Зелений салат – холодна закуска, яка може зробити прийом їжі ще смачніше і різноманітніше. Існує величезна безліч рецептів смачних салатів з овочами і свіжою зеленню. Такі закуски актуальні в будь-яку пору року: взимку, можна знайти необхідні інгредієнти в магазині або на ринку, а влітку власники присадибних ділянок вирощують їх самостійно. До того ж зелені салати просто необхідні для хорошого травлення та загального здоров’я організму.
Салат зі свіжої зелені і огірків
Салат зі свіжої зелені і огірків – один з найбільш простих і популярних видів закусок, особливо в літній час, коли хочеться чогось легкого і соковитого. Заправляти його можна будь-якими рослинними оліями, сметаною або натуральним йогуртом. Один з безлічі смачних варіантів салату ми опишемо в цьому рецепті.
Інгредієнти на
2 порц.
- Цибуля зелена 1 пучок
- Часникові стрілки 1 пучок
- Щавель 1 пучок
- Петрушка 1 пучок
- Сіль 1 щіпка
- Огірок 2 шт.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Бальзамічний оцет 1 ст. л.
Процес приготування:
- Всю відібрану свіжу зелень, і огірочки промийте і просушіть.
- Зелені стрілки часнику і пір’я цибулі наріжте невеликими відрізками.
- Потім покладіть на обробну дошку петрушку і порубаєте ножем. Товсті стебла не використовуйте.
- Щавель краще брати тільки молодий і не дуже великий. Наріжте листочки смужками.
- Перекладіть всю подрібнену зелень в зручну миску.
- Огірки наріжте полукружками також і відправте овоч в салатницю.
- Заправте салат сумішшю оливкової олії і бальзамічного оцту. Додайте сіль за смаком.
- Зелений салат перемішайте ложкою і готово, можна подавати до столу. Він виходить дуже легким, соковитим, освіжаючим, з приємною кислинкою. Приємного апетиту!

Салат із зелені
Салат із зелені – мікс вітамінів і клітковини в одній ложці. До того ж на його приготування піде не більше 5 хвилин. Необхідно тільки свіжу зелень помити, нарізати її або порвати руками. Єдине правило, яке необхідно дотримуватися: заправляти салат потрібно безпосередньо перед подачею.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Листя салату – 200 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Пластівці гострого перцю – за бажанням.
- Яблука – 300 гр.
- Лимон – 50 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Гірчиця в зернах – 2 ч. л.
- Масло рослинне без запаху – 2-3 ст. л.
- Мед – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Цедру лимона натріть на дрібній тертці. У невеликій мисочці змішайте лимонну цедру і лимонний сік.
Крок 2. Яблука помийте і очистіть від шкірки. М’якоть наріжте невеликими шматочками і змішайте нарізку з лимонним соком і цедрою.
Крок 3. Окремо змішайте мед, гірчицю в зернах і рослинне масло. Заправку поперчіть і посоліть.
Крок 4. Листя салату добре промийте проточною водою і порвіть руками на довільні шматочки. Підійдуть будь-які види салату, можете вибрати по своєму смаку.
Крок 5. У миску до зеленого салату викладіть яблука і додайте заправку. Перемішайте і подавайте. Салат із зелені, приготовлений таким способом, виходить вишуканим та оригінальним. Приємного апетиту!
Салат із зелені з креветками
Салат із зелені з креветками – закуска, яка, безсумнівно, заслуговує вашої уваги. Це універсальний салат, яким можна порадувати себе в будні дні або пригостити ним дорогих гостей. Зелений салат з креветками краще всього їсти відразу після приготування.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6-8.
Склад:
- Креветки варені очищені – 200 гр.
- салатний Мікс – 300 гр.
- Насіння кунжутне – 1 ст. л.
- Масло оливкове – для обсмажування креветок.
Для маринування креветок:
- Перець гострий мелений – 0,5 ч. л.
- Часник – 1 зуб.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
Для заправки:
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Масло оливкова – 2-3 ст. л.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Креветки повністю розморозьте, очистіть і відваріть до готовності. Також відміряйте інші необхідні продукти.
Крок 2. Приготуйте маринад для креветок. У мисочці змішайте оливкова олія, подрібнений часник і гострий перець.
Крок 3. Викладіть підготовлені креветки в маринад, перемішайте і залиште на 15-20 хвилин.
Крок 4. Насіння кунжуту обсмажте на повільному вогні на сухій сковорідці. Пересипте кунжут в миску.
Крок 5. Потім сковороду збризніть оливковою олією. Викладіть на розігріту поверхню креветки і смажте їх протягом 1-2 хвилин.
Крок 6. Для заправки салату в окремій ємності змішайте по столовій ложці лимонного соку і соєвого соусу, додайте пару столових ложок оливкової олії.
Крок 7. Салатний мікс промийте і просушіть. Великі листя порвіть руками. Зелень перекладіть в салатницю, посипте її кунжутом, додайте обсмажені креветки і полити все заправкою.
Крок 8. Салат із зеленню і креветками відразу подавайте до столу. Приємного апетиту!
Салат з куркою і зеленню
Салат з куркою і зеленню – легке, наповнене вітамінами варіант для перекусу. Серед різноманіття зелені можете вибрати ту, яка вам більше до душі. Ми пропонуємо універсальний варіант салату з легкодоступних продуктів.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1-2.
Склад:
- Салат романо – за смаком.
- Філе куряче – 200 гр.
- Гірчиця французька в зернах – 1 ч. л.
- Часник – 1 зуб.
- Сік лимонний – 1 ч. л.
- Петрушка – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цибуля ріпчаста салатний – 0,5 шт.
- Огірок середнього розміру – 1 шт.
- Масло рослинне без запаху – 2 ст. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе можна заздалегідь зварити в підсоленій воді або запекти в духовці. М’ясо повністю остудіть.
Крок 2. У мисочку влийте рослинне масло, викладіть французьку гірчицю і подрібнений часник. Перемішайте інгредієнти.
Крок 3. Далі в отриману суміш додайте лимонний сік, сіль і цукор. У вас повинен вийти густий і в’язкий соус.
Крок 4. Салат романо і петрушку помийте. Великі листя салату порвіть руками. Зелень викладіть в миску.
Крок 5. Варене куряче м’ясо наріжте брусками або руками розберіть на волокна. Півголівки ріпчастої цибулі наріжте півкільцями. За зелені в хаотичному порядку розкладіть м’ясо і цибулю. Огірок наріжте кубиками і додайте до інших інгредієнтів. Полийте салат заправкою.
Крок 6. Салат із зеленню і куркою поперчіть за смаком, і прикрасьте листочками петрушки. Приємного апетиту!
Легкий салат із свіжої зелені і овочів
Легкий салат із свіжої зелені і овочів – холодна закуска, яка актуальна завжди. Комбінації овочів і зелені можуть бути різними, зазвичай господині орієнтуються на свій смак. У літній час можна додавати більше свіжої зелені, а взимку збільшити порцію овочів.
Час готування – 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Буряк невелика – 1 шт.
- Помідор великий – 1 шт.
- Крес-салату – за смаком.
- Часник – 1 зуб.
- Соус «Вінегрет» – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк заздалегідь відваріть або запечіть в фользі в духовці. Варений буряк натріть на тертці з великими отворами.
Крок 2. Великий помідор помийте і наріжте часточками.
Крок 3. Зубчик часнику очистіть і подрібніть будь-яким способом: пропустіть через прес або натріть на дрібній тертці.
Крок 4. Крес-салат ретельно вимийте і крупно наріжте. Додайте його до інших подрібненим інгредієнтів.
Крок 5. Салат посоліть і заправте соусом «Вінегрет», це оцтово-масляна заправка для салатів з перцем.
Крок 6. Салат має оригінальний смак. Подавайте його в охолодженому вигляді в якості закуски. Приємного апетиту!
Салат з тунцем і зеленню
Салат з тунцем і зеленню – хрусткий, освіжаючий і досить ситний, щоб бути самостійною стравою для легкої вечері. Тунець – дуже корисна риба, її філе містить велику кількість білка і Омега 3, які так необхідні організму для нормальної роботи.
Час готування – 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Листя пекінської капусти – 300 гр.
- Гірчиця гостра – 0,25-1 ч. л.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Тунець, консервований в олії – 170 гр.
- Огірок – 120 гр.
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль поварена – за смаком.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. Для салату знадобиться тільки листова частина пекінської капусти, жорстку частину зріжте.
Крок 2. Листя пекінської капусти наріжте смужками або кубиками.
Крок 3. Огірки помийте і наріжте четвертинками.
Крок 4. Пір’я зеленої цибулі промийте під краном і дрібно наріжте.
Крок 5. Із консерви злити олію, він нам знадобиться для заправки. Шматочки тунця викладіть в миску до подрібненої зелені.
Крок 6. Тепер займіться приготуванням заправки. З половини лимона вичавте сік.
Крок 7. У мисочці змішайте рибне масло, французьку гірчицю, лимонний сік, сіль і мелений чорний перець.
Крок 8. Салат з тунцем і зеленню заправте отриманим соусом і відразу ж подавайте до столу. Приємного апетиту!
Зелений салат з авокадо
Зелений салат з авокадо – простий, але вишуканий рецепт. У ньому гармонійно поєднується смак і калорійність. Салат можна подавати під час Посту, включати в вегетаріанське та дієтичне меню. До того ж його можна подати на будь-який прийом їжі: сніданок, обід або вечерю.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Авокадо – 0,5 шт.
- Перець чилі мелений – 1 щіпка.
- Капуста білокачанна – 200 гр.
- Огірок – 0,5 шт.
- Сіль поварена – за смаком.
- Масло виноградної кісточки – 1 ст. л.
- Лимон – 1/3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Список інгредієнтів не дуже довгий. Однак по своєму смаку можна додати будь-яку свіжу зелень.
Крок 2. Огірок наріжте полукружками. Перекладіть нарізку в салатницю.
Крок 3. Невелику частину вилка капусти нашаткуйте тонкою соломкою.
Крок 4. Авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку і зчистите тверду шкірку. М’якоть наріжте тонкими смужками.
Крок 5. В зелений салат додайте сіль, мелений перець чилі олія виноградної кісточки. Видавіть сік з третини лимона. Перемішайте салат. Якщо ви не любите гостру їжу, то чилі можна виключити зі складу інгредієнтів.
Крок 6. Смачний, освіжаючий зелений салат з авокадо готовий, подавайте його в якості самостійної закуски або у складі комплексного сніданку, обіду або вечері. Приємного апетиту!
Крабовий салат із зеленню
Крабовий салат із зеленню – оригінальна інтерпретація знаменитого і дуже популярного закусочного страви. Готується салат до неподобства просто, але його не соромно подати на святкове застілля. Ніжний смак крабових паличок чудово поєднується з соковитістю свіжої зелені.
Час готування – 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
- Капуста білокачанна – 560 гр.
- Огірки – 350 гр.
- крабові Палички – 200 гр.
- Цибуля зелена – 50 гр.
- Кунжут – 11 гр.
Для заправки салату:
- Сіль – 1 ч. л.
- Лимон – ½ шт.
- Цукор – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 60 мл
- Часник – 1 зуб.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту для приготування салату візьміть молоду і соковиту. Також підготуйте всі необхідні продукти.
Крок 2. Лимонну цедру натріть на тертці з дрібними отворами. Один зубчик часнику, дуже дрібно наріжте.
Крок 3. З половинки лимона вичавити сік. У невеликій мисочці змішайте чайну ложку лимонної цедри, столову ложку соку лимона, подрібнений часник, рослинне масло, цукор, сіль і мелений перець. Добре перемішайте продукти, отримана маса буде служити заправкою для салату.
Крок 4. Капусту нашаткуйте тонкою соломкою, огірки і крабові палички наріжте приблизно однаковими брусками. Пір’я зеленої цибулі дрібно наріжте ножем.
Крок 5. Трохи цибулевої нарізки відкладіть для прикраси салату. Інші подрібнені інгредієнти змішати в салатниці.
Крок 6. Полийте салат заправкою і перемішайте. Додайте насіння кунжуту.
Крок 7. Викладіть салат на красиве блюдо і посипте подрібненою зеленою цибулею. Приємного апетиту!
Салат з кальмарами і зеленню
Салат з кальмарами і зеленню – поживна закуска. Кальмари зараз дуже популярні в чому завдяки низькій калорійності і високому вмісту білка. Цей вид морепродуктів дуже швидко готується і відмінно поєднується з багатьма овочами і зеленню.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1-2.
Склад:
- Тушка кальмара – 1 шт.
- Салат – 1 пучок.
- Сметана 20 % – 2 ст. л.
- Сир російський – 50 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Огірок – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку кальмара необхідно повністю розморозити. Зелень промийте і просушіть.
Крок 2. Листя салату порвіть руками на не дуже великі шматки і викладіть в об’ємну салатницю.
Крок 3. Тушку кальмара очистіть і промийте. Опустіть її в киплячу воду і варити 1-2 хвилини, не більше, а то м’ясо стане гумовим. Вареного кальмара наріжте тонкими кільцями.
Крок 4. Свіжий огірок наріжте полукружками. Якщо у вас великий овоч, то четвертинками.
Крок 5. Невеликий шматочок сиру натріть на тертці.
Крок 6. Викладіть В салатницю кільця кальмара, нарізаний огірок і тертий сир. Всипте сіль за смаком і акуратно перемішайте, можна зробити це руками.
Крок 7. Викладіть сметану і подавайте салат з кальмарами і зеленню до столу. Приємного апетиту!
Салат із зеленню і горіхами
Салат із зеленню і горіхами – соковита закуска з цікавим смаком. До того ж такий склад продуктів підходить для корисного харчування і піде на користь організму. Салат є ідеальним гарніром до страв з м’яса і курки.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2-4.
Склад:
- Салат різного виду – 0,4 кг
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Горіхи волоські очищені – 150 гр.
- Масло оливкове холодного віджиму – 4 ст. л.
- Цибуля салатний червоний – 1 шт.
- Сіль поварена – за смаком.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Асорті з різного виду салатів добре промийте від піску під проточною водою і розкладіть на рушниках, щоб зелень трохи просох.
Крок 2. З головки червоної салатного лука зніміть піну, обмийте і наріжте його тонкими півкільцями або пір’ям.
Крок 3. Змішайте оливкова масло і гірчицю. Соус посоліть, і приправити свіжомеленим перцем за смаком.
Крок 4. Волоські горіхи крупно порубаєте ножем.
Крок 5. Листя салату просто порвіть руками. Викладіть їх у салатницю, додати ріпчасту цибулю і волоські горіхи. Зелений салат заправте соусом, перемішайте і подавайте до столу. Приємного апетиту!