Пастила – солодке частування з фруктового пюре, яка багатьом знайома з дитинства. Просте і смачне ласощі придбало популярність в українській кухні ще пару століть тому. Приготувати його самостійно в домашніх умовах зовсім нескладно. Використовуйте для цього підбірку з 10-і рецептів з докладним описом процесу.
Домашня пастила з яблук в духовці
Смачний і корисний домашній десерт можна приготувати з яблук. Оцініть яскравий рецепт пастили в духовці. Порадуйте своїх рідних або гостей. Можна подавати до гарячого чаю.
Інгредієнти на
8 порц.
- Яблука 2 кг
- Цукор-пісок ½ склянки
- Кориця за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати пастилу з яблук в домашніх умовах? Фрукти промиваємо, очищаємо від шкірки і ділимо на кубики невеликого розміру. Перекладаємо в каструлю шматочки.
- Додаємо цукор і тушкуємо продукт на слабкому вогні, поки не утвориться кашка.
- В кінці готування вмішуємо корицю за смаком. Але можна обійтися і без неї.
- Подрібнюємо масу з допомогою блендера.
- Маса повинна виглядати як однорідне пюре.
- Рівномірно розподіляємо яблучне пюре по деку з пергаментом.
- Розігріваємо духовку до 100 градусів. Підсушуємо заготівлю близько 7 годин з відчиненими дверцятами.
- Готову пастилу акуратно відокремлюємо від пергаменту і ділимо на рівні частини.
- Складаємо шматки один на одного.
- Далі частування можна розрізати на невеликі шматочки. За бажанням, пастилу можна прикрасити цукровою пудрою.
Пастила з яблук у сушарці для фруктів
Швидко і смачно приготувати домашню яблучну пастилу можна в спеціальній сушарці для фруктів. Це набагато практичніше і простіше, ніж висушувати частування в прочиненими духовці. Спробуйте!
Час готування: 7 годин
Час приготування: 6 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 кг
- Цукор – 100 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Яблука очищаємо від кісточок і шкірки. Подрібнюємо і тушкуємо до м’якості. Після чого подрібнюємо в пюре, доповнюємо цукром і знову готуємо на вогні до загусання.
Крок 2. Піддони електросушарки устеляємо пергаментом і обмазуємо рослинним маслом. Вливаємо сюди тонким шаром яблучну масу.
Крок 3. Включаємо підготовлений прилад на 5-6 годин. Сушимо при температурі 70 градусів.
Крок 4. Через деякий час остуджуємо готовий продукт, нарізаємо його згортаємо в щільні трубочки.
Крок 5. Апетитна яблучна пастила в сушарці готова. Пробуйте самі і пригощайте оригінальним ласощами рідних!
Домашня пастила з яблук без цукру
Яблучну пастилу в домашніх умовах можна приготувати без додавання цукру. Такий варіант вийде корисним і некалорійним. Відмінний варіант десерту для тих, хто не вживає цукор.
Час готування: 7 годин
Час приготування: 5 годин
Порцій – 12
Інгредієнти:
- Яблуко – 4 кг
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Гарненько промиваємо яблука, очищаємо їх від кісточок, шкірки і нарізаємо невеликими шматочками. Занурюємо все це в загальну каструлю.
Крок 2. Вливаємо в масу трохи води і тушкуємо до м’якості. Після цього вміст подрібнюємо за допомогою заглибного блендера.
Крок 3. Знову ставимо на вогонь. Готуємо до загустіння. Це відбудеться, коли випарується вся рідина.
Крок 4. Отриману масу тонким шаром розкачуємо по пергаменту. Готуємо 5 годин в прочиненими духовці при температурі 80 градусів.
Крок 5. Далі продукт виймаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути.
Крок 6. Звертаємо тонкий пласт щільним рулетиком.
Крок 7. Перед подачею нарізаємо пастилу невеликими шматочками. Готово!
Пастила з яблук з білком в домашніх умовах
Ніжна і повітряна яблучна пастила виходить з додаванням яєчних білків. Готуйте яскравий домашній десерт і дивуйте своїх гостей. Відмінна кулінарна ідея для чаювання!
Час готування: 9 годин
Час приготування: 8 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 1,5 кг
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 1,5 склянки
- Пудра цукрова – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо яблука, ділимо їх на половинки. Розкладаємо продукт по листу.
Крок 2. Випікаємо половинки близько години в розігрітій до 150 градусів духовці.
Крок 3. Печений продукт старанно перетираємо через сито. Отримуємо ніжну масу.
Крок 4. Доповнюємо масу цукром. Розмішуємо і залишаємо до охолодження.
Крок 5. Додаємо в пюре яєчні білки і збиваємо заготовку до пишного стану.
Крок 6. Невелику частину маси залишаємо в мисці. Інше розподіляємо по деку з пергаментом.
Крок 7. Сушимо пастилу в прочиненими духовці близько 7-8 годин. Оптимальна температура – 100 градусів.
Крок 8. Готовий продукт ділимо на кілька рівних частин. З’єднуємо їх один з одним і промазуємо залишилася масою.
Крок 9. Формуємо акуратне частування.
Крок 10. Яблучна пастила з яєчними білками готова. Можна прикрасити цукровою пудрою і пробувати!
Дуже смачна пастила з яблук і чорної смородини
Яскрава за смаком пастила виходить з яблук і смородини. Продукт потішить приємним смаком і легкою кислинкою. Такий десерт оцінять і дорослі, і діти. Дивувати своїх близьких легко!
Час готування: 7 годин
Час приготування: 6 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 1 кг
- чорна Смородина – 1 кг
- Вода – 150 мл
- Цукор – 300 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо і дрібно ріжемо яблука. Після тушкуємо їх на слабкому вогні до розм’якшення і подрібнюємо в пюре.
Крок 2. В окремому посуді ягоди уварюють з водою. Готуємо на тихому вогні близько 30-40 хвилин.
Крок 3. Після чого ягідну масу розтираємо, доповнюємо її цукром і яблучним пюре. Трохи прогріваємо, поки сухий продукт повністю не розчиниться. Не забуваємо помішувати.
Крок 4. Гаряче ласощі тонким шаром розподіляємо по деку з пергаментом. Готуємо при 80 градусів близько 5-6 годин з відчиненими дверцятами.
Крок 5. Підсушений ароматний пласт готовий. Ріжемо його на невеликі частини, звертаємо в трубочку і подаємо до столу.
Пастила з макухи яблук після соковижималки
Хочете здивувати близьких яскравим десертом, який багатьом знайомий з дитинства? Беріть на замітку простий домашній рецепт пастили з яблучного жмиху. Частування вийде в міру солодким, смачною ароматною.
Час готування: 6 годин
Час приготування: 5 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 кг
- Вода – 150 мл
- Цукор – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Старанно промиваємо яблука, ділимо їх на невеликі часточки і акуратно видаляємо серцевину з кісточками.
Крок 2. Далі підготовлений продукт відправляємо в соковижималку. Для приготування ласощів будемо використовувати отриманий макуха. Його можна злегка віджати.
Крок 3. Перекладаємо заготовку в каструлю з товстим дном, заливаємо водою і тушкуємо близько 10 хвилин. Після вмішуємо сюди цукор і продовжуємо тушкувати ще 15-20 хвилин.
Крок 4. Гарячу густу масу рівномірно розподіляємо по деку з пергаментом. Готуємо прочиненими духовці близько 5 годин. Оптимальна температура – 80 градусів.
Крок 5. Ароматна пастила з яблучного жмиху готова. Дайте їй охолонути, а після подавайте до столу!
Як приготувати пастилу з яблук і бананів?
Оригінальний варіант приготування фруктової пастили – з яблук і бананів. Домашній десерт вийде ароматним і ніжним смаком. Подавайте до чаю або в якості швидкого перекусу.
Час готування: 6 годин
Час приготування: 5 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 1 кг
- Банан – 3 шт.
- Цукор – 150 гр.
- Сік лимонний – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Яблука добре промиваємо, після очищаємо від шкірки і серцевини. Нарізаємо підготовлені плоди невеликими шматочками.
Крок 2. Очищаємо від шкірки банани і нарізаємо тонкими кружечками.
Крок 3. З’єднуємо обидва інгредієнти в загальній каструлі. Тушкуємо їх на слабкому вогні близько 10 хвилин, після перемелюємо в кашку, доповнюємо цукром і лимонним соком. Вимішуємо і готуємо ще 15-20 хвилин.
Крок 4. Отриману масу розподіляємо по деку з пергаментом. Розкачуємо частування в тонкий шар і готуємо в прочиненими духовці близько 5 годин. Оптимальна температура – 80 градусів.
Крок 5. Після готовності гарячу пастилу потрібно трохи остудити і згорнути в тонкі трубочки. Домашній десерт з яблук і бананів готовий, подавайте його до столу!
Простий і швидкий рецепт пастили з яблук і груш
Ароматну і смачну пастилу можна приготувати з груш і яблук. Простий і швидкий рецепт відмінно виходить в домашніх умовах. Використовуйте кулінарну ідею, щоб порадувати себе і близьких.
Час готування: 6 годин
Час приготування: 5 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 кг
- Груша – 1 кг
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо груші і нарізаємо їх невеликими шматками. Викладаємо їх у каструлю.
Крок 2. Яблука очищаємо від шкірки, також нарізаємо і кладемо до грушам. Притискаємо продукти, щоб вони виділили трохи соку.
Крок 3. Переставляємо посуд з вмістом на невеликий вогонь і доводимо до кипіння.
Крок 4. Після гарячу масу подрібнюємо за допомогою блендера.
Крок 5. Тонким шаром розподіляємо фруктове пюре по деку з пергаментом. Підсушуємо частування в прочиненими духовці близько 5 годин. Оптимальна температура – 70 градусів.
Крок 6. Готову пастилу нарізаємо невеликими шматочками і залишаємо остуджуватися.
Крок 7. Просте частування з фруктів готово. Можна пробувати!
Як приготувати пастилу з яблук з желатином в домашніх умовах?
Неймовірно смачна і оригінальна ідея приготування яблучної пастили – з желатином. Десерт вийде ніжним і приємним. Можна подавати в якості корисного домашнього ласощі.
Час готування: 5 годин
Час приготування: 4 години
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 0,5 кг
- Желатин – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Яблука промиваємо під водою.
Крок 2. Очищаємо плоди і нарізаємо їх дрібними шматочками.
Крок 3. Перекладаємо продукт в каструлю, вливаємо трохи води і тушкуємо близько 30 хвилин.
Крок 4. Повністю охолодити заготівлю, подрібнюємо за допомогою блендера і доповнюємо желатином. Залишаємо на 10 хвилин, потім злегка розігріваємо до розчинення сухого інгредієнта. До кипіння не доводимо.
Крок 5. Форму устеляємо харчовою плівкою. Вливаємо сюди яблучну заготовку. Ставимо в холодильник для застигання.
Крок 6. Застиглу пастилу ділимо на невеликі кубики.
Крок 7. Домашній десерт з яблук і желатину готовий. Можна пробувати!
Смачна пастила з яблук у дегидраторе
Просто і швидко приготувати яблучну пастилу можна в дегидраторе. Сучасна техніка зробить більшу частину роботи за вас. Використовуйте перевірений рецепт. Порадуйте себе і ваших близьких.
Час готування: 13 годин
Час приготування: 12 годин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 кг
- Цукор – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Яблука промиваємо, очищаємо від серцевини, після чого обробляємо на шматочки.
Крок 2. Тушкуємо підготовлені фрукти на слабкому вогні до розм’якшення.
Крок 3. Далі заготівлю подрібнюємо у блендері до утворення кашки. Засипаємо масу цукром, розмішуємо і тушкуємо ще трохи до загустіння. Періодично помішуємо і стежимо, щоб не пригоріло.
Крок 4. Наповнюємо лоток дегідратору пастилою. Включаємо прилад на 12 годин і встановлюємо температуру 55 градусів.
Крок 5. Через деякий час готову пастилу виймаємо, даємо їй трохи охолонути й нарізаємо будь-яким зручним для вас способом. Продукт можна скрутити в трубочку або трикутник. Готово!