Салати зі шпротами – це широка лінійка смачною апетитною закуски на основі підкопченої золотої рибки. Традиційно салат зі шпротами доповнюється картоплею і яйцем, але в даний час готують такі салати з рисом, твердим сиром, овочами і зеленню. В салаті важлива роль належить заправці і звичайний майонез стало популярним замінювати складними багатокомпонентними і заправками.
Салат зі шпротами «Рибки в ставку»
Красиве найменування – «Рибка в ставку» – салату зі шпротами дано за оригінальний дизайн страви, особливо для подачі до святкового застілля. Готується салат на основі заздалегідь відварених і остуженных картоплі, моркви та яєць. Формується блюдо пошарово, заправляється майонезом і декорується шпротами і зеленню, імітуючи рибок в ставку.
Інгредієнти на
3 порц.
- Шпроти 1 банка
- Картопля 3 шт.
- Морква 1 шт.
- Яйце куряче 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 200 гр.
- Майонез столовий молочний 150 гр.
- Зелень за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати дуже смачний салат зі шпротами? Відваріть в мундирах картоплю, курячі яйця і моркву. Остудіть їх і почистіть. Відразу підготуйте інші продукти в потрібній кількості.
- Відкрийте банку зі шпротами і відразу злийте масло. Рибок перекладіть на тарілку і відокремте їх хвостики, які будуть для декору.
- Потім шпроти розімніть з допомогою виделки і викладіть цю масу в салатницю, одну загальну або три невеликі порційні.
- Очищену цибулину дрібно наріжте і викладіть поверх шпротів.
- Нанесіть поверх цибулі тонку сіточку з майонезу.
- Відварену картоплю подрібнити на крупній тертці і покладіть в салатницю наступним шаром. Посипте його сіллю і покрийте сіточкою майонезу.
- Відварену і натерту моркву укладіть поверх картоплі і покрийте її майонезом.
- Відварені і подрібнені на терці яйця укладіть поверх овочів.
- Сир подрібніть на дрібній тертці і покладіть рівним шаром поверх решти інгредієнтів.
- Зелень дрібно нашаткуйте і розкладіть її по краю салатниці.
- Останній штрих – застроміть в салат залишені хвостики шпротів.
- Приготований салат можете відразу і без настоювання подавати до столу. При формуванні салату на одному блюді декорують його лілією з вареного яйця і пір’ям зеленого лука. Приємного апетиту!
Як приготувати салат «Мімоза» зі шпротами?
Ніжна консистенція, пікантний незабутній смак і оригінальне оформлення відрізняють «Мімозу», приготовану з ароматними копченими шпротами. Обов’язковими інгредієнтами салату є відварені картоплю з морквою. Формується салат шарами і візитна картка його – розтерті в крихту жовтки.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Шпроти в олії – 150 гр.
- Картопля – 150 гр.
- Морква – 150 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цибуля червоний – 70 гр.
- Майонез – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати продукти для «Мімози» у вказаній в рецепті кількості. Промити картоплю і моркву відварити їх протягом 25 хвилин і остудити в холодній воді. Протягом 10 хвилин відварити круто яйця.
Крок 2. Шпроти витягти їх банки, видаливши серветкою зайве масло. Потім розім’яти їх виделкою.
Крок 3. Відварену картоплю очистити від шкірки, подрібнити на крупній тертці і викласти першим шаром в порційний або загальну салатницю з кільцем. Шар картоплі трохи утрамбувати.
Крок 4. Нанести на картоплю тонку сіточку майонезу і поверх її укласти підготовлені шпроти.
Крок 5. Дрібно нашаткувати очищену червону цибулину і обшпарити окропом для видалення гіркоти. Укласти цибулю поверх шпротів.
Крок 6. Моркву подрібнити на крупній тертці, викласти поверх цибулі, також трохи утрамбувати і покрити її майонезом.
Крок 7. Відварені і очищені яйця розділити на жовтки і білки. Білок подрібнити на тертці і викласти рівним шаром поверх моркви. Розтерти в дрібну крихту жовтки і посипати ними салат, щоб став схожим на квітку мімози. Потім посуд з салатом прикрити плівкою і поставити на годину в холодильник для настоювання.
Крок 8. Після закінчення цього часу салат акуратно звільнити від кільця і декорувати зеленню на свій розсуд.
Крок 9. Готову «Мімозу» зі шпротами можна подавати до столу. Приємного апетиту!
Листковий салат зі шпротами, картоплею та морквою
Щоб листковий салат зі шпротами вийшов ошатним і одночасно смачним, його формують у скляних салатницях, що дозволяє бачити чергуються за кольором шари інгредієнтів. Набір продуктів для салату невеликий і готується швидко, тільки овочі відварюють заздалегідь. Шпроти добре дружать з картоплею і доповнять нейтральний смак овочів. Доповнимо салат твердим сиром.
Час приготування: 55 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти в олії – 200 гр.
- Картопля великий – 1 шт.
- Морква велика – 1 шт.
- Майонез – 120 гр.
- Сир твердий – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Картоплю і моркву промиваємо і відварюємо до готовності. Потім охолоджуємо і видаляємо шкірку. Підготовлений картопля подрібнюємо на крупній тертці і кладемо на дно обраної прозорою посуду.
Крок 2. На шар картоплі наносимо шар майонезу.
Крок 3. Витягаємо шпроти з банки, видаляємо серветкою зайве масло і рибу виделкою добре розминаємо. Кладемо шпротну масу другим шаром поверх картоплі і змащуємо її невеликою кількістю майонезу.
Крок 4. Очищену моркву подрібнюємо на крупній тертці, викладаємо в салатниці третім шаром і також змащуємо майонезом.
Крок 5. Натираємо на середній або великій тертці шматочок будь-якого твердого сиру і їм посипаємо салат. Готову страву відразу подаємо до столу. Приємного апетиту!
Дуже смачний салат зі шпротами і сухариками
Хоча шпроти – продукт, що має специфічний смак, але вони відмінно поєднуються з різними інгредієнтами, що дозволяє приготувати делікатесні і пікантні страви. Альтернативою класичному бутерброду може бути у вас, смачний салат зі шпротами і сухариками. Готується такий салат на основі простих і доступних продуктів, але доставить вам цікаве смакове відчуття.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
Шпроти – 2 банки.
Картопля – 4 шт.
Батон – 1 шт.
Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом для салату треба приготувати сухарики, адже вони будуть запорукою успіху цього салату. Батон наріжте невеликими кубиками розміром приблизно 1х1см. Перекладіть їх на застелене папером деко і на 15 хвилин поставте в духовку, розігріту до 180°С. Важливо, щоб у сухариків вийшла хрустка скоринка, що додасть салату потрібну пікантність і твердість.
Крок 2. Картопля промийте, відваріть в мундирах до готовності і потім остудіть. Картопля важливо не переварити, щоб в салаті шматочки не втратили форму. Відварену картоплю очистіть, наріжте невеликими кубиками і перекладіть в салатницю.Крок 3. Розкрийте банки зі шпротами, повністю злийте масло і перекладіть рибки до картоплі.
Крок 4. Потім заправте салат майонезом за своїм смаком і з урахуванням стандартного правила – «майонезом салат не зіпсуєш». Потім ці інгредієнти добре перемішайте до стану густої однорідної маси. За півгодини перед подачею салату на стіл, посипте його приготованими сухариками, щоб вони просочилися ароматом салату, але хрусткий смак у них залишиться. Приємного апетиту!
Салат зі шпротами і солоними огірками
Господині знають, що підкопчені шпротів в олії відрізняє особлива універсальність – здатність ідеального сполучення з багатьма продуктами. За цим рецептом ви приготуєте ідеальну закуску до будь-якого столу – салат зі шпротами і солоним огірком, гострота і прянощі яких додасть салату пікантні і приємні нотки. Відварюємо овочі заздалегідь. Для святкового столу формуємо салат шарами з допомогою кондитерського кільця.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти – 1 банка.
- Солоний огірок – 2 шт.
- Картопля відварна – 1 шт.
- Морква відварна – ½ шт.
- Сир твердий – 70 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Майонез – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти для салату згідно з рецептурою та потрібній кількості порцій підготуйте відразу, щоб все було під рукою.
Крок 2. На салатницю поставте кільце для красивого формування салату. Відварену і очищену картоплю подрібнити на крупній тертці і щільно укладіть в кільце. Всі шари салату добре уплотняйте ложкою.Крок 3. Шпроти разом з маслом добре розімніть у банку або на окремій тарілці, щоб масло просочило сухий шар картоплі і дало йому свій аромат і смак.
Крок 4. Шпроти укладіть поверх картоплі другим шаром.
Крок 5. У відварених яєць відокремте білки, подрібніть на тертці і покладіть поверх шпрот третім шаром.
Крок 6. На білки рівномірно нанесіть трохи майонезу.
Крок 7. Подрібніть також на тертці шматок твердого сиру і укладіть його четвертим шаром.
Крок 8. Поверх сиру п’ятим шаром укладіть натерту моркву.
Крок 9. Солоні огірки або наріжте тонкими брусочками, або натріть та укладіть в кільце шостим шаром.
Крок 10. Покрийте огірки тонким шаром майонезу.
Крок 11. І в останню чергу на дрібну крихту подрібніть жовтки і посипати ними салат, але не уплотняйте, щоб залишилися пишними. Кільце акуратно зніміть.
Крок 12. Декоруйте салат на свій розсуд і можете сервірувати святковий стіл. Приємного апетиту!
Салат «Шпроти під шубою» з буряком
В цьому рецепті відому всім «оселедець під шубою» перетворимо в «шпроти під шубою», причому без зміни сенсу страви, але з іншим, ні з чим не порівнянним смаком. Ваше блюдо буде новим і оригінальним на будь-якому столі. Готується воно просто: шпроти з’єднуються з заздалегідь відвареними овочами, і салат формується пошарово з просоченням шарів майонезом.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти – 1 банка.
- Картопля відварна – 2 шт.
- Морква відварна – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Буряк варена – 1 шт.
- Майонез – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. На салатницю поставити невелике кільце, щоб блюдо вийшло красивим. Відварену картоплю подрібнити на крупній тертці, викласти в кільце першим шаром і трохи утрамбувати ложкою. Посипати картоплю сіллю і нанести на нього тонкий шар майонезу.
Крок 2. Шпроти разом з маслом розім’яти виделкою прямо в баночці і викласти поверх картоплі другим шаром.
Крок 3. Очищену цибулину дрібно нашаткувати, обшпарити окропом, якщо цибуля дуже гострий, і укласти цю нарізку поверх шпротів третім шаром.
Крок 4. Цибуля покрити подрібненої на крупній тертці морквою і на неї нанести сіточку майонезу.
Крок 5. Очищену відварену буряк, також подрібнити на крупній тертці і укласти в кільце останнім шаром. На буряки рівномірно нанести майонез. Салат «шпроти під шубою» готовий. Йому бажано дати деякий час для настоювання, щоб овочі просочилися майонезом і потім подати до столу. Приємного апетиту!
Швидкий салат зі шпротами і зеленим горошком
Салат з шпротів з зеленим горошком зараз незаслужено забутий, але він простий у приготуванні і порадує вас своїм гарним смаком. Для повсякденного меню інгредієнти можна просто перемішати, а для святкової трапези їх укладають пошарово з просоченням шарів майонезом. Зелений горошок доповнить шпротный салат свіжістю, а гострота лука нівелюється майонезом.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти – 100 гр.
- Горошок зелений – 100 гр.
- Яйце варене – 4 шт.
- Цибуля – 1/2 шт.
- Сир голландський – 100 гр.
- Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо велику цибулину, половину її нарізаємо тонкими півкільцями і кладемо на невелику красиву салатницю. Покриваємо цибульну нарізку майонезній сіточкою.
Крок 2. Масло зі шпротів зливаємо і цілі рибки розкладаємо поверх лука.Крок 3. Шпроти рівномірно засипаємо зеленим консервованим горошком і наносимо на нього тонкий майонезну сіточку.
Крок 4. У відварених круто яєць відокремлюємо білки від жовтків, білки подрібнюємо на крупній тертці, викладаємо рівним шаром поверх горошку і покриваємо майонезній сіточкою.
Крок 5. Сир подрібнюємо на крупній тертці і посипаємо його поверх білків. На сир також наносимо сіточку майонезу.
Крок 6. Жовтки подрібнюємо в дрібну крихту і засипаємо ними салат, але вже без майонезу.Крок 7. Сформований салат зі шпротами і горошком декоруємо на свій розсуд і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт салату зі шпротами і рисом
Варіантом легкого і смачного салату для домашнього столу може бути салат зі шпротами і рисом. Рис, відмінно поєднуючись з підкопченої в олії рибкою, робить страву ситним, надає йому ніжність і яскравий пікантний смак. Оформляється салат пошарово, але можна і просто змішати інгредієнти.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти – 1 банка.
- Рис – 1 склянка
- Яйце варене – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рис для салату добре промиваємо холодною водою, відварюємо до готовності і охолодити. Готуємо й інші інгредієнти, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій. Яйця відварюємо круто.
Крок 2. Очищений цибулю шаткуємо невеликими шматочками і обсмажуємо до легкого золотистого кольору в розігрітій олії. У салатницю кладемо половину відвареного і охолодженого рису і на нього рівномірно розкладаємо обсмажену цибулю.
Крок 3. Розкриваємо банку зі шпротами і їх виделкою добре розминаємо, не зливаючи масло. Перекладаємо розім’яті шпроти поверх шару цибулі і наносимо тонку сіточку майонезу.
Крок 4. У відварених яєць відокремлюємо білки від жовтків і подрібнюємо їх на крупній тертці. Потім викладаємо білки поверх шару шпротів та покриваємо їх залишилися рисом.
Крок 5. На шар рису наносимо майонезну сіточку. Жовтки подрібнюємо в дрібну крихту і посипаємо нею салат. Приготований салат зі шпротами і рисом подаємо до столу. Приємного апетиту!
Листковий салат «Океан» зі шпротами
Чому такий салат іменується «Океаном» невідомо, адже крім шпротів в ньому нічого морського немає, але блюдо виходить дуже смачним і з легким ароматом копчення. Продукти для салату прості і доступні, тільки важливо якість шпрот, які в основному і визначають смак салату. Відварюємо овочі заздалегідь. Формуємо салат шарами і з допомогою кулінарного кільця.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Шпроти – 240 гр.
- Картопля відварна – 150 гр.
- Морква варена – 80 гр.
- Яйце варене – 2 шт.
- Майонез – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Кладемо перед собою всі інгредієнти для салату відповідно до рецептури і, щоб нічого не забути. Очищаємо відварені й охолоджені картоплю і моркву. Відкриваємо шпроти.
Крок 2. Шпроти перекладаємо з банки і без олії на тарілку і, залишивши пару рибок для декору, добре розминаємо з допомогою вилки до стану паштету.Крок 3. На плоске блюдо ставимо кулінарне кільце. Перекладаємо в нього подрібнені шпроти і трохи змащуємо майонезом.
Крок 4. Відварену і очищений картопля подрібнюємо на крупній тертці і кладемо щільним шаром поверх шпрот. Потім посипаємо картоплю сіллю і наносимо сіточку майонезу.
Крок 5. Так само, як і картоплю, подрібнюємо моркву і кладемо в кільце наступним шаром. Покриваємо морква майонезній сіточкою.
Крок 6. Яйця очищаємо від шкаралупи, подрібнюємо на тій же тертці і кладемо у кільце наступним шаром. Їх трохи посипаємо сіллю і наносимо майонезну сіточку.Крок 7. Останнім рівномірним шаром укладаємо натертий твердий сир.
Крок 8. Даємо салату півгодини для просочення і настоювання. Потім акуратно знімаємо кільце блюдо і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Простий і швидкий салат зі шпротами і кукурудзою
В даний час консервовані продукти нікого не дивують, але багато господинь мають в запасі баночки рибних консервів, кукурудзи, квасолі, горошку та ін, що дозволяє на швидку руку приготувати смачну закуску. Варіантом таких страв, може бути у вас салат зі шпротами і кукурудзою. У цьому рецепті доповнимо салат квасолею, сухариками і маринованою цибулею.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Шпроти – 1 банка.
- Кукурудза консервована – 1 банку.
- Квасоля біла консервована – 1 банку.
- Цибуля маринований – ½ шт.
- Сир твердий – 150 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Петрушка – за смаком.
- Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відкриваємо банки з консервованим кукурудзою та квасолею, зливаємо маринад і вміст їх відразу висипаємо в салатницю.
Крок 2. Витягаємо шпроти з банки, нарізаємо невеликими шматочками і перекладаємо в салатницю до овочів.Крок 3. Додаємо до цих інгредієнтів маринований цибулю, дрібно нашатковану петрушку і подрібнений на крупній тертці шматочок твердого сиру. Потім кладемо в салат, майонез за своїм смаком і акуратно перемішуємо.
Крок 4. Скибочки батона нарізаємо невеликими кубиками. У сковорідці нагріваємо трохи рослинного масла і в ньому спочатку обсмажуємо часникові зубки, розрізавши їх на половинки. Потім часник видаляємо і в цьому ароматизованих маслі обсмажуємо кубики батона, щоб вони стали хрусткими.
Крок 5. Доповнюємо приготованими салат з сухариками шпротів з кукурудзою та квасолею і відразу подаємо до столу. Приємного апетиту!