Зимові консервовані салати з квасолею – легке і смачне блюдо в холодну пору року, яке можна подавати як доповнення до вечері або як закуску для святкового столу. Варіантів комбінування квасолі з іншими овочами безліч, тому з легкістю можна підібрати рецепт по своєму смаку.
Дуже смачний салат з квасолі на зиму в банках
Класичний салат з квасолі на зиму включає кілька обов’язкових компонентів – безпосередньо квасолю, білу або червону, морква, помідори та солодкий перець. Варіюючи кількість інгредієнтів, можна створювати смакові поєднання під себе – швидко і просто.
Інгредієнти на
6 порц.
- Квасоля біла-3 склянки
- Перець болгарський 300 гр.
- Морква 1 кг
- Помідор 2 кг
- Масло рослинне 200 гр.
- Сіль 2.5 ст. л.
- Цукор-пісок 300 гр.
- Оцет столовий 9% 4.5 ст. л.
Процес приготування:
- Як заготовити смачний салат з квасолею на зиму? Квасоля перед початком приготування потрібно на ніч замочити в прохолодній воді, а потім воду злити, залити свіжою і варити майже до готовності.
- Морква натерти. Для цього можна брати крупну тертку або кухонний комбайн.
- Томати перекрутити на м’ясорубці, перець нарізати за власним смаком – соломкою або кубиками.
- Подрібнені овочі скласти в жароміцну ємність, приправити сіллю, цукром і готувати близько півгодини після того, як маса закипить.
- Потім викласти в салат, квасолю і потрібну кількість оцту, рослинного масла, перемішати і готувати ще 30 хвилин. Готову закуску розкласти по стерилізованим баночках і щільно закрити. Смачна квасоля з овочами готова!
Консервований салат з квасолею та овочами на зиму
Крім квасолі, до складу цієї заготовки входять томати, цибулю, болгарський перець і моркву. Часник додає пікантності, але якщо хочеться максимум гостроти, краще додати в процесі приготування мелений перець чилі.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Квасоля (суха) – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 600 гр.
- Морква – 500 гр.
- Помідор – 2,5 кг
- Перець солодкий – 1 кг
- Масло рослинне – 150 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ч. л.
- оцтова Есенція 70% — 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Квасолю переберіть і потримайте його у воді близько 12 годин, а потім відваріть до напівготовності. Після того, як вона закипить, воду потрібно злити, а потім вже варити до необхідного стану.
Крок 2. Моркву, цибулю і перець очистити і нарізати довільно кубиками або соломкою приблизно однакової величини.
Крок 3. У великий високій сковороді або сотейнику на рослинному маслі пасеруємо цибулю близько 5 хвилин, потім додаємо туди моркву і продовжуємо готувати ще 5 хвилин, а слідом додаємо солодкий перець і тушкуємо ще 5 хвилин.
Крок 4. Томати пропускаємо через м’ясорубку, при бажанні проціджуємо, щоб вийшов сік, або додаємо разом з великими фракціями. Помідорну масу додаємо в сковороду до овочів і готуємо ще 5 хвилин.
Крок 5. Додаємо проціджену квасолю до решти інгредієнтів, солимо, додаємо цукор і тушкуємо в томатному соусі приблизно 5 хвилин. Потім додаємо оцтову есенцію, добре перемішуємо, щоб вона розподілилася, і прогріваємо ще 5 хвилин. Викладаємо вийшов ароматний салат в банки і щільно закриваємо. Зберігається така заготовка близько року, якщо тримати її в прохолодному місці.
Салат з квасолею і помідорами для тривалого зберігання
Томати з квасолею – ідеальне поєднання для ситної закуски, яка до того ж набуває особливо апетитний аромат завдяки спеціям. Важливо стежити за ступенем готовності квасолі: краще на початковому етапі її не доварити, щоб вона потім дійшла разом з томатами і не втратила форму.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Квасоля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 5 шт.
- Помідор – 1 кг
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Перець запашний мелений – 1 ч. л.
- Сіль – 1,5 ст. л.
- лавровий Лист – 5 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- оцтова Есенція 70% — 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Квасоля за добу до початку приготування потрібно перебрати, видалити сміття і зіпсовані боби, а потім залити водою в пропорції 1:2 і залишити на 12 годин.
Крок 2. Воду, в якій вымачивалась квасоля, злити, додати свіжої і відварити боби до стану «аль-денте».
Крок 3. Цибулю нарізати дрібним кубиком і обсмажити в маслі, щоб він придбав приємний золотистий відтінок.
Крок 4. З помідорів зняти шкірку будь-яким зручним способом, а потім перетворити овочі в пюре. Для цього можна використовувати м’ясорубку або блендер. Масу поставити на вогонь, злегка підсолити і готувати на повільному вогні, поки не почне густіти, а потім додати цибулька і тушкувати 10 хвилин.
Крок 5. В томатну пасту всипати спеції, прогріти їх близько 5 хвилин і викласти туди ж квасоля. Готувати салат ще 30 хвилин, а в самому кінці приготування влити потрібний обсяг оцтової есенції.
Крок 6. Перекласти готовий продукт в підходящі за обсягом баночки і щільно закрити. Зберігати заготовку можна і при кімнатній температурі, наприклад, в коморі, щоб не потрапляли прямі сонячні промені.
Покроковий рецепт приготування салат з квасолею і перцем на зиму
Квасоля і солодкий перець нерідко поєднують у приготуванні гарячих страв, але і в холодних закусках ці овочі відмінно уживаються разом. Виходить не тільки поживну страву, але і ще містить безліч вітамінів і корисних речовин.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Квасоля – 1 кг
- Помідор – 1,8 кг
- Перець солодкий – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 800 гр.
- Оцет столовий 9% — 80 мл
- Масло рослинне – 1 ст.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Сіль – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Квасолю відварити близько 2 хвилин, а потім замочити в прохолодній воді на 8 годин. Після, знову поставити на вогонь і готувати без додавання солі, поки не стане м’якою.
Крок 2. Перець і цибулю очистити, нарізати невеликими кубиками і обсмажити в олії.
Крок 3. Томати перетворити в пюре. Можна перекрутити їх на м’ясорубці або подрібнити у блендері.
Крок 4. Підготовлені продукти скласти в жароміцну ємність, додати половину частин солі, масла і цукру. Ретельно перемішати і готувати на слабкому вогні приблизно годину. В кінці влити оцет і всипати решту солі і цукру.
Крок 5. Розкласти салат по скляних ємностей невеликого розміру і щільно закупорити. Приємного апетиту!
Як заготовити салат «Грецький» з квасолею на зиму?
Пікантна, в міру гостра закуска доведеться як не можна, до речі, на святковому столі або як гарнір до м’ясних або рибних страв на вечерю. Крім того, таке блюдо рекомендується вживати у піст: ситно і насичено корисними речовинами.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Квасоля – 1 кг
- Помідор – 2 кг
- Морква – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Перець болгарський – 500 гр.
- Масло рослинне – 250 мл
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Часник – 3 головки
- Перець червоний пекучий – 2 шт.
- Есенція оцтова – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо замочену на кілька годин червону або білу квасолю потрібно відварити до стану напівготовності.
Крок 2. Зробити зажарку як для бульйону з моркви і цибулі. Якщо нарізати дрібно, салат вийде більш насиченим за смаком.
Крок 3. Помідори розрізати на половинки і кожну – слайсами. Болгарський перець подрібнити середнього розміру соломкою.
Крок 4. Скласти в підходящу за обсягом каструлю квасоля,овочі, сіль і цукор, додати рослинне масло і тушкувати близько 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності, всипати в неї подрібнений часник і гострий перець, а також вказана кількість оцтової есенції.
Крок 5. Цей салат добре перемішати і розкласти по банках. Після того як закриті банки охолонуть, переставити заготовки в холод.
Простий і смачний рецепт заготівлі з квасолі з грибами
Гриби у поєднанні з квасолею роблять закуску максимально поживною. Такий салат з успіхом може замінити повноцінний обід. Більш ароматною заготівля виходить з лісовими грибами, але не менш смачно буде, якщо використовувати печериці або гливи.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Квасоля червона – 300 гр.
- Гриби (лісові, печериці, гливи) – 700 гр.
- Помідор – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Цукор-пісок – 30 гр.
- Сіль – 20 гр.
- Перець чорний горошком – 5 гр.
- Масло рослинне – 100 гр.
- Оцет 9% – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Квасолю попередньо потримати в чистій воді, як мінімум кілька годин, щоб вона набухла і готувалася швидше.
Крок 2. Гриби нарізати середніми за розміром шматочками, відварити близько 5 хвилин, а потім обсмажити. Печериці можна відразу ставити на сковорідку без додаткової теплової обробки.
Крок 3. До грибів додати нарізану ріпчасту цибулю і смажити 5-7 хвилин, потім додати квасолю.
Крок 4. Томати подрібнити на м’ясорубці або в комбайні, вийшло пюре перекласти до грибів, квасолі і цибулі і тушкувати близько 25 хвилин.
Крок 5. За 5 хвилин до закінчення приготування влити оцет, всипати спеції, сіль і цукор, а також нарізану петрушку. Все перемішати, прогріти ще 5 хвилин і розкласти по банках. Насолоджуйтесь!
Смачний салат з квасолею та капустою на зиму
Квасоля з капустою нерідко готують як повноцінне блюдо на вечерю, особливо в період посту. При цьому і в холодному вигляді такий салат сподобається домочадцям. Мариновані огірочки надають страві особливого смаку та пікантності.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Квасоля червона – 700 гр.
- Капуста білокачанна – 500 гр.
- Огірок – 300 гр.
- Помідор – 700 гр.
- Морква – 3 шт.
- Кріп подрібнений – 100 гр.
- Перець солодкий – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Масло рослинне – 80 мл
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь, вимочену протягом 8 годин квасолю зварити, щоб вона була майже готова, але не розварилася.
Крок 2. Капусту тонко нарізати і обсмажити в олії.
Крок 3. Огірки витримати в холодній воді кілька годин, а потім нарізати півкільцями, також вчинити з перцем, але попередньо його не вимочувати.
Крок 4. Морква нашаткувати, як зручно, болгарський перець нарізати кружечками, а потім кожен на 4 частини.
Крок 5. З помідорів зняти шкірку і нарізати скибочками, а потім пюрировать і нагрівати на слабкому вогні, поки маса не стане густою. В томатну пасту скласти овочі і тушкувати 20 хвилин.
Крок 6. В кінці приготування приправити за смаком, додати кріп і влити оцет. Перекласти в банки, стерилізувати їх у великій каструлі протягом 15 хвилин, а потім щільно закрити і відправити на зберігання в льох або підвал.
Салат з квасолею і баклажанами в домашніх умовах
Баклажани відмінно доповнюють смак квасолі і надають страві грибний присмак. Такий варіант підходить для тих, кому хочеться пікантності смаку, але без грибів. Просто, оригінально і ситно.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Квасоля біла – 300 гр.
- Баклажан – 1 кг
- Помідор – 800 гр.
- Масло рослинне – 200 гр.
- Оцет столовий 9% — 50 мл
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Сіль – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Квасолю промити, опустити в киплячу воду на 3 хвилини, а потім перекласти в прохолодну воду і залишити на 10 годин. Вимочені боби відварити до готовності, але залишити цілими, не разваривая.
Крок 2. Баклажани нарізати пластинами, присипати сіллю і залишити на 15 хвилин, щоб прибрати гіркоту. Потім промити, обсушити і нарізати кубиком.
Крок 3. Помідори очистити від шкірки і перетворити в пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.
Крок 4. У глибокому сотейнику або сковороді обсмажити шматочки баклажанів, додати туди ж томатне пюре і квасолю, тушкувати 20 хвилин, а за 3 хвилини до кінця готування всипати цукор, сіль і влити оцет.
Крок 5. Розкласти отриманий салат по банках і зберігати в холоді. Приємного апетиту!
Лобіо з квасолі в банках на зиму
Популярне грузинська страва з квасолі, яке по праву заслужило любов по всьому світу. Готується лобіо досить просто, а особливий смак йому додадуть ретельно підібрані кавказькі спеції і свіжа кінза.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Квасоля біла – 3 склянки
- Помідор – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 кг
- Цукор-пісок – 0,5 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 150 мл
- Часник – за смаком.
- Спеції кавказькі (хмелі-сунелі, уцхо-сунелі) – за смаком.
- Кінза – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування лобіо на зиму використовують вимочену у воді протягом 2 годин квасолю. Після цього боби потрібно варити у несолоній воді 40 хвилин, поки не розм’якшаться.
Крок 2. Томати вимити, видалити плодоніжки і розрізати довільними шматочками, щоб зручно було їх пюрировать.
Крок 3. Помідорну масу перекласти в глибоку каструлю, приправити за смаком і тушкувати, помішуючи дерев’яною ложкою або лопаткою, поки вона не стане густіти.
Крок 4. Цибулю нарізати дуже дрібно і злегка обсмажити окремо.
Крок 5. Додати до томатної пасти квасоля і цибулю. При необхідності довести до смаку, всипати дрібно нарубаний часник і кинзу. Готову страву розкласти в банки і закупорити.
Як приготувати квасоля в томатному соусі для зберігання в банках?
Легкий рецепт домашньої заготовки, для якого потрібні квасоля і томати, а також спеції і приправи. Додаючи прянощі по своєму смаку, можна зробити на зиму оригінальний і смачний салат, який можна використовувати як холодну закуску, робити на його основі квасолевий суп або подавати як гарнір до м’яса, так і підігрів.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Квасоля – 1 кг
- Помідор – 2 кг
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Оцет столовий 9% — 3 ст. л.
- Часник – 4 зуб.
- Перець гострий свіжий – 1 шт.
- Спеції (коріандр, кріп, кмин) – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Квасолю залити водою і дати постояти кілька годин, можна на ніч, щоб позбутися від шкідливих речовин в бобах. Варити квасолю потрібно без додавання солі, поки вона не стане м’якою, але і не розвариться.
Крок 2. З помідорів зняти шкірку, нарізати довільно і розім’яти в пюре. Це легко зробити за допомогою блендера або на м’ясорубці.
Крок 3. Томатну масу перелити в жароміцну ємність і готувати близько 20 хвилин, щоб пюре стало густішим. Після цього ще раз пробити масу блендером або перетерти з допомогою сита, щоб вона була більш однорідною.
Крок 4. В отриманий соус викласти квасолю, приправити, додати спеції і перевірити, щоб був дотриманий баланс смаку. Готувати квасоля ще 20 хвилин в томатах.За 5 хвилин до закінчення готування влити оцет.
Крок 5. Перекласти отриману заготовку в баночки, закрити і зберігати в холоді. Приємного апетиту!