Овочеве рагу без мяса – 6 рецептів з покроковими фото

Овочеве рагу без м’яса – це тушковані у власному соку або спеціальному соусі обсмажені, дрібно нарізані овочі в будь-якому міксті. По суті, рагу не є назвою страви, і лише правильною технологією готування, з дотриманням черговості закладки і часу готування кожного овоча, що вказується в рецептах цієї теми. Нарізку, набір овочів і соус можна змінювати за смаком господині.

Овочеве рагу з картоплею без м’яса

Овочеве рагу з картоплею без м’яса буде у вас і дієтичним, і пісною стравою, і будь-яким гарніром до м’ясних або рибних страв. У цьому рецепті овочі дрібно нарізаємо, обсмажуємо по черзі і тушкуємо у власному соку. Набором овочів беремо цибулю, моркву, кабачок і помідори, а картопля зробить рагу більш ситним.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Картопля 3 шт.
  • Кабачок 1 шт. (середній)
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Зелень 10 гр.
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Олія оливкова 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Перед початком гасіння овочевого рагу без м’яса підготуйте всі інгредієнти для страви. Пропорція їх необов’язкова, можете змінити за своїм бажанням, але овочі виберіть свіжі. Їх відразу почистіть і промийте.
  2. Картопля наріжте однаковими середніми кубиками.
  3. Цибуля наріжте такими ж кубиками.
  4. Морква наріжте кубиками, меншими за розміром, ніж картопля.
  5. У глибокій сковороді для гасіння обсмажте нарізку цибулі тільки до прозорості.
  6. До нього додайте кубики моркви і обсмажте до легкого золотистого кольору.
  7. Дрібно нарубаєте ножем очищені зубки часнику.
  8. Перекладіть його в сковороду і посмажте 1-2 хвилини.
  9. Потім в сковороду перекладіть нарізку картоплі і посмажте при помішуванні і на середньому вогні пару хвилин. Картопля посипте сіллю.
  10. До обсмаженою овочам налийте півсклянки окропу і тушкуйте їх на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
  11. За цей час кабачок наріжте невеликими кубиками.
  12. Перекладіть його до овочів і тушкуйте ще 5 хвилин, акуратно все, перемішуючи, щоб овочеві кубики зберегли форму.
  13. В останню чергу середніми кубиками помідори наріжте і перекладіть до інших овочів. Сковороду прикрийте кришкою і тушкуйте рагу на маленькому вогні до готовності. Саме помідори дадуть багато соку для гасіння овочів.
  14. Потім до рагу додайте дрібно нарізану зелень, зніміть пробу і відкоригуйте смак. Вогонь вимкніть, і дайте рагу 5 хвилин для настоювання під кришкою.
  15. Приготоване овочеве рагу з картоплею без м’яса розкладіть по порційних тарілках і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Овочеве рагу з капустою без м’яса

Овочеве рагу з капустою без м’яса готують для легкої вечері, швидкого перекусу або на гарнір до інших страв. У цьому простому рецепті до капусті як основного інгредієнта, додамо картоплю, цибулю, моркву, білий перець і кабачок, а згасимо рагу, після обсмажування овочів, в соусі з кетчупом.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Капуста – ½ качана.
  • Картопля – 5 шт.
  • Кабачок невеликий – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський білий – 1 шт.
  • Кетчуп – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Вода – ¼ склянки

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте набір овочів і спецій для рагу. Овочі почистіть і промийте. Цибулю наріжте невеликими кубиками. У казані або глибокій сковороді розігрійте олію і обсмажте на ньому цибулю до легкого рум’яного кольору.

Крок 2. Моркву наріжте маленькими кубиками, покладіть до цибулі і обсмажте до м’якості.

Крок 3. Наріжте невеликими кубиками картоплю, перекладіть на сковороду і посмажте при помішуванні протягом декількох хвилин.Крок 4. Нашаткуйте тонкою соломкою капусту, перетріть руками трохи, щоб зменшилася в обсязі, перекладіть на сковороду і посмажте ще кілька хвилин.

Крок 5. Наріжте Маленькими кубиками кабачки з болгарським перцем і перекладіть до інших овочів.

Крок 6. Потім рагу посипте сіллю, додати всі приправи, три ложки кетчупу і налийте воду.

Крок 7. Все перемішайте і тушкуйте рагу на невеликому вогні під кришкою протягом 20 хвилин до готовності овочів. Зніміть пробу і відкоригуйте смак страви.

Крок 8. Приготоване овочеве рагу з капустою без м’яса розкладіть по порційних тарілках, доповніть свіжими овочами з скибочками м’ясних виробів і подайте до столу. Приємного апетиту!

Вегетаріанське овочеве рагу з баклажанами

Вегетаріанське овочеве рагу з баклажанами буде у вас смачним і корисним стравою, особливо в сезон свіжих овочів, з багатьма з яких баклажани відмінно поєднуються смаком. У цьому рецепті нарізку баклажанів з цибулею, морквою, солодким перцем, обсмажуємо, потім додаємо помідори й тушкуємо у власному соку. При такому способі готування, шматочки овочів зберігаються цілими і одночасно м’якими.

Час приготування: 55 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Перець гострий – 1/3 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати простий набір овочів для рагу. Їх почистити, промити і обсушити серветкою.

Крок 2. Цибулю нашаткувати невеликими кубиками.

Крок 3. Такими ж кубиками нарізати моркву.

Крок 4. Так само подрібнити солодкий перець.

Крок 5. Такими ж кубиками нарізати баклажан, потім їх ненадовго замочити у воді і обсушити, що не дозволить цього овочу ввібрати при смаженні багато олії.

Крок 6. Помідор нарізати середніми кубиками, а часник з гострим перцем дрібно нарубати ножем.

Крок 7. У сковороді розігріти рослинне масло. На ньому, на середньому вогні і протягом 7-10 хвилин обсмажити нарізку баклажанів, цибулі, моркви і солодкого перцю.

Крок 8. Потім покласти до обсмаженою овочам нарізку помідора з гострим перцем і часником.

Крок 9. Овочі по своєму смаку посипати сіллю з чорним перцем і перемішати.

Крок 10. Сковороду прикрити кришкою і згасити рагу на невеликому вогні протягом 20 хвилин, щоб овочі стали м’якими.

Крок 11. Приготоване вегетаріанське овочеве рагу з баклажанами розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу в гарячому або холодному вигляді. Приємного апетиту!

Овочеве рагу з кабачка, баклажанів, перцю і помідорів

Овочеве рагу з кабачка, баклажанів, перцю і помідорів досить популярний для літнього столу, адже воно легке, низькокалорійне і готується просто. Основними інгредієнтами рагу, беруться кабачок з баклажаном і доповнюються болгарським перцем, помідором, цибулею та морквою. У цьому рецепті овочі нарізаємо крупно, обсмажуємо лук з морквою і тушкуємо рагу в соусі з томатною пастою.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець гострий – 1/3 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Томатна паста – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. На столі розкласти зазначені в рецепті овочі і спеції, щоб все було під рукою. Очистити цибулю, моркву болгарський перець і часник. Баклажан і кабачок промити і обсушити серветкою.

Крок 2. Потім всі овочі нарізати великими кубиками. Зубки часнику подрібнити через часникодавку. Пучок зелені дрібно нашаткувати.

Крок 3. У глибокій сковороді і на розігрітому рослинному маслі до рум’яного кольору обсмажити нарізку цибулі з морквою.

Крок 4. Потім в сковороду перекласти нарізку баклажана з кабачком і помідором. Овочі посипати сіллю з чорним перцем, покласти до них томатну пасту, часник і зелень, налити трохи гарячої води. Все акуратно перемішати і згасити рагу на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 40-50 хвилин.

Крок 5. Приготоване овочеве рагу з кабачка, баклажанів, перцю і помідорів розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу гарячим. Приємного апетиту!

Овочеве рагу без м’яса в мультиварці

Господині знають, що овочеве рагу без м’яса, як і інші страви, в мультиварці виходять смачніші порівняно з готуванням на плиті. Для рагу, згідно класиці, овочі спочатку обсмажуються, а в цьому рецепті їх пошарово помістимо в чашу і будемо готувати на програмі «Випічка», що збереже шматочки цілими. Набір овочів для рагу можна вибирати будь-який, і чим він різноманітніший, тим смачніше виходить овочеве рагу.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Кабачок – 2 шт.
  • Картопля – 8 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Капуста свіжа – 100 гр.
  • Зелений горошок свіжий – 1 склянка
  • Часник – 10 зубків.
  • Чебрець – 1 гілочка.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, промийте, наріжте середніми кубиками і покладіть в чашу мультиварки.

Крок 2. Дрібно наріжте очищені цибулини з зеленню і покладіть в чашу поверх картоплі.

Крок 3. Середніми кубиками наріжте кабачки і укладіть наступним шаром.

Крок 4. Нашаткуйте тонкою соломкою капусту. Помідори наріжте так само кубиками. Ці овочі покладіть в чашу поверх кабачків.

Крок 5. Потім овочі посипте сіллю з чорним перцем і додайте лавровий лист.

Крок 6. Зверху насипте склянка зеленого горошку.

Крок 7. Для особливого аромату поверх овочів покладіть гілочку свіжого чебрецю або насипте пару пучок сухого.

Крок 8. Часник очистіть, розріжте на 3-4 шматочки і перекладіть до овочів. Налийте в чашу вказане в рецепті кількість води й олії. Закрийте кришку і увімкніть програму «Випічка» на 40 хвилин.

Крок 9. По завершенні програми приготоване в мультиварці овочеве рагу без м’яса, не перемішуючи, розкладіть по порційних тарілках і подавайте до столу гарячим. Приємного апетиту!

Овочеве рагу в духовці без м’яса

Овочеве рагу в духовці без м’яса готується простіше простого і овочі не обсмажуються, що робить страву дієтичним і корисним. Особливо смачним рагу в духовці виходить зі свіжих ранніх овочів. У цьому рецепті готуємо рагу з картоплею, баклажанами, солодким перцем, помідором, цибулею. Для нього краще вибрати вогнетривкий посуд з кришкою, щоб овочі потушились у власному соку, а не запеклися.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Часник – 3 зубков.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Перець чорний горошок – 2 шт.
  • Приправа для овочів – за смаком.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте набір овочів для рагу. Їх почистіть і промийте. У баклажана і помідорів можете, за бажанням, зняти шкірку. Потім овочі наріжте однаковими і не дуже дрібними кубиками.

Крок 2. Вогнетривкий посуд для запікання змастіть рослинною олією і першим шаром в неї викладіть нарізку цибулі з лавровим листом і горошинками перцю.

Крок 3. Другим шаром викладіть нарізку баклажанів. Якщо це овоч гірчить, заздалегідь його посоліть і промийте.

Крок 4. Третім шаром укладіть нарізку картоплі.

Крок 5. Поверх картоплі покладіть нарізку болгарського перцю.

Крок 6. У останній шар укладіть нарізку помідорів. Овочі посипте по своєму смаку сіллю з чорним перцем, додайте дрібно нарізаний часник і налийте рослинне масло. Для соковитості овочів додайте півсклянки гарячої води. Увімкніть Духовку на 180°С.

Крок 7. Закрийте посуд кришкою і поставте в духовку на 30 хвилин. Потім перевірте готовність овочів і особливо картоплі.

Крок 8. Приготовлена в духовці овочеве рагу без м’яса перекладіть на блюдо, посипте дрібно нарізаною зеленню і сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!