Зелений салат – 10 рецептів салатів із зелені з покроковими фото

Зелений салат – холодна закуска, яка може зробити прийом їжі ще смачніше і різноманітніше. Існує величезна безліч рецептів смачних салатів з овочами і свіжою зеленню. Такі закуски актуальні в будь-яку пору року: взимку, можна знайти необхідні інгредієнти в магазині або на ринку, а влітку власники присадибних ділянок вирощують їх самостійно. До того ж зелені салати просто необхідні для хорошого травлення та загального здоров’я організму.

Салат зі свіжої зелені і огірків

Салат зі свіжої зелені і огірків – один з найбільш простих і популярних видів закусок, особливо в літній час, коли хочеться чогось легкого і соковитого. Заправляти його можна будь-якими рослинними оліями, сметаною або натуральним йогуртом. Один з безлічі смачних варіантів салату ми опишемо в цьому рецепті.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Цибуля зелена 1 пучок
  • Часникові стрілки 1 пучок
  • Щавель 1 пучок
  • Петрушка 1 пучок
  • Сіль 1 щіпка
  • Огірок 2 шт.
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Бальзамічний оцет 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Всю відібрану свіжу зелень, і огірочки промийте і просушіть.
  2. Зелені стрілки часнику і пір’я цибулі наріжте невеликими відрізками.
  3. Потім покладіть на обробну дошку петрушку і порубаєте ножем. Товсті стебла не використовуйте.
  4. Щавель краще брати тільки молодий і не дуже великий. Наріжте листочки смужками.
  5. Перекладіть всю подрібнену зелень в зручну миску.
  6. Огірки наріжте полукружками також і відправте овоч в салатницю.
  7. Заправте салат сумішшю оливкової олії і бальзамічного оцту. Додайте сіль за смаком.
  8. Зелений салат перемішайте ложкою і готово, можна подавати до столу. Він виходить дуже легким, соковитим, освіжаючим, з приємною кислинкою. Приємного апетиту!

Салат із зелені

Салат із зелені – мікс вітамінів і клітковини в одній ложці. До того ж на його приготування піде не більше 5 хвилин. Необхідно тільки свіжу зелень помити, нарізати її або порвати руками. Єдине правило, яке необхідно дотримуватися: заправляти салат потрібно безпосередньо перед подачею.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Листя салату – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Пластівці гострого перцю – за бажанням.
  • Яблука – 300 гр.
  • Лимон – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Гірчиця в зернах – 2 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 2-3 ст. л.
  • Мед – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Цедру лимона натріть на дрібній тертці. У невеликій мисочці змішайте лимонну цедру і лимонний сік.

Крок 2. Яблука помийте і очистіть від шкірки. М’якоть наріжте невеликими шматочками і змішайте нарізку з лимонним соком і цедрою.

Крок 3. Окремо змішайте мед, гірчицю в зернах і рослинне масло. Заправку поперчіть і посоліть.

Крок 4. Листя салату добре промийте проточною водою і порвіть руками на довільні шматочки. Підійдуть будь-які види салату, можете вибрати по своєму смаку.

Крок 5. У миску до зеленого салату викладіть яблука і додайте заправку. Перемішайте і подавайте. Салат із зелені, приготовлений таким способом, виходить вишуканим та оригінальним. Приємного апетиту!

Салат із зелені з креветками

Салат із зелені з креветками – закуска, яка, безсумнівно, заслуговує вашої уваги. Це універсальний салат, яким можна порадувати себе в будні дні або пригостити ним дорогих гостей. Зелений салат з креветками краще всього їсти відразу після приготування.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Креветки варені очищені – 200 гр.
  • салатний Мікс – 300 гр.
  • Насіння кунжутне – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – для обсмажування креветок.

Для маринування креветок:

  • Перець гострий мелений – 0,5 ч. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.

Для заправки:

  • Соус соєвий – 1 ст. л.
  • Масло оливкова – 2-3 ст. л.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Креветки повністю розморозьте, очистіть і відваріть до готовності. Також відміряйте інші необхідні продукти.

Крок 2. Приготуйте маринад для креветок. У мисочці змішайте оливкова олія, подрібнений часник і гострий перець.

Крок 3. Викладіть підготовлені креветки в маринад, перемішайте і залиште на 15-20 хвилин.

Крок 4. Насіння кунжуту обсмажте на повільному вогні на сухій сковорідці. Пересипте кунжут в миску.

Крок 5. Потім сковороду збризніть оливковою олією. Викладіть на розігріту поверхню креветки і смажте їх протягом 1-2 хвилин.

Крок 6. Для заправки салату в окремій ємності змішайте по столовій ложці лимонного соку і соєвого соусу, додайте пару столових ложок оливкової олії.

Крок 7. Салатний мікс промийте і просушіть. Великі листя порвіть руками. Зелень перекладіть в салатницю, посипте її кунжутом, додайте обсмажені креветки і полити все заправкою.

Крок 8. Салат із зеленню і креветками відразу подавайте до столу. Приємного апетиту!

Салат з куркою і зеленню

Салат з куркою і зеленню – легке, наповнене вітамінами варіант для перекусу. Серед різноманіття зелені можете вибрати ту, яка вам більше до душі. Ми пропонуємо універсальний варіант салату з легкодоступних продуктів.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Салат романо – за смаком.
  • Філе куряче – 200 гр.
  • Гірчиця французька в зернах – 1 ч. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста салатний – 0,5 шт.
  • Огірок середнього розміру – 1 шт.
  • Масло рослинне без запаху – 2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе можна заздалегідь зварити в підсоленій воді або запекти в духовці. М’ясо повністю остудіть.

Крок 2. У мисочку влийте рослинне масло, викладіть французьку гірчицю і подрібнений часник. Перемішайте інгредієнти.

Крок 3. Далі в отриману суміш додайте лимонний сік, сіль і цукор. У вас повинен вийти густий і в’язкий соус.

Крок 4. Салат романо і петрушку помийте. Великі листя салату порвіть руками. Зелень викладіть в миску.

Крок 5. Варене куряче м’ясо наріжте брусками або руками розберіть на волокна. Півголівки ріпчастої цибулі наріжте півкільцями. За зелені в хаотичному порядку розкладіть м’ясо і цибулю. Огірок наріжте кубиками і додайте до інших інгредієнтів. Полийте салат заправкою.

Крок 6. Салат із зеленню і куркою поперчіть за смаком, і прикрасьте листочками петрушки. Приємного апетиту!

Легкий салат із свіжої зелені і овочів

Легкий салат із свіжої зелені і овочів – холодна закуска, яка актуальна завжди. Комбінації овочів і зелені можуть бути різними, зазвичай господині орієнтуються на свій смак. У літній час можна додавати більше свіжої зелені, а взимку збільшити порцію овочів.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Буряк невелика – 1 шт.
  • Помідор великий – 1 шт.
  • Крес-салату – за смаком.
  • Часник – 1 зуб.
  • Соус «Вінегрет» – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Буряк заздалегідь відваріть або запечіть в фользі в духовці. Варений буряк натріть на тертці з великими отворами.

Крок 2. Великий помідор помийте і наріжте часточками.

Крок 3. Зубчик часнику очистіть і подрібніть будь-яким способом: пропустіть через прес або натріть на дрібній тертці.

Крок 4. Крес-салат ретельно вимийте і крупно наріжте. Додайте його до інших подрібненим інгредієнтів.

Крок 5. Салат посоліть і заправте соусом «Вінегрет», це оцтово-масляна заправка для салатів з перцем.

Крок 6. Салат має оригінальний смак. Подавайте його в охолодженому вигляді в якості закуски. Приємного апетиту!

Салат з тунцем і зеленню

Салат з тунцем і зеленню – хрусткий, освіжаючий і досить ситний, щоб бути самостійною стравою для легкої вечері. Тунець – дуже корисна риба, її філе містить велику кількість білка і Омега 3, які так необхідні організму для нормальної роботи.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Листя пекінської капусти – 300 гр.
  • Гірчиця гостра – 0,25-1 ч. л.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Тунець, консервований в олії – 170 гр.
  • Огірок – 120 гр.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. Для салату знадобиться тільки листова частина пекінської капусти, жорстку частину зріжте.

Крок 2. Листя пекінської капусти наріжте смужками або кубиками.

Крок 3. Огірки помийте і наріжте четвертинками.

Крок 4. Пір’я зеленої цибулі промийте під краном і дрібно наріжте.

Крок 5. Із консерви злити олію, він нам знадобиться для заправки. Шматочки тунця викладіть в миску до подрібненої зелені.

Крок 6. Тепер займіться приготуванням заправки. З половини лимона вичавте сік.

Крок 7. У мисочці змішайте рибне масло, французьку гірчицю, лимонний сік, сіль і мелений чорний перець.

Крок 8. Салат з тунцем і зеленню заправте отриманим соусом і відразу ж подавайте до столу. Приємного апетиту!

Зелений салат з авокадо

Зелений салат з авокадо – простий, але вишуканий рецепт. У ньому гармонійно поєднується смак і калорійність. Салат можна подавати під час Посту, включати в вегетаріанське та дієтичне меню. До того ж його можна подати на будь-який прийом їжі: сніданок, обід або вечерю.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Авокадо – 0,5 шт.
  • Перець чилі мелений – 1 щіпка.
  • Капуста білокачанна – 200 гр.
  • Огірок – 0,5 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло виноградної кісточки – 1 ст. л.
  • Лимон – 1/3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Список інгредієнтів не дуже довгий. Однак по своєму смаку можна додати будь-яку свіжу зелень.

Крок 2. Огірок наріжте полукружками. Перекладіть нарізку в салатницю.

Крок 3. Невелику частину вилка капусти нашаткуйте тонкою соломкою.

Крок 4. Авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку і зчистите тверду шкірку. М’якоть наріжте тонкими смужками.

Крок 5. В зелений салат додайте сіль, мелений перець чилі олія виноградної кісточки. Видавіть сік з третини лимона. Перемішайте салат. Якщо ви не любите гостру їжу, то чилі можна виключити зі складу інгредієнтів.

Крок 6. Смачний, освіжаючий зелений салат з авокадо готовий, подавайте його в якості самостійної закуски або у складі комплексного сніданку, обіду або вечері. Приємного апетиту!

Крабовий салат із зеленню

Крабовий салат із зеленню – оригінальна інтерпретація знаменитого і дуже популярного закусочного страви. Готується салат до неподобства просто, але його не соромно подати на святкове застілля. Ніжний смак крабових паличок чудово поєднується з соковитістю свіжої зелені.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 560 гр.
  • Огірки – 350 гр.
  • крабові Палички – 200 гр.
  • Цибуля зелена – 50 гр.
  • Кунжут – 11 гр.

Для заправки салату:

  • Сіль – 1 ч. л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 60 мл
  • Часник – 1 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Капусту для приготування салату візьміть молоду і соковиту. Також підготуйте всі необхідні продукти.

Крок 2. Лимонну цедру натріть на тертці з дрібними отворами. Один зубчик часнику, дуже дрібно наріжте.

Крок 3. З половинки лимона вичавити сік. У невеликій мисочці змішайте чайну ложку лимонної цедри, столову ложку соку лимона, подрібнений часник, рослинне масло, цукор, сіль і мелений перець. Добре перемішайте продукти, отримана маса буде служити заправкою для салату.

Крок 4. Капусту нашаткуйте тонкою соломкою, огірки і крабові палички наріжте приблизно однаковими брусками. Пір’я зеленої цибулі дрібно наріжте ножем.

Крок 5. Трохи цибулевої нарізки відкладіть для прикраси салату. Інші подрібнені інгредієнти змішати в салатниці.

Крок 6. Полийте салат заправкою і перемішайте. Додайте насіння кунжуту.

Крок 7. Викладіть салат на красиве блюдо і посипте подрібненою зеленою цибулею. Приємного апетиту!

Салат з кальмарами і зеленню

Салат з кальмарами і зеленню – поживна закуска. Кальмари зараз дуже популярні в чому завдяки низькій калорійності і високому вмісту білка. Цей вид морепродуктів дуже швидко готується і відмінно поєднується з багатьма овочами і зеленню.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Тушка кальмара – 1 шт.
  • Салат – 1 пучок.
  • Сметана 20 % – 2 ст. л.
  • Сир російський – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Огірок – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку кальмара необхідно повністю розморозити. Зелень промийте і просушіть.

Крок 2. Листя салату порвіть руками на не дуже великі шматки і викладіть в об’ємну салатницю.

Крок 3. Тушку кальмара очистіть і промийте. Опустіть її в киплячу воду і варити 1-2 хвилини, не більше, а то м’ясо стане гумовим. Вареного кальмара наріжте тонкими кільцями.

Крок 4. Свіжий огірок наріжте полукружками. Якщо у вас великий овоч, то четвертинками.

Крок 5. Невеликий шматочок сиру натріть на тертці.

Крок 6. Викладіть В салатницю кільця кальмара, нарізаний огірок і тертий сир. Всипте сіль за смаком і акуратно перемішайте, можна зробити це руками.

Крок 7. Викладіть сметану і подавайте салат з кальмарами і зеленню до столу. Приємного апетиту!

Салат із зеленню і горіхами

Салат із зеленню і горіхами – соковита закуска з цікавим смаком. До того ж такий склад продуктів підходить для корисного харчування і піде на користь організму. Салат є ідеальним гарніром до страв з м’яса і курки.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-4.

Склад:

  • Салат різного виду – 0,4 кг
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Горіхи волоські очищені – 150 гр.
  • Масло оливкове холодного віджиму – 4 ст. л.
  • Цибуля салатний червоний – 1 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Асорті з різного виду салатів добре промийте від піску під проточною водою і розкладіть на рушниках, щоб зелень трохи просох.

Крок 2. З головки червоної салатного лука зніміть піну, обмийте і наріжте його тонкими півкільцями або пір’ям.

Крок 3. Змішайте оливкова масло і гірчицю. Соус посоліть, і приправити свіжомеленим перцем за смаком.

Крок 4. Волоські горіхи крупно порубаєте ножем.

Крок 5. Листя салату просто порвіть руками. Викладіть їх у салатницю, додати ріпчасту цибулю і волоські горіхи. Зелений салат заправте соусом, перемішайте і подавайте до столу. Приємного апетиту!