Як приготувати молоду картоплю – це питання, яким задавався жоден кулінар, особливо в середині літнього сезону, коли на прилавках тільки починає з’являтися дрібна, але така апетитна картопелька. У нашій підбірці рецептів ви дізнаєтеся безліч способів приготування і обов’язково підберете щось для себе. Якщо ви любите запечені овочі, то немає нічого простіше, ніж приправити картоплю спеціями і прибрати в духовку. Якщо любите смажені овочі, то не важко і швидко підсмажуємо всіма улюблений овоч на розпеченому олії до рум’яності – вуаля, ароматний обід готовий!
Молода картопля, запечена цілком у шкірці з часником
Молода картопля, запечена цілком у шкірці з часником – це ароматне і смачне блюдо, яке добре саме по собі, а також прекрасно поєднується з червоним м’ясом, солоною рибою або птицею. Для того щоб наситити дрібні бульби яскравим смаком, нам знадобиться лише зелень, спеції і трохи солі.
Інгредієнти на
3 порц.
- Картопля 400 гр. (молодий)
- Часник 4 зуб.
- Кріп 15 гр.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Спеції і Приправи за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Перед початком процесу готуємо компоненти за списком вище.
- За допомогою кухонного мочалочкі ретельно промиваємо дрібні овочі, даємо час обсохнути і складаємо в глибоку ємність.
- Присипаємо основний компонент приправами, меленим перцем і сіллю.
- Очищаємо зубки часнику і пропускаємо їх через прес або подрібнюємо на тертці – відправляємо до картоплі.
- Слідом додаємо половину пучка рубаного кропу – гарненько перемішуємо.
- Деко устеляємо фольгою і розподіляємо картоплю з добавками – запікаємо при температурної позначки 180 градусів близько 30-35 хвилин.
- Ароматна страва сервіруємо і негайно знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Молода картопля по-селянськи в духовці
Молода картопля по-селянськи в духовці готується дуже просто і досить швидко, однак, головним секретом її приготування, є недовга попередня варіння. Зробивши таку маніпуляцію, спеції і трави будуть відмінно прилягати до часточок, і насичують їх своїм неперевершеним ароматом.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Картопля молода – 500 гр.
- Паприка солодка мелена – 1 ч. л.
- Трави прованські – 1 ч. л.
- Орегано – 1 ч. л.
- Куркума – ½ ч. л.
- Горіх мускатний мелений – ½ ч. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Часник – 1 зуб.
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиту і обсушену картоплю нарізаємо скибочками середньої товщини.
Крок 2. Закидаємо часточки в киплячу воду і відварюємо 3 хвилини з моменту повторного закипання. Розкладаємо картоплю на паперові рушники і чекаємо, поки овоч обсохне.
Крок 3. Паралельно в піалі змішуємо всі приправи, включаючи сіль, а також подрібнений часник. Суміш доповнюємо двома видами масла і перемішуємо до однорідності.
Крок 4. Отриманою масою заливаємо картоплю, перемішуємо і наполягаємо близько 10 хвилин.
Крок 5. Деко вистилаємо листом пергаменту і розкладаємо часточки зрізом вгору, запікаємо при 210 градусах близько 25-30 хвилин.
Крок 6. Рум’яні часточки присмачую улюбленим соусом, залишками зелені і дегустуємо. Приємного апетиту!
Молода картопля цілком у шкірці на сковороді
Молода картопля цілком у шкірці на сковороді – це блюдо, яке вражає своїм неймовірним смаком, однак, з його приготуванням впорається абсолютно кожен. Весь процес полягає в ретельному миття бульб, а після – справа техніки: закидаємо в розжарене рослинне масло і готуємо до рум’яного кольору і м’якості.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Картопля молода дрібний – 300 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Суміш перців мелена – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом з кухонною мочалкою гарненько промиваємо бульби і обсушуємо їх за допомогою паперових рушників.
Крок 2. У сковороду наливаємо олію і розжарюємо його, пересипаємо суху картоплю. Овочі повинні розташовуватися в один шар.
Крок 3. На максимальному полум’я підсмажуємо картоплю до утворення рум’яної скоринки (близько 5 хвилин).
Крок 4. Далі зменшуємо нагрівання і закриваємо вогнетривкий посуд кришкою, готуємо ще 10 хвилин, періодично струшуючи сковорідку. Після закінчення часу, наколюємо найбільший овоч лезом і якщо воно легко входить, то термічну обробку закінчуємо.
Крок 5. Гарячу картоплю присмачую подрібненою зеленню, сіллю і сумішшю перців.
Крок 6. Компоненти перемішуємо.
Крок 7. І подаємо до столу. Приємного апетиту!
Молода картопля з кропом і часником
Молода картопля з кропом і часником – це дуже смачне і апетитне страву, перед яким не встоїть навіть той, хто дотримується дієти або правильного харчування. Зубки часнику і гілочки кропу – це ідеальне додаток, який прекрасно відтіняє смак і робить його дуже гармонійним.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Картопля молода – 500 гр.
- Часник молодий – 2 шт.
- Кріп – 5-6 гілочок.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тонку шкірочку молодого картоплі соскабливаем ножем, обполіскуємо під струменем води разом з кропом.
Крок 2. Очищаємо зубчики часнику.
Крок 3. У сковороді з високими бортами нагріваємо олію і викладаємо обсушені бульби.
Крок 4. Підрум’янюємо овочі з обох сторін і зменшуємо нагрівання. Закриваємо сковороду кришкою і доводимо картоплю до м’якості (15-20 хвилин).
Крок 5. Саме час додати до картоплі шматочок вершкового масла і шматочки часнику – витримуємо під кришкою ще 5 хвилин і прибираємо з конфорки.
Крок 6. Вміст жароміцної посуду солимо і перчимо, посипаємо зеленню і перемішуємо.
Крок 7. Молода картопля подаємо до столу «з пилу, з жару» прямо в сковороді. Приємного апетиту!
Молода картопля, запечена в рукаві
Молода картопля, запечена в рукаві – це один з найбільш простих і всіма улюблених способів приготування невеликих бульб, які розлітаються з тарілок в мить ока. Адже що може бути елементарніше, ніж помістити картоплю в рукав, присмачивши його олією, сіллю і часником!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Картопля молода – 1200 гр.
- Часник – 4 зуб.
- Кріп – 1 пучок.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно зі списком, готуємо складові.
Крок 2. Кріп промиваємо і стряхиваем надлишки вологи, дрібно шаткуємо. Аналогічно поступаємо з зубками часнику.
Крок 3. В піалу висипаємо практично всю зелень і часник, додаємо сіль і перець, наливаємо оливкову олію.
Крок 4. Ретельно вимитий картоплю наколюємо виделкою з двох-трьох сторін і викладаємо до заправки.
Крок 5. Компоненти старанно перемішуємо.
Крок 6. Скріплюємо один кінець рукава і висипаємо ароматну картоплю, зав’язуємо з другої сторони.
Крок 7. Перекладаємо заготовку на деко і робимо кілька проколів у пакеті.
Крок 8. Запікаємо страву протягом 45-50 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 9. Розкладаємо апетитну картоплю по порційних тарілках і прикрашаємо залишилися кропом, доповнюємо свіжими овочами і беремося дегустувати. Приємного апетиту!
Молода картопля в сметані на сковороді
Молода картопля в сметані на сковороді – це смачне і ароматне страву, яке напевно, багатьом готували ще бабусі, причому в російської печі. Пропонуємо вам повернутися в дитинство або юність і побалувати себе і своїх домочадців ніжною картоплею з зеленню.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Картопля молода – 1 кг
- Масло вершкове – 50 гр.
- Часник – 6 зуб.
- Сметана – 250 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Молоду картоплю очищаємо або зачищаємо лезом ножа, промиваємо і викладаємо в глибоку сковорідку. Заливаємо компонент водою і на помірному полум’я доводимо до м’якості.
Крок 2. З готового картоплі зливаємо надлишки рідини, додаємо в сковороду вершкове масло і смажимо до утворення характерною скоринки.
Крок 3. Не гаючи часу, готуємо соус: дрібно рубаємо часник і зелень – додаємо в сметану і обов’язково доповнюємо сіллю і меленим перцем – перемішуємо до однорідності.
Крок 4. Отриману суміш викладаємо до бульб, перемішуємо і прогріваємо протягом 5 хвилин.
Крок 5. Ніжну запашну картоплю подаємо, не чекаючи охолодження. Готуйте і отримуйте задоволення!
Молода картопля в фользі в духовці
Молода картопля в фользі в духовці – це прекрасна альтернатива овочів, приготованим на багатті. За смаковими характеристиками, картопля, приготовлена вдома, нічим не поступається тій, яка готується на вогнищі. Такий гарнір, напевно, здивує ваших рідних і близьких!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 5-7 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Картопля молода – 250 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Паприка солодка мелена – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Спеції для картоплі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо і промиваємо моркву і картоплю, насухо витираємо серветками і розрізаємо: картопля на половинки, а моркву кільцями.
Крок 2. До овочевої нарізці додаємо подрібнену цибулю і часник, асорті присипаємо солодкої паприкою, спеціями для картоплі, меленим перцем і сіллю.
Крок 3. Викладаємо компоненти в «конверт» з фольги і щедро поливаємо рослинним маслом, потім щільно загорнути в лист фольги. Переміщаємо овочі в духову шафу, включивши режим конвекції і гриля.
Крок 4. Засікаємо 40-50 хвилин і встановлюємо температуру до 180 градусів.
Крок 5. Рум’яну картоплю з добавками готуємо та подаємо до столу, на радість родині. Приємного апетиту!
Молода картопля з грибами
Молода картопля з грибами – це справжнє буйство смаків і ароматів, особливо, якщо доповнити два основних компонента натуральним бджолиним медом і пекучим часником. Незважаючи на зовсім різні смаки, зібрані в єдиному блюді, ви можете не сумніватися, що спробувавши, ви будете у захваті!
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Картопля молода – 500 гр.
- Печериці – 200 гр.
- Часник – 4 зуб.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Масло вершкове топлене – 1 ст. л.
- Мед – 1 ч. л.
- Гірчиця французька – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Кріп – 1 пучок.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Печериці ріжемо на четвертинки.
Крок 2. У киплячій воді відварюємо промиту картоплю до м’якості, зливаємо відвар і даємо час обсохнути.
Крок 3. На розігрітій оливковій олії обсмажуємо гриби до золотистої скоринки.
Крок 4. Перекладаємо печериці в тарілку, а в сковорідку кладемо мед, топлене масло і французьку гірчицю.
Крок 5. В ароматну суміш перекладаємо картоплю і готуємо до рум’яності.
Крок 6. Паралельно подрібнюємо очищені зубки часнику і зелень.
Крок 7. До картоплі додаємо гриби, сіль, перець і зелень з часником – перемішуємо і переходимо до сервіровці.
Крок 8. Духмяне страву подаємо до столу в гарячому вигляді і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Молода картопля з шампіньйонами в духовці
Молода картопля з шампіньйонами в духовці – це чудове страву, яка за бажанням можна доповнити м’ясом або птахом, але зі свіжими або маринованими овочами буде не менш смачно. Обов’язково спробуйте картоплю по цьому рецепту, і ви повернетеся до нього ще не раз!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Картопля молода – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Печериці – 300 гр.
- Масло оливкова – 2-3 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Озброюємося кухонних мочалкою і старанно вимиваємо бульби, не знімаючи шкірку.
Крок 2. Картоплю розрізаємо навпіл.
Крок 3. Викладаємо нарізку в сотейник і заливаємо водою, варимо близько 3-5 хвилин з моменту закипання.
Крок 4. Злив відвар, овочі остуджуємо і викладаємо у форму для запікання. Приправляємо улюбленими спеціями і сіллю, збризкуємо оливковою олією.
Крок 5. Зверху розкладаємо цибульні півкільця.
Крок 6. Наступним шаром розподіляємо скибочки печериць, за бажанням, трохи присаливаем.
Крок 7. Переміщаємо вогнетривку форму в духовку, прогрітий до 200 градусів, на 25-30 хвилин.
Крок 8. Апетитне блюдо розкладаємо по тарілках і трапезуєм. Приємного апетиту!
Молода картопля, запечена з салом
Молода картопля, запечена з салом – це дивовижне поєднання компонентів, до яких ніхто не залишиться байдужим! Завдяки запіканню з салом, картопляні скибочки повністю просочуються вытопленным жирком, за рахунок цього, смакові характеристики виходять абсолютно на інший рівень.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Картопля молода – 1 кг
- Сало копчене – 300 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Масло олію – 100 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Приправи – за смаком.
- Часник – 6 зуб.
- Кріп – 1 пучок.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Промиті і обсушені бульби висипаємо в миску, солимо і присипаємо спеціями – перемішуємо.
Крок 2. Копчене сало ріжемо на смужки, цибулини «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо півкільцями або пір’ям.
Крок 3. На розігрітій сковороді обсмажуємо м’ясну складову, додаємо цибулю і підрум’янюємо. При необхідності підливаємо трохи соняшникової олії.
Крок 4. У вогнетривку форму викладаємо обсмажені компоненти.
Крок 5. На витопленому жирі підсмажуємо картоплю до рум’яності і відправляємо в форму наступним шаром.
Крок 6. Закриваємо посуд шаром фольги, запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
Крок 7. За пару хвилин до готовності об’єднуємо подрібнений кріп, цибулю, олію і пропущений через прес часник.
Крок 8. Ароматною поливаємо заправкою готову картоплю.
Крок 9. Страву подаємо до столу в гарячому вигляді і знімаємо пробу. Приємного апетиту!