Лимонна кислота при консервированни огірків виступає як інгредієнт, який надає овочу більш приємну кислинку, ніж оцет, зберігає гарний зелений колір продукту і його хрусткость. Таку заготовку, на відміну від традиційного рецепту, можна зберігати при кімнатній температурі.
Мариновані огірки з лимонною кислотою без стерилізації
Кріп, корінь хрону і зерна гірчиці в цьому рецепті додає огірковому маринаду пікантності і робить огірки більш хрусткими. Тим, хто любить характерну гостринку в маринованих овочах, можна додати більше часнику і перцю.
Інгредієнти на
1 порц.
- Огірок 2 кг
- Лимонна кислота 1.5 ч. л.
- Часник 6 зуб.
- Очищений корінь хрону 1 шт.
- Кріп 3 шт.
- Гірчиця 3 ч. л.
- Вода питна окріп — для заливки
- Для маринаду:
- Вода 1.5 л
- Цукор-пісок 5 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Лавровий лист 3 шт.
- Перець чорний горошок 6 шт.
- Перець духм’яний 5 шт.
Процес приготування:
- Як заготовити мариновані огірки з лимонною кислотою на зиму в банках без стерилізації? Огірки заливаємо водою і тримаємо близько 2 годин.
- Банки об’ємом 1 л моєму і стерилізуємо. На їх дно кладемо очищений часник, нарізаний шматочками корінь хрону і парасольки кропу.
- У огірків обрізаємо кінчики і укладаємо овочі в банки, заливаємо їх окропом і, накривши кришкою, залишаємо на 10 хвилин. Потім воду зливаємо і ще раз заливаємо киплячою водою на 10 хвилин. Після цього воду знову видаляємо, а в банки кладемо необхідну кількість лимонної кислоти і по столовій ложці зерен гірчиці.
- В каструлю з киплячою водою, в якій до цього настоювалися огірки, додаємо інгредієнти для маринаду і тримаємо на повільному вогні близько 5 хвилин, а потім заливаємо огірки.
- Банки закорковуємо, перевертаємо догори дном і, вкривши ковдрою, даємо охолонути. Після цього зберігати хрусткі огірочки можна при будь-якій температурі.
Огірки з лимонною кислотою і гірчицею 1 літрових банках
Насіння гірчиці нерідко використовують при консервації огірків, що робить їх більш хрусткими, а поєднання чорного і рожевого перцю з гвоздикою і кропом підсилює яскравість і прянощі смаку.
Час приготування: 3 години 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 1 літрова банка.
Склад:
- Огірок дрібний – 800 гр.
- Часник – 10 гр.
- Перець чорний горошком – 2 гр.
- Перець рожевий горошок – 1 гр.
- Гвоздика – 1 гр.
- Гірчиця (насіння) – 1 р. р
- Кріп – 10 гр.
- Вода – 500 мл
- Сіль – 20 гр.
- Цукор-пісок – 40 гр.
- Кислота лимонна – 6 гр.
Процес приготування:
1. Огірки промийте, обріжте кінчики і витримайте в воді 3 години.
2. Банку об’ємом 1 л стерилізуйте, покладіть всередину очищені зубчики часнику, прянощі і спеції.
3. Щільно укладіть огірки в банку, перекладаючи гілочками кропу. Закип’ятіть воду і залийте нею банку з огірками до верху і, прикривши кришкою, витримайте 5 хвилин.
4. Злийте огіркову воду в підходящу вогнетривкий посуд, додайте потрібний обсяг цукру, солі та лимонної кислоти і доведіть до кипіння.
5. Залийте підготовлені огірки в банку маринадом і закупорите. Залиште остигати, укривши ковдрою, а після зберігайте при будь-якій температурі.
Як заготовити огірки з лимонною кислотою і горілкою?
Багато радять при консервуванні огірків додати в маринад трохи 40-% горілки, яка надає овочам особливу хрусткость, виступає в якості додаткового консерванту і надає їм апетитний зелений відтінок.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 1 трилітрова банка.
Інгредієнти:
- Огірок дрібний – 1,5 кг
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Кислота лимонна – ¾ ч. л.
- Горілка 40% — 1 ст. л.
- Спеції (насіння кропу, коріандру, гірчиці) – за смаком.
Процес приготування:
1. Огірки добре промийте і обріжте хвостики.
2. Банку стерилізуйте на пару або в духовці.
3. Укладіть огірки в банку, всипте бажану кількість спецій і залийте окропом. Закрийте стерилізованої кришкою і витримайте 15 хвилин, поки вода не наповниться огірковим ароматом.
4. Злийте воду в підходящу за обсягом каструлю, добавити цукор, сіль та лимонну кислоту, прокип’ятіть і залийте овочі.
5. Влийте прямо в банку вказану кількість горілки і закрийте кришкою. Подавайте до гарячих страв або використовуйте в якості інгредієнта до салатів.
Мариновані огірки з лимонною кислотою і аспірином
В якості консерванту в даному рецепті використовуються лимонна кислота і аспірин. Листя винограду, хрону, вишні і смородини додають маринаду аромату, а пекучий перець і часник робить їх у міру гострими. Якщо хочеться отримати огірочки з більш м’яким смаком, можна зменшити кількість пекучих інгредієнтів.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 трилітрова банка.
Склад:
- Огірок – 2 кг
- Часник – 5 зуб.
- Кріп – ½ пучка.
- Листя смородини – 5 шт.
- Листя винограду – 5 шт.
- Листя вишні – 5 шт.
- Листя хрону – 1 шт.
- Селера (зелень) – 2 гілочки.
- Перець пекучий – ½ шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Кислота лимонна – 2 ч. л.
- Вода – 1 л
- Аспірин (таблетки) – 3 шт.
Процес приготування:
1. Огірки складаємо в підходящу за обсягом ємність і заливаем водою на кілька годин. Це потрібно для того, щоб після консервації овочі не ввібрали в себе зайву рідину і знаходяться у верхній частині овочі не залишилися без маринаду.
2. Відрізаємо у огірків кінчики і злегка обсушуємо їх, доводимо до кипіння 1,2 л води.
3. У простерилизованную банку складаємо смородинові і вишневі листочки, а також лист хрону, нарізані гілочки селери і нарізаний – крупно – часник і – дрібно – гострий перець.
4. Складаємо в банку огірки, але намагаємося не набивати ємність занадто щільно. Заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на півгодини настоюватися.
5. Зливаємо огіркову воду в сотейник, додаємо потрібну кількість солі, цукру і лимонної кислоти, доводимо маринад до кипіння, вимикаємо вогонь і даємо настоятися близько 2 хвилин. В банку з огірком кладемо подрібнені таблетки аспірину і заливаємо маринадом.
6. Закорковуємо банку кришкою і, перевернувши, вкриваємо ковдрою, поки повністю не охолоне. Зберігати такі мариновані огірки можна при будь-якій температурі.
Хрусткі огірки з лимонною кислотою і цибулею
В даному рецепті огірки маринуються з цибулею, який здобуває приємний смак і зберігає хрусткость. Такий продукт можна подавати з іншими різносолами до святкового столу або додавати в салати.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5 півторалітрових банок.
Склад:
- Огірок – 5 кг
- Кріп (суцвіття з насінням) – 8 шт.
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Хрін (корінь) – 10 гр.
- Часник – 2 голівки.
Для маринаду:
- Вода – 5 л
- Сіль – 6,5 ст. л.
- Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
- Кислота лимонна – 2 ст. л.
- Перець чорний горошком – 12 шт.
- Гірчиця біла (насіння) – 12 гр.
- Лист лавровий – 8 шт.
Процес приготування:
1. Огірки промиваємо, відрізаємо у них кінчики і щільно укладаємо в підготовлені банки.
2. Цибулю крупно нарізаємо, хрін подрібнюємо, часник очищаємо і залишаємо зубчики цілими.
3. В кожну баночку до огірків кладемо цілі зубчики часнику, подрібнений цибулю, невеликі шматочки кореня хрону і по кілька парасольок кропу.
4. У невеликому сотейнику об’єднуємо горошини перцю, лавровий лист і гірчичні насіння, заливаємо водою так, щоб вона тільки покрила спеції, і кип’ятити кілька хвилин. Розливаємо по банках.
5. В іншій каструлі в окріп всипаємо потрібний обсяг цукру, солі та лимонної кислоти і тримаємо на вогні близько 2 хвилин. Заливаємо получившимся маринадом огірки і закорковуємо стерилізованої кришкою. Ставимо банки догори дном, вкриваємо і чекаємо, поки охолонуть. Зберігати їх можна при будь-якій температурі.
Мариновані огірки з лимонною кислотою і часником
Простий рецепт маринування огірків без використання оцту. Часник і листя смородини, хрону роблять продукт більш ароматним і хрустким, і зробити таку заготовку на зиму зможе навіть кулінар без досвіду.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 3 літрові банки.
Інгредієнти:
- Огірок – 3 кг
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Кислота лимонна – 1,5 ч. л.
- Вода – 2,5 л
- Часник – 9 зуб.
- Перець чорний горошком – 9 шт.
- Кріп (парасолька) – 3 шт.
- Лист хрону – 3 шт.
- Лист смородини – 3 шт.
- лавровий Лист – 6 шт.
Процес приготування:
1. Огірки залийте водою і витримайте кілька годин, щоб вони залишалися хрусткими після маринування, а потім видаліть хвостики.
2. Стерилізуйте Банки на пару, прогріти в духовці або мікрохвильовій печі при максимальній потужності.
3. У кожну банку покладіть парасольку кропу, кілька нерозрізаних зубчиків часнику, горошини перцю і смородинові листя, а також зелень хрону і листочки лавра.
4. Наповніть банки огірками, щоб вони щільно прилягали один до одного. Залийте овочі окропом і залиште настоюватися на 10 хвилин. Воду злийте і повторіть процедуру ще раз.
5. У другу порцію огіркової води додайте цукор, зазначений обсяг солі та лимонної кислоти і доведіть до кипіння, а потім відразу залийте отриманим маринадом огірочки. Банки закупорите, поставте догори дном і укрийте, щоб вони в такому вигляді повністю охололи. Така заготовка не вимагає обов’язкового зберігання в холоді.
Як заготовити огірки з лимонною кислотою і зеленню на зиму?
Зелень в банках додає яскравості кольору і робить мариновані огірки більш ароматними. Якщо хочеться більш пряного смаку, можна додати більшу кількість часнику і корінь хрону.
Час приготування: 3 години 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 1 трилітрова банка.
Склад:
- Огірок – 1,7 кг
- Часник – 1 зуб.
- Лист вишні – 1 шт.
- Лист смородини – 1 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Кріп (парасольки) – 1 шт.
- Кінза – 2 гілочки.
- Естрагон – 2 гілочки.
- Перець болгарський – ¼ шт.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
Для розсолу:
- Вода – 1,5 л
- Сіль – 4 ч. л.
- Цукор – 8 ч. л.
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Заливаємо огірки прохолодною водою і витримуємо 3-4 години, потім відрізаємо у кожного хвостики.
2. Банки стерилізуємо, потримавши над парою, або прожарюємо в духовці.
3. В кожну ємність для закачування поміщаємо вишневі і смородинові листя, кріп, крупно нарубані кінзу і естрагон, горошини перцю і шматочки солодкого перцю. Зверху щільно укладаємо огірки і, заливши все доведеної до кипіння водою, залишаємо на півгодини.
4. Зливаємо воду в підходящу за обсягом каструлю, додаємо туди інгредієнти для маринаду і доводимо його до кипіння. Проварюємо близько 5 хвилин і розливаємо по банках з огірками.
5. Далі потрібно банки закупорити і, перевернувши, залишити під ковдрою остигати. Подавати як додаток до других страв або в якості інгредієнта для м’ясних салатів.