Класична чортівня – це перетерта і приготована певним способом суміш овочів з додаванням хрону, яка довго зберігається в прохолодному місці. Хреновину можна додавати в різні страви, використовувати в якості намазування на хліб і є як гостру закуску до міцних напоїв. Головною умовою її тривалого зберігання є використання в заготівлі консервантів: оцту, великої кількості часнику і солі.
Класичний рецепт приготування хріновини з помідором
Секрет приготування якісної закуски з хрону криється в точному дотриманні пропорцій всіх інгредієнтів. Тому рекомендується користуватися вагами при підготовці продуктів перед приготуванням.
Інгредієнти на
4 л.
- Помідори 3 кг
- Часник 300 гр.
- Очищений корінь хрону 300 гр.
- Сіль 2 ст. л.
- Цукор-пісок 100 гр.
- Оцет столовий 9% 2 ч. л.
Процес приготування:
- Як заготовити хреновину за класичним рецептом приготування на зиму? Перш ніж відправити компоненти в м’ясорубку, їх потрібно почистити і порізати на придатні для подальшого подрібнення частини. Хрін промити, очистити від шкірки і розрізати на шматки, які добре поміщаються в м’ясорубку.
- Помідори розрізати на часточки по тому ж принципу: щоб в приймач м’ясорубки містилися легко.
- Щоб різкий запах хрону не дуже дратував слизову, можна використовувати нехитрий спосіб захисту від нього. Для цього на частину м’ясорубки з отворами для виходу подрібненого продукту потрібно зав’язати пакет, можна зафіксувати його загвинчується елементом агрегату. Таким чином, фарш з хрону буде одразу потрапляти в пакет.
- Помідори з часником подрібнити теж. І в одній посудині змішати пюре з томатів та часнику і протертий хрін. Всипати сіль і цукор, влити оцет.
- Перемішати всі продукти і залишити на 30-60 хвилин. Такого періоду вистачить для розчинення цукру і солі.
- У чисті сухі банки розкласти приготовлену суміш і закрити кришками. Така заготовка повинна зберігатися в холодному погребі чи холодильнику.
Приємного апетиту!
Рецепт класичної хріновини на зиму з варінням
В цьому рецепті суміш компонентів вариться протягом нетривалого часу, при цьому залишається дієвим вітамінний склад, і закуска довго зберігається.
Склад:
- Помідори – 2 кг
- Корінь хрону – 300 р.
- Часник – 5 головок.
- Пекучий червоний перець – 0,5 ч. л.
- Сіль – 3,5 ч. л.
- Цукор – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Корінці хрону очистити. Якщо вони немолоді, товсті, з грубою шкірою, можна обдати окропом, що прибере занадто сильну пекучість.
Крок 2. Помідори залити на кілька хвилин окропом, щоб добре відставала від м’якоті шкірка. Очистити овочі. Можна використовувати томати і з шкіркою – на ваш вибір.
Крок 3. Хрін, помідори і часникові зубчики пропустити через м’ясорубку або блендер. Застосовуючи м’ясорубку, краще використовувати пакет для збору подрібнених компонентів – його потрібно закріпити на частини з отворами. Це захистить не тільки від різких запахів, але і від розбризкування соку томатів та пластівців хрону.
Крок 4. Отримане пюре поставити в каструлі на плиту, всипати сіль, цукор і пекучий перець. Закип’ятити суміш, а після потримати її на маленькому вогні 5-7 хвилин. Довше гріти заготівлю не потрібно, інакше сильно знизиться її антимікробний ефект.
Крок 5. У банки після стерилізації і просушування розлити хреновину і закрити дуже щільно. Зберігати гостру заготовку в холодному місці.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт хріновини без варіння
Заготівля за цим рецептом не потребує варіння, тому в ній зберігається все корисне, що є в корені хрону, але тримати таку заготовку в засіках тривалий час не вийде. Важливо вибрати для її приготування якісне рослина, вилучене з землі восени.
Склад:
- 100 г хрону.
- 100 г часнику.
- 2 кг помідор.
- 2 ч. л. цукру.
- 2 ч. л. солі.
Процес приготування:
Крок 1. Помити і очистити ножем верхній шар кореня хрону. Можна озброїтися і картоплечисткою. Якщо потрібно знизити ступінь гостроти хрону, краще перед очищенням обдати його окропом.
Крок 2. Нарізати кореневище частинами, щоб згодом його було зручніше подрібнити в блендері.
Крок 3. Очистити лушпиння з часнику, помити зубчики і викласти їх у чашу блендера слідом за шматочками кореневища хрону. Обидва компоненти перемолоти до однорідної кашки.
Крок 4. Порізати на сегменти вимиті томати і в блендері виготовити з них пюре.
Крок 5. Додати до помидорному пюре кашку з часнику і хрону і всі разом пропустити через блендер.
Крок 6. Всипати в масу потрібний обсяг солі з цукром, перемішати і залишити осторонь на 50-60 хвилин.
Крок 7. Простерилізувати звичним для вас методом банки і перекласти в них готову хреновину. Щільно закрити кришками і поставити в прохолодне місце зберігатися.
Порада: Щоб якість гострого продукту залишалося високим, можна додати в нього більше часникових зубчиків. Ще один спосіб — змастити зсередини банки гострою гірчицею, перш ніж наповнити їх хреновиной.
Приємного апетиту!
Класична чортівня без додавання помідор
По цьому рецепту виходить пекуча світлого кольору приправа, яка добре підходить до м’ясних страв і наваристим супів. Крім хрону, в рецептурі присутні лише лимонна кислота, сіль і цукор.
Склад:
- Хрін (коріння) – 1 кг
- Сіль – 3,5 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Лимонна кислота – 20 р.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте дуже холодну воду для заливки хрону. Можна покласти у воду лід і замочити хрін на 30 хвилин. Так корінь стане більш податливим до очищення і подрібнення.
Крок 2. Зрізаємо верхню грубий шар і нарізаємо хрін на шматочки.
Крок 3. В м’ясорубці або блендері прокрутіть шматочки хрону до отримання кашки. Рекомендується захистити свої руки і очі, надівши рукавички та окуляри.
Крок 4. Закип’ятіть воду. Дотримуйтесь рецептурні обсяги всіх продуктів, в тому числі і води. На 1 кг неочищеного хрону треба взяти 200 мл окропу.
Крок 5. Залийте вскипяченную воду в ємність з прокрученою хріном і розмішайте. Дайте охолонути, трохи помішуючи хрін.
Крок 6. У остигнула масу необхідно всипати лимонну кислоту, цукор і сіль, розмішати все і почекати до розчинення кристалів консервуючих речовин.
Крок 7. Підготуйте невеликі баночки. Краще брати тару об’ємом не більше 250 м, щоб після відкривання банки, швидше використовувати її вміст і не дати йому зіпсуватися.
Крок 8. Закрийте банки чистими кришками і зберігайте в холодильнику.
Приємного апетиту!
Як приготувати хреновину без додавання часнику?
Чортівня по цьому рецепту готується без часнику, але з додаванням гірчиці. Приправа може зберігатися довго у гарному якості навіть при кімнатній температурі. Гірчицю краще використовувати порошкову, але можна і в пасті.
Склад:
- 3 кг помідор.
- 4 ст. л. меленого кореня хрону.
- 4 ст. л. гірчиці.
- 2 ст. л. цукру.
- 2 ст. л. рослинного масла.
- 2 ст. л. солі.
- 2 ч. л. оцту 9%.
- 2 ст. л. крохмалю або згущувача.
- 2 ч. л. гострого перцю.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори після очищення від шкірки подрібнити ножами блендера або порізати на невеликі брусочки і поставити отвариваться на середньому вогні 20-25 хвилин. Час від часу їх необхідно заважати ложкою.
Крок 2. У томатне пюре після варіння додати порошкову або пастоподібну гірчицю. Потрібно враховувати, що порошкова гірчиця дещо гостріше.
Крок 3. Подрібнений до порошку корінь хрону також викласти в каструлю з томатами і гірчицею, все змішати і проварити 5-7 хвилин на середньому вогні.
Крок 4. Влити у вариво рослинне масло, посолити, всипати гострий перець і цукор, проварити ще приблизно 5 хвилин.
Крок 5. Вогонь зменшити і дуже маленькими порціями всипати в каструлю крохмаль, весь час помішуючи вариво.
Порада: Можна замість крохмалю взяти спеціалізоване речовина — кулінарний загусник, його також необхідно всипати в гарячу масу дуже повільно. Якщо бажаєте обійтися без цих інгредієнтів, то враховуйте, що чортівня буде більш рідкою, але на смак це не вплине.
Крок 6. У самому кінці варіння потрібно влити в каструлю з хреновиной оцет і можна відразу вимкнути вогонь.
Крок 7. У стерильні сухі банки, бажано невеликого обсягу, розкласти готову хреновину і закрити щільно під кришки. Остиглі після перебування в кімнаті банки зберігати в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Дуже смачна чортівня на зиму з оцтом
Додавання оцту дає більш надійний захист від плісняви заготовки і одночасно надає кислинку. Гостра чортівня з оцтом готується без варіння і зберігається досить довго.
Склад:
- Помідори – 1 кг
- Корінь хрону – 300 р.
- Часник – 1 головка.
- Оцет 6% — 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Корінь хрону потримати деякий час у холодній воді, потім зчистити верх, не допускаючи залишків грубої шкірки на білому внутрішньому шарі. Кубиками порізати корінь і пропустити його через будь-який агрегат з різальним органом. Повинна вийти ніжної консистенції кашки.
Крок 2. Помідори за бажанням очистити від шкірки. Після зробити з них однорідне пюре, пробивши блендером. Разом з томатами подрібнити і часникові зубчики.
Крок 3. З’єднати пюре з хрону і з помідор, і ще раз разом опрацювати у блендері. Маса повинна бути максимально однорідною.
Крок 4. Влити в отримане пюре оцет, всипати цукор і сіль, все перемішати. Нехай постоїть 20-30 хвилин, щоб компоненти стали єдиним цілим після розчинення сипучих продуктів.
Крок 5. Банки для зберігання гострої заготовки ідеально чисто вимити і обов’язково простерилізувати. Кришки теж піддати ретельній санітарній обробці. Вся тара повинна бути абсолютно сухою.
Крок 6. Після закінчення півгодини хреновину викласти в банки і закрити кришками. Тримати гостру закуску краще в холодильнику, але можна і в прохолодному приміщенні.
Приємного апетиту!
Класична чортівня з болгарським перцем
Це більш м’який смак рецепт хріновини – в ньому надмірна гострота пом’якшується солодкістю болгарського перцю. Також в рецептуру включена зелень.
Склад:
- Помідори – 1,5 кг
- Перець болгарський – 0,5 кг
- Хрін (корінь) – 0,2 кг
- Часник – 0,2 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Зелень кропу і петрушки – по 0,5 пучка.
- Рослинну олію – по 1 ч. л. в банку об’ємом 250 р.
Процес приготування:
Крок 1. Корені хрону очистити. Це можна зробити без попереднього замочування, якщо корінці молоді. Рослина постарше краще витримати у воді близько півгодини, а потім очистити. Далі порізані на частини коріння подрібнити будь-яким зручним способом.
Крок 2. Перець болгарський після очищення від плодоніжок і насіння теж частинами закинути в м’ясорубку або блендер, отримати з них кашку.
Крок 3. З помідорами поступити аналогічним чином, тільки знімати перед подрібненням шкірку, вирішуйте самі – принципового значення це не має.
Крок 4. Часник і зелень петрушки з кропом слідом за попередніми компонентами теж подрібнити, а потім з’єднати все, що було подрібнено, в одній посудині.
Крок 5. Додати сіль, перемішати компоненти і, перш ніж розкладати по банках, дати постояти 20-30 хвилин.
Крок 6. Баночки об’ємом 250 г або менше обробити спочатку миючим засобом, потім пором. Обсушити і заповнити готової хреновиной.
Крок 7. Поверх заготовки в кожну баночку влити по чайній ложці рослинного масла – воно повинно утворити захисний шар від цвілі. Після закриття щільними кришками відвести заготівлі місце в холодильнику.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування хріновини з яблуками
Чортівня з додаванням яблук виходить більш м’яким на смак. Яблука, перш ніж додавати до основного компоненту, потрібно спекти, а хрін попередньо замочити в холодній воді. Така закуска добре поєднується з різними м’ясними стравами, холодцем та рибою.
Склад:
- 8 яблук.
- 200 г кореня хрону.
- 2 невеликі головки часнику.
- 1 ч. л. солі.
- 2 ч. л. оцту 9%.
- 1 ч. л. цукру.
Процес приготування:
Крок 1. Корінь хрону покласти в дуже холодну, можна навіть з льодом воду на 10-12 годин. Потім почистити, знявши шкірку. Є інший варіант: можна обдати корінь окропом або помістити в сильно гарячу воду на півгодини. Всі ці маніпуляції проводяться з однією метою: пом’якшити гостроту хрону. Можна ігнорувати цей етап, якщо ви не противник дуже гострих закусок.
Крок 2. Очистити яблука від хвостиків, насіння, розрізаючи кожне на частини. Зрізати шкірку не варто.
Крок 3. Помістити яблука в мікрохвильову піч і при високій потужності готувати їх 2 хвилини. Після ще раз проробити те ж саме. Можна запекти яблучні шматочки в духовці протягом 5-7 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 4. Корінь хрону подрібнити зручним способом: теркою, м’ясорубкою або блендером. Очищений часник теж подрібнити разом з хріном.
Крок 5. Зробити пюре, з’єднавши часник і хрін з яблуками.
Крок 6. Всипати у суміш сіль, цукор, влити оцет, все добре перемішати. Можна влити трохи більше оцту, якщо використовуються яблука солодкі.
Крок 7. Викласти в стерильні баночки готову яблучну хреновину і щільно закрити чистими кришками. Рекомендується брати посуд невеликого обсягу, скажімо, добре підходять баночки від дитячого харчування, адже у великих кількостях чортівня не вживається, а після того, як банку відкрили, продукт зберігається менше.
Приємного апетиту!
Класична чортівня з буряком
По цьому рецепту чортівня виглядає яскраво, у ній відчувається характерний присмак буряків. Перед кулінарною обробкою кореневища хрону замочуються — можна на добу або на 10-12 годин у холодній воді. Заготівля в банках піддається стерилізації, тому заздалегідь потрібно підготувати все для цього процесу.
Склад:
- 2 кг буряків.
- 1 кг кореня хрону.
- 400 мл води.
- 200 мл рослинного масла.
- 20 г цукру.
- 100 г солі.
- 6 лаврових листочків.
- 12 горошин чорного перцю.
- 100 мл оцту 9%.
- Сушена гвоздика.
Процес приготування:
Крок 1. Замочити корені хрону в дуже холодній воді на добу або на 10-12 годин, тоді краще, щоб вода була крижаною. Якщо часу у вас обмаль, можна замочити коріння в окропі на півгодини.
Крок 2. Хрін після вимочування очистити, розрізати на шматки, а потім подрібнити у блендері або м’ясорубці.
Крок 3. Вимити від забруднень буряк, зрізати огрубілі частини і відварити коренеплоди до готовності, після чого остудити і почистити. Підійде і готова маринована буряк в банках з супермаркету. Варену буряк потрібно натерти на дрібній тертці.
Крок 4. У каструлю налити воду, всипати цукор з сіллю, перемішати, закип’ятити. Покласти у воду лавр, перець горошком, кілька бутончиків сушеної гвоздики, залити рослинне масло. Знову довести до кипіння і на маленькому вогні проварити 5-7 хвилин. У самому кінці варіння влити оцет.
Крок 5. Змішати в окремій посудині подрібнений хрін, протерту буряк і зварений маринад, настояти 10 хвилин.
Крок 6. Викласти готову хреновину в сухі, до цього простерилізовані банки, і відправити їх для стерилізації в каструлю з водою. Після того, як вода закипить, тримати банки на вогні 15 хвилин. Закатати хреновину, остудити до кімнатної температури і зберігати в погребі чи холодній коморі.
Приємного апетиту!
Гостра чортівня з додаванням імбиру
Ця заготовка використовується і як приправа, і як народне цілющий засіб. Два потужних по вітамінному складу кореня дають приголомшливий ефект. А лимон, мед і кориця дарують приємний аромат і пом’якшують сильний смак.
Інгредієнти:
- Корінь хрону – 250 г
- Імбир – 50 г
- Мед – 3 ст. л.
- Лимон – 2 шт.
- Кориця – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Вимочені у воді протягом 20-30 хвилин коріння хрону і імбиру очистити акуратно ножем. Вибрати спосіб їх подрібнення. Якщо вибір припав на м’ясорубку, варто зав’язати частина з вихідними отворами пакетом, для захисту органів дихання і зору від опіків або алергії.
Крок 2. Лимони добре вимити, розрізати на частини і разом з шкіркою пропустити через м’ясорубку або блендер. Потрібно подбати, щоб у лимонне пюре не потрапляли кісточки.
Крок 3. Змішати подрібнені коріння з лимоном і ще раз все разом пробити блендером.
Крок 4. Всипати в отриману масу корицю і все розмішати. Уникайте утворення грудочок з порошку кориці – гарненько розімніть їх. Якщо не згодні корицю в приправі, можете її не використовувати.
Крок 5. Рідкий мед влити в загальну масу і знову все добре розмішати.
Крок 6. Скляні банки невеликого обсягу вимити з миючим засобом, потім стерилізувати. Дати їм повністю висохнути і викласти в них заготовку. Загвинтити чистими кришками і помістити в холодильник. Така чортівня замінить і перевершить аптечну мікстуру для підтримки імунітету.
Приємного апетиту!