Баклажани на мангалі – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Баклажани на мангалі — це блюдо, яке готується дуже швидко, а в поєднанні зі спеціями, травами і беконом виходить ніжним, соковитим і дивовижно смачним. Баклажани – відповідний і дуже популярний овоч для приготування на мангалі. Він добре поєднується з помідорами, грибами і солодким перцем.

Як приготувати баклажани гриль на мангалі на решітці?

Простий рецепт овочів на грилі, який підходить не тільки для приготування баклажанів, але також кабачків, перцю або помідорів. Оливкова олія допомагає захистити їх від пригорання, а часник і трави надають овочам приємного аромату.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Баклажан 2 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Масло оливкове ¼ склянки
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Прованські трави ¼ пучка

Процес приготування:

  1. Як просто і смачно приготувати баклажани на мангалі? Овочі помити, видалити плодоніжку і кінчик, нарізати на кружечки шириною в 1 див.
  2. В окремій мисці змішати масло, сіль, роздавлений часник і дрібно нарубані трави. Важливо нарізати чебрець, розмарин і м’яту сухими, тоді вони віддадуть весь аромат маринаду.
  3. Баклажани змастити маринадом і залишити на 5-10 хвилин.
  4. Готувати овочі на решітці на вугіллі без відкритого вогню по кілька хвилин з кожного боку. Грати попередньо краще змастити рослинним маслом, щоб легше було знімати готові запечені баклажани.
  5. Подавати овочі з м’ясом або рибою або з іншими овочами-гриль з йогуртовим соусом.

Соковиті і ніжні баклажани на шампурах на мангалі

Баклажани на шампурах з беконом виходять ніжними і соковитими, жир бекону не дозволяє їм пересушиться на вогні і додає приємну нотку копченості овочів. Паприка додає приємний аромат і яскравий смакової нюанс.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Баклажан – 3 шт.
  • Бекон – 100 гр.
  • Масло рослинне – 70 мл
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Вода – 2,5 л
  • Часник – 2 зубчики.
  • Спеції – за смаком.
  • Паприка – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Баклажани вимити, зробити на них надрізи через кожний 1 см, але не розрізати повністю.

2. У глибоку миску налити воду, додати туди 2,5 столові ложки солі і помістити туди овочі. Тримати їх там годину під гнітом, щоб прибрати з овочів гіркоту.

3. Пластинки бекону розрізати на квадрати зі стороною діаметра баклажана.

4. Часник розчавити, змішати з маслом і спеціями, додати паприку і змішати, трохи посолити. В маринад опускаємо скибочки бекону і тримаємо їх там 20 хвилин. Баклажани дістати з розсолу, обсушити, в розрізах овочів розмістити квадратики бекону. Овочі змастити залишками маринаду.

5. Надіти баклажани на шампури і смажити на вугіллі 15-20 хвилин, повертаючи, щоб рівномірно підрум’янити з усіх боків. Подавати з легким соусом і зеленню.

Дуже смачні баклажани в соєвому соусі на мангалі

Швидкий і легкий спосіб приготування баклажанів на вугіллі. Велика кількість спецій і соєвий соус роблять нейтральний смак цього овочу яскравим і насиченим. Гострі баклажани на грилі по цьому рецепту відмінно доповнювати страви з риби і морепродуктів.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Коріандр мелений – 1 ст. л.
  • Перець запашний мелений – ¼ ч. л.
  • Перець чилі мелений – ¼ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Чебрець свіжий рубаний – 2 ст. л.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Імбир свіжий тертий – 1 ст. л.
  • соєвий Соус – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Цибуля зелена – 2 шт.
  • Перець свіжий гострий – 1 шт.
  • Сік лимона – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Баклажани миємо, відрізаємо плодоніжки і нарізаємо їх уздовж тонкими слайсами.

2. В окремій мисці змішуємо прянощі, спеції, соєвий соус, сік, масло, дрібно нарізані чебрець і зелений лук, а також подрібнений гострий перець і роздавлений часник.

3. Покриваємо масою скибочки овочів.

4. Викладаємо шматочки баклажанів на решітку і готуємо на вугіллі з кожної сторони по 5-7 хвилин, стежачи за тим, щоб вони не підгоріли.

5. Викладаємо готові овочі-гриль на тарілки і подаємо з шашликом із риби і морепродуктів, а також з соусом тар-тар.

Баклажани, замариновані в майонезі з часником на мангалі

Для приготування баклажанів по цьому рецепту потрібно мінімум інгредієнтів і часу. Їх можна подавати як гарнір до м’яса або риби або в якості холодної закуски. Крім того, баклажани в майонезі з часником добре зберігається в холодному місці протягом декількох днів.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Баклажан – 1 кг
  • Майонез – 200 мл
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Овочі вимити, видалити плодоніжки і нарізати їх на кружальця шириною не менше 1 див.

2. У ємності змішати майонез, сіль і дрібно порубаний часник.

3. Опустити в маринад нарізані баклажани, добре перемішати їх з соусом, залишити на кілька хвилин. Довго тримати в маринаді овочі не потрібно, інакше після приготування вони будуть гірчити.

4. Шматочки баклажанів нанизати на шампури і готувати на вугіллі близько 15 хвилин, перевертаючи, щоб овочі рівномірно пропеклися.

5. Подавати запечені на вугіллі баклажани можна як гарнір до м’ясних і рибних страв, так і в холодному вигляді в якості закуски.

Покроковий рецепт приготування баклажанів у фользі на мангалі

Баклажани у фользі виходять ніжними і соковитими, а соус теріякі і свіжа зелень додають овочів яскравості смаку. Щоб баклажани як слід підживилися ароматом маринаду, краще витримати їх у прохолодному місці хоча б 1,5-2 години.

Час приготування: 2 години 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Сік лимона – 2 ч. л.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло оливкове – 6 ст. л.
  • Соус теріякі – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Зелень свіжа (петрушка, кінза) – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Овочі вимити і позбутися від плодоніжки. Розрізати баклажани уздовж на м’якоті зробити хрестоподібні надрізи. Посолити їх і скропити соком лимона.

2. В окремому посуді змішати масло, соус теріякі, рубану зелень і вичавлений часник.

3. Баклажани змастити підготовленим маринадом і загорніть їх у фольгу, залишивши в прохолодному місці на пару годин, щоб як слід просочилися.

4. Готувати овочі, не розгортаючи їх, на вугіллі за 15 хвилин з кожного боку.

5. Баклажани звільнити від фольги, подавати цілими половинками або нарізати на шматочки. Посипати свіжою зеленню.

Простий і смачний рецепт баклажанів з грибами на мангалі

Баклажани добре поєднуються з іншими овочами. Під час спільного приготування на грилі вони просочуються ароматами один одного і доповнюють смак страв з м’яса або риби. Важливо дати овочам добре промаринуватися до приготування, тоді вони будуть смачними і ніжними.

Час готування: 8 годин 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Баклажан – 300 гр.
  • Печериці – 500 гр.
  • Перець болгарський – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Помідор черрі – 150 гр.

Процес приготування:

1. Овочі помити, очистити від плодоніжок, перець від насіння. Баклажани нарізати товстими кружечками, перець – великими квадратними шматочками, печериці і помідори черрі залишити цілком.

2. В окремій ємності змішати майонез з сіллю і перцем.

3. В маринад покладіть підготовлені овочі, перемішайте, щоб майонез рівномірно розподілився по поверхні овочів. Залиште миску з маринадом в холодильнику на 6-8 годин.

4. Дерев’яні шпажки для шашличків на кілька годин покладіть у воду, щоб вони наситилися рідиною і не згоріли під час смаження на вугіллі.

5. Нанизуйте на шпажки по черзі гриби, шматочки перцю і баклажана, а також помідори. Смажте шашлички з овочів на вугіллі приблизно 10-15 хвилин, повертаючи для рівномірного приготування. Подавайте на шпажках з м’ясом або рибою.

Неймовірно смачні і соковиті баклажани в беконі на мангалі

Баклажани легко пересушити, тому добавка у вигляді бекону, особливо сирокопченого, робить страву більш соковитим і насичує нейтральний смак овоча приємною ноткою копченостей.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Баклажан – 3 шт.
  • Бекон (підкопчений або сирокопчений) – 180 гр.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Масло рослинне – 40 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Овочі помити і нарізати поперек на скибочки, не дорізуючи до кінця, залишивши близько 1 см неразрезанным. Помістити баклажани в підсолену воду на півгодини, щоб прибрати гіркоту.

2. Петрушку дрібно порубати, часник розчавити і нарізати дуже дрібно. Змішати зелень, часник і масло, бекон нарізати на невеликі скибочки і помістити до масляно-петрушечной масі.

3. У кожен надріз баклажана вкласти скибочку бекону, змастити овочі з усіх боків залишками маринаду. Баклажани з беконом нанизати на шампури і щільно загорнути кожен у фольгу.

4. Овочі з беконом готувати у фользі на вугіллі протягом 40-45 хвилин, періодично перевертаючи, щоб не підгоріли.

5. Перед подачею баклажани звільнити від фольги і подавати з шматочками лаваша і улюбленим соусом.

Як посмажити баклажани з салом на мангалі?

Баклажани добре поєднуються з жирними продуктами на кшталт бекону або свинячого сала, оскільки сам овоч володіє нейтральним смаком і швидко висихає при готуванні. Жирні продукти дозволяють домогтися потрібної ніжності і яскравого смаку.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Сало – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець чилі мелений – за смаком.
  • Кінза свіжа – ¼ пучка.
  • Петрушка свіжа – ¼ пучка.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Баклажани вимити і нарізати гармошкою, не дорізуючи її до кінця.

2. Сало розрізати на тонкі скибочки, приправити його сіллю і перцем чилі і чорним меленим.

3. Вкласти слайсы сала між шматочками баклажанів, самі овочі змастити маслом і посипати перцем з сіллю.

4. Нанизати овочі з салом на шампури і готувати на вугіллі, періодично повертаючи, щоб рівномірно приготувалися. Щоб повністю приготувати овочі, буде потрібно близько 20 хвилин.

5. Подавати баклажани цілком, посипавши рубаним часником із зеленню.