Омлет – це «ранковий» страву, традиційно і в багатьох сім’ях подається до сніданку зі свіжим хлібом, маслом, чаєм або кавою. Страва родом з французької кухні і готується на збитих з підсоленим молоком яйцях. Часто омлет доповнюється різною начинкою, яку або загортають в омлет, або змішують з омлетною масою. Смажать омлет на сковороді, але є варіанти приготування в духовці або в інших кухонних девайсах.
Як приготувати пишний омлет на сковороді з молоком?
Згідно класиці, омлет не повинен бути пишним, як суфле, але багатьом подобається варіант смачного пишного омлету на сковороді з молоком. Такий омлет виходить при смаженні під прикритою кришкою, а збивання яєць ефекту пишноти не дає. Вважається, що для пишного омлету важливо співвідношення молока і яєць, що становить не більше 30 мл на одне яйце. Цей рецепт омлету найпростіший і відмінно підійде до дитячого харчування.
Інгредієнти на
2 порц.
- Яйце куряче 3 шт.
- Молоко коров’яче 90 мл
- Сіль за смаком
- Масло вершкове 30 гр.
- Зелень за смаком
Процес приготування:
- Класичний омлет готується дуже швидко і легко. Згідно пропорції рецепта підготувати простий набір інгредієнтів.
- У окрему посуд розбити три курячих яйця, додати дрібку солі, налити молоко і віночком їх просто перемішати, не збиваючи до однорідного стану.
- Розігріти суху чисту сковорідку і змастити вершковим маслом. Перелити до неї масу для омлету.
- Накрити сковороду скляною кришкою, щоб видно був процес смаження, і готувати омлет на мінімальному вогні протягом 5-7 хвилин. За цей час омлет підніметься, а рум’яна кірочка буде тільки знизу.
- Приготований на сковороді смачний пишний омлет з молоком порційно нарізати, перекласти на тарілки, доповнити нарізкою зелені і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Пишний омлет в духовці як у садку
Смак пишного омлету в духовці як у садку, багатьом знайомий з дитинства, а готувалося це блюдо строго по ГОСТу і в спеціальних духових шафах. Для приготування такого омлету в домашніх умовах важлива правильна пропорція яєць і молока. Омлетная тільки маса перемішується і не збивається, інакше омлет може осісти. Готуємо омлет в духовці і тільки з трьох інгредієнтів, щоб зберігся справжній смак страви.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Яйце – 2 шт.
- Молоко – 60 мл
- Сіль – за смаком.
- масло – для змазування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати інгредієнти для омлету. Вони повинні бути кімнатної температури. Згідно ГОСТу, на 1 яйце береться 30 мл молока.
Крок 2. Яйця перелити в окремий посуд, додати дрібку солі, налити молоко і виделкою або вінчиком перемішати в одному напрямку, щоб не порушити білкові сполуки яєць. Включити духовку на 200°С.
Крок 3. Невелику форму для запікання змастити вершковим маслом. У неї акуратно перелити омлетну масу і поставити в розігріту духовку на 15-20 хвилин. За цей час омлет стане пишним і покриється рум’яною скоринкою зверху. Трохи потримати омлет у вимкненій духовці і потім акуратно перекласти на тарілку.
Крок 4. Приготований в духовці пишний омлет як у садку розрізати на шматочки і сервірувати до столу гарячим. Приємного апетиту!
Омлет, зварену в пакеті в каструлі
Варіант приготування омлету, вареного в пакеті в каструлі, відноситься до дієтичних страв, адже в ньому не використовується масло і виключений процес смаження. У цьому рецепті омлетну масу збиваємо міксером, що зробить її пишною, але омлет при варінні в пакеті не осяде. Готуємо омлет тільки з молока і яєць, а приправи можна додавати по особистому смаку. Для варіння підійде звичайний зіп-пакет, простий або поліетиленовий рукав для запікання.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Яйце – 3 шт.
- Молоко – 90 мл
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для омлетною маси розбийте три курячих яйця. Відразу поставте на вогонь каструлю з водою для приготування омлету.
Крок 2. До яйцям насипте дрібку солі, приправи за смаком і міксером на середній швидкості яйця збийте.
Крок 3. Потім налийте до яєць вказане в рецепті кількість молока і добре перемішайте міксером до однорідного стану.
Крок 4. В підготовлений пакет або рукав із зафіксованим одним кінцем, перелийте омлетну масу. Щільно закріпіть верх рукава/пакета, щоб маса не протекла при варінні.
Крок 5. Перекладіть пакет в киплячу воду і поваріть протягом 20-25 хвилин від початку кипіння.
Крок 6. Зварений в пакеті в каструлі омлет, акуратно вийміть з пакету на тарілку, наріжте порційними шматочками, доповніть зеленню і сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!
Омлет з яєць і молока в мультиварці
Омлет з яєць і молока в мультиварці має деякі переваги порівняно з готуванням цієї страви в сковороді або в духовці. Він не підгорає, пропікається рівномірно і за рахунок приготування під кришкою, завжди виходить пишним. Готується омлет на програмі «Випічка», яка є у всіх моделях цього девайса. У цьому рецепті готуємо омлет з яєць і молока, але можна доповнити іншими інгредієнтами.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Яйце С1 – 4 шт.
- Молоко – 200 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло – ½ ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для омлетною маси розбити 4 курячих яйця і по особистому смаку посипати сіллю з чорним перцем.
Крок 2. Потім до яєць налити молоко і перемішати виделкою, не збиваючи, до однорідного стану.
Крок 3. В мультиварці включити програму «Випічка» на 20 хвилин і кілька хвилин прогріти чашу, так як в холодній чаші пишна текстура омлету не вийде. Потім чашу змастити шматочком вершкового масла, перелити в неї омлетну масу і закрити кришку.
Крок 4. По завершенні програми приготований омлет з яєць і молока акуратно перекласти на тарілку, нарізати порційними шматочками і сервірувати до сніданку гарячим. Приємного апетиту!
Омлет з сиром і помідорами на сковороді
Тандем сиру і помідорів смачно доповнюють багато страви. У цьому рецепті приготуємо з ними омлет на сковороді. Готуємо Омлет на яйцях і молоці. Помідори вибираємо міцні, щоб зберегли форму і не дали омлету зайвої рідини. Сир для омлету підходить будь.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Яйце – 3 шт.
- Молоко – 100 мл
- Помідор – 1 шт.
- Сир «Пармезан» – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В окремий посуд розбити три курячих яйця, додати сіль, налити молоко і перемішати виделкою без збивання в однорідну омлетну масу.
Крок 2. У сковороді розтопити вершкове масло, зробити невеликий вогонь і перелити яєчно-молочну суміш.
Крок 3. Нижня сторона омлету швидко підсмажиться. Омлет посипати чорним перцем і дрібно нашаткованої зеленню.
Крок 4. Очистити від шкірки помідор, дрібно нарізати і розкласти поверх омлету.
Крок 5. Пармезан подрібнити на середній тертці. Посмажити омлет з помідором протягом 3-4 хвилин і посипати сирної стружкою. Почекати, поки сир не почне плавитися.
Крок 6. За допомогою лопатки омлет акуратно скласти вдвічі, посмажити ще 2 хвилини. Потім перевернути на інший бік і через 2 хвилини вогонь вимкнути.
Крок 7. Приготований на сковороді омлет з сиром і помідорами перекласти на тарілку, зверху трохи посипати натертим сиром і сервірувати до сніданку гарячим. Приємного апетиту!
Омлет з сиром, ковбасою і помідорами
Омлет з сиром, ковбасою і помідорами виходить подібним піці, більш ніжним і в якому тісто замінено яєчно-молочною сумішшю. Страва готується просто і швидко. Ковбаса для омлету підходить будь-яка. Помідорів додається небагато. У цьому рецепті спочатку обсмажуються помідори з ковбасою, а натертий сир вводиться в омлетну масу.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Яйце – 4 шт.
- Молоко – 4 ст. л.
- Помідор – 100 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Цибуля – 50 гр.
- Ковбаса – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулину очистити і дрібно нарізати. У помідорів видалити шкірку і м’якоть нарізати дуже дрібно. У сковорідці розігріти олію й обсмажити подрібнений помідор з цибулею до повного випаровування помідорного соку.
Крок 2. Ковбасу очистити від оболонки, нарізати тонкими скибочками, покласти в сковорідку до овочів і обсмажити.
Крок 3. В окремий посуд розбийте курячі яйця, налийте до них молоко, додайте сіль з будь-якими приправами і перемішайте міксером до однорідності. У цю масу додайте подрібнений на тертці сир і ще раз все перемішайте.
Крок 4. Омлетною масою залийте обсмажені на сковорідці ковбасу з овочами. Зробіть невеликий вогонь, сковороду прикрийте кришкою і тушкуйте омлет до повної готовності. До кінця гасіння посипте омлет дрібно нарізаною зеленню.
Крок 5. Приготований на сковороді омлет з сиром, ковбасою і помідорами сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!
ПП омлет з брокколі
ПП омлет з брокколі відноситься до дієтичних варіантів цієї страви, має хороший смак і буде корисним. Брокколі, щоб максимально зберегла свої корисні властивості, термічно обробляється недовго. У цьому рецепті доповнимо ПП омлет сиром.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Яйце – 3 шт.
- Молоко – 30 мл
- Брокколі – 225 гр.
- Сир твердий – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 10 мл
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для омлету. Брокколі підійде і заморожена. Сир вибрати по своєму смаку, щоб добре плавився.
Крок 2. Брокколі розділіть на невеликі суцвіття і промийте. Цю капусту, для видалення нітратів, бажано на 15 хвилин замочити в холодній воді.
Крок 3. У каструлі закип’ятити воду з невеликою кількістю солі, протягом 4 хвилин пробланшируйте суцвіття і відкиньте на друшляк.
Крок 4. В окремий посуд розбийте яйця, додайте молоко і трохи солі. Виделкою або вінчиком ці інгредієнти просто перемішайте без збивання.
Крок 5. У сковорідці розігрійте рослинне масло. Швидко, протягом 40 секунд і при помішуванні, обсмажте брокколі.
Крок 6. Потім залийте суцвіття омлетною масою. Сковороду прикрийте кришкою і готуйте омлет у продовженні 7-8 хвилин на невеликому вогні.
Крок 7. Через це час відкрийте кришку. Омлет повинен добре «схопитися».
Крок 8. Посипте його подрібненим на тертці сиром, закрийте кришкою і потримайте на вогні ще 2-3 хвилини.
Крок 9. За цей час сир розплавиться.
Крок 10. Приготований на сковороді ПП-омлет з брокколі відразу гарячим сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Омлет зі шпинатом
Омлет зі шпинатом буде у вас корисним і ситним блюдом для легкої вечері чи сніданку. Його нерідко доповнюють різними видами сиру, червоною рибою або грибами. У цьому рецепті вам пропонується класичний варіант без додаткових інгредієнтів. Шпинат краще брати свіжий, але підійде і заморожений.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Яйце – 4 шт.
- Молоко – 80 мл
- Шпинат – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте, згідно з рецептом, простий набір інгредієнтів для омлету.
Крок 2. Листя шпинату обполосніть холодною водою, серветкою приберіть зайву вологу і наріжте його невеликими шматочками або порвіть руками.
Крок 3. В окремий посуд розбийте чотири яйця і налийте до них молоко.
Крок 4. Віночком ці інгредієнти перемішайте, збивати масу не потрібно.
Крок 5. Перекладіть в омлетну масу нарізаний шпинат, додайте сіль з чорним перцем і перемішайте.
Крок 6. У сковорідці для омлету розігрійте трохи рослинного масла і перелийте в неї приготовану омлетну суміш.
Крок 7. Закрийте сковороду кришкою, але це необов’язково, і готуйте омлет на мінімальному вогні протягом 8-10 хвилин.
Крок 8. Приготований на сковороді омлет зі шпинатом акуратно перекладіть на тарілку і подайте до сніданку в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Омлет Пуляр
Омлет Пуляр відрізняється від інших видів омлетів красивим видом, хоча інгредієнти такі ж. Щоб омлет рівномірно приготувався і не осел, деякі важливі нюанси в приготуванні. Білки добре збиваються в стабільну масу, як для бісквіта, а її нейтральний смак можна доповнити будь-смаковою добавкою, наприклад, сухим часником. Смажити омлет краще на рослинному маслі і готувати в духовці, щоб білкова маса прогрівалася з усіх боків.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 7 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Яйце – 3 шт.
- Молоко – 3 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сухий часник – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, інгредієнти для омлету.
Крок 2. Яйця розділити на білки і жовтки і помістити в різні піали. Посуд для білків повинна бути сухою і знежиреною.
Крок 3. До жовтків налити молоко і додати щіпку солі.
Крок 4. Віночком або вилкою ці інгредієнти змішати до однорідної маси.
Крок 5. Міксером і на великій швидкості ретельно збити білки в стійку піну, інакше омлет осяде. Додати до білкової маси щіпку солі і сухого часнику.
Крок 6. На великому вогні в сковорідці розігріти олію і викласти на нього рівним шаром жовткову суміш. Вогонь зробити мінімальним і почекати, щоб маса схопилася.
Крок 7. Потім поверх її рівним шаром викласти білкову масу. Включити духовку на 90°С. Омлет поставити в розігріту духовку і запекти кілька хвилин. Готовність перевірити натисканням білків пальцем. Готовий білок до пальця не повинен прилипати.
Крок 8. Спечений акуратно перекласти омлет на тарілку або обробну дошку.
Крок 9. Розрізати його на дві половини.
Крок 10. Потім скласти їх білкової стороною всередину.
Крок 11. Приготований гарний і смачний омлет «Пуляр» накривати до столу гарячим. Приємного апетиту!
Швидкий омлет в мікрохвильовці
Швидкий омлет в мікрохвильовці, особливо для тих, хто не їсть варені або смажені яйця, буде у вас оптимальним варіантом сніданку, а смак його можна доповнити будь-якою начинкою. У цьому рецепті готуємо омлет на яйцях і воді, але можна і на молоці.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Яйце – 2 шт.
- Вода/молоко – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Начинка будь – ½ склянки
Процес приготування:
Крок 1. Для омлету взяти неглибоку скляну миску і покласти в неї вершкове масло.
Крок 2. На максимальній потужності масло розтопити протягом 30-40 секунд і змастити краї посуду.
Крок 3. В окремий посуд розбити два яйця, налити воду/молоко, додати сіль із чорним перцем і добре перемішати віночком до однорідності.
Крок 4. Омлетну масу перелити в змазану вершковим олією миску і щільно прикрити шматком плівки або спеціальної для мікрохвильовки кришкою.
Крок 5. Запекти омлет на максимальній потужності печі протягом 1 хвилини. Через 30 секунд виделкою готові краю омлету змістити до центру.
Крок 6. Потім омлет дістати з мікрохвильовки, зняти плівку і на одну половину покласти будь-яку начинку, наприклад сир із зеленню.
Крок 7. Акуратно скласти омлет навпіл, щоб начинка була всередині.
Крок 8. Приготовлену в мікрохвильовці швидкий перекласти омлет на тарілку і відразу сервірувати до сніданку. Приємного апетиту!