Маринований гострий перець на зиму – 8 простих рецептів з покроковими фото

Якщо ви любите пікантні закуски, ця добірка рецептів для вас. Хрусткі перці «з характером» змусять будь-яку страву заграти по-новому. Такі заготовки годяться і в якості самостійної закуски, і як складової інгредієнт у складі, наприклад, м’ясних страв.

Гострий зелений перець, маринована на зиму

Рецепт розрахований на баночку об’ємом один літр. Викладаємо всі інгредієнти в тару. Заливаємо окропом, ставимо стерилізуватися на десять хвилин і закатуємо. Як бачите, заготовити пікантну закуску зовсім нескладно.

Інгредієнти на
1 л.

  • Перець чилі 500 гр.
  • Парасольки кропу 2 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Перець запашний 2 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Сіль 1.5 ч. л.
  • Оцтова есенція 1.5 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити маринований гострий перець на зиму? Промиваємо овочі в проточній воді. Хвостики зрізаємо, плоди залишаємо цілком, насіння не виймаємо.
  2. В чисту банку укладаємо промиті парасольки кропу, лаврове листя, обчищені й розрізані навпіл зубки часнику, горошини запашного перцю. Потім закладаємо підготовлені стручки перцю.
  3. Висипаємо в банку вказану кількість солі, заливаємо окропом. Додаємо оцтову есенцію.
  4. Прикриваємо банку чистої стерилізованої кришкою і ставимо на стерилізацію на десять хвилин. Після цього закатуємо банку і даємо повністю охолонути. Прибираємо на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!

Гострий маринований перець в оцті холодним способом

За цим рецептом можна дуже швидко заготовити гострі перчики в банку. Підходять будь-які види гострого перцю. Головне – заздалегідь спробувати плоди і заздалегідь розуміти, наскільки «злий» заготовку ви робите. Дуже ефектно виглядають різнокольорові перці, зібрані в одній баночці.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1 літр готових перців орієнтовно.

Склад:

  • Перець гострий – 600 гр.
  • Вода фільтрована – 500-700 мл
  • Сіль – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Оцет столовий 9% — 220 мл

Процес приготування:

Крок 1. Перці ретельно промиваємо в проточній воді. Хвостики зрізаємо або залишаємо – за бажанням. Насіння не витягуємо. Укладаємо чисті перці в ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо замачиваться на годину. Потім воду зливаємо.

Крок 2. Банки з кришками промиваємо і стерилізуємо будь-яким звичним способом. Перчики наколюємо зубочисткою у кількох місцях для кращого маринування. Якщо плоди великі, їх можна розрізати навпіл. В чисті стерильні банки закладаємо підготовлені перці. Воду для приготування маринаду вливаємо в сотейник, додаємо сіль та цукровий пісок. Доводимо суміш до кипіння, кип’ятимо одну хвилину, вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити. Даємо маринаду охолонути до кімнатної температури.

Крок 3. Заливаємо перці розсолом, маринадом так, щоб до кришки залишалося один-два сантиметра вільного простору. У той же час, стежимо, щоб всі перці виявилися покриті рідиною.

Крок 4. Закриваємо банки стерильними кришками і прибираємо на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!

Гострий маринований перець без стерилізації на зиму

Замаринувати гострі перці можна швидко і без стерилізації. Даний спосіб припускає використання гарячого маринаду. Важливо додавати оцет у киплячий маринад вже наприкінці варіння, щоб він не встиг зникнути.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 1 літр готових перців орієнтовно.

Склад:

  • Перець гострий – 500-600 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Часник – 1-2 зубки.
  • Оцет столовий 9% — 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо перці, хвостики зрізаємо. Насіння залишаємо всередині перців.

Крок 2. В чисті стерильні банки укладаємо підготовлені перці, заливаємо їх окропом. Залишаємо на п’ятнадцять хвилин.

Крок 3. Після витримки перців в гарячій воді зливаємо її в каструлю, додаємо до злитої воді сіль, цукор, горошини перцю, лаврове листя і зубки часнику без лушпиння. Ставимо маринад на плиту, доводимо до кипіння і варимо п’ять-сім хвилин. У самому кінці варіння додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.

Крок 4. Киплячим маринадом заливаємо перці в банках, закриваємо герметично кришками. Перевертаємо тару догори дном і даємо їй в такому положенні охолонути. Прибираємо баночки на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Як замаринувати гострий перець з часником в банках?

Гострі перчики пропонуємо порізати на невеликі частини, з’єднати з часником, цибулею, прянощами і замаринувати в оцтовому маринаді. Вийде відмінна добавка до м’ясних і овочевих страв для любителів гострого.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 200 мл готових перців орієнтовно.

Інгредієнти:

  • Перець гострий – 4-5 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Орегано – 1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% — 1/2 склянки
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування маринаду в сотейник вливаємо воду у зазначеній кількості. Додаємо сіль.

Крок 2. Додаємо цукровий пісок.

Крок 3. Кладемо лаврове листя, горошини запашного перцю і сушений орегано. Доводимо про кипіння, варимо одну-дві хвилини при повільному кипінні. Наприкінці варіння вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.

Крок 4. Ретельно промиваємо перці, хвостики зрізаємо. Стручки ріжемо на колечка. Цибулю і часник очищаємо від лушпиння. Промиваємо, нарізаємо на невеликі тонкі шматочки.

Крок 5. В чисті стерильні банки кладемо нарізані перці разом з часником і цибулею.

Крок 6. Заливаємо їх гарячим маринадом. Закриваємо стерильною кришкою, даємо повністю охолонути.

Крок 7. Через добу перець вже промаринується і його можна вживати в їжу. Зберігаємо заготовку в холодильнику.

Приємного апетиту!

Гострий перець в маринаді з рослинним маслом на зиму

Гострі перчики з ніжною консистенцією і пікантним ароматом часнику. Для приготування такої заготовки доведеться трохи повозитися, так як потрібно обпалити плоди над вогнем і зняти шкірку. М’якоть перчиком без шкірки добре просочується часниковим маслом і виходить не просто гострою, але і дуже смачною.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 250 мл готових перців.

Склад:

  • Перець гострий – 10-12 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Часник – 1 головка.

Процес приготування:

Крок 1. Перці ретельно промиваємо, обсушуємо. Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо.

Крок 2. Перці смалимо над відкритим полум’ям газового пальника або, як варіант, підсмажуємо на сухій грилі. Шкірка повинна почорніти і роздутися. Обпалені перці складаємо в миску і накриваємо кришкою, щоб шкірка зволожилася і легше очищалася.

Крок 3. Поки перці остигають під кришкою, в сотейник вливаємо олію і викладаємо в нього очищений часник. Ставимо на плиту і нагріваємо до кипіння. Як тільки закипить, знімаємо з плити.

Крок 4. Остиглі перці розрізаємо навпіл, вичищаємо насіння і знімаємо шкірку. Якщо ви любите дуже гострі перці, то насіння можна залишити.

Крок 5. У чисту стерильну банку додаємо сіль, поверх кладемо м’якоть перців. Викладаємо часник і заливаємо все гарячим маслом.

Крок 6. Закриваємо сухою стерильною кришкою, перевертаємо догори дном і даємо повністю охолонути. Зберігаємо заготовку в холодильнику.

Приємного апетиту!

Мариновані червоні гострі перці по-вірменськи

Ще один варіант маринування гострих перців – по-вірменськи. Плоди очищаємо від шкірки і проварюємо в маринаді з додаванням рослинної олії і оцту. Соковито, гостро, ароматно, з вираженою солодкої ноткою. Відмінне доповнення до м’ясних страв.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3 л. готових перців орієнтовно.

Інгредієнти:

  • Перець гострий – 3,5 кг
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – 500 мл
  • Часник – 5 зубків.
  • Вода – 1.5 л
  • Оцет столовий 9% — 80-100 мл
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Перці промиваємо, обсушуємо. Хвостики не зрізаємо – для зручності при подальшому очищення від шкірки. Викладаємо перці в один ряд на товстостінну розігріту сковороду і смажимо їх з усіх боків, щоб шкірка потемніла й почала відходити від м’якоті. Знімаємо перці і даємо їм охолонути. Після цього знімаємо шкірку. Можна також розрізати великі екземпляри навпіл.

Крок 2. Для приготування маринаду в сотейнику змішуємо воду, рослинне масло, оцет, цукровий пісок і сіль. Ставимо на плиту і доводимо рідину до кипіння. Опускаємо в маринад перці порціями, щоб вони занурювалися в рідину. Проварюємо дві хвилини і дістаємо.

Крок 3. У чисті сухі стерильні банки кладемо очищені і нарізані дрібними шматочками зубки часнику. Зверху викладаємо перець і заливаємо їх гарячим маринадом. Накриваємо кришками і ставимо на стерилізацію на п’ятдесят хвилин.

Крок 4. Після цього закочує банки кришками, перевертаємо догори дном і даємо повністю охолонути. Зберігаємо перці в темному прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як заготовити гострі мариновані перці з медом на зиму?

Гострий перець, замаринований з медом, оцінять багато. Медові нотки напрочуд вдало поєднуються з гострою м’якоттю перців. Така закуска особливо хороша під міцні спиртні напої. Перед тим, як відкривати баночку такої заготовки і подавати її на стіл, рекомендуємо витримати її не менше півтора-двох місяців, щоб перці встигли гарненько просочитися медовим маринадом.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 200 мл готових перців орієнтовно.

Склад:

  • Перець гострий – 270 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 60 мл
  • Мед рідкий – 50 гр.
  • Оцет столовий 9% — 40 мл
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перці промиваємо, обсушуємо на рушник. Кожну штучку розрізаємо навпіл, зрізаємо хвостики і вичищаємо насіння. Якщо яке-то кількість насіння залишиться в перцях, залишаємо – вони посприяють додаткової гостроті і візуально прикрасять заготовку.

Крок 2. На сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо в нього перці. Обсмажуємо, періодично перевертаючи, поки шкірка не потемніє, а самі перці не обмякнут.

Крок 3. Для приготування маринаду в сотейнику змішати мед, оцет, сіль, додаємо лавровий лист. Ставимо на плиту і доводимо рідину до кипіння. Варимо хвилину і знімаємо з плити.

Крок 4. У чисту суху стерильну банку викладаємо перчики разом з тим маслом, в якому вони обсмажувалися. Зверху заливаємо їх гарячим маринадом.

Крок 5. Закриваємо банку герметично сухою стерильною кришкою і повертаємо її в різні сторони, щоб маринад змішався з маслом і добре розподілився по всім перцям. Зберігаємо заготовку в холодильнику.

Приємного апетиту!

Маринований гострий перець по-грузинськи на зиму

Маринований перець по-грузинськи – це солодкувато-гостра закуска з великою кількістю зелені і часнику. Грузини подають таку суміш до лобіо і до різних видів м’яса. Особливо така закуска сподобається чоловікам.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2 л. готових перців орієнтовно.

Склад:

  • Перець гострий – 2,5 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Оцет білий винний – 500 мл
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Часник – 3-5 головок.
  • зелень Селери – 100 гр.
  • зелень Петрушки – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Перці промиваємо, обсушуємо, хвостики не зрізаємо. Кожен перець надрізаємо з одного боку – це допоможе маринаду активніше усмоктуватися в м’якоть.

Крок 2. В товстостінну каструлю наливаємо білий винний оцет, додаємо рослинне масло, додаємо сіль за смаком і цукровий пісок. Кладемо лавровий лист. Ставимо каструлю на плиту і, постійно помішуючи, доводимо маринад до кипіння.

Крок 3. У киплячу рідину занурюємо половину всього обсягу підготовленого перцю, дерев’яною лопаткою притискаємо перчики до дна. Варимо сім-десять хвилин. Періодично перці перевертаємо, щоб вони проваривались рівномірно. Після закінчення зазначеного часу перці дістаємо і перекладаємо в суху чисту глибоку ємність, а в залишився маринад викладаємо другу половину перців. Повторюємо варіння аналогічно. Другу порцію перців дістаємо і викладаємо до першої. Маринад зберігаємо.

Крок 4. Зелень петрушки і селери промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. У остиглий залишився маринад висипаємо зелень, перемішуємо. Часник чистимо, промиваємо, обсушуємо. Ріжемо на тонкі пластинки. Викладаємо часник маринад з зеленню і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння. Варимо дві-три хвилини при повільному кипінні і знімаємо з плити.

Крок 5. Отриманим маринадом заливаємо перці. Даємо масі охолонути і прибираємо в холодильник на добу просочитися. Після цього розкладаємо перці разом з маринадом з сухим стерильним банкам, закатуємо сухими стерильними кришками і прибираємо на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!