Класичний оселедець під шубою – 10 рецептів приготування салату з цибулею, яйцем та іншими інгредієнтами та послідовністю шарів по порядку з покроковими фото

Класичний оселедець під шубою – це листковий салат із Радянського Союзу, де ця страва користувалася шаленою популярністю. При можливості це листкове диво кулінарного мистецтва готували на кожне свято, а те, що жоден новорічний стіл не обходився без оселедця під шубою – це точно. Багато хто любить цей ситний салат і донині, тому кожна поважна господиня повинна знати, як готується оселедець під шубою. З нашою допомогою ви можете вивчити 7 покрокових рецептів приготування оселедця під шубою з фото шарів та навчитися готувати чудовий смачний салат.

Класичний оселедець під шубою – покрокова послідовність шарів по порядку

Класична «Оселедець під шубою» готується із стандартного набору продуктів, який знайдеться у будь-якому будинку. Для салату вам потрібно буде взяти такі інгредієнти:

  • Буряк
  • Морква
  • Ріпчаста цибуля
  • Яйця курячі
  • Оселедець
  • Картопля
  • Майонез

Принадність салату полягає в тому, що всі продукти для нього варяться прямо в шкірці та шкаралупі. Уся складність салату полягає лише в його збиранні, а самі продукти купити та приготувати дуже легко. Коли всі овочі будуть готові, а яйця зварені круто, остуджуйте овочі і приступайте до нарізування та збирання.

Нарізати овочі можна як завгодно – дрібно чи крупно, кубиками чи соломкою – це не має вирішального значення у смаку оселедця під шубою. А ось послідовність шарів варто було б дотриматися, щоб смак листкового салату був максимально повним.

У широкій або довгастій страві почніть збирати салат. Для початку вам потрібно викласти шар дрібно нарізаного оселедця, а потім покласти кільця або кубики цибулі. Рибно-цибулевий шар щедро полийте майонезом і почніть збирати другий шар. Викладіть на блюдо картопля і знову покрийте шар майонезом; після цього йдуть подрібнені яйця, морква та майонез. Після яєць зазвичай кладуть моркву з майонезом і в останню чергу в салат додають буряк. Останній шар салату потрібно рясно полити майонезом, щоб усі шари добре просочилися.

Ви можете робити по одному товстому шарі всіх інгредієнтів або робити шари тонше і в більшій кількості. Тоді у вас постійно чергуватимуть шари та продукти. Крім цього, можна не просочувати кожен шар майонезом окремо, а відразу з’єднати майонез і потрібний продукт перемішати. Складання салату залежить не тільки від правил, а й від вашої фантазії; Головне запам’ятати, що останній шар обов’язково рясно покривається майонезом і прикрашається свіжою зеленню.

Оселедець під шубою з цибулею та яйцем — класичний рецепт із шарами по порядку

Класичний оселедець під шубою готується саме з яйцем у складі, оскільки смак цього продукту допомагає розбавити смак овочів у складі. Готувати цей салат не дуже складно, потрібно лише запам’ятати послідовність шарів і не шкодувати майонезу.

Інгредієнти:

на – 6 порції

  • Оселедець – 400 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Майонез – 300 гр.
  • Кріп – за смаком
  • Цибуля зелена – за смаком

На порцію Калорії: 116 ккал Білки: 5.1 г Жири: 6.3 г Вуглеводи: 9.4 г

Процес приготування:

Класичний оселедець під шубою за покроковим рецептом готується просто. Спочатку потрібно заздалегідь приготувати всі продукти. Овочі (крім цибулі) відваріть до готовності, а потім очистіть. Також відваріть яйця. Засоліть самі або купіть вже готовий засолений оселедець. Із готових інгредієнтів почніть збирати салат. Першим шаром покладіть дрібно нарізаний оселедець, з якого потрібно заздалегідь дуже ретельно вийняти всі дрібні кісточки. Оселедець можете нарізати кубиками або соломкою, головне, щоб шматки були великими.

Не покриваючи оселедець майонезом розташуйте прямо на ньому нарізану цибулю. Його теж можна порубати кубиками, або нарізати акуратними півкільцями чи кільцями – якщо цибулина невелика.

Цибулевий шар трохи присмачіть майонезом, рівномірно розподіляючи суміш поверхнею шару.

Далі на цибульний шар кладемо відварену картоплю. Наріжте бульби якомога дрібніше, а потім викладіть їх щільним шаром.

Промажте картопляний шар оселедця під шубою майонезом, щоб він не був надто сухим. Майонез ретельно розмажте та зберіть наступний шар.

Потім настає черга моркви. Її необхідно натерти на середній тертці та акуратно розкласти по попередньому шару, розрівнюючи коренеплід.

Цей морквяний шар теж необхідно зволожити за допомогою майонезу, так само, як і в попередніх шарах.

В останню чергу салат доповнюють яйця і буряк. Спочатку натріть яйця на тертці і обережно розкладіть їх по поверхні салату.

А потім, не додаючи майонез, розташуйте верхнім шаром тертий буряк, присмачивши його хорошою щільною порцією майонезу. Верхній майонезний шар обов’язково добре розгладьте, щоб салат виглядав красиво.

Готовий салат дайте просочитися в холодильнику хоча б пару годин, а потім подавайте його до столу, присипавши зеленою цибулею і кропом. Оселедець під шубою за класичним рецептом готовий!

Смачного!

Смачний рецепт оселедця під шубою з яблуком

Свіжості такому важкому для стравоходу салату, як оселедець під шубою, допоможе додати звичайнісіньке яблучко. З ним салат матиме легку кислинку і свіжість.

Інгредієнти:

  • Оселедець солона – 400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Яблуко – 2 шт.
  • Майонез – 300 грн.
  • Кріп – за смаком
  • Зелена цибуля – за смаком

Процес приготування:

1. Для початку потрібно зайнятися підготовкою інгредієнтів для салату. Картоплю, буряк та моркву потрібно ретельно вимити і потім відварити, не очищаючи овочі від шкірки. В окремій ємності відваріть яйця круто, а цибулю та яблука просто вимийте і відкладіть убік.

2. Коли овочі будуть готові, залиште їх до повного остигання. Після цього акуратно очистіть та подрібніть усі інгредієнти. Моркву натріть на середній тертці, а також на середній тертці натерти буряк. Яйця можна пропустити через яйце різання.

3. Яблука для салату натирайте на тертці в останню чергу і відразу після цього починайте збирати салат.

4. Першим шаром салату викладайте відварену картоплю, яку потрібно добре змішати з майонезом або покрити його шаром майонезу, яблуками. На картоплю з яблуками кладіть цибулю з оселедцем, які можна змішати або викласти шарами.

5. Потім потрібно знову полити салат майонезом, а після цього викласти шар моркви з яблуками. Ці продукти можна змішати або покласти два шари, де яблука будуть зверху. Шар потрібно полити майонезом, як і попередні.

6. Останні верстви – буряк і яйця. Хтось кладе буряки під яйця, хтось навпаки – це на ваш смак. Верхній шар салату потрібно добре обробити майонезом і красиво розмазати його по верхівці салату і бокам.

7. Готову оселедець під шубою відправте в холодильник хоча б на дві години, після чого прикрасьте зеленню і подавайте.

Оселедець під шубою рулетом

Приготування знаменитого листкового салату з оселедцем у вигляді рулету займе трохи довше, ніж приготування звичайної страви. Однак такий Салат може стати чудовою прикрасою святкового столу та здивувати ваших близьких.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 300 гр.

Процес приготування:

1. Спочатку потрібно відварити моркву, буряк, картоплю та яйця. Готові інгредієнти очистіть від шкірки та обов’язково охолодіть у холодильнику.

2. Моркву для салату обережно відіжміть, а потім натріть на середній тертці. Буряк також натріть на середній тертці, яйце дрібно наріжте. Цибулю наріжте кільцями, оселедець наріжте на маленькі шматочки, а картопля розштовхне в щільну кашку.

3. На обробну дошку розстеліть харчову плівку, а на неї викладіть шар буряка. Шари для рулету потрібно викладати у зворотному порядку. На буряки покладіть яйце і все це змастіть майонезом.

4. Потім помістіть шар моркви, не забувши додати майонез, а вже на моркву розподіляйте картоплю, змастивши шар майонезом.

5. Останнім шаром потрібно викладати оселедець із цибулею; можна перемішати ці складові або покласти спочатку півкільця цибулі, а потім уже оселедець.

6. Коли всі шари салату будуть готові, змастіть акуратно верхній шар майонезом і почніть загортати рулет, притримуючи краї плівки.

7. Щільно загорніть листковий салат у плівку, після чого відправте його в холодильник, щоб він закріпився і добре тримав форму. Готовий салат подавайте до столу на гарному блюді, сервірував салат на листя зелені.

Рецепт класичного оселедця під шубою без яєць.

Всім відомий листковий салат іноді готують без курячих яєць, тому ми вирішили навести вам рецепт такого салату. Він буде легше, ніж класичний, але анітрохи не поступиться йому до смаку.

Інгредієнти:

  • Оселедець (солона) – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морква – 150-200 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Буряк – 150-200 гр.
  • Майонез – 300 гр.

Процес приготування:

1. Усі інгредієнти для салату, крім цибулі та оселедця, потрібно відварити до повної готовності та остудити. Відварюйте овочі прямо в шкірці.

2. Коли інгредієнти для салату охолонуть, приступайте до збирання страви в широкій тарілці або салатниці. Для початку змастіть майонезом блюдо, зовсім небагато, а потім дрібно наріжте картоплю і викладіть перший шар.

3. Картоплю покрийте майонезом, а потім викладіть шар оселедця, який потрібно нарізати попередньо на маленькі кубики.

4. На шар із солоного оселедця потрібно покласти цибулю, яку можна нарізати кільцями або маленькими кубиками і покрити майонезом.

5. В останню чергу натріть на тертці моркву та буряки, можете змішати овочі або викласти їх шарами. Спочатку покладіть моркву, а на неї викладіть буряки.

6. Найвищий шар салату повинен складати майонез. Його потрібно товстим шаром розподілити по верхньому шару салату, а також акуратно змастити борти майонезом (якщо салат збираєте на блюді).

7. Готовий оселедець під шубою без яєць відправте наполягати в холодильник щонайменше години на дві. Через цей час подавайте салат, прикрасивши його гілочкою свіжої петрушки.

Лінива оселедець під шубою без шарів

Лінива оселедець під шубою збирається не шарами, а просто впереміш. Такий спосіб може бути не так красиво, як класичний, але за смаком нічим не відрізняється від нього. Якщо у вас недостатньо часу, але є бажання приготувати цей салат, наш рецепт буде дуже доречним.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 300 гр.

Процес приготування:

1. Не очищаючи від шкірки відваріть до повної готовності буряк, моркву та картопля. Готовим овочам дайте охолонути повністю, а в цей час відваріть яйця і підготуйте інші інгредієнти.

2. Яйця відваріть, остудіть, очистіть і натріть на тертці або подрібніть зручним способом. Оселедець дрібно поріжте, а цибулю подрібніть як вам більше подобається – кільцями або дрібними шматочками.

3. Охолоджені відварені овочі очистіть від шкірки, після чого окремо натріть моркву та буряк на середню тертку. Картопля дуже дрібно наріжте ножем.

4. Візьміть глибоку красиву салатницю і покладіть в неї оселедець, цибулю та буряк, додайте майонез і перемішайте.

5. Потім покладіть у салатницю картоплю, моркву та яйце, додайте ще майонезу і перемішайте все разом.

6. Розрівняйте верхівку салату і покрийте її шаром майонезу, зверху покладіть гілочку петрушки або дрібно порубану зелень і приберіть салат хоча б на годину в холодильник.

7. Подавайте лінивий оселедець під шубою в красивій салатниці або порційно в невеликих піалах.

Смачного!

Оселедець під шубою в лаваші

Оселедець під шубою в лаваші може бути не просто салатом, а чудовою холодною закускою, яка урізноманітнить ваш стіл. Приготувати рулет із оселедця під шубою в лаваші зовсім не важко, а результат вас обов’язково порадує.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 300 гр.
  • Тонкий лаваш – 1 упаковка

Процес приготування:

1. Спочатку потрібно відварити моркву, буряк, картоплю та яйця. Готові інгредієнти очистіть від шкірки та обов’язково охолодіть у холодильнику.

2. Моркву для салату обережно відіжміть, а потім натріть на середній тертці. Буряк також натріть на середній тертці, яйце дрібно наріжте. Цибулю наріжте кільцями, оселедець наріжте на маленькі шматочки, а картопля розштовхне в щільну кашку.

3. На столі розстеліть лаваші, злегка накладаючи їх один на одного. На лаваш спершу викладіть шар буряка. Шари для салату в лаваші можна викладати у зворотному порядку або як завгодно на ваш розсуд. На буряки покладіть яйце і все це змастіть майонезом.

4. Потім помістіть шар моркви, не забувши додати майонез, а вже на моркву розподіляйте картоплю. Знову додайте шар із майонезу.

5. Останнім шаром потрібно викладати оселедець із цибулею; можна перемішати ці складові або покласти спочатку півкільця цибулі, а потім уже оселедець.

6. Коли всі шари салату будуть готові, акуратно змастіть верхній шар майонезом і почніть загортати рулет з лаваша, щільно притискаючи кожен виток і підгорнувши краї лаваша всередину.

7. Загорнутий в лаваш салат відправте в холодильник приблизно на годину-дві. Потім дістаньте рулет і наріжте його на шматочки по два-три сантиметри завтовшки.

Покроковий рецепт оселедець під шубою з сиром

Оселедець під шубою з сиром – це деяке нововведення, яке прийшло до нас вже після розвалу Радянського Союзу. Прекрасний апетитний салат готується так само легко, як і за класичним рецептом. Однак сир додає смаку страви деякі нові нотки, які чудово доповнюють основний смак страви.

Інгредієнти:

  • Оселедець (солона) – 400 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сир звичайний – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морква – 150-200 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Буряк – 150-200 гр.
  • Майонез – 300 гр.

Процес приготування:

1. Усі інгредієнти для салату, крім цибулі та оселедця, потрібно відварити до повної готовності та остудити. Відварюйте овочі прямо в шкірці, а яйця варіть обов’язково круто.

2. Коли інгредієнти для салату охолонуть, приступайте до збирання страви в широкій тарілці або салатниці. Овочі та яйця очистіть, а потім подрібніть. Першим шаром кладіть картоплю, а на неї викладіть трохи тертого сиру.

3. Картоплю з сиром покрийте майонезом, а потім викладіть шар оселедця, який потрібно нарізати попередньо на маленькі кубики.

4. На шар із солоного оселедця потрібно покласти цибулю, яку можна нарізати кільцями або дуже маленькими кубиками. Цибулю рівномірно розподіліть і додайте шар із майонезу, який у свою чергу посипте сиром.

5. В останню чергу натріть на тертці моркву та буряки, можете змішати овочі або викласти їх шарами. Спочатку покладіть моркву, а на неї викладіть буряки.

6. Найвищий шар салату повинен становити майонез, на який потрібно висипати сир і курячі яйця, що залишився, дрібно-дрібно покришені. Майонез потрібно товстим шаром розподілити по верхньому шару салату, а також акуратно змастити борти майонезом (якщо салат збираєте на блюді).

7. Готовий оселедець під шубою з яйцями та сиром відправте наполягати в холодильник щонайменше години на дві або довше. Через цей час подавайте салат, прикрасивши його гілочкою свіжої петрушки або іншою зеленню на ваш розсуд.

Салат «Шуба» з оселедцем та червоною ікрою

Салат «Шуба» з оселедцем та червоною ікрою – це святкова закуска, яка урізноманітнить ваше меню та прикрасить стіл. Завдяки додаванню червоної ікри, салат набуває легкого солонуватих смаків і «ошатного» зовнішнього вигляду, перед яким неможливо встояти!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Філе оселедця солоне – 300 гр.
  • Яйця відварені – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Буряк відварений – 1 шт.
  • Морква відварена – 1 шт.
  • Картопля відварена – 2 шт.
  • Майонез – 150 грн.
  • Ікра червона – 50 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Викладаємо все потрібне на робочий стіл.

Крок 2. Роз’ємне кільце ставимо на плоску страву, на дно кладемо натерту на тертці картоплю, змащуємо невеликою кількістю майонезу.

Крок 3. Розкладаємо скибочки риби, покриваємо майонезом.

Крок 4. Посипаємо дрібнорубаною цибулею, присмачуємо майонезом.

Крок 5. Зверху натираємо відварені та очищені яйця, не забуваємо про майонез.

Крок 6. Аналогічним чином викладаємо моркву та буряк.

Крок 7. Робимо акуратну та красиву сіточку з майонезу, довільно розкладаємо червону ікру. Готуйте та отримуйте задоволення!

Оселедець під шубою в тарталетках на святковий стіл

Оселедець під шубою в тарталетках на святковий стіл – це оригінальна та ефектна закуска, яка готується з тих же складових, що й салат. Однак головним плюсом цієї страви є порційна подача, що дуже вигідно виглядає при різноманітності закусок.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Тарталетки – 10 шт.
  • Філе оселедця – 200 гр.
  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Майонез – 3 ст.
  • Зелень – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування відварюємо овочі та яйця до повної готовності, видаляємо всі кісточки з рибного філе.

Крок 2. Оселедець ріжемо на невеликі сегменти, подрібнюємо цибулину.

Крок 3. Картопля, буряк та морква подрібнюємо за допомогою терки.

Крок 4. Овочеву стружку змішуємо з майонезом.

Крок 5. На дно кожної тарталетки кладемо трохи риби та цибулі, зверху – овочева маса.

Крок 6. Декоруємо зеленню та подаємо до столу. Смачного!

Оселедець під шубою з желатином

Оселедець під шубою з желатином відрізняється від класичної подачі, своїм зовсім дивовижним зовнішнім виглядом, який викликає безліч запитань і викликає захоплення, бо таким сервіруванням можуть похвалитися далеко не всі господині. Почнемо!

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Філе оселедця малосольне – 300 гр.
  • Буряк відварений – 3 шт.
  • Картопля відварена – 3 шт.
  • Морква відварена – 3 шт.
  • Майонез – 250 грн.
  • Сметана – 250 грн.
  • Желатин – 15 грн.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Вказану кількість майонезу та сметани видавлюємо в сотейник.

Крок 2. Компоненти пробиваємо блендером і нагріваємо до 40-45 градусів, втручаємо желатин швидкорозчинний і через 10 хвилин ще раз проходимося блендером.

Крок 3. Попередньо відварені овочі та яйця очищаємо.

Крок 4. Усі овочі ріжемо кубиками середнього розміру. Буряк заливаємо четвертою частиною заливки та заважаємо.

Крок 5. Глибоку форму вистилаємо плівкою, викладаємо бурякову масу – прибираємо до застигання холодильник.

Крок 6. Рибу ріжемо кубиками і поєднуємо з ріпчастою або зеленою цибулею і рідкою заправкою – виливаємо на буряк. Кожен компонент слід змішати із заправкою і лише потім відправляти до салату.

Крок 7. Далі, картопля та морква.

Крок 8. Заготівлю прибираємо в холодильник щонайменше на три години для застигання.

Крок 9. Після закінчення часу форму акуратно перевертаємо, знімаємо плівку.

Крок 10. Подаємо до столу та насолоджуємося. Смачного!

Чим можна замінити майонез у оселедці під шубою?

Якщо раптом сталося так, що у вас під рукою немає майонезу, гості на порозі, а все для салату вже готове, можна постаратися обійтися без майонезу. Способів обійтися без покупного майонезу просто маса.

По-перше, ви завжди можете швидко приготувати домашній майонез за допомогою блендера, якщо у вас під рукою є необхідні продукти. Для домашнього майонезу потрібно масло, яйця та гірчичний порошок. Як правило, все це є на будь-якій кухні, тому витративши не більше десяти хвилин часу ви отримаєте натуральний апетитний майонез. Приблизно так само можна приготувати соус тар-тар, тільки потрібно буде додати до складу солоний огірок і зелень. Цей соус буде просто ідеально поєднуватися з оселедцем під шубою. Крім домашнього майонезу можна приготувати соус зі сметани, збивши її в блендері з часником та зеленню.

Якщо ви просто не любите майонез і хочете замінити його в рецепті оселедця під шубою чимось новеньким і незвичайним, то до класичних рецептів цього листкового салату чудово підходить сирний соус або часниковий соус, які сьогодні можна купити в будь-якому продуктовому магазині.

Для більш здорового та низькокалорійного салату є й інші способи заміни; по-перше, ви можете поєднати яєчні жовтки (відварені) зі свіжою сметаною та гірчицею. В результаті вийде нежирний ніжний соус з пікантним присмаком. Якщо ви зб’єте в блендері йогурт без добавок з сиром, відвареними жовтками, гірчицею і травами, то отримаєте чудовий густий йогуртовий соус, який матиме мінімум калорій і максимум користі.

Чим можна замінити оселедець?

Сьогодні можна готувати безліч різноманітних страв, не турбуючись про те, що будь-якого продукту не буде в магазині. За радянських часів, звідки до нас прийшла більша частина ситних жирних страв на кшталт печінкового торта, салату «Мімоза» чи оселедця під шубою, продукти було дістати не так легко. Однак зараз, за ​​бажання, можна модернізувати рецепти звичних страв та робити їх ще краще.

Звичайно ж, насамперед, оселедець у салаті можна замінити солоною червоною рибою. Такий салат вийде дорожчим, але дуже смачним. Червона риба чудово поєднується із сиром, тому доречно було б зробити такий салат хоча б на пробу. Для справжніх гурманів є варіант, коли замість оселедця в шубу кладуть ікру. Щоправда, тоді потрібно робити шари тонкими та постійно чергувати інгредієнти. Якщо ви просто хочете скуштувати іншу рибу на місці оселедця, то візьміть скумбрію чи сьомгу; особливо пікантно ця риба виступатиме в салаті, якщо брати варіант копчено-солоний.

Крім того, можна замінити солоний оселедець або іншу рибу рибними консервами – це і тунець, і скумбрія, і анчоуси. Просто виберіть ту консерву, яка найбільше подобається вам до смаку. За бажання спробуйте варіант з тріскою або печінкою тріски, теж буде дуже смачно.

З екзотичних варіантів улюбленого багатьма салату – заміна оселедця на морську капусту. Це чудовий альтернативний варіант для тих, хто з якихось причин не вживає риби та морепродуктів.