Закуска з баклажанів – 10 смачних рецептів на святковий стіл з покроковими фото

Поки за вікном в самому розпалі сезон фруктів і овочів, пропоную вам кілька варіантів приготування нереально ароматною і оригінальної закуски з баклажанів. Цей овоч наділений безліччю корисних речовин, а готувати з нього одне задоволення! Закуски, наведені нижче, прикрасять будь-який святковий стіл і приємно здивують гостей.

Холодна закуска з баклажанів з помідорами і часником

Класична грузинська закуска, на приготування якої піде не більше півгодини, проте результатом ви точно будете задоволені! Баклажани і помідори, болгарський перець, приправлені часником і кінзою – це безпрограшний варіант для шашликів, а також святкового столу.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баклажан 4 шт.
  • Помідор 2 шт.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Перець чилі 1 шт.
  • Цибуля-шалот 1 шт.
  • Часник 1 зуб.
  • Кінза 1 пучок
  • Гранат-1 шт.
  • Чорнослив 100 гр.
  • Волоський горіх 100 гр.
  • Гвоздика 5 шт.
  • Олія оливкова 50 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну закуску з баклажанів на святковий стіл? Готуємо все інгредієнти: овочі ретельно промиваємо під струменем води і даємо трохи часу обсохнути.
  2. Баклажани нарізаємо досить товстими кільцями, солимо і перчимо за смаком.
  3. Підсолені колечка обсмажуємо на рослинному або оливковому маслі до утворення апетитною скоринки.
  4. Солодкий болгарський перець ріжемо на довільні часточки або брусочки, а гострий перець на тонкі кружечки.
  5. Нарізаний перець обсмажуємо на сильному вогні «начорно», таким чином створюється ефект смаження на багатті.
  6. Червоний цибулю нарізаємо середніми пелюстками і приправляємо сіллю і меленим перцем.
  7. З цибулею повторюємо ту ж процедуру, що і з перцем: обпалюємо на сильному вогні.
  8. Соковиті томати нарізаємо товстими шайбами, гарненько солимо, перчимо і скроплюємо маслом оливи.
  9. Гуртки помідорів обсмажуємо на сильному вогні до випаровування надлишків соку.
  10. Баклажани, перець, томати і цибулю викладаємо на паперові рушники і даємо стекти зайвому жиру, а в цей час подрібнюємо кінзу, горіхи, зубчик часнику, чорнослив і зерна граната.
  11. На плоскому блюді починаємо збирати закуску: шарами викладаємо овочі, пересипаючи кожен наступний мелкорубленной зеленню, часником, гвоздикою, гранатом і чорносливом.
  12. Коли всі овочі опиняться на блюді – закуска, яка зібрала в собі різноманіття смаків, готова. Приємного апетиту!

Закуска з баклажанів на святковий стіл «хвіст павича»

Ефектна і оригінальна закуска, приготовлена з овочів, з легкістю може прикрасити стіл своєю незвичайною подачею. У цьому рецепті можна використовувати будь-який сир, який ви любите, а майонез запросто замінюється натуральним йогуртом, у разі, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Баклажан – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Томат – 2 шт.
  • Сир – 50 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Оливки – 8 шт.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Основу нашого страви – баклажани нарізаємо навскоси гуртками, солимо і прибираємо в сторону на 10-15 хвилин.

2. Після того, як кругляш віддадуть свій сік – витираємо серветкою, видаляючи непотрібну вологу, і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору. Гарячі баклажани викладаємо на паперовий рушник і даємо трохи часу охолонути.

3. У глибокій піалі з’єднуємо натертий сир, подрібнений або пропущений через часникодавку часник і дві столові ложки майонезу.

4. Сирну масу гарненько перемішуємо і за смаком додаємо сіль.

5. Огірки і томати так само, як і баклажани нарізаємо кільцями (якщо плоди невеликі) або півкільцями (якщо овочі дрібні).

6. Приступаємо до збірки закуски: на плоске блюдо викладаємо обсмажені баклажани, на них трохи начинки з сиру з часнику, потім томати і огірки.

7. Зверху прикрашаємо розрізаними навпіл оливками або маслинами.

8. Перед подачею посипаємо свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Смачна закуска з баклажанів і кабачків

Пікантна, але в теж час проста і «швидка» закуска з сезонних овочів, а саме кабачків і баклажанів, відмінно поєднується з різними гарнірами і м’ясом. З приготуванням цієї страви впорається кожен без витрат часу і сил.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Кабачки – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець гострий 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 20 мл

Процес приготування:

1. Кабачки і баклажани розрізаємо вздовж на дві частини, збризкуємо рослинним або маслиновим маслом і запікаємо в духовці до м’якості. Як правило, цей процес займає не більше 30 хвилин.

2. Через півгодини акуратно виймаємо м’якоть з овочів і перекладаємо в чашу кухонного комбайна або заглибного блендера.

3. Помідори нарізаємо довільно невеликими шматочками і відправляємо до баклажанів і кабачків.

4. Гострий перчик ріжемо на тонкі кільця і також перекладаємо в чашу.

5. Всі інгредієнти підсолюємо по своєму смаку і перебиваємо до однорідності. До столу подаємо разом зі свіжим чорним хлібом. Приємного апетиту!

Проста закуска з баклажанів з часником і сиром

Неймовірно ніжна і пікантна закуска з найпростіших продуктів – баклажанів, сиру та часнику. Блюдо урізноманітнює будь-яке свято, так як воно не тільки дуже смачне, але ще і виглядає надзвичайно ефектно і апетитно, подається така закуска у вигляді рулетиків.

Час готування – 2 ч. 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо основу рулетів – баклажани. Овоч нарізаємо тонкими пластинами, товщиною близько 2 міліметрів. Слайсы перекладаємо в глибоку тару, гарненько посипаємо сіллю і прибираємо в сторону на 15 хвилин.

2. Після закінчення часу баклажани промиваємо під струменем води і акуратно стряхиваем надлишки рідини. Далі, кожну пластину змащуємо невеликою кількістю рослинної олії з двох сторін.

3. Розігріваємо Сковороду і обсмажуємо овочеві слайсы по 3-4 хвилини з кожного боку до утворення золотистого кольору. Потім, даємо трохи часу охолонути при кімнатній температурі.

4. Приступимо до приготування начинки. У пиалке змішуємо дрібно натертий твердий сир, пропущений через прес часник і пару ложок майонезу – ретельно перемішуємо інгредієнти.

5. Збираємо рулетики. Викладаємо На обробну дошку пластини баклажанів і на кожну розподіляємо по одній чайній ложці сирної начинки.

6. Акуратно згортаємо слайсы в рулети і перекладаємо в глибоку форму, яку зверху закриваємо харчовою плівкою. Закуску прибираємо на півтори години в холодильну камеру – просочуватися. Приємного апетиту!

Гостра закуска з баклажанів по-корейськи

Любителі азіатської кухні просто зобов’язані приготувати баклажани по цьому рецепту! Закуска готується всього лише за півгодини, однак, доведеться почекати, близько двох годин, поки всі інгредієнти просочаться пікантним маринадом. Овочі дуже швидко насичуються соком один одного і гострою заправкою, за рахунок чого страва має неймовірний смак і аромат.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Для заправки:

  • Масло рослинне – 4-5 ст. л.
  • Оцет 6% — 1 ст. л.
  • Соус соєвий – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Коріандр мелений – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Першим ділом промиваємо баклажани, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Для того щоб позбутися гіркоти – присипаємо нарізку сіллю і залишаємо на 10-15 хвилин.

2. Через 15 хвилин обполіскуємо соломку водою і обсмажуємо на рослинному маслі до рум’яної скоринки.

3. Поки готуються баклажани – очищаємо і натираємо моркву.

4. Цибулину «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо дуже тонкими півкільцями.

5. Моркву і цибульні півкільця з’єднуємо в глибокій посуді.

6. Солодкий болгарський перець ріжемо на тонкі смужки і відправляємо до інших овочів.

7. Приготуємо заправку. В окремій піалі змішуємо олію, одну ложку оцту і соєвий соус. Сюди ж додаємо подрібнений часник і коріандр. Гарненько перемішуємо і заливаємо получившимся маринадом нарізані овочі.

8. Злегка остиглі баклажани також перекладаємо до решти інгредієнтів – знову перемішуємо і ставимо в холод мінімум на 2 години. Рекомендується помішувати закуску кожні 30 хвилин – для кращої просочення.

9. Через кілька годин всі овочі повністю просочаться, і страва буде готове до подачі. Приємного апетиту!

Закуска з баклажанів «Тещин язик»

Баклажани – дуже універсальний овоч, з якого роблять і ікру, і рулетики і консервацію. Але зараз ми зупинимося на оригінальної закуски «Тещин язик», яка прикрасить будь-який святковий стіл і приємно здивує гостей своїм цікавим смаком і подачею.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Томат – 2 шт.
  • Майонез – 2-3 ст. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Готуємо все інгредієнти: майонез, олію, спеції, овочі промиваємо й обсушуємо за допомогою паперових рушників.

2. Приступимо до приготування: баклажани нарізаємо однаковими поздовжніми пластинами товщиною близько 5-6 міліметрів.

3. Овочеві пластини перекладаємо в глибоку тару і гарненько посипаємо сіллю – перемішуємо.

4. У сковороді з товстим дном розігріваємо олію і обсмажуємо скибочки до золотистої скоринки.

5. Після, обсмажуємо і з другої сторони. За необхідності підливаємо масло, так як баклажан його миттєво вбирає в себе.

6. Поки слайсы обсмажуються – займемося томатами. Ріжемо на півкільця середньої товщини, приблизно по 4-5 міліметрів кожне.

7. Рум’яні баклажани акуратно перекладаємо на плоску тарілку і з одного боку промазуємо майонезом, зверху кладемо по одному скибочці помідорів, посипаємо меленим перцем.

8. Овочеві «смужки» складаємо навпіл і прикрашаємо свіжою петрушкою або іншою зеленню, яка вам подобається. Приємного апетиту!

Оригінальні рулетики з баклажанів на святковий стіл

Хочеться чогось нового і незвичайного? Приготуємо небанальні рулетики з слайсів баклажанів з горіхово-сирною начинкою. Таке блюдо знайде своє місце на будь-якому святі і святі, і, найімовірніше, першим «полетить» з тарілок.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Сир вершковий – 200 гр.
  • Оливки (без кісточок) – 130 гр.
  • Горіхи подрібнені – 2 ст. л.
  • Томати – 2 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Займемося основою – баклажанами. Овоч нарізаємо тонкими смужками і кладемо на півгодини в підсолену воду для того, щоб позбутися гіркоти.

2. Тару з слайсами накриваємо тарілкою, а зверху встановлюємо гне – для прискорення процесу.

3. Через 30 хвилин промиваємо смужки під струменем води і витираємо паперовими рушниками.

4. Сухі смужки промазуємо невеликою кількістю масла перед смаженням. З цим завданням відмінно справляється силіконова щіточка.

5. Обсмажуємо все пластини на сухий, але добре розігрітій сковороді, приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.

6. Для того щоб позбутися від надлишків олії, викладаємо обсмажені баклажани на серветки або паперові рушники.

7. Остуджуємо смужки під кришкою – цей спосіб допоможе зберегти м’якість і еластичність овоча.

8. Приготуємо начинку майбутніх рулетиків. В піалу викладаємо 200 грам вершкового сиру (можна замінити сирним).

9. До сирної основі додаємо оливки.

10. Сюди ж засипаємо кілька ложок подрібнених горіхів.

11. За допомогою заглибного любо стаціонарного блендера перебиваємо масу до однорідної консистенції.

12. До начинки додаємо кілька крапель оливкової олії і ретельно перемішуємо.

13. Збираємо нашу закуску. Остиглі овочеві смужки промазуємо нетовстим шаром начинки і поверх кладемо невеликий шматок томату і гілочку петрушки або кропу – акуратно звертаємо рулетики.

14. Начинку з помідором чергуємо з скибочками огірка і викладаємо готові рулети на плоску тарілку.

15. Закуску можна залишити в прохолодному місці на 1 годину, а можна відразу подавати до святкового столу. Приємного апетиту!

Закуска з баклажанів з болгарським перцем і помідорами

Прекрасна закуска для літніх пікніків з шашликами – закуска, приготовлена з сезонних стиглих овочів. Готувати цю страву рекомендується саме з домашніх овочів, так як саме вони самі ароматні й соковиті, а саме натуральний сік і є головним плюсом цієї смакоти.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Томати – 4 шт.
  • Морква – 4 шт.
  • Перець болгарський (червоний) – 1 шт.
  • Перець болгарський (жовтий) – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сир – 100 гр.
  • салатні Листя – 5-7 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Першим кроком ретельно промиваємо всі овочі під струменем води й обсушуємо.

2. Баклажани нарізаємо досить товстими кружальцями, близько 5-7 міліметрів товщиною і посипаємо сіллю.

3. У сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо з двох сторін кільця фіолетового овоча до рум’яності і знімаємо на паперовий рушник, дозволяючи стекти надлишків жиру.

4. Моркву натираємо на крупній тертці або подрібнюємо на дрібну соломку, помідори, болгарський перець і ріпчасту цибулю нарізаємо невеликими кубиками, а часник пропускаємо через прес.

5. На рослинному маслі обсмажуємо цибулю і часник до прозорості.

6. До цибулевої засмажки додаємо моркву і готуємо близько 7 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи.

7. Також на сковороду додаємо кубики перцю і помідорів – солимо і перчимо до смаку, смажимо приблизно 10 хвилин.

8. На велике плоске блюдо викладаємо листя салату, зверху кружальця обсмаженого баклажана. На кожен кругляшек викладаємо по одній столовій ложці овочів і все щедро посипаємо натертим сиром. Приємного апетиту!

Гаряча закуска з баклажанів, запечених в духовці

Закуска родом з Італії – запечені баклажани з молодим пармезаном і соковитими томатами. Приготувати таку страву можна в домашніх умовах без витрати безлічі зусиль і часу. Рецепт дуже простий, а смак і аромат ви запам’ятаєте надовго.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло оливкове – 1 ст.
  • Базилік – ¼ склянки
  • Помідори – 1 шт.
  • Моцарелла – 150 гр.
  • Пармезан (натертий) – ¾ склянки
  • Соус гострий – 2 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 350 гр.
  • Борошно – 1 склянка
  • Трави італійські – ½ ч. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Чисті і сухі баклажани нарізаємо тонкими слайсами, а помідори подрібнюємо на невеликі кубики.

2. У глибоку тарілку засипаємо панірувальні сухарі і до них додаємо італійські трави, пармезан, сіль і перець – перемішуємо. В іншій ємності гарненько збиваємо два яйця.

3. Кожен скибочку баклажанів необхідно запанірувати, для цього нам необхідно: слайс відразу занурюємо в борошно, потім у збите яйце і потім в панірувальні сухарі. Таким чином, робимо з усіма овочевими пластинками.

4. У сотейник або сковороду з високими бортами наливаємо велика кількість оливкової олії і розжарюємо на великому вогні.

5. У гаряче масло викладаємо по декілька слайсів і обсмажуємо з двох боків до коричнево-золотистого кольору. Готові скибочки перекладаємо на паперові рушники, які вберуть в себе надлишки масла.

6. Хрусткі смужки баклажанів викладаємо на деко (на відстані в кілька сантиметрів один від одного), змащуємо будь-яким гострим соусом. Зверху соусу, посипаємо подрібненою або натертої моцарелою.

7. Далі, на моцарелу викладаємо листя свіжого базиліка (можна замінити сушеним) і кубики томатів. Зверху кладемо ще один слайс баклажанів і знову начинку – робимо три шари. Останній шар прикрашаємо невеликою кількістю натертого пармезану.

8. Закуску відправляємо в духовку і запікаємо 10 хвилин при температурі 180 градусів. Перед подачею прикрашаємо подрібненим базиліком. Приємного апетиту!