Варення-п’ятихвилинка з полуниці — простий і смачний спосіб заготовити ягоди на зиму. З наближенням тепла повільно, але вірно наближається сезон свіжих ягід, у тому числі і полуниці, який потрібно використовувати по максимуму для приготування солодощів до зими. Зверніть увагу на рецепти з швидким приготуванням смачного полуничного варення як з цілими ягодами, так і у вигляді джему.
Класичний рецепт варення-п’ятихвилинки з полуниці
Смачне варення з тягучою текстурою, яке доповнить будь-яку несолодке випічку або з’явиться на вашому столі в ролі відмінного самостійного десерту як під час буденного сніданку, так і під час урочистості.
Інгредієнти на
8 порц.
- Полуниця 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
- Вода 150 мл
Процес приготування:
- Як заготовити варення п’ятихвилинку з полуниць на зиму? Готуємо стиглі ягоди полуниці, заливаємо водою, в якій залишаємо полуницю на пару хвилин, щоб пісок відійшов і тільки потім обриваємо зелені хвостики.
- Для сиропу з’єднуємо цукровий пісок з водою і доводимо суміш до кипіння, не забуваючи постійно помішувати.
- Підготовлену і чисту полуницю перекладаємо в каструлю, відразу ж заливаємо гарячим цукровим сиропом і залишаємо при кімнатній температурі остигати.
- Перевіряємо сироп, якщо він охолов, значить, пора його злити в сотейник і знову довести його до кипіння. Закипевшим заливаємо сиропом ягоди і залишаємо до повного охолодження. Цю процедуру повторюємо ще один або два рази.
- Стерилізуємо за допомогою пари або духовці, в залежності від ваших уподобань. У гарячі банки викладаємо ягоди.
- І заливаємо цукровим сиропом цільні ягоди в банку.
- Наповнені варенням ємності закриваємо стерилізованими кришками і виставляємо догори дном, залишаючи у спокої на кілька діб, поки варення не стабілізується. Закачування зберігаємо в холодному місці без доступу світла.
Приємного вам апетиту!
Варення-п’ятихвилинка з цілих ягід полуниці з лимонним соком
Цільні, пружні і приємні для очей ягоди – запорука вдалого варення, яке припаде до смаку як дітям, так і дорослим.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування:30 хв.
Склад:
- Полуниця – 1000 гр.
- Цукор-пісок – 800-1000 гр.
- Сік лимонний – 0,5 склянки
Процес приготування:
1. За 12 годин до початку приготування готуємо ягоди полуниці, видаляємо хвостики і заливаємо водою, в якій залишаємо полуницю на пару хвилин, щоб пісок відійшов.
2. Потім засипаємо очищені ягоди цукровим піском, ретельно перемішуючи. У такому вигляді відправляємо ємність з полуницею в холодильник на цілу ніч.
3. Через це час перекладаємо полуницю разом з соком, який вона пустила за ніч, в каструлю, потім всипаємо ще трохи цукру і вливаємо свіжовичавлений лимонний сік. Вміст ретельно перемішуємо.
4. Каструлю разом з вмістом нагріваємо, доводимо до кипіння і продовжуємо варити, не збавляючи вогонь, протягом 15 хвилин. Одночасно з цим не забуваємо знімати із поверхню варення пінку.
5. Як тільки варення загусне, розливаємо його по підготовленим стерилізованим банкам, які спочатку охолодити, а потім відправляємо на зберігання в прохолодне місце.
Приємного вам апетиту!
Полуничне варення-п’ятихвилинка з лимонною кислотою на зиму
Лимонна кислота виступає в ролі консерванту, не тільки покращує смак, але і сприяючи більш тривалого зберігання варення. Тому рекомендуємо не утримуватися і сміливо додавати її в варення.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування:180 хв.
Склад:
- Полуниця – 2000 гр.
- Цукор-пісок – 1000 гр.
- Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Першим ділом обробляємо ягоди. Плодоніжки полуниці видаляємо тільки після того, як ягоди ретельно промили і повністю просушили.
2. Потім підготовлені ягоди нарізаємо шматочками і викладаємо у великий і глибокий сотейник.
3. Відразу ж засипаємо подрібнену полуницю цукровим піском і добре перемішуємо. Залишаємо ягоди в спокої приблизно на дві години, щоб вони пустили сік, в якому будуть варитися.
4. Зацукровані ягоди відправляємо тушкуватися на маленькому вогні. Після того, як сік довели до кипіння, додаємо лимонну кислоту і ретельно перемішуємо вміст. Залишаємо варитися варення до загустіння, періодично помішуючи лопаткою, але не дуже інтенсивно.
5. Готове варення в гарячому стані розкладаємо в підготовлені банки, закриваємо кришками і перевертаємо догори дном. У такому положенні накриваємо його рушником і залишаємо остигати протягом пари годин.
6. Остигле варення зберігаємо в банках в прохолодному і темному місці без попадання сонячних променів.
Бажаємо приємного апетиту!
Густе варення-п’ятихвилинка з полуниці з желатином
Той самий варіант приготування варення для тих, хто віддає перевагу гладкий, насичений, густий ягідний джем, який розчиняється і тане в роті. А вирішити це завдання допоможе додавання желатину.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування:60 хв
Склад:
- Полуниця – 1500 гр.
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Желатин – 50 гр.
- Вода – 300 мл
Процес приготування:
1. Видаляємо хвостики від полуниці і тільки потім ягоди вимиваємо і витираємо бавовняним рушником, щоб позбавитися від зайвої вологи.
2. Чистий полуницю перекладаємо в каструлю і засипаємо цукровим піском. Акуратно перемішуємо полуницю разом з цукром, намагаючись, щоб ягоди не пошкодилися і залишилися цілими.
3. Паралельно з цим розчиняємо желатин згідно інструкції на етикетці і залишаємо його набухати.
4. Каструлю з зацукрованою полуницею нагріваємо на маленькому вогні і доводимо до стану кипіння. На це знадобиться хвилин 20, після чого в закипілу полуницю додаємо набряклий желатин і залишаємо кип’ятитися варення ще протягом 20 хвилин.
5. Готовий джем розливаємо в стерилізовані банки.
6. І накриваємо підготовленими стерилізованими кришками. Банки з варенням перевертаємо і залишаємо остигати.
Бажаємо приємного чаювання!
Як зварити п’ятихвилинку з полуниці з агар-агаром на зиму?
Агар-агар є прекрасною альтернативою звичному желатину і при цьому нітрохи не гірше справляється з його функціями. Рекомендуємо довго не роздумувати, а сміливо скористатися даними природним загусником.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування:50-60 хв.
Склад:
- Полуниця – 2000 гр.
- Цукор-пісок – 3 склянки
- Агар-агар – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
1. Полуницю добре промиваємо, позбавляючись від піску, і видаляємо всі зелені хвостики. Тільки потім подрібнюємо все ягоди блендером до стану густого пюре.
2. Переливаємо суміш з чаші блендера в емальовану каструлю, в якій будемо варити варення.
3. Сюди ж додаємо цукровий пісок і, не перемішуючи інгредієнти, наполягаємо полуницю.
4. Агар-агар висипаємо в миску і заливаємо холодною водою, щоб вона покривала підсолоджувач.
5. По закінченню 30 хвилин зацукровані подрібнені ягоди відправляємо розігріватися на маленькому вогні. Кілька ложок теплих ягід викладаємо в миску з агар-агаром і добре перетираємо компоненти між собою.
6. Вміст миски з агар-агаром перекладаємо в кипляче варення з цукром, добре перемішуємо і продовжуємо варити протягом 20 хвилин на слабкому вогні, не забуваючи помішувати. Через це час перевіряємо готовність полуничного джему, переклавши пару столових ложок в окрему ємність, і залишаємо на 5-7 хвилин в холодному місці, щоб він застиг.
7. Банки, в які будемо влаштовувати варення, заздалегідь промиваємо і висушуємо. Тільки після цього наповнюємо полуничним джемом, щільно закриваємо і перев’язуємо стрічкою.
8. Джем можна залишати як в теплом, так і в холодному місці. Готовий джем подаємо до чаю в додаток до десерту.
Приємного вам чаювання!
Дуже смачне варення з полуниці п’ятихвилинка з пектином
Швидке полуничне варення з пектином відрізняється середньою густотою, але найбільш вираженим полуничним смаком завдяки меншому обсягу цукрового піску в варення.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Склад:
- Полуниця – 3000 гр.
- Цукор-пісок – 700 гр.
- Пектин – 50 гр.
Процес приготування:
1. Процес приготування будь-якого варення починаємо з підготовки ягід. Полуницю важливо добре вимити від піску і видалити всі хвостики. Тільки потім ріжемо полуницю на кілька частин залежно від розміру.
2. В окремій ємності з’єднуємо разом цукровий пісок і пектин.
3. Всі сипучі компоненти добре перемішуємо між собою, щоб пектин рівномірно розподілився по всьому об’єму цукру.
4. Засипаємо цукрову суміш в ягоди і перемішуємо.
5. Каструлю з ягодами відправляємо підігріватися на помірному вогні, після того як довели полуницю до кипіння, варимо протягом п’яти хвилин, періодично помішуючи.
6. Швидко зварене варення розливаємо в підготовлені стерилізовані банки і закриваємо стерилізованими кришками, які відразу ж закручуємо. Баночки розставляємо догори ногами на рівній поверхні до їх повного остигання.
Бажаємо приємного апетиту!
Як приготувати полуничне варення-п’ятихвилинку в мультиварці?
Якщо ви запасаєтеся полуничним ласощами на зиму тільки тому що не любите його готувати, то цей рецепт саме для вас. Мультиварка дозволить вам не стояти над каструлею з варенням, нескінченно помішуючи його і боячись, що ягоди з цукром підгорять, а результат неодмінно порадує вас і ваших близьких.
Час приготування: 15 хв.
Час приготування: 35 хв.
Склад:
- Полуниця – 1000 гр.
- Цукор-пісок – 1200 гр.
Процес приготування:
1. Процес приготування починаємо з підготовки ягід. Спочатку видаляємо плодоніжки, промиваємо полуницю в ємності з водою і лише потім нарізаємо ягоди на кілька частин залежно від розміру.
2. Всі чисті ягоди засипаємо цукром-піском і залишаємо на пару годин у холодному місці.
3. Після чого перекладаємо варення в чашу мультиварки, налаштовуємо режим «мультиповар» на температуру до 160 градусів. Спочатку полуничне варення доводимо до кипіння, не закриваючи кришку, і потім знімаємо з поверхні варення пінку. Після чого залишаємо варитися протягом 30 хвилин в цьому ж режимі.
4. Банки заздалегідь промиваємо і прогріваємо в духовій шафі або мікрохвильовій печі. Після чого наповнюємо теплі банки тільки що сварившимся варенням, щільно закриваємо і залишаємо на зберігання в такому місці, куди не доходять сонячні промені.
5. Подаємо джем в якості самостійного десерту або в доповненні до тостів.
Приємного апетиту!