Лечо з кабачків – апетитна заготівля на зиму «Пальчики оближеш». Найвдалішим за смаком і різноманітності завжди виходить лечо з кабачків. Ми пропонуємо спробувати десять різноманітних рецептів лечо, які стануть вдалим доповненням до основних страв і святкового столу.
Лечо з кабачків, болгарського перцю і помідорів – пальчики оближеш
Апетитний насичений лечо з кабачків і помідорів з болгарським перцем – дуже красива і смачна заготовка, яка чудово зберігається протягом року і довше. Цибулю і гострий перець у складі додають закуски пікантність і аромат.
Час приготування: 1 год
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 2 літра
Інгредієнти на
2 порц.
- Кабачок 2 кг
- Помідори 1 кг
- Перець болгарський ½ кг
- Цибуля ріпчаста ⅓ кг
- Часник 1 голівка.
- Перець чилі за смаком
- Олія оливкова 100 мл
- Цукор-пісок 30 гр.
- Сіль-10 гр.
- Спеції і Приправи за смаком
- Оцет столовий 9% 4 ст. л.
Процес приготування:
- Як заготовити лечо з кабачків на зиму «Пальчики оближеш»? Кабачки промийте в проточній воді і, при необходимости, очистіть. Зі старих кабачків потрібно обов’язково знімати шкірку, а молоді можна відразу ж нарізати на скибочки.
- Заздалегідь підготуйте томати, перець і часник з цибулею. Ці овочі потрібно промити, очистити коренеплоди і видалити плодоніжки і серцевину у перців. Потім наріжте інгредієнти на невеликі шматочки, які зможе подрібнити ваш блендер.
- Всі продукти крім кабачків відправте в блендер або м’ясорубку, щоб підготувати пюре. Доведіть овочі до максимально однорідного стану, щоб вийшло пюре.
- Овочевий соус влийте в каструлю, додайте олію, оцет, цукор, сіль і спеції. Доведіть соус до кипіння на помірному вогні, після чого проваріть його протягом десяти хвилин. В цей же час можете заздалегідь обдати окропом літрові банки і вкладете в них нарізані на шматочки кабачки.
- Проварене пюре з овочів влийте в банки з кабачками, після чого не забудьте простерилізувати заготовку. Для цього прикрийте банки з лечо кришками і помістіть їх в каструлю з теплою водою. Дно каструлі потрібно вистелити рушником, щоб не пошкодити банки. Стерилізуйте лечо протягом п’ятнадцяти хвилин з моменту закипання води.
- Лечо загорніть і переверніть догори дном до повного охолодження. Після цього можна прибирати апетитну закуску на тривале зберігання в підвал або комору.
Лечо з кабачків з томатною пастою на зиму
Ароматний і насичений лечо виходить при заливці овочів томатною пастою. Цей рецепт давно перевірений часом і багатьма господинями. Лечо з кабачків з овочами в заливці томатної пасти чудово підходить до різних страв з м’яса і картоплі, добре зберігається і просто красиво виглядає на столі.
Час приготування: 2 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 3 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 2 кг
- Перець солодкий – 7-8 шт.
- Цибуля ріпчаста – 5-6 шт.
- Паста томатна – 0,5 кг
- Масло рослинне – 1 склянка
- Сіль поварена – 50 гр.
- Вода очищена – 2 ½ склянки
- Перець горошком – 4-5 шт.
- Оцет 9% — 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку потрібно вибрати свіжі якісні овочі, промити і злегка обсушити.
Крок 2. Кабачки потрібно очистити від шкірки, якщо вони старі, а також видалити насінну коробку. Плоди після цього наріжте на невеликі кубики однакового розміру.
Крок 3. Солодкий перець очистіть від насіння, видаліть плодоніжки і розрізати плоди на скибочки або часточки невеликого розміру.
Крок 4. Потім потрібно очистити від лушпиння ріпчасту цибулю і нарізати його кільцями або півкільцями. Нарізати потрібно не занадто товсто, але і не тонко.
Крок 5. В каструльці, де буде варитися лечо, розведіть томатну пасту з водою. Додайте спеції, сіль і рослинне масло, після чого добре перемішайте суміш і поставте її на вогонь.
Крок 6. Коли соус в каструлі закипить, додайте в каструлю кабачки і проваріть їх протягом п’ятнадцяти хвилин. Потім додайте перець, а через п’ять хвилин введіть в лечо ріпчасту цибулю. Варіть лечо близько півгодини, після чого додайте в заготовку оцет і розподіліть блюдо по стерильним банкам.
Простий і смачний лечо з кабачків з цибулею і морквою
Цей рецепт лечо з кабачків на зиму можна по праву вважати класичним. Рецепт граничної простий і легко вийде навіть у початківців «консерваторів». Стерилізувати цю заготовку не потрібно, таке лечо прекрасно зберігається в темному місці протягом року.
Час приготування: 1,5 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 3 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 1 кг
- Томати – 1 кг
- Перець солодкий – 1 кг
- Морква – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Часник – 2-3 зуб.
- Масло соняшникове – 150-200 мл
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Сіль поварена – 30 гр.
- Цукровий пісок – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку підготуйте овочі для заготівлі. Добре промийте їх під проточною водою, очистіть цибулю і моркву. У перців видалити серцевину і плодоніжки, видаліть старі кабачки від шкірки і серцевини, а потім наріжте всі овочі, крім томатів на свій розсуд.
Крок 2. Помідори надріжте хрестоподібно, а потім обдайте їх окропом. Це допоможе вам легко зняти з помідорів шкірку. Очищені томати пропустіть через м’ясорубку або подрібніть за допомогою блендера.
Крок 3. Влийте масло в каструлю додайте моркву з цибулею. Пасеруйте коренеплоди до м’якості на помірному вогні.
Крок 4. Далі потрібно додати до моркви з цибулею солодкий перець і кабачок. Посоліть суміш, а потім продовжуйте тушкувати на помірному вогні без кришки.
Крок 5. Через п’ять-сім хвилин, влийте в каструлю з овочами томатне пюре, додайте цукор з подрібненим часником і перемішайте блюдо. Продовжуйте готувати лечо на помірному вогні ще близько двадцяти хвилин.
Крок 6. Приблизно за п’ять хвилин до готовності лечо додайте в каструлю оцет. Через п’ять хвилин розподіліть заготовку по стерильним банкам і відразу ж закатайте.
Лечо з кабачків – неймовірно смачна заготівля без стерилізації
Лечо без стерилізації – це дуже просто. Завдяки оцту в складі заготовки, вона не потребує стерилізації. Апетитна закуска добре стоїть в коморі або підвалі без проблем до наступного сезону. Приготувати хороший лечо з кабачків легко, якщо слідувати порадам в рецепті нижче.
Час приготування: 1,5 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 1,5 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 2 кг
- Паста томатна – 0,5 кг
- Перець солодкий – 5 шт.
- Часник – 1 гол.
- Перець гіркий – за смаком
- Масло рослинне – 1 ст.
- Сіль поварена – 2 ст. л.
- Цукровий пісок – 1 склянка
- Оцет 9% — 1/3 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Кабачки промийте в проточній воді і очистіть від шкірки. Видалити насінну коробку з плодів, а потім наріжте їх на шматочки невеликого розміру. Перець промийте і очистіть від насіння, видаліть плодоніжку і наріжте на скибочки зручного для вас розміру. Після цього очистіть і промийте в проточній воді часник.
Крок 2. У велику каструлю з кабачками додайте томатну пасту і сіль, а потім введіть збиті за допомогою блендера перці з часником. Додайте цукор, масло і включіть помірний вогонь. Варити лечо потрібно на протязі півгодини з моменту закипання, періодично перемішуючи.
Крок 3. У самому кінці приготування введіть в лечо оцет, перемішайте і відразу ж розподіліть заготовку по стерильним банкам. Загорніть заготівлю стерильними кришками і остудіть догори дном, обгорнувши банки рушниками або ковдрою. Охолоджені банки з лечо приберіть на зберігання в темне місце.
Гостре лечо з кабачків з часником
Гострий і ароматний лечо з кабачків може вийти тільки з додаванням гіркого перцю і часнику! Цей салат припаде до смаку любителям гострої їжі, а також стане прекрасним доповненням до важких м’ясних страв.
Час приготування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 1 літр
Інгредієнти:
- Кабачки – 1 кг
- Перець солодкий – 0,5 кг
- Паста томатна – 200 гр.
- Часник – 2 гол.
- Перець чорний горошком – 2-3 шт.
- Перець червоний мелений – 1/2 ч. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Оцет 9% — ¼ Склянки
- Сіль поварена – ½ ст. л.
- Масло рослинне – ½ склянки
Процес приготування:
Крок 1. В проточній воді вимийте овочі, видаліть плодоніжки і серцевину у перців. Кабачки можна не чистити, якщо вони молоді, а відразу ж нарізати. Часник очистіть заздалегідь, а все інше наріжте на невеликі кубики і покладіть в каструлю для варива. Додайте томатну пасту, олію і всі сипучі інгредієнти.
Крок 2. На помірному вогні доведіть інгредієнти в каструлі до кипіння, після чого тушкуйте протягом півгодини, перемішуючи суміш час від часу. Через півгодини додайте в каструлю продавлений часник і лавровий лист. Продовжуйте тушкувати лечо протягом десяти хвилин, а в самому кінці введіть в каструлю з заготівлею оцет і перемішайте.
Крок 3. Готовий лечо з кабачків з часником швидко розподіліть по стерильним банкам і закатайте стерильними кришками. Банки переверніть догори дном, укутайте теплим пледом до повного охолодження, а після цього заберіть банки на зберігання в темне місце з помірною температурою.
Лечо з кабачків без оцту пальчики оближеш
Лечо з кабачків легко заготовити на зиму без використання оцту. Як правило, кислотності томатів та томатного соусу більш ніж достатньо для якісного зберігання продукту. Обов’язково ретельно вимийте і стерилізуйте баночки для закачування, тоді точно зможете не переживати за збереження лечо з кабачків без оцту.
Час приготування: 1,5 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 2 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 1 кг
- Перець солодкий – 1 кг
- Томати – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Цукор – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Томати промийте в проточній воді, після чого натріть на тертці або збийте за допомогою блендера. Також можете використовувати м’ясорубку, головне – отримати томатне пюре на виході.
Крок 2. Вимийте Кабачки, якщо вони старі – очистити від шкірки і видалити насінну коробку. Молоді кабачки можете відразу ж нарізати на шматочки зручного для вас розміру.
Крок 3. Очистіть від лушпиння часник, обполосніть зубчики і дрібно порубаєте або пропустіть через часниковий прес.
Крок 4. Солодкий перець, цибулю і моркву теж потрібно промити, очистити і подрібнити. Потім складіть в каструлю всі овочі і додайте до них цукор з сіллю і томатну пасту. На помірному вогні тушкуйте лечо до готовності, це займе приблизно сорок хвилин з моменту закипання страви.
Крок 5. Готовий лечо з кабачків розподіліть по стерильним гарячим банкам і відразу ж загорніть або закрутіть герметичними кришками. Після того як ваша заготовка повністю охолоне, можна прибирати її на зберігання у спеціально відведене для цього місце.
Як приготувати солодкі лечо з кабачків
Солодке лечо користується великою популярністю, так як відмінно підкреслює смак м’яса. Воно не гостре і не пряне, схоже на ніжний салат з ароматом перців і помідорів. Таке лечо легко заготовити про запас, щоб урізноманітнити зимовий раціон.
Час приготування: 2 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 4,8 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Перець болгарський солодкий – 1 кг..
- Томати – 1 кг
- Часник – 1 головка.
- томатний Сік – 1 л
- Сіль поварена – 2 ст. л.
- Цукровий пісок – 1 склянка
- Оцет 9% — 3 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте в проточній воді кабачки і зніміть шкірку з них, а також видалити насінну коробку зі старих плодів. Підготовлені кабачки наріжте на невеликі кубики.
Крок 2. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте гострим ножем, проте можете нарізати півкільцями і – якщо вам так більше подобається.Часник, також очистіть від лушпиння і зубчики розчавіть.
Крок 3. Солодкий перець очистіть від насіння, видаліть плодоніжки. Плоди наріжте соломкою, не дуже тонко, але і не товсто. Томати дрібно наріжте або перекрутіть через м’ясорубку.
Крок 4. Після того як всі овочі будуть підготовлені, приготуйте маринад для кабачкового лечо. Для цього в каструлю покладіть сіль і цукор, додайте оцет. Влийте в каструлю томатний сік і не забудьте про рослинну олію. Соус повинен закипіти.
Крок 5. У киплячий маринад покладіть кабачки і проваріть їх близько десяти хвилин, після чого додайте цибулю і варіть лечо ще близько десяти хвилин.
Крок 6. Далі додайте перець, проваріть його протягом двадцяти хвилин, введіть часник і томати і варіть ще двадцять хвилин до готовності.
Крок 7. Готове лечо з кабачків розкладіть по стерильним банкам і відразу ж закрутіть банки стерильними кришками. Дайте заготівлі повністю охолонути при кімнатній температурі, після чого приберіть на зберігання в підвал або комору.
Простий і смачний рецепт приготування лечо з рисом
Апетитний лечо з кабачків з рисом може цілком стати повноцінним гарніром для гарячих страв в зимовий час року. Заготовити його так само легко, як і лечо з кабачків за класичним рецептом. Ароматна закуска з кабачків і рису хороша і в гарячому, і в холодному вигляді.
Час приготування: 2 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 6 літрів
Інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг
- Томати – 3 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Перець солодкий – 3-4 шт.
- Рис – 0,5 склянки
- Масло рослинне – 0,5 склянки
- цукор – пісок- 4 ст. л.
- Сіль поварена – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Моркву очистіть від шкірки і промийте в проточній воді. Потім її потрібно натерти на тертці або подрібнити за допомогою кухонного комбайна.
Крок 2. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями.
Крок 3. Томати гарненько промийте в проточній воді і пропустіть через м’ясорубку або збийте за допомогою блендера до стану пюре.
Крок 4. Кабачки вимийте і наріжте кубиками. Старі кабачки перед цим потрібно очистити від шкірки і видалити з них насіння.
Крок 5. Солодкий перець наріжте на кубики, попередньо видаливши з нього насіння і прибравши плодоніжки.
Крок 6. Рис промийте за допомогою сита і відваріть до напівготовності.
Крок 7. Томати поставте на плиту і доведіть до кипіння, додайте цукор, сіль і рослинне масло. У киплячий соус додайте овочі і через півгодини введіть відварений до напівготовності рис і оцет.
Крок 8. Через півгодини готове лечо з кабачків з рисом розкладіть по стерильним баночках і відразу ж загорніть заготовку. Банки переверніть догори дном до повного охолодження, а потім приберіть на тривале зберігання в зручне місце.
Лечо з кабачків з квасолею пальчики оближеш на зиму
Ситний лечо з кабачків і квасолі – прекрасний вибір для заготівлі на зиму. Цей салат стане ситним гарніром або навіть основним блюдом. Можна з додавання лечо приготувати і різні супи або рагу.
Час приготування: 1,5 години
Час готування: 1 год
Кількість порцій: 2 літра
Інгредієнти:
- Кабачки – 2 кг
- Квасоля – 1,5 склянки
- Перець солодкий – 200-300 гр.
- Паста томатна – 150-200 гр.
- Масло рослинне – 200 гр.
- Сіль поварена – за смаком
- Цукровий пісок – 100 гр.
- Оцет 9% — 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте заздалегідь всі інгредієнти для лечо. Квасоля краще всього замочити приблизно за вісім годин, щоб вона швидше отварилась.
Крок 2. Промийте квасолю і відваріть до готовності у воді без солі. Воду злийте.
Крок 3. Кабачки з перцями промийте в проточній воді, після чого видаліть насіння і плодоніжки. Овочі наріжте дрібним кубиком і відправте в каструлю, після чого додайте до них томатну пасту з рослинним маслом і цукор з сіллю.
Крок 4. Овочі в каструлі тушкуйте близько десяти хвилин з моменту закипання, після чого додати відварену квасолю і проваріть лечо ще близько півгодини. За п’ять хвилин до кінця готування введіть в лечо оцет і гарненько перемішайте.
Крок 5. Гаряче блюдо розкладіть по стерильним банкам відразу ж, ще гарячим. Банки загорніть стерильними кришками і переверніть заготовку догори дригом до повного охолодження, додатково обгорнувши банки пледом або ковдрою.
Лечо з кабачків на зиму в мультиварці
Мультиварка дуже спрощує приготування повсякденної їжі. Крім цього вона чудова помічниця у приготуванні різних заготовок на зиму. Лечо з кабачків чудово виходить в мультиварці за рахунок постійної температури і швидкості приготування.
Час приготування: 1,5 години
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 1 літр
Інгредієнти:
- Кабачок – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Перець солодкий – 500 гр.
- Томати – 500 гр.
- Часник – 3-4 зуб.
- Сіль поварена – 1-2 ч. л.
- цукор – пісок- 2-3 ст. л.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Оцет 9% — 1 ст. л.
- Мелений перець – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Солодкий перець звільнити від насіння, видаліть плодоніжку і перець наріжте на невеликі шматочки. Очистіть і наріжте ріпчасту цибулю, а потім відправте обидва овоча в мультиварочную чашу.
Крок 2. Кабачки очистіть від шкірки, видаліть насіння, якщо кабачки у вас старі. Молоді кабачки можна відразу ж нарізати і відправити в каструлю до інших овочів.
Крок 3. Червоні м’ясисті помідори промийте і наріжте кубиками, покладіть в каструлю до перцю з цибулею і кабачків.
Крок 4. Потім всипте в чашу мультиварки спеції за смаком, цукор і сіль і закрийте кришку. Увімкніть режим «Гасіння» на 45 хвилин. Після цього додайте в каструлю томатну пасту з оцтом і перемішайте, знову закрийте кришку приладу і встановіть таймер «Тушкування» на 20 хвилин.
Крок 5. Готове лечо відразу ж розкладіть по стерильним банкам, а потім закрутіть герметичними кришками. Переверніть банки догори дном і залиште до повного охолодження при кімнатній температурі.