Салати на зиму — 10 найбільш смачних рецептів заготовок з покроковими фото

Салати на зиму – відмінна і проста заготівля річного врожаю свіжих овочів. Беруться овочі в міксті та за вибором господині. У запропонованій темі підібрані найсмачніші і вдалі варіанти овочевих салатів, а різні маринади і приправи роблять закуску з новим і оригінальним смаком.

Салат на зиму з огірків, цибулі та олії

Салат на зиму з огірків, цибулі та олії є самим популярним і смачним варіантом огіркових салатів. Пропорції інгредієнтів можуть бути різні, а для цієї заготовки підійдуть некондиційні огірочки, які часто залишаються після основних консервації. У цьому рецепті доповнимо смак салату кропом і готуємо без стерилізації.

Інгредієнти на
4.5 л.

  • Огірок 4 кг
  • Цибуля ріпчаста 500 гр.
  • Сіль 3 ст. л.
  • Цукор-пісок 6 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 200 мл
  • Масло рослинне 250 мл
  • Кріп 1 пучок

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачний салат на зиму? Свіжі огірки ретельно промити холодною водою і, якщо вони не тільки з грядки, можна замочити заздалегідь на пару годин в крижаній воді. Потім їх нарізати кружками товщиною не більше 0,5 див.
  2. Нарізку огірків перекласти в глибоку посуд, в якій салат будете гасити, і обов’язково зважити для правильного розрахунку спецій.
  3. цибулю Очистити, нарізати півкільцями і перекласти до огірків.
  4. Промити великий пучок кропу, дрібно нарізати і додати до овочевої нарізці.
  5. Насипати до овочів вказане в рецепті кількість солі з цукром.
  6. налити рослинне масло.
  7. Дерев’яною ложкою нарізку овочів зі спеціями акуратно перемішати. Посуд прикрити серветкою і залишити огірки з цибулею і олією на 4 години при кімнатній температурі для маринування. За цей час огірки дадуть свій сік і їх пару раз перемішати.
  8. За закінчення цього часу салат поставити на середній вогонь, довести до кипіння, налити оцет і варити при помішуванні 4-5 хвилин, не більше, тільки до зміни кольору огірків на оливковий.
  9. Сухим способом простерилізувати невеликі чисті банки. Кришки прокип’ятити.
  10. Приготований салат на зиму з огірків, цибулі та олії розкласти по банках.
  11. Потім герметично закупорити, поставити на кришки, повністю остудити під «шубою» і перенести в місце зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Салат Тещин язик з кабачків на зиму

Салат Тещин язик з кабачків на зиму відрізняється від інших кабачкового салатів гострим смаком за рахунок соусу з часником і гострим перцем, і особливої нарізкою кабачка, подібною за формою мови. Готується салат просто і без стерилізації. Для заготівлі вибираються молоді кабачки з тонкою шкіркою.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Кабачки – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Перець солодкий – 200 гр.
  • Морква – 300 гр.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 5 ст. л.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Червоний мелений перець – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати овочі і спеції для салату, згідно пропорції рецепта. Овочі почистити і промити. Кабачок нарізати пластинками. Часник подрібнити через часникодавку. Моркву подрібнити на тертці. Помідори і солодкий перець нарізати шматочками.

Крок 2. Нарізку помідор з солодким перцем подрібнити в однорідну масу за допомогою блендера або м’ясорубки.

Крок 3. Цю томатну масу перелити в каструлю для тушкування. Додати до неї терту моркву і вказане в рецепті кількість солі, цукру, томатної пасти та олії. Все добре перемішати і поварити при помішуванні протягом 10 хвилин. Потім перекласти в соус кабачкові «мови» і тушкувати на невеликому вогні 20 хвилин.

Крок 4. До кінця гасіння до кабачків налити оцет, додати подрібнений часник з гострим перцем, перемішати і через 5 хвилин вогонь вимкнути.

Крок 5. Потім кабачки розкласти по стерильним банкам, повністю залити соусом і відразу герметично закрити кришками. Салат остудити в перевернутому вигляді і під теплим покривалом.

Крок 6. Приготований салат Тещин язик з кабачків на зиму відмінно доповнить будь-які м’ясні страви і зберігати його бажано в прохолодному місці. Смачних і вдалих заготовок!

Салат на зиму з баклажанів і перцю

Салат на зиму з баклажанів і перцю найсмачнішим визнається з обсмаженими або запеченими баклажанами. У цьому рецепті нарізку баклажан запечемо в духовці. Овочі пошарово укладемо в банку, перекладаючи їх зеленню і часником, заллємо маринадом і простерилизуем.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Склад:

  • Баклажани – 1.2 кг
  • Болгарський перець – 1 кг
  • Кріп – 1 пучок великий.
  • Петрушка – 1 пучок великий.
  • Часник – 3 зубки.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Для маринаду:

  • Вода – 250 мл
  • Оцет яблучний – 40 мл
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани для заготівлі промити, нарізати тонкими кружальцями, посипати сіллю, перемішати і залишити на 30 хвилин для видалення гіркоти.

Крок 2. Потім промити під проточною водою і обсушити на рушнику.

Крок 3. Гуртки баклажан з обох боків трохи змастити оливковою олією.

Крок 4. Викласти нарізку баклажан на застелений пергаментним папером деко і запекти в духовці протягом 20-30 хвилин при 180°С.

Крок 5. Болгарські перці почистити, промити, нарізати поздовжніми скибочками і проварити 3 хвилини в чистій воді.

Крок 6. Петрушку з кропом промити і дрібно нашаткувати.

Крок 7. До нарізки зелені додати через землянку очищені зубки часнику і добре перемішати.

Крок 8. Всі підготовлені овочі пошарово і компактно викласти у чисті банки.

Крок 9. Шари перцю і баклажанів одночасно перекласти нарізкою зелені з часником.

Крок 10. На відварі від перцю зварити маринад з вказаного в рецепті кількості спецій. Яблучний оцет додати в кінці варіння.

Крок 11. Маринадом повністю, і щоб не залишилося повітря, залити овочі в банках.

Крок 12. Простерилізувати салат за загальними правилами протягом 20 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

Крок 13. Приготований салат на зиму з баклажанів і перцю герметично закатати кришками, повністю остудити в перевернутому вигляді і під махровим рушником. Перенести салат в місце зберігання консервацій. Смачних і вдалих заготовок!

Салат на зиму з помідорів, перцю, моркви та цибулі

Салат на зиму з помідорів, перцю, моркви та цибулі досить популярний у багатьох господинь, адже готується він просто і зі звичайних овочів, відрізняється гарним смаком, відмінно доповнює м’ясні та рибні страви на будь-якому столі. Найбільш трудомістким в готуванні є нарізка овочів, а пропорцію можна вибрати по своєму смаку. У цьому рецепті розрахунок інгредієнтів наведено на пів-літрову банку. Готуємо без стерилізації.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 0,5 л.

Склад:

  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Помідори – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо овочі і спеції для салату, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі. Чистимо перець з морквою і цибулею. Помідори промиваємо.

Крок 2. Тонкими чверть кільцями нарізаємо цибулю. Нарізаємо овочі не дуже дрібно, щоб їх смак в салаті відчувався.

Крок 3. Моркву нарізаємо полукружками.

Крок 4. Нарізаємо смужками очищений перець.

Крок 5. Помідори подрібнюємо за допомогою блендера до однорідної маси. Її можна ще протерти через сито.

Крок 6. Нарізку овочів перекладаємо в каструлю для тушкування. Заливаємо овочі томатною масою, насипаємо сіль з цукром і наливаємо ложку рослинної олії. Потім все акуратно перемішуємо.

Крок 7. Салат доводимо до кипіння й тушкуємо на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин від початку закипання. Оцет додаємо в кінці гасіння і вогонь відразу вимикаємо.

Крок 8. Потім салат перекладаємо в стерилізовану банку і герметично закрити.

Крок 9. Приготований салат на зиму з помідорів, перцю, моркви та цибулі ставимо на кришку, накриваємо махровим рушником і через добу ставимо на зберігання в підвал або домашню комору. Смачних і вдалих заготовок!

Салати на зиму з рисом

Салати на зиму з рисом готуються в різних варіантах, які відрізняються лише набором овочів. У народі цю закуску називають «Сніданком туриста», адже вона ситна і смачна і може бути самостійною стравою. У цьому рецепті вам пропонується приготувати рисовий салат з баклажаном солодким перцем, морквою, цибулею і згасити овочі в томатної маси. Оцет в салат не додаємо і тушкуємо не менше 50 хвилин, що дозволяє йому добре зберігається і без стерилізації.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Рис – 1 склянка
  • Вода для рису – 1 склянка
  • Морква – 500 гр.
  • Баклажани – 500 гр.
  • Перець солодкий – 500 гр.
  • Помідори – 1.5 кг
  • Цукор – 1.5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 150 мл

Процес приготування:

Крок 1. Рис кілька разів промити, пересипати в каструлю, налити склянку води і поставити на невеликий вогонь.

Крок 2. Поварити рис тільки до випаровування всієї рідини.

Крок 3. Цибулю очистити і нарізати тонкими півкільцями.

Крок 4. Моркву очистити, промити і подрібнити на корейській тертці. Нарізку цибулі і моркви перекласти в каструлю для гасіння.

Крок 5. Тонкою соломкою подрібнити очищені солодкі перці і перекласти в каструлю.

Крок 6. Баклажани промити, очистити від шкірки, нарізати брусочками і перекласти в каструлю.

Крок 7. До овочів налити рослинного масла, довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні 10 хвилин, щоб овочі зменшилися в обсязі.

Крок 8. За допомогою блендера або м’ясорубки пюрировать помідори.

Крок 9. В окремій каструлі помідорне пюре довести до кипіння.

Крок 10. Залити овочі гарячим пюре і добре перемішати лопаткою.

Крок 11. Потім до салату насипати сіль з цукром, вилити інше рослинне масло і після закипання загасити салат на мінімальному вогні протягом 50 хвилин і під прикритою кришкою.

Крок 12. Після закінчення цього часу в салат перекласти рис, перемішати і тушкувати ще кілька хвилин, щоб рис став м’яким.

Крок 13. Гарячий салат розкласти по стерильним банкам, герметично закатати кришками, поставити догори дном і остудити під теплим покривалом.

Крок 14. Приготований салат на зиму з рисом переставити в прохолодне темне місце і трохи залишити для дегустації. Смачних і вдалих заготовок!

Кубанський салат на зиму

Кубанські салати на зиму в різних варіантах виконання, як овочеве асорті в одній банці, мають головний принцип готування – певна пропорція овочів і спецій. Овочі нарізати, пару годин маринуються і потім, або недовго проварюються, або стерилізують в банках, що зберігає всі їхні корисні властивості та хрусткий смак.

Час приготування: 2 години 10 хвилин.

Час приготування: 1 годину.

Порції: 2,8 л.

Інгредієнти:

  • Капуста – 0,5 кг
  • Помідори – 0,5 кг
  • Перець солодкий – 0,5 кг
  • Огірки – 0,5 кг
  • Цибуля – 250 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст. л. без гірки
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Перець чорний горошок – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі для салату почистьте і промийте. Потім їх зважте і відміряйте вказану кількість спецій.

Крок 2. Наріжте цибулю Тонкими півкільцями.

Крок 3. Наріжте кружальцями огірки. Морква подрібніть на тертці і краще на корейській. Нарізку цих овочів перекладіть в глибоку посуд для маринування.

Крок 4. Великими часточками, видаливши підстави плодоніжок, наріжте помідори і перекладіть в посуд.

Крок 5. Наріжте соломкою солодкі перці.

Крок 6. Капусту наріжте будь кухонним гаджетом, щоб вийшла тонка соломка, адже руками так не завжди виходить.

Крок 7. До овочевого асорті насипте сіль з цукром, влийте оцет з маслом, додайте лавровий лист із горошинками перцю і руками все акуратно перемішайте. Посуд прикрийте рушником або плівкою і залиште овочі на 40 хвилин, щоб вони дали свій сік.

Крок 8. За цей час будь-яким способом стерилізуйте банки з кришками. Овочеву суміш компактно укладіть в банки і залийте залишком соку. З цього обсягу овочів у вас вийде 4 банки по 700 мл

Крок 9. Банки з салатом помістіть у велику каструлю, застеливши її дно рушником або поклавши пельменницю, прикрийте кришкою і залийте водою до рівня плічок.

Крок 10. Стерилізуйте салат протягом 30 хвилин від початку закипання води. Потім банки відразу герметично закупорьте, поставте на кришки і накрийте махровим рушником на добу.

Крок 11. Приготовлений і повністю остуджений кубанський салат на зиму перенесіть на зберігання в підвал або темну комірчину. Смачних і вдалих заготовок!

Салат з буряка «Оленка»

Салат з буряка «Оленка» відомий ще з радянських часу і до теперішнього часу є смачним і зручним варіантом зимових бурякових заготовок. Буряк для «Оленки» береться сира, сортів з темним забарвленням і в більшому, ніж інші овочі, кількості. У цьому рецепті готуємо салат з додаванням до буряка, цибулі, моркви, солодкого перцю і часнику. Тушкуємо овочі в томатній пасті. Кількість спецій можна змінювати за особистим смаком.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Буряк – 1.5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Перець солодкий – 300 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Цукор – 5 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 6 ст. л.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Оцет 9% – 80 мл

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом овочі почистити, промити і зважити, так як пропорція рецепта розрахована на очищені. Цибулю нарізати середніми кубиками і обсмажити до легкого золотистого кольору на розігрітому рослинному маслі.

Крок 2. Моркву подрібнити на крупній тертці, додати до цибулі і посмажити під прикритою кришкою 4 хвилини.

Крок 3. Солодкий перець нарізати невеликими кубиками, перекласти до цибулі з морквою, перемішати.

Крок 4. Сковороду прикрити кришкою і посмажити овочі ще 5 хвилин.

Крок 5. Потім до овочів покласти томатну пасту, добре перемішати і посмажити все ще 2 хвилини.

Крок 6. Буряк натерти на крупній тертці або з допомогою кухонних гаджетів, що буде легше і простіше. У каструлю для гасіння перекласти обсмажені овочі. До них перекласти натерту буряк.

Крок 7. Насипати до овочів розраховане кількість солі з цукром, налити оцет, добре все перемішати і тушкувати на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 40 хвилин.

Крок 8. До кінця гасіння до салату додати подрібнений часникодавку часник і перемішати.

Крок 9. Приготований салат з буряка «Оленка» розкласти по стерильним банкам і відразу герметично закупорити прокип’яченими кришками. Банки поставити догори дном, на добу накрити «шубою» і після повного охолодження перенести в місце зберігання консервацій. Смачних і вдалих заготовок!

Салат з квасолею та овочами на зиму

Салат з квасолею та овочами на зиму буде у вас смачною і ситною заготівлею. Готується салат просто і взимку відмінно доповнить м’ясні та рибні страви. До квасолі підходять багато овочів і в цьому рецепті беремо цибулю з морквою, солодким перцем і часником. Квасоля беремо білу і заздалегідь замочуємо. Тушкуємо овочі з квасолею в подрібнених помідорах. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2,5 л.

Склад:

  • Квасоля біла – 1 кг
  • Помідори – 1.5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Перець солодкий – 500 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Цукор – 100 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Оцет 9% – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Білу квасолю перебрати, видаляючи пошкоджені боби, промити і на ніч залити холодною водою. Почистити і промити овочі.

Крок 2. Солодкий перець нарізати невеликими кубиками.

Крок 3. Цибулю нарізати тонкими чверть кільцями. Моркву подрібнити на крупній або корейської тертці.

Крок 4. Помідори пюрировать з допомогою блендера або м’ясорубки з дрібною решіткою. У каструлю для гасіння пересипати замочену квасолю і залити томатним пюре.

Крок 5. Поверх пюре викласти нарізку овочів.

Крок 6. До цієї маси насипати сіль з цукром і налити рослинне масло.

Крок 7. Квасоля з овочами добре перемішати і на великому вогні довести цю масу до кипіння.

Крок 8. Гасити салат на мінімальному вогні і під прикритою кришкою в продовження 1,5 годин. Періодично салат перемішувати.

Крок 9. За 10 хвилин до закінчення тушкування до салату налити оцет і додати подрібнений часник. Будь-яким способом простерилізувати банки з кришками. Гарячий салат розфасувати по банках і відразу закатати кришками.

Крок 10. Приготований салат з квасолею та овочами на зиму остудити в перевернутому вигляді і під теплим покривалом, і через добу переставити в місце зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Салат з огірків, помідорів, перцю та цибулі на зиму

Салат з огірків, помідорів, перцю та цибулі на зиму готується в різних пропорціях цих овочів і спецій, але принцип приготування в основному один – нарізка овочів недовго маринується, розкладається по банкам і стерилізується, що зберігає хрусткий смак овочів і багато корисних властивостей.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Склад:

  • Помідори – 500 гр.
  • Огірки – 300 гр.
  • Перець солодкий – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 60 мл
  • Оцет 6% – 3 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі, всі овочі і спеції. Овочі почистити і промити.

Крок 2. Огірки нарізати тонкими кружками. Помідори нарізати середніми шматочками.

Крок 3. Солодкий перець нарізати соломкою, а цибулю тонкими півкільцями.

Крок 4. Нарізку овочів перекласти в посуд для маринування. Насипати до них сіль з цукром і горошинками перцю, налити оцет з рослинним маслом, додати подрібнений часник і все акуратно перемішати. Залишити овочі на півгодини для маринування.

Крок 5. Після закінчення цього часу салат компактно викласти у чисті банки і залити овочевим соком.

Крок 6. Поставити банки в каструлю, застеливши дно рушником і залити до рівня плічок теплою водою.

Крок 7. Простерилізувати банки з салатом протягом 30 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

Крок 8. Потім їх герметично закатати, поставити на кришки і на добу накрити махровим рушником.

Крок 9. Приготований салат з огірків, помідорів, перцю та цибулі на зиму переставити на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!

Салат на зиму «Десятка»

Салат на зиму «Десятка» готується з баклажанів, цибулі, солодкого перцю і помідорів, а розрахунок овочів по 10 шт. передбачає, що всі овочі будуть середнього розміру (баклажан вагою 200 гр., цибуля – 75 гр., перець і помідор – 100 гр.). Смак салату визначає правильна і однакова пропорція цих овочів, тому потрібно більше орієнтуватися на їх вагу. Принцип приготування «Десятки» такий же, як і всіх овочевих салатів.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5 л.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 10 шт.
  • Помідори – 10 шт.
  • Перець солодкий – 10 шт.
  • Цибуля – 10 шт.
  • Часник – 10 зубків.
  • Цукор – 100 гр.
  • Сіль – 2 ст. л. + 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 300 мл
  • Оцет 9% – 150 мл
  • Перець червоний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Десять баклажани миємо, нарізаємо полукружками, кладемо в окрему посуд і заливаємо водою, з однієї столової ложки солі, на 30 хвилин, щоб пішла гіркота.

Крок 2. Потім воду зливаємо. Нарізку баклажан добре промиваємо під проточною водою і перекладаємо в посуд для гасіння.

Крок 3. Десять солодких перців чистимо, миємо, нарізаємо середніми кубиками і перекладаємо до баклажанів.

Крок 4. Десять цибулин очищаємо, нарізаємо невеликими кубиками і перекладаємо до інших овочів.

Крок 5. Десять помідор моєму і подрібнюємо в пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.

Крок 6. Томатною масою заливаємо нарізку овочів.

Крок 7. Насипаємо до овочів вказане в рецепті кількість солі з цукром і червоним перцем. Потім наливаємо олію.

Крок 8. Дерев’яною ложкою овочі зі спеціями добре перемішуємо і посуд ставимо на середній вогонь.

Крок 9. Тушкуємо салат при періодичному помішуванні і вже на невеликому вогні протягом 35 хвилин від початку кипіння.

Крок 10. Десять великих зубків часнику очищаємо і подрібнюємо через землянку або тертку.

Крок 11. До кінця гасіння в салат перекладаємо подрібнений часник, наливаємо оцет і перемішуємо. Приготований салат на зиму «Десятка» розкладаємо по стерильним банкам, щільно закриваємо кришками, повністю остуживаем під теплим покривалом і переносимо на зберігання в підвал. Вдалих і смачних заготовок!