Спаржа – 10 рецептів приготування страв з покроковими фото

Спаржа – овоч, який дуже широко використовується в кулінарії. Частіше зустрічаються пагони зеленого кольору, рідше – білого. Спаржу можна готувати для обіду і вечері різними способами, також консервувати на зиму або морозити у свіжому вигляді. Спаржа дуже поживна і сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Маринована спаржа по-корейськи в домашніх умовах

Маринована спаржа по-корейськи в домашніх умовах – популярна пікантна закуска. Її можна подавати і їсти відразу або консервувати в банки на зиму. При виборі спаржі зверніть увагу на її зовнішній вигляд, паростки повинні бути міцними і свіжими.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Спаржа 200 гр.
  • Морква 200 гр.
  • Кунжут 20 гр.
  • Для маринаду:
  • Сіль за смаком
  • Олія оливкова 30 мл
  • Оцет білий винний 20 мл
  • Цукор-пісок 5 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Кмин 1 гр.
  • Часник 1 зуб.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну страву з спаржі? Моркву очистіть і добре промийте проточною водою. Натріть овоч на тертці для моркви по-корейськи.
  2. Паростки спаржі промийте, зріжте жорсткі кінчики і проваріть їх в окропі протягом 3 хвилин. Після цього перекладіть в холодну воду, щоб вони не втратили свій яскравий зелений колір. За допомогою овочечистки спаржу наріжте тонкими смужками. Зріжте верхівки.
  3. У мисочці змішайте оливкова олія, винний оцет, цукор, сіль, мелений перець та дрібку кмину. Зубчик часнику очистіть і дрібно порубаєте ножем, додайте в маринад і добре все ще раз перемішайте.
  4. У салатниці змішати моркву і спаржу, полийте маринадом, перемішайте і залиште на 10-15 хвилин. Перед подачею посипте салат кунжутом і прикрасьте верхівками паростків спаржі. Приємного апетиту!

Свіжа зелена спаржа, смажена на сковороді

Свіжа зелена спаржа, смажена на сковороді – просте, швидке і смачне блюдо. Подавати його можна в теплому і охолодженому вигляді. Щоб спаржа вийшла ароматною і пряної, в рецепті будемо використовувати часникові зубчики і лимонний сік.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Спаржа – 400 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Пагони спаржі добре промийте, зріжте кінчики і просушіть на паперових рушниках. Очистіть зубчики часнику від сухого лушпиння.

Крок 2. Добре прогрійте сковороду і розтопіть в ній вершкове масло.

Крок 3. Часникові часточки дуже дрібно порубаєте ножем. Викладіть нарізку на сковороду і швидко обсмажте, щоб часник віддав весь свій аромат олії.

Крок 4. Потім викладіть паростки спаржі і смажте їх на середньому вогні до м’якості. Час від часу ворочайте лопаткою.

Крок 5. Готову смажену спаржу перекладіть на тарілку для подачі.

Крок 6. Збризніть спаржу свіжовичавленим лимонним соком і подавайте до м’яса і риби. До речі, вона залишається смачною навіть після охолодження. Приємного апетиту!

Салат зі спаржі з морквою

Салат зі спаржі з морквою – закуска, яка заслуговує вашої уваги. Блюдо виходить ефектним і смачним. А пряна пікантна салатна заправка точно полоскоче ваші смакові рецептори. Навіть на самому грандіозному застілля салат буде в центрі уваги гостей.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Морква молода – 250 гр.
  • Спаржа – 12 шт.
  • Салат листовий – 1 качан.
  • Гриби энокитаки – 100 гр.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Кунжут – 2 ст. л.

Для заправки:

  • соєвий Соус світлий – 2 ст. л.
  • Перець чилі стручковий – ¼ шт.
  • Масло кунжутне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Молоду моркву добре промийте проточною водою. Потім бланшируйте овочі в киплячій воді протягом 6 хвилин. Після цього перекладіть в холодну воду, через хвилину відкиньте на друшляк.

Крок 2. Спаржу також промийте, зріжте жорсткі кінчики. Бланшируйте паростки протягом чотирьох хвилин, потім опустіть в холодну воду і відкиньте на друшляк.

Крок 3. У грибів энокитаки зріжте кореневу частину і 2 сантиметри ніжок. Перекладіть їх в каструльку і влийте лимонний сік з водою, щоб рідина покрила гриби. На сильному вогні доведіть воду до кипіння і відразу ж гриби відкиньте на друшляк.

Крок 4. Приготуйте заправку для салату. З перцю чилі видалити насіння і подрібніть. Змішайте його з соєвим соусом і кунжутним маслом. Кунжут обсмажте до рум’яного кольору на сухій сковороді.

Крок 5. На тарілці розкладіть вимиті салатні листя. Потім покладіть бланшировану моркву і спаржу, зверху викладіть гриби энокитаки, полийте заправкою і посипте кунжутом. Приємного апетиту!

Спаржа в беконі в духовці

Спаржа в беконі в духовці – один із самих оригінальних способів її приготування. Страву можна подати в якості основного або ситної закуски до вина або пива на дружніх посиденьках. Доповнити спаржу в беконі можна смачним голландським соусом.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Спаржа зелена/біла – 300 гр.
  • Бекон копчений – 7-10 смужок.
  • Сир – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти для запікання.

Крок 2. Спаржу промийте. Білу необхідно очистити, а зелену не потрібно.

Крок 3. Зріжте жорсткі кінчики.

Крок 4. Викладіть Спаржу в киплячу воду і варіть протягом 5 хвилин.

Крок 5. Кожен паросток спаржі оберніть в смужку копченого бекону.

Крок 6. Сир натріть на тертці з дрібними отворами.

Крок 7. Викладіть заготовки з спаржі і бекону в жароміцну форму.

Крок 8. Щедро посипте тертим сиром і відправте в розігріту до 180 градусів духовку.

Крок 9. Запікайте блюдо протягом 20 хвилин. Подавати спаржу в беконі можна в теплому і охолодженому вигляді, вона дуже смачна в обох варіантах. Приємного апетиту!

Спаржа з часником на сковороді

Спаржа з часником на сковороді – вишуканий і корисний гарнір до м’яса, птиці або риби. Зараз спаржу різного виду можна знайти в будь-якому магазині крокової доступності. Причому, готувати її дуже просто і досить швидко.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • свіжа Спаржа – 200 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Часник – 1 зуб.
  • Чебрець – 1-2 гілки.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для реалізації рецепта знадобиться всього лише спаржа і спеції.

Крок 2. Поставте сковороду на вогонь, просушіть її і влийте рослинне масло. Обсмажте спаржу. Якщо ви хочете отримати спаржу з легким хрускотом, то смажте 3-5 хвилин. А до повного приготування готуйте 8-10 хвилин.

Крок 3. Очищений зубчик часнику дрібно порубаєте ножем і в кінці приготування додайте до спаржі. Також покладіть пару гілочок чебрецю. Готуйте ще хвилину, щоб часник віддав свій аромат.

Крок 4. Посоліть і приправте спаржу свіжомеленим чорним перцем. Відразу зніміть сковороду з вогню.

Крок 5. Оригінальний гарнір з спаржі готовий, подавайте його на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Спаржа з яйцем на сковороді

Спаржа з яйцем на сковороді – блюдо, яке легко можна приготувати за лічені хвилини. Незважаючи на свою легкість воно виходить досить поживним. Якщо приготувати його на сніданок, то продуктивний початок вам забезпечено.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Спаржа зелена – 6 шт.
  • Помідори вялені в олії – 6 шт.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль морська – 1 щіпка.
  • Перець червоний солодкий – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 1 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Солодкий перець помийте, очистіть від насіння і наріжте смужками або кубиками.

Крок 2. Головку ріпчастої цибулі очистіть і наріжте тонкими півкільцями.

Крок 3. Зубчик часнику очистіть від лушпиння, обмийте.

Крок 4. В’ялені томати наріжте невеликими шматочками.

Крок 5. Спаржу промийте і зріжте грубі кінчики.

Крок 6. На добре прогріту сковороду влийте оливкове масло. Спочатку трохи обсмажте солодкий перець.

Крок 7. До перцю додайте в’ялені помідори, цибулю і подрібнений часник. Смажте овочі на середньому вогні.

Крок 8. Коли цибуля стане золотистою, викладіть стебла спаржі і продовжуйте смажити ще пару хвилин.

Крок 9. Помийте і дрібно порубаєте невеликий пучок петрушки. Посипте зеленню засмажку з овочів.

Крок 10. Прямо на овочі розбийте курячі яйця, перемішайте вміст сковороди і почекайте, поки яйця не схопляться.

Крок 11. Блюдо посоліть за смаком і перед подачею прикрасьте свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Спаржа з рибою в духовці

Спаржа з рибою в духовці – блюдо, яке вражає своїм смаком і простотою. Немає нічого простіше, ніж приготувати рибу в духовці. Рецепт не вимагає ніяких особливих кулінарних навичок і не займає багато часу. Зате запечену рибу зі спаржею не соромно навіть на звану вечерю подати.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Філе лосося – 900 гр.
  • Спаржа – 900 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений –за смаком.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.

Для соусу:

  • Масло вершкове – 8 ст. л.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка подрібнена – 2 ст. л.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу увімкніть духовку, щоб вона прогрілася до 240 градусів. Підготуйте всі необхідні продукти. Деко застеліть пергаментом.

Крок 2. Приготуйте соус. У мисочці змішайте розм’якшене вершкове масло, лимонний сік, подрібнений часник, петрушку, сіль і мелений перець. Розмішуйте соус виделкою, поки він не стане більш-менш однорідним.

Крок 3. Філе лосося покладіть на середину листа. Спаржу промийте, розріжте грубі кінчики і розкладіть її по боках від риби. Збризніть продукти оливковою олією, посоліть і поперчіть за смаком.

Крок 4. Столовою ложкою розкладіть соус поверх риби і спаржі. Розподіліть по заготівлі скибочки лимона.

Крок 5. Надішліть деко з рибою в духовку і запікайте протягом 10-12 хвилин. Переведіть духовку в режим верх-broil, при цьому лист повинен бути на верхній третині духовки. Готуйте ще 2-3 хвилини до рум’яної скоринки. Запечену рибу зі спаржею вийміть з духовки, посипте рубаною зеленню, трохи остудіть і подавайте на стіл. Приємного апетиту!

Спаржа на грилі

Спаржа на грилі – це чудовий гарнір для домашнього меню і пікніків. При такому способі смаження спаржа виходить піджареної, м’якою всередині і дуже смачною. Смажену спаржу можна подавати окремим блюдом з часниковим або іншим соусом.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Спаржа зелена – 400 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль морська – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – 1 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Паростки спаржі добре помийте і зріжте грубі кінчики.

Крок 2. Зубчик часнику очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Сковороду-гриль прогрійте на сильному вогні і влийте оливкове масло. На маслі обсмажте подрібнений часник протягом 30 секунд, додайте трохи меленого перцю.

Крок 3. На ароматне масло викладіть спаржу, помішуючи, смажте на сильному вогні приблизно 5 хвилин. В процесі обсмажування додайте морську сіль.

Крок 4. П’яти хвилин цілком достатньо, щоб вона підсмажилася, але залишилася цілісною і трохи хрусткою всередині.

Крок 5. Спаржу, приготовану на грилі, подавайте в гарячому вигляді з часниковим або іншим соусом по своєму смаку. Приємного апетиту!

Суп з спаржі

Суп з спаржі – легке весняно-літній перше блюдо для сімейного обіду. У супу приємна бархатиста текстура і ніжний смак. Від тарілочки такого чудесного спаржевого супу не відмовляться ні дорослі, ні діти. Всі будуть ситі і задоволені.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 300 гр.
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Бульйон овочевий – 0,8 л.
  • Вино біле сухе – 150 мл
  • Вершки 10-20 % – 150 мл
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спаржа зелена – 800 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кубиками. Спаржу промийте, зріжте грубі частини стебла і також наріжте невеликими відрізками. Самі верхні частини стебел залиште для прикраси супу.

Крок 2. У каструлі закип’ятити воду, посоліть її і викладіть верхівки спаржі. Проваріть кілька хвилин і вийміть.

Крок 3. Цибулю-шалот наріжте соломкою і обсмажте на оливковій олії до прозорості.

Крок 4. Потім до цибулі додайте картоплю і спаржу. Смажте овочі на середньому вогні протягом 7-8 хвилин. Перемішуйте їх, щоб вони не пригоріли.

Крок 5. Далі влити сухе вино і випаруйте його.

Крок 6. Після цього влийте овочевий бульйон, посоліть за смаком. Варіть суп на середньому вогні протягом 20 хвилин. Коли овочі будуть готові, подрібніть їх заглибним блендером.

Крок 7. Перелийте овочеву масу в каструлю, додайте вершки, перемішайте і відрегулюйте смак, при необхідності додайте ще солі. Прогрійте суп на середньому вогні.

Крок 8. Суп з спаржі готовий, прикрасьте його за смаком зеленню і верхівками спаржі. Приємного апетиту!

Спаржа, приготована на пару

Спаржа, приготована на пару, зберігає всі свої корисні властивості, смак і свіжість. Готова спаржа виходить м’яким, але з хрусткою сердцевинкой. Посипте його сіллю, перцем і збризніть лимонним соком. У вас вийде відмінний гарнір для будь-якого випадку.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Спаржа – 500 гр.
  • Вода – скільки буде потрібно.

Процес приготування:

Крок 1. Спаржу добре промийте холодною водою, зріжте жорсткі кінчики. Якщо паростки дуже великі, то розріжте їх на кілька частин. У каструлю влийте воду на 2,5-3 см, зверху встановіть сітку для варіння на пару.

Крок 2. Спаржу покладіть на сітку, накрийте кришкою і поставте каструлю на вогонь.

Крок 3. Готуйте спаржу на пару протягом 5-6 хвилин до м’якості.

Крок 4. Готову спаржу перекладіть на блюдо, посоліть, приправте меленим перцем і збризніть лимонним соком. Приємного апетиту!