’я, зрізаємо ділянки з зайвим жиром, промиваємо. Занурюємо качку в глибоку посудину з солоною водою (кількість солі таке, щоб вода була добре солона) і ставимо в холодне місце на добу. Завдяки замочуванню, качка вийде соковитою.
- Чорнослив промиваємо в теплій воді, заливаємо на кілька хвилин окропом. Яблука промиваємо, очищаємо, ріжемо на частини.
- Качку після замочування обсушуємо паперовими рушниками, натираємо сіллю і чорним меленим перцем. Внутрішню порожнину птиці заповнюємо чорносливом і яблуками. Шкіру скріплюємо зубочистками або зшиваємо ниткою.
- Качку покласти в рукав, щільно зав’язуємо краю. Укладаємо качку на деко. Ставимо деко з птахом в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом півтора годин.
- Для приготування соусу змішуємо оливкова олія, мед і соєвий соус. Через півтори години запікання рукав розрізаємо, а поверхня качки поллємо приготованим соусом. Запікаємо птицю після змащування соусом ще сім-десять хвилин.
- Готову качку дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути перед подачею, накривши фольгою.
Соковита качка з чорносливом і яблуками в духовці
Ще один варіант запеченої качки з чорносливом і яблуками. В даному випадку додамо корицю для ароматизації і яблучний сік, що дасть більш виражену кислинку і цікавий аромат. М’ясо качки це тільки прикрасить.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4
Склад:
- Качка – 1 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Яблука – 2 шт.
- Кориця – 12 ч. л.
- Сік яблучний – 100 мл
- Коньяк – 50 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку качки промиваємо, видаляємо залишки пір’їнок, обрізаємо зайвий жирок. Обсушуємо паперовим рушником.
Крок 2. Натираємо птицю сіллю і перцем, залишаємо промаринуватися на добу в холодильнику. За пару годин до запікання, після маринування, дістаємо качку з холодильника, щоб вона набула кімнатну температуру.
Крок 3. Яблука промиваємо, очищаємо і нарізаємо шматками. Чорнослив промиваємо, замочуємо в гарячій воді на десять хвилин, обсушуємо. Змішуємо яблука, чорнослив і корицю.
Крок 4. В окремій ємності змішуємо мед, коньяк і яблучний сік.
Крок 5. Качку після маринування заповнюємо підготовленою начинкою, всередину вливаємо половину медової суміші. Другу половину суміші наносимо на поверхню тушки з допомогою силіконової пензлика. Шкіру качки стягаємо зубочисткою або зшиваємо ниткою, щоб начинка не випадала.
Крок 6. Укладаємо качку у форму і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на дві години. Кожні двадцять хвилин поливаємо поверхню виділяється жирком.
Крок 7. Готову качку дістаємо з духовки і подаємо до столу.
Як смачно запекти качку з яблуками і рисом в духовці?
Дуже цікавий рецепт фаршированої запеченої качки. Рис пропонуємо взяти дикий – він має незвичайний вигляд і приємний горіховий присмак. Для посилення смакового нюансу в начинку також додаємо фундук. Для кислинки – яблуко. Така качка не залишиться непоміченою на святковому столі.
Час приготування: 2-3 години.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4
Склад:
- Качка – 1 шт.
- Рис дикий – 200 гр.
- зелене Яблуко кисле – 1 шт.
- Фундук – 2 жмені.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Ягоди ялівцю – 3 шт.
- Гвоздика – 2 шт.
- Шафран – 14 ч. л.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Перець чорний мелений – 12 ч. л.
- Сіль сванская – щіпка.
- Вода – 200 мл
- Сіль морська – 1 ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Дикий рис відварюємо по інструкції до готовності.
Крок 2. Фундук необхідно підсушити в духовці, очистити від шкірки і подрібнити до стану дрібних шматочків. Вручну або блендером.
Крок 3. Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками.
Крок 4. У сковороді розігріваємо вершкове і оливкове масла, додаємо цибулю. Додаємо шафран, сванскую сіль і чорний мелений перець. Обсмажуємо до м’якості.
Крок 5. Яблука промиваємо, очищаємо, ріжемо невеликими шматочками.
Крок 6. Змішуємо рис, подрібнений фундук, яблука і обсмажену цибулю. Приправляємо перцем, додаємо сіль по смаку, перемішуємо.
Крок 7. Тушку качки ретельно потрошимо, вимиваємо й обсушуємо. Шийну область і потрухи відкладаємо в невелику каструлю.
Крок 8. Птицю фаршируємо приготовленої начинкою, шкіру зашиваємо.
Крок 9. На деко кладемо ґрати, на неї — качку. Поверхня птиці солимо, перчимо і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку.
Крок 10. У каструлю до потрухів і шиї вливаємо 200 мілілітрів води, кладемо лавровий лист, запашний перець, гвоздику, ялівець, сіль і варимо до отримання насиченого густого бульйону.
Крок 11. Після закінчення однієї години запікання качку поливаємо бульйоном, перевертаємо. Ще через півгодини знову перевертаємо і запікаємо до готовності.
Соковита качка з чорносливом і курагою в духовці
Тим, хто любить поєднання птиці і солодких сухофруктів, такий спосіб запікання обов’язково сподобається. Беремо для начинки курагу і чорнослив, додавши також трохи яблука. Качка виходить соковитою, з солодкими нотками кураги.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4
Склад:
- Качка – 1 шт.
- Чорнослив – 1 жменя.
- Курага – 1 жменя.
- Яблуко – 1 шт.
- Мед – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Качку промиваємо, зайвий жирок зрізаємо і кладемо його на дно гусятниці. Тушку обсушуємо паперовим рушником. Натираємо качку розтопленим медом і невеликою кількістю солі. Кладемо натерту качку в гусятницю на жирок. Залишаємо на годину.
Крок 2. Чорнослив і курагу промиваємо і замочуємо в гарячій воді до збільшення в розмірі.
Крок 3. Яблуко нарізаємо кубиками.
Крок 4. Змішуємо нарізане яблуко і курагу з чорносливом. Птицю фаршируємо підготовленою начинкою, шкіру зашиваємо. Укладаємо птицю в гусятницю і закриваємо кришкою.
Крок 5. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Ставимо гусятницю з качкою в духовку і запікаємо два-два з половиною години. В кінці запікання відкриваємо кришку і даємо поверхні качки добре зарум’яниться. Подаємо страву в гарячому вигляді.