Соте – страва французької кухні, що представляє собою тушковані у власному соку з невеликою кількістю масла, овочі. Подають соте охолодженим як закуску або гарячий гарнір, доповнюючи страви з м’яса і риби.
Як приготувати смачне соте з баклажанів на сковороді?
Легкий у приготуванні рецепт, з яким впорається навіть недосвідчена господиня. Важливо, щоб основні інгредієнти були занадто дрібно нарізані, тоді овочі збережуть, під час приготування, свою структуру. Спеції – важливий елемент страви, який робить смак овочів яскравіше.
Інгредієнти на
2 порц.
- Баклажан 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Перець болгарський 2 шт.
- Помідори 3 шт.
- Часник 2 зуб.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Базилік сушений 1 ч. л.
- Перець чилі за смаком
- Приправа «Хмелі-Сунелі» ½ ч. л.
- Петрушка 2 ст. л.
- Кріп 1 ст. л.
- Масло рослинне 100 гр.
Процес приготування:
- Як приготувати смачне соте з баклажанів? Вимите і злегка обсушені за допомогою паперових серветок або рушники баклажани, спочатку наріжте кружечками завтовшки близько 0,5 см, а потім кожен шматочок потрібно буде розділити ще на дві половинки. Присипати невеликою кількістю солі і дати постояти близько півгодини, щоб позбутися гіркоти.
- Очищену моркву нарізати тонкими скибочками, розділивши спочатку навпіл уздовж, лук повинен бути нарізаний рівними і красивими півкільцями, а болгарський перець – великими шматочками.
- У глибокій сковорідці обсмажити цибулю і моркву близько 5 хвилин, потім додати нарізаний солодкий перець і продовжувати готування ще 3 хвилини.
- У глибокому сотейнику розігріти олію, викласти овочі і смажити, перемішуючи, близько 10 хвилин, щоб підрум’янилися і утворили апетитну скоринку.
- Витримані в солі баклажани промити, віджати і додати до засмажки, готувати все разом ще 5-7 хвилин, а потім посолити за смаком, покласти спеції і приправи.
- Всипати нарізані кубиками томати, перемішати і тушкувати при слабкому нагріванні близько 10 хвилин. Коли страва майже готова, потрібно додати подрібнені зелень і часник, накрити кришкою і залишити, щоб овочі за кілька хвилин наповнилися ароматами зелені і часнику. Подавати соте з м’ясом або рибою в гарячому або охолодженому стані. Приємного апетиту!
Як запекти соте з баклажанів в духовці?
Запечені в духовці овочі зберігають більше корисних речовин і містять менше жиру. Щоб зробити страву більш ароматним і апетитним, варто взяти більше свіжої зелені: кінза зробить страву більш пікантним, а петрушка і базилік – більш свіжим.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Баклажани – 500 гр.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Помідор – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 50 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Зелень свіжа (кріп, петрушка, кінза, базилік) – ½ пучка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимиті і обсушені баклажани наколоти виделкою і запекти в духовці протягом півгодини, потім нарізати їх кубиками стороною близько 1 див.
2. Перці потримати в духовці при середньому нагріві 15-20 хвилин, потім звільнити їх від шкірки і насіння, а потім нарізати дрібними кубиками.
3. З помідорів зняти шкірку і подрібнити ножем. Можна пропустити томати через м’ясорубку.
4. Цибулю очистити і нарізати так, щоб вийшли дуже дрібні кубики.
5. У глибокій формі змішати баклажани, томатну пасту і перець з маслом, сіллю і рубаною зеленню, дати настоятися 10-15 хвилин, а потім подавати до столу або скласти в стерильній ємності для тривалого зберігання в холодильнику.
Соте з баклажанів на зиму без стерилізації
В цьому рецепті перець і баклажани тушкуються в ароматній томатній заливці з зеленню, що робить їх неймовірно ніжними та смачними. Їх можна подавати окремо: тоді вони являють собою легку ароматну закуску, а також в якості доповнення до основного блюда.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Баклажани – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець солодкий червоний – 4 шт.
- Помідор – 1 кг
- Часник – 5 зуб.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Перець чорний горошком – 20 шт.
- Масло рослинне – 100 мл
- Петрушка – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимиті і обсушені баклажани нарізати кружечками товщиною 2-2,5 см, залити солоною водою і витримати близько півгодини.
2. Злити воду, віджати шматочки баклажанів і обсмажити кожен скибочку в маслі так, щоб утворилася рум’яна кірочка.
3. Цибулю нарізати великими кільцями, перець очистити і нарізати великими шматочками, а моркву крупно натерти.
4. Часник розчавити ножем, а потім, коли він розпадеться на волокна, дрібно нарубати. Помідори подрібнити в блендері або перекрутити на м’ясорубці.
5. Томатну пасту перекласти в сотейник, змішати з маслом, сіллю, цукром і чорним перцем, довести до кипіння і готувати кілька хвилин.
6. У великій жароміцної посуді обсмажити цибулю і моркву, потім додати перець і скибочки баклажанів, залити томатним соусом і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин. За 5 хвилин до того, як завершити підготовку, підмісити в соте подрібнені зелень і часник.
7. Розкласти соте по баночках і відразу щільно закрити, Зберігається така заготівля в приміщеннях, де круглий рік зберігається низька температура.
Дуже смачне соте з овочів з баклажанами і кабачками
Овочеве соте з баклажанів і кабачками – класичний варіант для легкої вечері. Якщо це овочеве страву подавати до м’яса або риби, вийде чудовий гарнір. Соте підходить також як основне блюдо для харчування під час посту.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Суміш мелених перців – 2 щіпки.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Суміш італійських трав – 2 щіпки.
- Базилік – за смаком.
Процес приготування:
1. Промиті і обсушені баклажани наріжте великими кубиками, посипте сіллю і залиште для видалення гіркоти в теплому приміщенні на 30 хвилин.
2. Цибулю тонко наріжте на колечка, а потім кожне колечко ще на чотири частини. Морква розділіть уздовж навпіл, а потім наріжте слайсами.
3. У сотейнику розігрійте масло і обсмажте цибулю з морквою, щоб овочі стали м’якими.
4. З кабачків зніміть шкірку, видаліть насіння і наріжте великими кубиками. Помістіть їх в сотейник до пассированному цибулі і моркви і готуйте все разом близько 5 хвилин.
5. Баклажани промийте після солі, відіжміть і додайте в сотейник. Все добре перемішайте і тушкуйте при слабкому нагріванні 5-6 хвилин.
6. Болгарський перець звільнити від насіння, наріжте великими кубиками і разом з овочами тушкуйте ще 4 хвилини. Після, додайте подрібнені помідори з часником, приправити за смаком, посоліть, додайте цукор за смаком і тушкуйте 5-7 хвилин. В кінці приготування додайте суміш перців і італійських трав.
7. Подавайте соте до м’яса або риби, посипавши рубаним часником і зеленню. Насолоджуйтесь!
Покроковий рецепт приготування соте з баклажанів в мультиварці
Мультиварка відмінно підходить для приготування насичених страв з овочів: завжди виходить смачне блюдо, для приготування якого не потрібно багато зусиль. Важливо вибирати свіжі овочі та не шкодувати спецій.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Перець болгарський – 3 шт.
- Баклажани – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Помідор – 4 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 2/3 ст. л.
Процес приготування:
1. Баклажани промиваємо, обсушуємо і нарізаємо великими шматочками: півкільцями, кубиками або брусочками. Овоч солимо і залишаємо в теплому місці для видалення гіркоти на півгодини.
2. З перцю видаляємо насіння і нарізаємо півкільцями.
3. Томати і моркву повинні бути нарізані кружечками, товщина яких повинна становити близько 0,5 див.
4. Цибулю і часник подрібнюємо.
5. У ємність мультиварки наливаємо олію, викладаємо овочі, приправляємо за смаком, солимо, додаємо цукор і, перемішавши, ставимо готуватися в режимі «плов». Подаємо соте зі сметаною і зеленню.
Простий і смачний рецепт соте з баклажанів з м’ясом
М’ясні реберця, тушковані з баклажанами та іншими овочами, — ситне і смачне блюдо, яке не тільки сподобається всім членам сім’ї, але і корисним, тому що не можна придумати кращого поєднання для швидкого засвоєння корисних речовин, ніж м’ясо з овочами.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Ребра свинячі або телячі – 300 гр.
- Баклажани – 3 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Перець солодкий – 2 шт.
- Перець гострий – ½ шт.
- Цибуля-порей – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- сушена Зелень (базилік, орегано, майоран) – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимиті і підсушені баклажани наріжте брусками.
2. Реберні пластини розділіть на порції, обсмажте в олії, щоб підрум’янилися.
3. До м’яса викладіть баклажани, накрийте кришкою і тушкуйте на невеликому вогні 10 хвилин. При необхідності додайте трохи води, якщо соку з м’яса і овочів недостатньо.
4. Солодкий перець нарізуйте соломкою, гострий – подрібнюйте. Складіть обидва види перцю в сковороду до баклажанів з реберцями.
5. З помідорів зніміть шкірку, нарізуйте дрібними кубиками і перекладайте в соте. Приправте за смаком, посоліть і тушкуйте під кришкою ще 5-7 хвилин.
6. Цибулю дрібно наріжте, додайте в соте, перемішайте і потримайте на вогні буквально 5 хвилин. Потім вимкніть вогонь, а страви дайте настоятися ще 20 хвилин під кришкою. Подавайте соте з м’ясними реберцями порційно, посипавши при бажанні, свіжою зеленню і часником.
Соте з баклажанів з томатною пастою на зиму
Для приготування такого соте з баклажанів на зиму, всі овочі нарізаються однаковим дрібним кубиком, і виходить апетитна закуска, підходить як для сімейного обіду, так і для святкового столу. Велика кількість зелені зробить блюдо ще більш корисним і насиченим.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Помідор – 2 кг
- Перець солодкий – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 0,4 кг
- Морква – 3 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Масло рослинне – 200 мл
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль – 2 ст. л.
- Часник – за смаком.
Процес приготування:
1. Солодкий перець звільнити від насіння і нарізати великими кубиками.
2. З баклажанів видалити шкірку, після цього нарізати їх пластинами вздовж і покласти в підсолену воду на півгодини для видалення гіркоти, а потім нарізати, щоб вийшли дрібні кубики.
3. Цибулю також подрібнити пропорційно баклажанів, помідори без шкірки натерти на тертці або зробити пюре, використовуючи блендер. Моркву теж повинна придбати консистенції пюре.
4. Скласти підготовлені овочі в жароміцний посуд, приправити сіллю і перцем, додати цукор і тушкувати на слабкому вогні приблизно 40 хвилин, періодично помішуючи масу. За 5 хвилин до того, як процес готування буде закінчено, додати подрібнений ножем часник.
5. Готове соте розкласти по стерилізованим баночках і щільно закрити. Дати охолонути в теплому приміщенні, а після тримати в холоді: так заготівля довше збережеться.
Як заготовити соте з баклажанів без оцту на зиму?
Нескладний рецепт приготування ніжного баклажанового соте без використання оцту. Щоб зробити страву більш пікантним, слід додати більшу кількість часнику і гострого перцю, причому останній, може використовуватися як в свіжому вигляді, так і в молотом.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Перець болгарський – 6 шт.
- Морква – 6 шт.
- Помідор – 1 кг
- Перець гострий – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1/3 склянки
- Сіль – 2,5 ст. ложки
- Петрушка – 1 пучок.
- Масло рослинне – 1 ст.
- Часник – 5 зуб.
Процес приготування:
1. Баклажани звільнити від твердої шкірки і нарізати слайсами. Злегка присолити і залишити для видалення гіркоти на півгодини.
2. Моркву краще натерти на тертці на корейський манер, зелень і гострий перець порубати ножем, цибулю, помідори і солодкий перець нарізати в дрібний кубик.
3. Помідори помістити в глибоку миску, додати сіль з цукром і дати овочам постояти, щоб пустили сік.
4. У сотейник налити олію, викласти підготовлені овочі і готувати на невеликому вогні під кришкою 40 хвилин, періодично помішуючи овочеву масу. За 5 хвилин до того, як страва буде готова, покласти в соте подрібнені часник і зелень.
5. Заготовку в гарячому вигляді розкласти по стерилізованим баночках і закупорити, а після остигання перемістити на зберігання в приміщення з постійно прохолодним повітрям.