Різотто з куркою класичне – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Італійське різотто з птахом – це відмінна альтернатива набридлому рісу з смаженою куркою. Приготувати таку страву в домашніх умовах дуже просто, а за смаком воно нічим не буде поступатися ресторанному. Здивуйте себе і своїх близьких ніжним різотто!

Класичне різотто з куркою і грибами

Ніжне вершкове страву з курячого філе з додаванням лісових грибів – це шедевр італійської кухні, який усім доведеться по душі. Як правило, для приготування різотто, використовуються спеціальні сорти рису – це не колоті круглозерные сорти, однак, страва не стає гірше, якщо використовувати звичайний рис.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Рис білий 200 гр.
  • Куряче філе 200 гр.
  • Цибуля червона 1 шт.
  • Селера 2 шт.
  • Бульйон 750 мл курячого
  • Гриби 150 гр. (лисички або печериці)
  • Часник 2 зуб.
  • Петрушка ⅓ пучка
  • Вершки 50 мл 20%
  • Масло вершкове 40 гр.
  • Масло рослинне 20 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати різотто з куркою по класичному рецепту? Для початку підготуємо всі необхідні інгредієнти і відміряємо то кількість, яке нам потрібно. Гриби можна брати як свіжі, так і заморожені (з лисичками смак виходить більш насиченим).
  2. Куряче філе відокремлюємо від кісточки, зачищаємо від білих плівок і жиру – нарізаємо невеликими кубиками однакового розміру. Лук «звільняємо» від лушпиння і дрібно шаткуємо, селера чистимо і також подрібнюємо.
  3. У сотейнику або сковороді з високими бортами, розігріваємо суміш з оливкової і вершкового масла, обсмажуємо раніше нарізані продукти до характерної прозорості.
  4. До розм’якшеним овочів додаємо куряче філе і ½ частину грибів, ретельно перемішуємо і смажимо близько 5-7 хвилин. Олія більше підливати не потрібно, але якщо вміст сотейника почне горіти – підливаємо трошки бульйону.
  5. Через 7 хвилин додаємо рис, перемішуємо і прогріваємо 2-3 хвилини на середньому вогні.
  6. Починаємо потроху вводити бульйон – відразу один ополоник і як тільки рис його вбере, то підливаємо далі, і так до готовності крупи. Саме час додати сіль і перець за смаком.
  7. На другий сковороді в розігрітій олії, на сильному вогні обсмажуємо залишилися гриби разом з подрібненим часником. За хвилину до готовності посипаємо нарубаної петрушкою і перемішуємо.
  8. Коли весь бульйон випарується вводимо вершки і знімаємо посуд з вогню, обов’язково щільно накривши кришкою.
  9. За 10-15 хвилин розкладаємо по пиалкам, прикрашаємо смаженими лисичками з зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Різотто з куркою і овочами в домашніх умовах

Дуже ситне і просте блюдо, з доступних інгредієнтів взяте з італійської кухні. Процес приготування не займе багато часу і не зажадає витрат сил, а результат вас здивує!

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Рис «Арборіо» — 400 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Бульйон курячий – 750 мл
  • Горошок зелений – 200 гр.
  • Філе куряче – 350 гр.
  • Вершки – 150 мл
  • Сир – 120 гр.
  • Пармезан – 40 гр.
  • Моркву – 100-150 гр.
  • Перець жовтий – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Курячу грудку відварюємо або запікаємо в фользі в духовці разом з улюбленими спеціями, остуджуємо і розбираємо руками на волокна.

2. У сотейнику розігріваємо олію і протягом 2-3 хвилин на сильному вогні, пасеруємо поросяти, ягняти цибулю.

3. Додаємо заздалегідь промитий рис і ретельно перемішуємо, щоб кожна крупинка була покрита гарячим маслом. Заливаємо ½ частиною курячого бульйону, солимо і перчимо за смаком.

4. Як тільки бульйон випарується – вливаємо другу частину і додаємо нарізані овочі, зелений горошок і жовтий солодкий перець. Доводимо масу до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

5. Коли рис майже готовий, додаємо залишилися інгредієнти: курку, сир і вершки – все ретельно перемішуємо і знімаємо з вогню. Накриваємо кришкою і даємо настоятися протягом 10 хвилин. Подаємо на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Як приготувати різотто з куркою в вершковому соусі?

Ніжне блюдо італійської кухні – різотто у вершковому соусі з додаванням витриманого пармезану. Будьте готові до того, що куряче філе буде танути в роті, а всі гості будуть просити добавки.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • куряче Філе – 600 гр.
  • Печериці – 300 гр.
  • Рис «Арборіо» — 3 склянки
  • Масло оливкове – 5 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Вино біле сухе – 150 мл
  • Бульйон курячий – 2 л
  • Вершки – ½ склянки
  • Пармезан – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Куряче філе розрізаємо на довгі слайсы товщиною приблизно 1 сантиметр, обов’язково прибираємо всі білі плівки, прожилки і жир. Кожен шматочок обсушуємо з допомогою паперового рушника і гарненько натираємо сумішшю солі і чорного перцю.

2. У сотейнику розігріваємо три столові ложки оливкової олії і на середньому вогні обсмажуємо курячі слайсы до готовності і золотистого кольору скоринки. Потім остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками або кубиками – як вам більше подобається.

3. Печериці нарізаємо тонкими пластинками і обсмажуємо на тому ж маслі, що і курку. Вогонь робимо максимальним, бо так волога швидше випарується і гриби приготуються за лічені хвилини.

4. Цибулю і часник очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Прибираємо печериці з сотейника, підливаємо масло і пасеруємо цибулю-шалот і часник на середньому вогні до прозорості.

5. Далі засипаємо «Арбор», ретельно перемішуємо і гріємо близько 3 хвилин. У гарячу суміш вливаємо 150 мілілітрів вина і на повільному вогні выпариваем весь алкоголь.

6. Через кілька хвилин, ароматний рис заливаємо двома склянками курячого бульйону і знову выпариваем, постійно перемішуючи вміст сотейника. Як тільки крупа вбере в себе всю рідину, знову підливаємо бульйон. Продовжуємо цю маніпуляцію, поки не використовуємо весь бульйон або поки рис не буде готовий.

7. Коли «Арборіо» готовий зовні, а всередині залишається легка «твердинка» — додаємо кубики курки і слайсы грибів, солимо і перчимо за смаком і активно перемішуємо.

8. Через кілька хвилин вливаємо вершки і посипаємо тертим пармезаном – вимішуємо все до однорідності і буквально через 1-2 хвилини знімаємо різотто з вогню. Подаємо в гарячому вигляді і прикрашаємо гілочкою свіжого чебрецю. Приємного апетиту!

Дуже смачне різотто з куркою запечене в духовці

Дуже швидкий і не замороченный варіант приготування не класичного італійського різотто в духовій шафі. Рецепт дуже спрощений, тому впорається абсолютно кожен, а зіпсувати страву так і зовсім неможливо.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • Рис «Арборіо» — 300 гр.
  • Вода – 600 мл
  • Курка – 600 гр.
  • Аджика – 1 ч. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Часник – 3-5 зуб.
  • Спеції для плову – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Масло – для смаження.

Процес приготування:

1. Необхідно заздалегідь підготувати всі інгредієнти і відміряти потрібну кількість. Курку попередньо розморожуємо, промиваємо під струменем води і обсушуємо з допомогою паперових рушників.

2. Ніжки або стегна гарненько натираємо сіллю, улюбленими спеціями і аджикою – для гостроти. Прибираємо в сторону маринуватися і переходимо до овочів.

3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними шматочками, обсмажуємо на суміші оливкової і вершкового масла до прозорості, потім додаємо нашатковану кубиками моркву і обсмажуємо до напівготовності. Гарячі овочі перекладаємо у форму для запікання і присипаємо спеціями для плову.

4. Рис ретельно промиваємо, бажано кілька разів і викладаємо рівним шаром на цибулю та моркву.

5. Заливаємо шари водою і додаємо сіль за смаком (за бажанням можна замінити соєвим соусом).

6. На сковороді обсмажуємо курячі ніжки до золотистої скоринки апетитною і знімаємо з вогню (у нас немає мети, довести м’ясо до готовності).

7. Викладаємо золотисту курочку на рис з овочами і присипаємо улюбленими спеціями. Хаотично розкладаємо кілька зубчиків часнику, який, до речі, не обов’язково очищати.

8. Запечатуємо форму фольгою і відправляємо на 55-60 хвилин в духовку при температурі 180 градусів. Приємного апетиту!

Домашнє різотто з куркою і сиром

Різотто – це справжній політ фантазії родом з Італії, адже рис можна поєднувати з безліччю інгредієнтів, таких як птах, лісові гриби, молюски та риба. Варіацій приготування маса, однак, сьогодні вашій увазі представлено ніжне вершкове різотто з курячим філе і твердим сиром Пармезан.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Рис «Карнороли» — 200 гр.
  • Грудка куряча – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вино біле сухе – 200 мл
  • Бульйон курячий – 800-900 мл
  • Родзинки – 1 ст. л.
  • Горіхи – 1 ст. л.
  • Пармезан – 100 гр.
  • Масло оливкове – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Курячу грудку розбираємо: відокремлюємо філе від кістки і видаляємо білі плівки і вкраплення жиру. Потім нарізаємо кубиками середнього розміру, посипаємо сіллю і перцем по своєму смаку, перемішуємо і ставимо в сторону – просочуватися спеціями.

2. Витриманий пармезан натираємо на дрібній тертці, кількість можете регулювати в залежності від ваших уподобань.

3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними шматочками, які за своїм розміром не будуть перевищувати розмір рисинок.

4. У сотейнику або каструлі з товстим дном розігріваємо кілька ложок оливкової олії і обсмажуємо нашатковану цибулю, близько 2-3 хвилин, потім додаємо курячі кубики і готуємо до того моменту, поки філе не побіліє.

5. Суміш цибулі і птиці засипаємо заздалегідь промитим рисом і ретельно перемішуємо з допомогою дерев’яної лопатки. Потім вливаємо вино і повністю його выпариваем – нам потрібен тільки аромат. Коли від вина залишився тільки запах – поступово вводимо бульйон і підливаємо у міру вбирання, як правило, займає це процес від 15 до 20 хвилин.

6. Приблизно через 10 хвилин додаємо в сотейник родзинки і горіхи, солимо, все перемішуємо і продовжуємо тушкувати нашу страву.

7. Коли рис готовий, посипаємо натертим сиром і закриваємо кришкою на 10 хвилин. Подаємо на стіл у гарячому вигляді, за бажанням можна прикрасити гілочками кропу і петрушки. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт різотто з куркою в мультиварці

Спрощений варіант приготування класики італійської кухні – різотто з птахом, приготоване в мультиварці. В рецепті використовуються доступні інгредієнти, які з легкістю можна знайти в кожному магазині.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Курка – 1 кг
  • Гриби (сухі) – 30 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вино біле сухе – 70 мл
  • Бульйон курячий – 300 мл
  • Рис – 300 гр.
  • Масло оливкове – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції для плову – за смаком.

Процес приготування:

1. Цільну тушку курки або філе відварюємо в підсоленій воді, бульйон проціджуємо через марлю або металеве сито.

2. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і нарізаємо кубиком або розбираємо руками на волокна.

3. У чашу мультиварки розігріваємо оливкову олію і пасеруємо поросяти, ягняти цибулю і натерту моркву, готуємо овочі близько 5 хвилин при постійному помішуванні, включивши режим «Смаження».

4. Сухі гриби замочуємо в окропі на 20-25 хвилин для того, щоб вони наситилися водою і набрякли. Потім відварюємо і дрібно нарізаємо шматочками.

5. Рис (бажано брати длиннозерные сорту) кілька раз промиваємо під струменем води і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти всій воді.

6. До обсмажених овочів додаємо птицю і гриби, солимо і смажимо близько 5 хвилин і засипаємо всі інгредієнти сирим рисом. Далі вливаємо вино, ретельно перемішуємо і включаємо програму «Тушкування» на півгодини.

7. Через 5-7 хвилин після початку програми, вливаємо один стакан курячого бульйону і періодично помішуючи, выпариваем всю вологу. Підливаємо бульйон до відключення мультиварки.

8. Через 30 хвилин наш різотто з птахом готово. Подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!

Як приготувати різотто з куркою без додавання вина?

У класичній варіації приготування різотто, обов’язково використовується біле сухе вино, однак, це блюдо можна приготувати і без додавання алкоголю. Отримати неймовірний аромат можна за допомогою спецій, які відмінно розкриються під час теплової обробки.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2.

  • Склад:
  • Рис «Арборіо» — ½ склянки
  • Філе куряче – 70 гр.
  • Печериці – 50 гр.
  • Шпинат – 1 пучок.
  • Петрушка – 2-4 гілочки.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Зелений лук ретельно промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на колечка, шириною, приблизно 1 сантиметр. Нарізану зелень обсмажуємо на оливковій олії, на середньому вогні.

2. Гриби нарізаємо тонкими слайсами і відправляємо на сковорідку до цибулі, готуємо до появи золотистої скоринки на платівках печериць.

3. Куряче філе нарізаємо невеликими кубиками однакового розміру (обов’язково видаляючи білу пінку і жир) і додаємо до пасеровані овочі – смажимо до напівготовності.

4. Рис Арборіо» ретельно промиваємо (краще кілька разів) і додаємо до обсмаженою інгредієнтів, зверху заливаємо одним склянкою очищеної води.

5. Гілочки петрушки і свіжий шпинат дрібно нарізаємо і відправляємо на сковорідку. Обов’язково додаємо сіль, перець і за бажанням суміш італійських трав, перемішуємо і готуємо під кришкою близько 20 хвилин, до готовності крупи.

6. У готове різотто додаємо невеликий шматочок вершкового масла для ніжності і приємного аромату.

7. Подаємо в гарячому вигляді, порційно, прикрасивши свіжою зеленню. Приємного апетиту!