Качка з чорносливом в духовці – 4 рецепту приготування з покроковими фото

Рум’яна ароматна качка, запечена в духовці з соковитою начинкою, це ідеальне блюдо для святкового столу. Щоб блюдо вийшло смачним і не розчарувало господиню, готуватися до запіканню потрібно заздалегідь. Птицю обов’язково маринуємо завчасно – це запорука соковитості і насиченого смаку.

Качка, запечена з чорносливом в рукаві

Пропонуємо нескладний рецепт запеченої качки з класичної начинкою з чорносливу. Для соковитості і кислинки додаємо яблука. Соковита начинка ідеально поєднується з жирним м’ясом. Запікати будемо в рукаві: це не тільки збереже вологу в птиці, але і вбереже духовку від плям.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Качка 1 шт.
  • Чорнослив 200 гр.
  • Яблука 3 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Соус соєвий 100 мл
  • Олія оливкова 1 ст. л.
  • Мед 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як запекти качку з чорносливом в духовці? Птицю общипуємо від можливих залишків пір’я, зрізаємо ділянки з зайвим жиром, промиваємо. Занурюємо качку в глибоку посудину з солоною водою (кількість солі таке, щоб вода була добре солона) і ставимо в холодне місце на добу. Завдяки замочуванню, качка вийде соковитою.
  2. Чорнослив промиваємо в теплій воді, заливаємо на кілька хвилин окропом. Яблука промиваємо, очищаємо, ріжемо на частини.
  3. Качку після замочування обсушуємо паперовими рушниками, натираємо сіллю і чорним меленим перцем. Внутрішню порожнину птиці заповнюємо чорносливом і яблуками. Шкіру скріплюємо зубочистками або зшиваємо ниткою.
  4. Качку покласти в рукав, щільно зав’язуємо краю. Укладаємо качку на деко. Ставимо деко з птахом в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом півтора годин.
  5. Для приготування соусу змішуємо оливкова олія, мед і соєвий соус. Через півтори години запікання рукав розрізаємо, а поверхня качки поллємо приготованим соусом. Запікаємо птицю після змащування соусом ще сім-десять хвилин.
  6. Готову качку дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути перед подачею, накривши фольгою.

Соковита качка з чорносливом і яблуками в духовці

Ще один варіант запеченої качки з чорносливом і яблуками. В даному випадку додамо корицю для ароматизації і яблучний сік, що дасть більш виражену кислинку і цікавий аромат. М’ясо качки це тільки прикрасить.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 4

Склад:

  • Качка – 1 шт.
  • Чорнослив – 100 гр.
  • Яблука – 2 шт.
  • Кориця – 12 ч. л.
  • Сік яблучний – 100 мл
  • Коньяк – 50 мл
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку качки промиваємо, видаляємо залишки пір’їнок, обрізаємо зайвий жирок. Обсушуємо паперовим рушником.

Крок 2. Натираємо птицю сіллю і перцем, залишаємо промаринуватися на добу в холодильнику. За пару годин до запікання, після маринування, дістаємо качку з холодильника, щоб вона набула кімнатну температуру.

Крок 3. Яблука промиваємо, очищаємо і нарізаємо шматками. Чорнослив промиваємо, замочуємо в гарячій воді на десять хвилин, обсушуємо. Змішуємо яблука, чорнослив і корицю.

Крок 4. В окремій ємності змішуємо мед, коньяк і яблучний сік.

Крок 5. Качку після маринування заповнюємо підготовленою начинкою, всередину вливаємо половину медової суміші. Другу половину суміші наносимо на поверхню тушки з допомогою силіконової пензлика. Шкіру качки стягаємо зубочисткою або зшиваємо ниткою, щоб начинка не випадала.

Крок 6. Укладаємо качку у форму і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на дві години. Кожні двадцять хвилин поливаємо поверхню виділяється жирком.

Крок 7. Готову качку дістаємо з духовки і подаємо до столу.

Як смачно запекти качку з яблуками і рисом в духовці?

Дуже цікавий рецепт фаршированої запеченої качки. Рис пропонуємо взяти дикий – він має незвичайний вигляд і приємний горіховий присмак. Для посилення смакового нюансу в начинку також додаємо фундук. Для кислинки – яблуко. Така качка не залишиться непоміченою на святковому столі.

Час приготування: 2-3 години.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 4

Склад:

  • Качка – 1 шт.
  • Рис дикий – 200 гр.
  • зелене Яблуко кисле – 1 шт.
  • Фундук – 2 жмені.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Ягоди ялівцю – 3 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Шафран – 14 ч. л.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – 12 ч. л.
  • Сіль сванская – щіпка.
  • Вода – 200 мл
  • Сіль морська – 1 ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Дикий рис відварюємо по інструкції до готовності.

Крок 2. Фундук необхідно підсушити в духовці, очистити від шкірки і подрібнити до стану дрібних шматочків. Вручну або блендером.

Крок 3. Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками.

Крок 4. У сковороді розігріваємо вершкове і оливкове масла, додаємо цибулю. Додаємо шафран, сванскую сіль і чорний мелений перець. Обсмажуємо до м’якості.

Крок 5. Яблука промиваємо, очищаємо, ріжемо невеликими шматочками.

Крок 6. Змішуємо рис, подрібнений фундук, яблука і обсмажену цибулю. Приправляємо перцем, додаємо сіль по смаку, перемішуємо.

Крок 7. Тушку качки ретельно потрошимо, вимиваємо й обсушуємо. Шийну область і потрухи відкладаємо в невелику каструлю.

Крок 8. Птицю фаршируємо приготовленої начинкою, шкіру зашиваємо.

Крок 9. На деко кладемо ґрати, на неї — качку. Поверхня птиці солимо, перчимо і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку.

Крок 10. У каструлю до потрухів і шиї вливаємо 200 мілілітрів води, кладемо лавровий лист, запашний перець, гвоздику, ялівець, сіль і варимо до отримання насиченого густого бульйону.

Крок 11. Після закінчення однієї години запікання качку поливаємо бульйоном, перевертаємо. Ще через півгодини знову перевертаємо і запікаємо до готовності.

Соковита качка з чорносливом і курагою в духовці

Тим, хто любить поєднання птиці і солодких сухофруктів, такий спосіб запікання обов’язково сподобається. Беремо для начинки курагу і чорнослив, додавши також трохи яблука. Качка виходить соковитою, з солодкими нотками кураги.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 4

Склад:

  • Качка – 1 шт.
  • Чорнослив – 1 жменя.
  • Курага – 1 жменя.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Качку промиваємо, зайвий жирок зрізаємо і кладемо його на дно гусятниці. Тушку обсушуємо паперовим рушником. Натираємо качку розтопленим медом і невеликою кількістю солі. Кладемо натерту качку в гусятницю на жирок. Залишаємо на годину.

Крок 2. Чорнослив і курагу промиваємо і замочуємо в гарячій воді до збільшення в розмірі.

Крок 3. Яблуко нарізаємо кубиками.

Крок 4. Змішуємо нарізане яблуко і курагу з чорносливом. Птицю фаршируємо підготовленою начинкою, шкіру зашиваємо. Укладаємо птицю в гусятницю і закриваємо кришкою.

Крок 5. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Ставимо гусятницю з качкою в духовку і запікаємо два-два з половиною години. В кінці запікання відкриваємо кришку і даємо поверхні качки добре зарум’яниться. Подаємо страву в гарячому вигляді.