Гарбуз на сковороді – 8 рецептів смаженої гарбуза з покроковими фото

Гарбуз – дуже корисний універсальний овоч, з яким можна легко приготувати смачне і корисне блюдо, причому як в солоному, так і в солодкому варіанті. Для кожного випадку слід вибирати свій сорт гарбуза: більш солодку – для десертів і більш пікантну – для гарнірів, закусок і других страв.

Як швидко і смачно посмажити гарбуз на сковороді?

Простий рецепт приготування скибочок гарбуза на сковороді. Мінімальний набір інгредієнтів і легкість виконання дозволить навіть недосвідченій господині впоратися з поставленим завданням. Спеції дозволять зробити страву більш яскравим за смаком.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Гарбуз 500 гр.
  • Борошно пшеничне 3 ст. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Масло рослинне 3 ст. л.
  • Спеції і Приправи за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як швидко і смачно посмажити гарбуз на сковороді? Овоч очищають від насіння, шкірки і волокон, щоб залишилася лише м’якоть.
  2. Гарбуз нарізають тонкими слайсами. Краще, щоб їх товщина не перевищувала 2-3 мм.
  3. У глибоку миску викладають скибочки гарбуза, присипають сіллю і добре перемішують. Зручно робити це руками, щоб більш рівномірно розподілити сіль. Залишити гарбуз на 20 хвилин, щоб вона пустила сік.
  4. Скибочки гарбуза обсушують паперовим рушником, вмочають зі всіх сторін у борошні і підрум’янюють її на сковороді з маслом. Зазвичай для появи гарної скоринки потрібно смажити овоч по 4-5 хвилин з кожного боку при середньому нагріві.
  5. Готові скибочки викладають на серветку, щоб прибрати зайвий жир, овочі посипають улюбленою приправою і подають зі сметанно-часниковим соусом.

Соковита гарбуз, тушкована на сковороді

Рецепт для тих, хто віддає перевагу готувати овочі з більш щадним способом теплової обробки. При тушкуванні продукт зберігає високі смакові властивості і залишає всередині більше вітамінів і корисних речовин.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 400 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Спеції – за смаком.
  • Рис – 150 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Процес приготування:

1. Гарбуз очищають від шкірки, насіння і волокон, промивають і обсушують, після чого нарізають овоч великим кубиком.

2. Очищені цибулини і моркву нарізають довільно невеликими шматочками, або їх можна натерти, якщо хочеться більш ніжної консистенції страви.

3. У сковороді з олією злегка обсмажують цибулю з морквою, а потім додають кубики гарбуза. Сковороду з овочами накривають кришкою і готувати на маленькому вогні приблизно 10 хвилин.

4. Рис промивають і всипають в сковороду до гарбузі, цибулі і моркви. Блюдо солять і додають улюблені спеції, перемішують, заливають окропом і тушкують ще 20 хвилин. Нагрівання повинен бути досить слабким.

5. Подають тушковану гарбуз гарячою, прикрасивши порізаною зеленню, як самостійне блюдо або як гарнір.

Солодка гарбуз шматочками з цукром на сковороді

Рецепт для тих, хто віддає перевагу гарбуз на десерт. Серед інгредієнтів – яблука, кориця, родзинки і волоський горіх, що робить приготовлену таким чином гарбуз цим царським стравою.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яблуко – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Кориця – 1 щіпка.
  • Вода – 100 мл
  • Родзинки – 50 гр.
  • Горіх волоський – за смаком.

Процес приготування:

1. Гарбуз треба очистити до м’якоті, знявши шкірку і видаливши насіння. М’якоть гарбуза нарізають невеликими шматочками і складають у миску.

2. З яблук знімають шкірку, прибирають серцевину і ріжуть на шматочки пропорційно гарбузі.

3. У глибоку сковороду кладуть шматочок вершкового масла, розтоплюють його і всипають скибочки гарбуза і яблука. Зверху посипають половиною цукру і корицею, вливають воду. Все перемішується, і вміст сковороди тримають на середньому вогні під кришкою 25 хвилин, щоб гарбуз стала м’якою.

4. Родзинки промивають і викладають на сковороду разом з рештою цукру, перемішують і готують, поки рідина не випарується повністю. Після цього необхідно ще трохи готувати страву, постійно помішуючи, щоб скибочки карамелізувались.

5. Готову страву подають як гарячим, так і після охолодження, прикрасивши подрібненим волоським горіхом.

Покроковий рецепт приготування гарбуза з цибулею на сковороді

Дане блюдо підходить і як самостійний продукт до обіду або вечері, і як гарнір до м’яса або риби. Важливо нарізати овочі не занадто дрібно, щоб вони в процесі приготування не перетворилися на кашу і зберегли цілісність шматочків.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 2.

Склад:

  • Гарбуз – 200 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Спеції – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Процес приготування:

1. Овочі – гарбуз і картопля – очищаються, промиваються і нарізати досить великими шматочками однакового розміру.

2. Цибуля розділити на півкільця.

3. У глибокій сковороді з розігрітим маслом обсмажуються скибочки картоплі, а через 10 хвилин туди ж кладуть гарбуз. Щоб овочі зберегли форму, краще не накривати сковороду кришкою і періодично помішувати.

4. Ще за 10 хвилин до овочів додають цибулю і продовжують смажити.

5. Блюдо слід солити і додавати спеції тільки в самому кінці приготування, інакше процес готування овочів може виявитися довше звичного. Готову страву прикрашають зеленню і подають. Приємного апетиту!

гарбуз Дуже смачна, смажена з часником на сковороді

Часник робить страви з гарбузом більш пікантними і ароматними. Хрусткі, підсмажені скибочки гарбуза, щедро приправлені часником, підійдуть і як закуска, і як гарнір для м’ясних страв. Добре поєднується з часником свіжа зелень, якою можна прикрасити страву з гарбуза.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 2.

Склад:

  • Гарбуз – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Борошно пшеничне – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Очищену гарбуз нарізають скибочками, товщина яких повинна становити близько 0,5 див.

2. Нарізану овоч складають у глибоку миску, пересипають сіллю і залишають пускати сік.

3. Приблизно через півгодини можна обсушити скибочки гарбуза вмочити їх з усіх сторін у борошні.

4. Часник і кріп дрібно рубаються, до них додають приправу.

5. Підготовлені скибочки обсмажуються в розігрітій олії до красивого золотистого кольору, а після складаються в миску, де пересипаються свіжим часником і кропом зі спеціями. Страву можна їсти як гарячим, так і подавати як закуску в охолодженому вигляді.

Як приготувати гарбуз з м’ясом на сковороді?

Насичене за смаком страва, яка сподобається прихильникам здорового харчування і тим, хто любить ситні страви: свинина добре поєднується з гарбузом, а гострий перець надає жаркого пікантності.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Свиняча вирізка – 500 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Кмин мелений – 2 ч. л.
  • Цукор коричневий – 1 ч. л.
  • Коріандр мелений – ½ ч. л.
  • Кориця мелена – ½ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Томати у власному соку – 1 банка.
  • Бульйон курячий слабосоленої – 750 мл
  • Гарбуз (м’якоть без шкірки і насіння) – 500 гр.

Процес приготування:

1. Гарбуз нарізають кубиками, цибулю – півкільцями.

2. Свинину промивають, обсушують і ріжуть на скибочки, співмірні гарбузовим шматочках.

3. У глибокій сковороді В розігрітому маслі обсмажують дрібно порубані часник і гострий перчик, потім додають цибулю і пасерують кілька хвилин.

4. До обсмаженою овочам кладуть м’ясо і готують все разом ще 7-10 хвилин, додавши трохи бульйону.

5. У сковороду до м’яса висипають кубики гарбуза, підмішують туди ж спеції, томатну пасту, трохи коричневого цукру і солі, томати у власному соку і бульйон, що залишився. Готують рагу під кришкою при слабкому нагріванні близько 25 хвилин.

6. Подають рагу в глибоких тарілках з підливою, що утворилася, посипаючи при бажанні гострим перцем і зеленню. Насолоджуйтесь!

Простий і смачний рецепт гарбуза зі сметаною

Гарбуз можна приготувати в ніжному соусі, і тоді смак цього овочу відкриється по-новому. Добре відтіняє аромат гарбуза сметано-часниковий соус із зеленню. Його легко приготувати і здивувати тим самим своїх близьких оригінальним і корисним стравою.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Паприка мелена – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. У глибокій мисці змішати сметану (краще взяти пожирніше для більшої користі і смаку) з невеликою кількістю солі, перцю, паприки, рубаним часником і зеленню. Соус ретельно перемішують і дають йому настоятися.

2. Очищену від шкірки і насіння гарбуз нарізають кубиками або тонкими слайсами.

3. У глибокій сковороді з розігрітим маслом обсмажують шматочки гарбуза, щоб вони вкрилися рівномірною золотистою скоринкою.

4. Заливають обсмажені скибочки овоча сметанно-часниковим соусом, перемішують і готують кілька хвилин, потім додають 30 мл води, доводять до смаку сіллю і перцем і тримають під кришкою на середньому вогні ще 3 хвилини.

5. Готову страву подають з рубаною зеленню і чорним хлібом.

Солодка гарбуз з медом на десерт

Оригінальна закуска з гарбуза з медом, часником і розмарином. Карамелизированная гарбуз виходить ніжною, ароматною і з яскравим смаком. Така страва підходить навіть для святкового столу або дружньої вечірки.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 600 гр.
  • Масло вершкове – 35 гр.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Розмарин свіжий – 1 гілочка.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Гарбуз вимити, видалити серцевину, але не знімати шкірку. Нарізати скибочками.

2. У сковороді з антипригарним покриттям розтопити вершкове масло, покласти в нього крупно нарізаний часник і розмарин.

3. Обсмажити гарбузове скибочки в ароматній олії з усіх боків, на кожну сторону потрібно витратити приблизно за 6 хвилин.

4. Додати в сковороду мед і продовжити готувати, перевертаючи шматочки, щоб мед обволікав їх з усіх сторін. Важливо не перегрівати сковороду, щоб не спалити мед. Злегка посолити скибочки гарбуза.

5. Подавати в такому вигляді гарбуз можна зі сметанним соусом, в який кладуть дрібно нарізаний часник і кинзу.