Огірки з лимонною кислотою на зиму – 7 рецептів маринованих огірків в банках з покроковими фото

Лимонна кислота при консервированни огірків виступає як інгредієнт, який надає овочу більш приємну кислинку, ніж оцет, зберігає гарний зелений колір продукту і його хрусткость. Таку заготовку, на відміну від традиційного рецепту, можна зберігати при кімнатній температурі.

Мариновані огірки з лимонною кислотою без стерилізації

Кріп, корінь хрону і зерна гірчиці в цьому рецепті додає огірковому маринаду пікантності і робить огірки більш хрусткими. Тим, хто любить характерну гостринку в маринованих овочах, можна додати більше часнику і перцю.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Огірок 2 кг
  • Лимонна кислота 1.5 ч. л.
  • Часник 6 зуб.
  • Очищений корінь хрону 1 шт.
  • Кріп 3 шт.
  • Гірчиця 3 ч. л.
  • Вода питна окріп — для заливки
  • Для маринаду:
  • Вода 1.5 л
  • Цукор-пісок 5 ст. л.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Перець духм’яний 5 шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити мариновані огірки з лимонною кислотою на зиму в банках без стерилізації? Огірки заливаємо водою і тримаємо близько 2 годин.
  2. Банки об’ємом 1 л моєму і стерилізуємо. На їх дно кладемо очищений часник, нарізаний шматочками корінь хрону і парасольки кропу.
  3. У огірків обрізаємо кінчики і укладаємо овочі в банки, заливаємо їх окропом і, накривши кришкою, залишаємо на 10 хвилин. Потім воду зливаємо і ще раз заливаємо киплячою водою на 10 хвилин. Після цього воду знову видаляємо, а в банки кладемо необхідну кількість лимонної кислоти і по столовій ложці зерен гірчиці.
  4. В каструлю з киплячою водою, в якій до цього настоювалися огірки, додаємо інгредієнти для маринаду і тримаємо на повільному вогні близько 5 хвилин, а потім заливаємо огірки.
  5. Банки закорковуємо, перевертаємо догори дном і, вкривши ковдрою, даємо охолонути. Після цього зберігати хрусткі огірочки можна при будь-якій температурі.

Огірки з лимонною кислотою і гірчицею 1 літрових банках

Насіння гірчиці нерідко використовують при консервації огірків, що робить їх більш хрусткими, а поєднання чорного і рожевого перцю з гвоздикою і кропом підсилює яскравість і прянощі смаку.

Час приготування: 3 години 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 1 літрова банка.

Склад:

  • Огірок дрібний – 800 гр.
  • Часник – 10 гр.
  • Перець чорний горошком – 2 гр.
  • Перець рожевий горошок – 1 гр.
  • Гвоздика – 1 гр.
  • Гірчиця (насіння) – 1 р. р
  • Кріп – 10 гр.
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 40 гр.
  • Кислота лимонна – 6 гр.

Процес приготування:

1. Огірки промийте, обріжте кінчики і витримайте в воді 3 години.

2. Банку об’ємом 1 л стерилізуйте, покладіть всередину очищені зубчики часнику, прянощі і спеції.

3. Щільно укладіть огірки в банку, перекладаючи гілочками кропу. Закип’ятіть воду і залийте нею банку з огірками до верху і, прикривши кришкою, витримайте 5 хвилин.

4. Злийте огіркову воду в підходящу вогнетривкий посуд, додайте потрібний обсяг цукру, солі та лимонної кислоти і доведіть до кипіння.

5. Залийте підготовлені огірки в банку маринадом і закупорите. Залиште остигати, укривши ковдрою, а після зберігайте при будь-якій температурі.

Як заготовити огірки з лимонною кислотою і горілкою?

Багато радять при консервуванні огірків додати в маринад трохи 40-% горілки, яка надає овочам особливу хрусткость, виступає в якості додаткового консерванту і надає їм апетитний зелений відтінок.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 1 трилітрова банка.

Інгредієнти:

  • Огірок дрібний – 1,5 кг
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Кислота лимонна – ¾ ч. л.
  • Горілка 40% — 1 ст. л.
  • Спеції (насіння кропу, коріандру, гірчиці) – за смаком.

Процес приготування:

1. Огірки добре промийте і обріжте хвостики.

2. Банку стерилізуйте на пару або в духовці.

3. Укладіть огірки в банку, всипте бажану кількість спецій і залийте окропом. Закрийте стерилізованої кришкою і витримайте 15 хвилин, поки вода не наповниться огірковим ароматом.

4. Злийте воду в підходящу за обсягом каструлю, добавити цукор, сіль та лимонну кислоту, прокип’ятіть і залийте овочі.

5. Влийте прямо в банку вказану кількість горілки і закрийте кришкою. Подавайте до гарячих страв або використовуйте в якості інгредієнта до салатів.

Мариновані огірки з лимонною кислотою і аспірином

В якості консерванту в даному рецепті використовуються лимонна кислота і аспірин. Листя винограду, хрону, вишні і смородини додають маринаду аромату, а пекучий перець і часник робить їх у міру гострими. Якщо хочеться отримати огірочки з більш м’яким смаком, можна зменшити кількість пекучих інгредієнтів.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1 трилітрова банка.

Склад:

  • Огірок – 2 кг
  • Часник – 5 зуб.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Листя смородини – 5 шт.
  • Листя винограду – 5 шт.
  • Листя вишні – 5 шт.
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Селера (зелень) – 2 гілочки.
  • Перець пекучий – ½ шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – 2 ч. л.
  • Вода – 1 л
  • Аспірин (таблетки) – 3 шт.

Процес приготування:

1. Огірки складаємо в підходящу за обсягом ємність і заливаем водою на кілька годин. Це потрібно для того, щоб після консервації овочі не ввібрали в себе зайву рідину і знаходяться у верхній частині овочі не залишилися без маринаду.

2. Відрізаємо у огірків кінчики і злегка обсушуємо їх, доводимо до кипіння 1,2 л води.

3. У простерилизованную банку складаємо смородинові і вишневі листочки, а також лист хрону, нарізані гілочки селери і нарізаний – крупно – часник і – дрібно – гострий перець.

4. Складаємо в банку огірки, але намагаємося не набивати ємність занадто щільно. Заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на півгодини настоюватися.

5. Зливаємо огіркову воду в сотейник, додаємо потрібну кількість солі, цукру і лимонної кислоти, доводимо маринад до кипіння, вимикаємо вогонь і даємо настоятися близько 2 хвилин. В банку з огірком кладемо подрібнені таблетки аспірину і заливаємо маринадом.

6. Закорковуємо банку кришкою і, перевернувши, вкриваємо ковдрою, поки повністю не охолоне. Зберігати такі мариновані огірки можна при будь-якій температурі.

Хрусткі огірки з лимонною кислотою і цибулею

В даному рецепті огірки маринуються з цибулею, який здобуває приємний смак і зберігає хрусткость. Такий продукт можна подавати з іншими різносолами до святкового столу або додавати в салати.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5 півторалітрових банок.

Склад:

  • Огірок – 5 кг
  • Кріп (суцвіття з насінням) – 8 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Хрін (корінь) – 10 гр.
  • Часник – 2 голівки.

Для маринаду:

  • Вода – 5 л
  • Сіль – 6,5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
  • Кислота лимонна – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Гірчиця біла (насіння) – 12 гр.
  • Лист лавровий – 8 шт.

Процес приготування:

1. Огірки промиваємо, відрізаємо у них кінчики і щільно укладаємо в підготовлені банки.

2. Цибулю крупно нарізаємо, хрін подрібнюємо, часник очищаємо і залишаємо зубчики цілими.

3. В кожну баночку до огірків кладемо цілі зубчики часнику, подрібнений цибулю, невеликі шматочки кореня хрону і по кілька парасольок кропу.

4. У невеликому сотейнику об’єднуємо горошини перцю, лавровий лист і гірчичні насіння, заливаємо водою так, щоб вона тільки покрила спеції, і кип’ятити кілька хвилин. Розливаємо по банках.

5. В іншій каструлі в окріп всипаємо потрібний обсяг цукру, солі та лимонної кислоти і тримаємо на вогні близько 2 хвилин. Заливаємо получившимся маринадом огірки і закорковуємо стерилізованої кришкою. Ставимо банки догори дном, вкриваємо і чекаємо, поки охолонуть. Зберігати їх можна при будь-якій температурі.

Мариновані огірки з лимонною кислотою і часником

Простий рецепт маринування огірків без використання оцту. Часник і листя смородини, хрону роблять продукт більш ароматним і хрустким, і зробити таку заготовку на зиму зможе навіть кулінар без досвіду.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 3 літрові банки.

Інгредієнти:

  • Огірок – 3 кг
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 5 ст. л.
  • Кислота лимонна – 1,5 ч. л.
  • Вода – 2,5 л
  • Часник – 9 зуб.
  • Перець чорний горошком – 9 шт.
  • Кріп (парасолька) – 3 шт.
  • Лист хрону – 3 шт.
  • Лист смородини – 3 шт.
  • лавровий Лист – 6 шт.

Процес приготування:

1. Огірки залийте водою і витримайте кілька годин, щоб вони залишалися хрусткими після маринування, а потім видаліть хвостики.

2. Стерилізуйте Банки на пару, прогріти в духовці або мікрохвильовій печі при максимальній потужності.

3. У кожну банку покладіть парасольку кропу, кілька нерозрізаних зубчиків часнику, горошини перцю і смородинові листя, а також зелень хрону і листочки лавра.

4. Наповніть банки огірками, щоб вони щільно прилягали один до одного. Залийте овочі окропом і залиште настоюватися на 10 хвилин. Воду злийте і повторіть процедуру ще раз.

5. У другу порцію огіркової води додайте цукор, зазначений обсяг солі та лимонної кислоти і доведіть до кипіння, а потім відразу залийте отриманим маринадом огірочки. Банки закупорите, поставте догори дном і укрийте, щоб вони в такому вигляді повністю охололи. Така заготовка не вимагає обов’язкового зберігання в холоді.

Як заготовити огірки з лимонною кислотою і зеленню на зиму?

Зелень в банках додає яскравості кольору і робить мариновані огірки більш ароматними. Якщо хочеться більш пряного смаку, можна додати більшу кількість часнику і корінь хрону.

Час приготування: 3 години 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 1 трилітрова банка.

Склад:

  • Огірок – 1,7 кг
  • Часник – 1 зуб.
  • Лист вишні – 1 шт.
  • Лист смородини – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Кріп (парасольки) – 1 шт.
  • Кінза – 2 гілочки.
  • Естрагон – 2 гілочки.
  • Перець болгарський – ¼ шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 8 шт.

Для розсолу:

  • Вода – 1,5 л
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Цукор – 8 ч. л.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Заливаємо огірки прохолодною водою і витримуємо 3-4 години, потім відрізаємо у кожного хвостики.

2. Банки стерилізуємо, потримавши над парою, або прожарюємо в духовці.

3. В кожну ємність для закачування поміщаємо вишневі і смородинові листя, кріп, крупно нарубані кінзу і естрагон, горошини перцю і шматочки солодкого перцю. Зверху щільно укладаємо огірки і, заливши все доведеної до кипіння водою, залишаємо на півгодини.

4. Зливаємо воду в підходящу за обсягом каструлю, додаємо туди інгредієнти для маринаду і доводимо його до кипіння. Проварюємо близько 5 хвилин і розливаємо по банках з огірками.

5. Далі потрібно банки закупорити і, перевернувши, залишити під ковдрою остигати. Подавати як додаток до других страв або в якості інгредієнта для м’ясних салатів.