Осетинські пироги – одне з найпоширеніших страв кавказької кухні. Склад у них простий, а маючи в арсеналі цю підбірку з 10 різноманітних рецептів, ви з легкістю зможете радувати своїх близьких смачною і ситною випічкою.
Осетинський пиріг – класичний рецепт приготування
Класичний рецепт приготування осетинського пирога або «Картофчина» передбачає основою дріжджове тісто і начинкою – картоплю з сирами осетинськими з овечого молока або сирами розсільних сортів (бринза, сулугуні, фета). Любителем вершкового смаку і при неприйнятті такого молока, допускається заміна таких сирів Моцарелою або Бураттой. Пиріг має свої особливості формування: ідеально круглу форму, товщину не більше 2 см, відсутність толстого краї тіста і велика кількість начинки. Для випічки пирогів буде зручна чавунна сковорідка.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 50 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти на
3 порц.
- Борошно пшеничне 900 гр.
- Сухі дріжджі 8 гр.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Молоко коров’яче 500 мл
- Масло рослинне 3 ст. л.
- Для начинки:
- Картопля 1 кг
- Сир 500 гр. (Буратта)
- Сіль за смаком
- Масло вершкове 50 гр.
Процес приготування:
- Інгредієнти для осетинського пирога в домашніх умовах відразу готуються, згідно пропорції рецепта. Очищається і промивається картоплю. Сир нарізати невеликими шматочками.
- У посуд для замішування тіста насипається через сито борошно і змішується з сухими дріжджами. До сухої суміші насипаються сіль з цукром і наливаються молоко з рослинним маслом. Руками замішується тісто до густої однорідної і трохи липкою текстури. Посуд прикривається плівкою і ставлять у тепле місце на 1 годину для підйому. За цей час тісто пару раз потрібно рукою обім’яти.
- Очищений картопля відварюється у воді з додаванням солі. Потім він пюрируется, остуживается, змішується з нарізаним сиром, розтопленим вершковим маслом і скочується в три колобка.
- тісто поділяється на три частини. Кожен шматок на присипаній борошном стільниці ще раз добре вимішується з додаванням борошна, щоб тісто не прилипало до долонь.
- Потім тісто тонко розкачується в коржі. На кожен коржик кладеться начинка. Краї тіста завертаються в середину і щільно защипываются. Долонею пирога надається тонка плоска форма і в середині робиться невеликий отвір для пари. Пироги укладаються на присипану борошном сковорідку і випікається в духовці, розігрітій до 200 градусів протягом 15-20 хвилин.
- Приготовані за класичним рецептом осетинські пироги змащуються маслом і сервіруються до столу. Приємного апетиту!
Приємного апетиту!
Осетинський пиріг з сиром і картоплею
Спробувавши одного разу м’який, пишний і неймовірно ароматний осетинський пиріг з сиром і картоплею, ви будете пекти його постійно з нагоди і без. Мабуть, це найбільш смачна не солодка випічка, яку можна приготувати в домашніх умовах.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Для тіста:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Молоко – 300 мл
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 35 мл
- Для начинки:
- Картопля – 350 гр.
- Сир адигейський – 250 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло – для змащення.
Процес приготування:
1. У відерце хлібопічки закладіть інгредієнти для тіста: спочатку сухі, потім рідкі. Виберіть програму «Дріжджове тісто» і дочекайтеся, поки закінчиться заміс.
2. Картопля очистіть і відваріть до готовності. Додайте сир і сіль, перемішайте інгредієнти.
3. Картопляно-сирну начинку розділити на 3 рівні частини.
4. Тісто викладіть на робочу поверхню, просыпанную борошном.
5. Тісто розділіть на 3 рівні частини.
6. Тісто розкачайте в тонкі коржі, на кожну покладіть начинку.
7. Краї тіста зберіть в центрі і защепніть їх.
8. Переверніть згорток швом вниз і розкачайте корж качалкою.
9. Деко застелити пекарської папером, викладіть коржі, на кожній центрі, зробіть невеликий отвір для виходу пари.
10. Пироги запікайте при 220 градусах 10-15 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом і подавайте їх на стіл.
Приємного апетиту!
Як спекти осетинський пиріг з м’ясом в духовці?
Смачний і ситний пиріг, який можна приготувати на всю сім’ю. Осетинські пироги – прекрасна східна випічка, яка готується за певною технологією, під тонким тестом ховається велика кількість соковитою начинки.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Борошно пшеничне – 0,5 кг
- Кефір – 200 мл
- Молоко – 100 мл
- живі Дріжджі – 20 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 2 щіпки.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Для начинки:
- Баранина – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 220 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Перець чилі – 0,3 шт.
- Бульйон – 100 мл
- Кінза – 10 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний – за смаком.
- Масло – для змащення.
Процес приготування:
1. Дріжджі розкришите в миску, додайте цукор, столову ложку борошна і тепле молоко, добре перемішайте. Залиште опару на 20 хвилин в теплому місці.
2. У миску просіяти борошно, влийте кефір, додайте яйце, пару пучок солі і опару, з цих інгредієнтів замісіть тісто. В кінці, влийте олію і ще раз добре вимісити тісто.
3. Тісто залишити на 40-60 хвилин в теплому місці для підйому.
4. Приготуйте м’ясну начинку. Ріпчасту цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю дрібно наріжте, часник пропустіть через прес. М’ясо прокрутити через м’ясорубку. Гострий перець дуже дрібно наріжте, кінзу порубаєте ножем. Змішайте всі інгредієнти подрібнені в мисці, додайте сіль, мелений перець і бульйон, перемішайте.
5. Обімніть тісто руками і розділіть на три частини. Кожен шматок тіста розкачайте в тонкий коржик, покладіть м’ясну начинку.
6. Зберіть краю тесту до центру і добре скріпіть їх, всередині не повинно залишитися повітря.
7. Почніть акуратно, спочатку руками расплющівать пиріг, потім качалкою. У вас повинна вийти коржик 1,5-2 сантиметра завтовшки. Пиріг перенесіть на деко, зробіть невеликий отвір в центрі, щоб виходив пар.
8. Випікайте осетинські пироги в духовці, розігрітій до 200 градусів 20 хвилин. Дістаньте рум’яні пироги з духовки, змастіть їх маслом і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Простий рецепт осетинського пирога без дріжджів на кефірі
Це бездріжджовий варіант знаменитого осетинського пирога. Тісто виходить ніжним і більш повітряним, воно дуже податливо в роботі і не рветься при розкочуванні.
Час готування: 85 хв
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Кефір – 125 мл
- Вода – 125 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне – 320-350 гр.
- Сосиски – 2 шт.
- Сирок плавлений – 1 шт.
Процес приготування:
1. Кефір змішати з водою, додайте соду, перемішайте.
2. Далі всипте сіль, цукор, розпушувач для тіста і частина просіяного борошна.
3. Додайте в тісто олію, все змішайте.
4. Поступово введіть борошно і замісіть однорідне тісто. Коли воно стане досить густим, викладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати руками. Дайте тісту відпочити 15 хвилин.
5. Сосиски наріжте невеликими кубиками, сир натріть на тертці.
6. Тісто розділіть на 3-4 частини, кожну розкачати в тонкий корж. На кожен коржик, викладіть начинку.
7. Краї тіста зберіть в центрі і добре скріпіть їх.
8. Потім згортки необхідно розкачати, в центрі залиште невеликий отвір для виходу пари.
9. Коржі з начинкою викладіть на змащене маслом деко і випікайте при 200 градусах 15-20 хвилин. Готові осетинські пироги трохи остудіть, наріжте і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачний осетинський пиріг з сиром і зеленню
Начинка для осетинського пирога може бути різною: м’ясо, картопля, сир, зелень або будь-які овочі. Але найсмачніші пироги виходять з сиром і зеленню. Таке поєднання інгредієнтів надає випічці приємний солоний смак і неповторний аромат.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Вода – 170 мл
- Сіль – 0,3 ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Цукор – 0,3 ч. л.
- Борошно пшеничне – 250-300 гр.
- Дріжджі свіжі – 13 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сир твердий – 120 гр.
- Зелень – 1 пучок.
- Сир адигейський – 120 гр.
Процес приготування:
1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за списком.
2. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте сіль і цукор. Поступово всипте просіяне борошно і замісіть тісто. В кінці, влийте рослинне масло і добре перемішайте. Тісто накрийте рушником і залиште в теплому місці для підйому.
3. Зелень промийте і порубаєте ножем.
4. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте сир і зелень.
5. Тісто розділіть на 3 частини, кожну розкачати в круглий коржик. На кожен коржик покладіть начинку з сиру і зелені.
6. Загорніть краї тіста до центру і закріпіть їх.
7. Згортки перекладіть швами вниз і розкачайте їх до товщини 1,5-2 сантиметри. В центрі кожної коржі зробіть невеликий отвір для виходу пари.
8. Випікайте осетинські пироги в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом і подавайте їх на стіл.
Приємного апетиту!
Осетинський пиріг з сиром в домашніх умовах
Смачний осетинський пиріг з ніжною сирною начинкою. Навіть не володіючи особливими кулінарними навичками, можна з легкістю приготувати цю смачну, східну випічку самостійно за нашим рецептом.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Борошно – 300-320 гр.
- Цукор – 1 ч. л.
- Молоко – 100 мл
- Кефір – 125 мл
- Масло вершкове – 80 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Сир – 400 гр.
- Сир – 100 гр.
- Кінза – 6 гілок.
- Яйце куряче – 1 шт.
- мускатний Горіх – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку необхідно підготувати опару. У миску всипте дріжджі, столову ложку борошна і цукор, влийте тепле молоко, перемішайте, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 15 хвилин.
2. Коли опара підійде, влийте кефір кімнатної температури, всипте сіль і просіяне борошно, вбийте яйце і замісити тісто. В кінці додайте 30 г розтопленого вершкового масла і ще раз обімніть тісто. Тісто залиште в теплому місці на 30-60 хвилин для підйому.
3. Кінзу порубаєте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте сир з сиром і зеленню, додайте сіль за смаком. Мелений перець і мускатний горіх.
4. Підросло тісто розділіть на 2-3 частини. Пальцями розімніть тісто в круглі коржі. На кожен коржик покладіть начинку.
5. Краї тіста зберіть в згорток, добре закріпіть краю в центрі.
6. Тепер акуратно розкачайте згортки до плоскої коржі шириною 1,5-2 сантиметри. У центрі зробіть отвір.
7. Випікайте осетинські пироги в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин. Поки ще гаряча випічка, змастіть її вершковим маслом. Пироги потім остудіть і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Швидкий осетинський пиріг з сиром на сковороді
Осетинський пиріг – випічка, яка готується за певною технологією. Однак, для економії часу можна скористатися нашим швидким рецептом пирога на сковороді. Він також виходить повітряним і має приємний вершковий аромат.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Сіль – 5 гр.
- Цукор – 1 щіпка.
- Сир твердий – 200 гр.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Кефір 2,5 % – 1 склянка
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Просійте в миску борошно, додайте сіль, розпушувач для тіста і цукор.
2. Сир натріть на крупній тертці, додайте його в миску.
3. Влийте в миску кефір, перемішайте. Тісто має вийде густим і м’яким.
4. Готове тісто розділіть на 4 частини, кожну розкачати в тонкий круглий коржик.
5. На розігріту сковороду влийте рослинне масло. Обсмажте коржі з двох сторін на помірному вогні до красивого золотистого кольору.
6. Осетинські пироги складіть стопкою, трохи остудіть і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування осетинського пирога на молоці
Осетинські пироги популярні не тільки в країнах Сходу, але і по всьому світу. Пироги готують повсюдно: в ресторанах і на домашніх кухнях. По цьому рецепту тісто для осетинських пирогів буде замішуватися на молоці.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Вода – 180 мл
- Молоко – 180 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Дріжджі сухі – 8 гр.
- Для начинки:
- Сир бринза – 200 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 100 гр.
Процес приготування:
1. Молоко і воду трохи підігрійте. Змішайте в мисці молоко, воду, рослинне масло, сухі дріжджі і сіль.
2. У миску всипте просіяне борошно і замісіть тісто. Вимішуйте тісто руками, поки воно не стане гладким і менш липким.
3. Миску з тестом прикрийте харчової пінкою і залиште в теплому місці на расстойку.
4. Курячі яйця заздалегідь відваріть круто, очистіть їх і дрібно наріжте. Зелень промийте і порубаєте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте подрібнені інгредієнти, додайте сіль і мелений перець за смаком.
5. Тісто розділіть на 4 частини.
6. На робочій поверхні, просыпанной борошном, кожен шматок тесту розтягніть руками невеличкі круглі коржі. На кожну покладіть підготовлену раніше начинку.
7. Краї коржиків стягніть до центру і скріпіть їх руками.
8. Переверніть отримані згортки швами вниз і розкачайте їх до коржів товщиною 2 сантиметри. У центрі зробіть невеликий отвір.
9. Випікайте пиріжки в духовці, розігрітій до 220-240 градусів 10-15 хвилин. Гарячі коржі змастіть вершковим маслом, остудіть і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як спекти смачний осетинський пиріг з капустою?
Осетинський пиріг з капустою тушкованою стане прекрасним доповненням до перших страв або з його допомогою можна влаштувати собі смачний перекус протягом дня. Не пропустіть можливість і побалуйте себе смачною випічкою.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Тісто дріжджове – 800 гр.
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло олію – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сир ропні – 100-200 гр.
- Спеції – за смаком.
- Кріп – за смаком.
- Масло – для змазування.
Процес приготування:
1. Готове тісто заздалегідь розморозьте.
2. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.
3. Капусту нашаткуйте, додайте до цибулі, посоліть, приправте і продовжуйте тушкувати на середньому вогні 15-20 хвилин під кришкою.
4. В кінці гасіння додайте подрібнений кріп, перемішайте.
5. Далі додайте нарізані варені яйця і тертий на тертці ропні сир. Перемішайте і начинка готова.
6. Тісто розділіть на 3 рівні частини і залишити на расстойку на 10 хвилин.
7. Тісто розкачайте в круглі коржі, на середину кожної покладіть підготовлену начинку. Зберіть краї тіста в центрі і скріпіть їх.
8. Отриманий згорток переверніть швами вниз і акуратно розкачати його качалкою, в середині зробіть невеликий отвір. Викладіть заготовки на деко або у форму, змащену маслом.
9. Випікайте пиріжки в духовці при 240 градусах 10-15 хвилин. Поверхня гарячих пирогів змастіть вершковим маслом. Випічку трохи остудіть і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Соковитий осетинський пиріг зі шпинатом і сиром
Соковиті осетинські пироги давно стали дуже популярними далеко за межами своєї батьківщини. А скільки нових начинок для них з’явилося, наприклад, неймовірно смачний варіант зі шпинату і сиру.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Молоко – 750 мл
- Дріжджі свіжі – 20 гр.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Цукор – 25 гр.
- Сіль – 15 гр.
- Для начинки:
- Шпинат – 300 гр.
- Сир – 500 гр.
- Цибуля зелена – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець мелений – за смаком.
- Масло – для змазування.
Процес приготування:
1. У миску просіяти борошно і додайте сіль.
2. Свіжі дріжджі розкришите і змішати з теплим молоком і цукром.
3. Далі дріжджову масу змішайте з борошном. Вимісіть тісто.
4. Потім в тісто додайте розм’якшене вершкове масло і повністю вмішайте його. Тісто залиште в теплому місці на годину, для підйому.
5. На рослинному маслі обсмажте нарізаний шпинат з сіллю і мелений перець.
6. Зелену цибулю дрібно наріжте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте шпинат, цибулю і сир.
7. Тісто розділіть на 4 частини, кожну розкачати в круглий коржик. На тісто викладіть начинку з шпинату і сиру.
8. Краї тіста поверніть до центру і закріпіть їх.
9. Згорток з начинкою переверніть швом вниз і розкачати до товщини 1,5-2 сантиметри, в центрі зробіть невеликий отвір. Заготовки осетинського пирога викладіть на деко або у круглу форму.
10. Випічку готуйте в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом, наріжте їх на порції і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!