Блюда з гороху – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Блюда з гороху – це завжди щось смачне і дуже поживне, тому як всі бобові культури відрізняються своєю ситістю. Незалежно від того, який саме рецепт вам доведеться за смаком, ви, напевно, не прогадаєте, бо, як ви в будь-якому випадку різноманітите свій звичний раціон і привнесе щось зовсім нове, як для себе, так і для своїх домочадців. Проте перед приготуванням обраного страви, рекомендуємо попередньо замочувати горох, особливо цільний, щоб скоротити час його приготування.

Гороховий суп з реберцями і копченостями

Гороховий суп з реберцями і копченостями, а саме з беконом – це справжнє буйство смаків і ароматів, які підкорять вас з першої ложечки! Свинячі ребра і овочі ідеально поєднуються з горохом і в результаті чого ми отримуємо густий і наваристий суп.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Ребра свинячі копчені 400 гр.
  • Бекон 300 гр.
  • Картопля 500 гр.
  • Горох 230 гр.
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

  1. Викладаємо весь продуктовий набір на робочу поверхню для скорочення робочого процесу.
  2. Ребра опускаємо в киплячу воду і варимо протягом півгодини, прибираючи пінку. Виймаємо м’ясо з бульйону, остуджуємо і відокремлюємо м’якоть від кісток.
  3. Промитий горох і лавр додаємо в бульйон і проварюємо 30 хвилин.
  4. Цибулю і моркву очищаємо, промиваємо водою і нарізаємо кубиками невеликого розміру. Пасеруємо овочі на розігрітому рослинному маслі до м’якості і рум’яності.
  5. Тепер у сковорідку викладаємо м’якоть, зняту з ребер і смужки бекону. Компоненти солимо і перчимо, орієнтуючись на свій смак. Перемішуємо і обсмажуємо все разом близько 10 хвилин.
  6. У бульйон з бобової культурою закидаємо кубики очищеної картоплі.
  7. Варимо інгредієнти на помірному полум’я до м’якості картоплі, солимо і перебиваємо блендером. У пюре перекладаємо вміст сковорідки.
  8. Ніжний суп наполягаємо під кришкою 10-15 хвилин і подаємо, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!

Горохова каша з колотого гороху

Горохова каша з колотого гороху готується дуже швидко, адже основний компонент не вимагає попереднього замочування, відповідно, час термічної обробки скорочується до 40 хвилин. А це означає, що поласувати кашею можна навіть незаплановано!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Горох колотий – 1 склянка
  • Вода – 4 склянки
  • Кріп – 4 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Колотий горох ретельно перебираємо.

Крок 2. Бобову культуру промиваємо в декількох водах і висипаємо в сотейник.

Крок 3. Затока теплою водою, доводимо до кипіння і проварюємо на помірному полум’я 30 хвилин, періодично помішуючи.

Крок 4. Після закінчення часу, присмачую розварений горох меленим перцем і сіллю.

Крок 5. Розкладаємо кашу з порційним чашах і доповнюємо гілочками кропу – знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Смачні горохові котлети

Смачні горохові котлети – це бюджетне страву, яке легко складе конкуренцію страви, приготовленому з м’яса та інших класичних складових. Овочеві котлети надовго позбавлять вас від голоду і зарядять енергією, особливо, якщо подати їх зі свіжими овочами.

Час готування – 4 ч. 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Горох колотий – 200 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 1,5 ст. л.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Рослинне масло – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування промиваємо основний компонент, знімаємо піну з цибулини.

Крок 2. Для прискорення процесу рекомендуємо замочувати горох у воді мінімум на 4 години. Після, як слід, промиваємо.

Крок 3. Висипаємо бобову культуру в кухлик і заливаємо водою (рідина повинна перевищувати обсяг інгредієнта в два рази). Доводимо до кипіння, солимо і тушкуємо до повного випаровування і вбирання рідини.

Крок 4. Далі пробиваємо масу за допомогою заглибного блендера і залишаємо при кімнатній температурі до охолодження.

Крок 5. Паралельно дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо до рум’яного кольору на розігрітому рослинному маслі.

Крок 6. Пасеровану овоч висипаємо в пюре.

Крок 7. Також додаємо яйце, борошно, сметану, сіль і чорний перець.

Крок 8. Складові гарненько перемішуємо. Якщо тісто вийшло рідкуватим, то збільшуємо порцію пшеничного борошна.

Крок 9. За допомогою столової ложки викладаємо масу на сковороду з рослинним маслом, надаючи форму котлет.

Крок 10. Обсмажуємо напівфабрикати протягом 2-3 хвилин з обох сторін на помірному полум’я, кришка не потрібно.

Крок 11. Рум’яні котлети промаківающімі паперовими серветками від зайвого масла і подаємо до столу, в поєднанні зі сметанним соусом. Приємного апетиту!

Суп-пюре з гороху

Суп-пюре з гороху – це неймовірно смачне перше блюдо, яке вражає своєю густотою, наваристостью і непередаваним ароматом. Пропонуємо вам доповнити звичний набір продуктів для супчика суцвіттями цвітної капусти, зубиками часнику і томатами.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Горох колотий – 200 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Капуста цвітна – 400 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картопля, цибуля, зубки часнику і моркву очищаємо і промиваємо під струменем води. Поділяємо цвітну капусту на маленькі суцвіття.

Крок 2. У каструлю засипаємо нарізку з картоплі і моркви, туди ж відправляємо промитий горох і сіль – заливаємо інгредієнти водою так, щоб рідина покривала складові на 2-3 сантиметри.

Крок 3. Варимо бульйон на вогні, трохи менше середнього, обов’язково видаляючи утворюється пінку шумівкою. Паралельно відварюємо протягом 3-4 хвилин цвітну капусту в окремому ковшике.

Крок 4. В момент, коли складові каструлі стали м’якими, додаємо нарізаний помідор, цибулю, зелень і часник – кип’ятимо протягом 10 хвилин.

Крок 5. Пробиваємо суп блендером і витримуємо на вогні ще 5 хвилин.

Крок 6. Ароматний супчик подаємо до столу, поклавши зверху в кожну тарілку відварну кольорову капусту. Приємного апетиту!

Класичний суп гороховий з м’ясом

Класичний суп гороховий з м’ясом – це наваристое перше блюдо, яке стане прекрасною альтернативою банальним борщів і щам, якими вже нікого не здивуєш. Пропонуємо вам приготувати ситний супчик на свинини, з додаванням бобової культури і овочів.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Горох – 200 гр.
  • Свинина – 250 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – ½-1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – ½ ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом очищаємо овочі і промиваємо під водою разом з м’ясом і крупою.

Крок 2. Горох замочуємо у воді на 60-120 хвилин, періодично міняючи воду. Далі бобову культуру промиваємо і висипаємо в киплячу воду разом зі свининою, рубаним часником і сіллю – засікаємо одну годину.

Крок 3. Через півгодини в бульйон відправляємо кубики картоплі, продовжуємо варіння.

Крок 4. В цей час на вершковому маслі обсмажуємо 6-7 хвилин нарізку цибулі і моркви – перекладаємо в суп і при необхідності досолює.

Крок 5. Наваристий супчик розливаємо і дегустуємо. Приємного апетиту!

Домашній хумус з гороху

Домашній хумус з гороху не йде ні в яке порівняння з купівельними продуктом, бо його смакові характеристики і аромат перевершують магазинну альтернативу в рази! До того ж, приготувавши хумус самостійно, ми можемо бути спокійні, що до складу не входить нічого зайвого, а лише оливкова олія, лимонний сік, кунжут і часник.

Час готування – 13 ч. 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Горох – 300 гр.
  • Кунжут – ½ склянки
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Лимон – 1 шт.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Вода – 1 склянка
  • Куркума – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Горох промиваємо і заливаємо водою на 12 годин, періодично міняючи воду. Потім відварюємо інгредієнт до м’якості (приблизно 60-90 хвилин), готуємо на повільному вогні без додавання солі.

Крок 2. В цей час на сухій сковорідці підсмажуємо частина кунжуту.

Крок 3. Залишки насіння пробиваємо блендером, підливаючи олію (2 столових ложки), лимонний сік (1-2 столових ложки) і крижану воду.

Крок 4. Готова паста має гладку і однорідну текстуру.

Крок 5. У чашу переливаємо залишки відвару з-під крупи.

Крок 6. Горох перетворюємо у пюре, додаючи трохи рідини.

Крок 7. До кашки перекладаємо кунжутную масу, підливаємо залишки оливкової олії і лимонного соку, часник пропускаємо через прес. Компоненти підсолюємо і приправляємо, знову перебиваємо до однорідності.

Крок 8. Знімаємо пробу і регулюємо смак, додаючи відсутній інгредієнт.

Крок 9. Хумус викладаємо в сервірувальну піалу, за бажанням прикрашаємо чорним кунжутом і зеленню. Приємного апетиту!

Пиріжки з горохом, смажені на сковороді

Пиріжки з горохом, смажені на сковороді – це ідеальна добавка до перших страв або ж просто до чашки чаю. Рум’яні пиріжки з ситної і ароматною начинкою нікого не залишать байдужими, за рахунок своєї пишної і ніжної текстури. Виходячи з цього, радимо заздалегідь готувати з запасом!

Час готування – 9 ч. 25 хв.

Час приготування – 50-60 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • Борошно – 500 гр.
  • Горох – 200 гр.
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вода кип’ячена – 1 склянка
  • Олія соняшникова 50 мл + для смаження.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Каррі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу перебираємо і промиваємо горох. Шар за шаром видаляємо лушпиння з цибулі.

Крок 2. Горох висипаємо в глибоку тарілку і заливаємо водою, залишаємо на 6 годин. Далі знову ретельно промиваємо під струменем проточної води.

Крок 3. В іншу миску наливаємо склянку постигла кип’яченої води, всипаємо дріжджі – заважаємо і настоюють 10 хвилин. Суміш перемішуємо.

Крок 4. Підсипаємо цукровий пісок і трохи солі – розмішуємо і додаємо борошно і 50 мл рослинного масла. З компонентів замішуємо тісто і формуем куля, накриваємо рушником і залишаємо для підйому в теплому місці на 60 хвилин.

Крок 5. І поки тісто «відпочиває», обсмажуємо нарізку з цибулі на олії до світло-коричневого відтінку.

Крок 6. Набряклий горох варимо до м’якості (колотий – близько години, цілий – дві години).

Крок 7. Горох змішуємо з підсмаженою цибулею, каррі, сіллю і меленим перцем.

Крок 8. Об’ємне тісто розділяємо на невеликі сегменти.

Крок 9. Шматочки розгортаємо в круглі коржі, на середину кладемо горохову масу і скріплюємо краю, надаючи довгасту акуратну форму.

Крок 10. Розжарюємо рослинне масло в товстостінній сковороді і викладаємо напівфабрикати.

Крок 11. Обсмажуємо пиріжки на мінімальному нагріві з обох боків до утворення апетитною скоринки.

Крок 12. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Горохова каша з овочами

Горохова каша з овочами, доповнена кукурудзяною крупою – це поживне і корисне блюдо, яке зарядить вас енергією на весь день! У якості овочів рекомендуємо вам використовувати солоні огірки, ріпчаста цибулю і моркву. А для прискорення процесу слід вибирати колотий горох.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Горох колотий – 200 гр.
  • Крупа кукурудзяна – 200 гр.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Огірки солоні – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вода – 1 л
  • Перець червоний гострий (маринований) – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Крупу промиваємо і горох, висипаємо в каструлю з літром киплячої підсоленої водою. Тушкуємо при частому помішуванні на мінімальному полум’я близько 45-50 хвилин.

Крок 2. Не гаючи часу, очищаємо овочі. Виймаємо з розсолу мариновані компоненти.

Крок 3. Довільно подрібнюємо овочеве асорті і обсмажуємо на розігрітій рослинній олії.

Крок 4. Засмажку злегка підрум’янюємо і підсолюємо, перекладаємо в кашу і проварюємо все разом ще 10-15 хвилин.

Крок 5. Блюдо готуємо та подаємо до столу. Приємного апетиту!

Горох, запечена з м’ясом у горщиках

Горох, запечена з м’ясом у горщиках – це апетитний варіант повноцінного обіду або вечері для вас і вашої родини. В якості м’ясної складової ви можете використовувати не тільки яловичину, але також птицю або свинину – справа смаку. Звичайно, перед процесом нам потрібно замочити бобову культуру, але результат вартий очікування!

Час готування – 10 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Горох – 250 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі «звільняємо» від шкірки і лушпиння, і промиваємо. Колотий горох замочуємо у воді до набухання (на ніч).

Крок 2. Розжарюємо рослинне масло в сковорідці і на сильному полум’я швидко обсмажуємо до рум’яності великі сегменти м’ясної м’якоті.

Крок 3. До рум’яної яловичині закидаємо цибульні півкільця і натерту на тертці моркву – перемішуємо і готуємо близько 5 хвилин.

Крок 4. Розкладаємо обсмажені компоненти в горщики, придатні для готування в духовій шафі.

Крок 5. Зверху рівним шаром розподіляємо промиту бобову культуру.

Крок 6. Заливаємо складові гарячою водою так, щоб рідина покривала продукти приблизно на 2 сантиметри. Додаємо лавр, часник, сіль і чорний перець – закриваємо кришкою і прибираємо в духовку на 90 хвилин при 190 градусах.

Крок 7. Через півтори години перекладаємо вміст глиняного посуду в тарілки і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Горохова каша з тушонкою

Горохова каша з тушонкою – це швидкий і смачний спосіб нагодувати велику родину менше, ніж за годину. Таке поєднання компонентів подарує вам неймовірну ситість, яка не буде супроводжуватися тяжкістю в шлунку, тому як інгредієнти прекрасно гармоніюють між собою.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Горох колотий – 1 склянка
  • Тушонка – 300 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. За кілька годин до готування замочуємо горох в прохолодній воді, потім відкидаємо на сито з дрібними отворами і промиваємо. Викладаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо до м’якості, постійно прибираючи пінку.

Крок 2. Овочі очищаємо і нарізаємо: морква брусочками, а цибулю дрібним кубиком або чверть кільцями.

Крок 3. Розварену бобову культуру розминаємо за допомогою картопляного товкачика або столової ложки.

Крок 4. З тушонки знімаємо частина жиру і розтоплюємо його в сковорідці.

Крок 5. Засипаємо овочеву нарізку, перемішуємо і пасеруємо.

Крок 6. Викладаємо м’ясну складову і обсмажуємо інгредієнти близько 5 хвилин.

Крок 7. Доповнюємо компоненти пюре з гороху, перемішуємо і прогріваємо ще кілька хвилин.

Крок 8. Доповнюємо блюдо рубаним часником, сіллю і чорним перцем.

Крок 9. Розкладаємо по тарілках і переходимо до трапези. Приємного апетиту!