Соте з баклажанів на зиму – 6 дуже смачних рецептів з фото

Соте – асорті овочів, яке готується з додаванням спецій, як з оцтом, так і без нього. Ароматне овочеве блюдо підходить для харчування в піст або як гарнір до м’яса, риби або страв з бобових. Можна вживати і в холодному вигляді, і розігріти перед подачею.

Дуже смачне соте з баклажанів без стерилізації на зиму

Баклажани з овочами в маринаді – смачне і цікаве блюдо, яке в зимовий час можна подавати не тільки до обіду або вечері, але і як закуску до святкового столу. Для приготування, краще вибирати щільні і стиглі, але не м’яті овочі, щоб шматочки в соте зберігали форму і текстуру.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Баклажан 600 гр.
  • Перець болгарський 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста 120 гр.
  • Морква 200 гр.
  • Помідор 600 гр.
  • Часник 1 шт.
  • Зелень ½ пучка
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Сіль-2 ч. л.
  • Цукор-пісок 2 ч. л.
  • Олія рослинна 100 мл
  • Оцет столовий 9% 40 мл
  • Суміш перців за смаком

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачне соте з баклажанів на зиму ? Вимиті баклажани нарізаємо брусочками середнього розміру, моркву і ріпчасту цибулю – великою соломкою.
  2. В сотейнику з маслом підрум’янюємо шматочки баклажанів, а потім готуємо зажарку з цибулі і моркви.
  3. Солодкий перець подрібнюємо, щоб вийшла велика соломка, а у помідорів прибираємо плодоніжку і ріжемо їх на часточки.
  4. Змішуємо в сотейнику всі підготовлені овочі, присипаємо сіллю і цукровим піском, готуємо під кришкою при мінімальному нагріві 12-15 хвилин. За хвилину до завершення готування, соте кладемо подрібнені зелень і часник, додаємо оцет.
  5. Гаряче соте розкладаємо по стерилізованим баночках і щільно закриваємо. Після повного охолодження, заготовки можна перенести в будь-яке місце, де зберігається прохолода, і не проникають прямі сонячні промені.

Соте з баклажанів без оцту в банках на зиму

Заготовки на зиму можна готувати і без оцту, але тоді замість нього потрібно додавати інгредієнти, що містять натуральні речовини, що запобігають розмноженню бактерій, — наприклад, часник або гострий перець, а також проводити ретельну термічну обробку всіх продуктів.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Перець солодкий – 6 шт.
  • Морква – 6 шт.
  • Помідор – 1 кг
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1/3 склянки
  • Сіль – 2,5 ст. ложки
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Часник – 5 зуб.

Процес приготування:

1. Баклажани добре вимийте і зніміть шкірку, а після наріжте брусочками невеликого розміру.

2. Інші овочі можна подрібнити соломкою або кубиками, гострий перець і петрушку порубати ножем.

3. Нарізані помідори помістити в окремий посуд, присипати сіллю і цукром і дати настоятися 10 хвилин.

4. У глибоку жароміцну ємність налити олію, перекласти пустили сік томати, інші овочі, гострий перець і зелень. Гасити соте під кришкою близько 45 хвилин, а за 5 хвилин до того, як страва буде готова, покласти роздавлений часник.

5. Соте гарячим скласти в підходящі за розміром стерилізовані банки і закупорити. Зберігати заготовку можна в холоді до року.

Як приготувати соте з баклажанів на зиму по-грузинськи?

Баклажани – популярний інгредієнт грузинських страв, і в овочеве соте жителі Грузії обов’язково додають кінзу, часник і гострий перець, молоді баклажани і кабачки і щільні, м’ясисті помідори.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг
  • Кабачок – 1 шт.
  • Перець солодкий – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Часник 8 зуб.
  • Помідор – 1 кг
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Зелень (кріп, петрушка, кінза) – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Паприка мелена – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. З баклажанів видалити шкірку, нарізати брусками і, пересипавши сіллю, залишити для видалення гіркоти на 15 хвилин, а після обсмажити до золотистого відтінку невеликими порціями і викласти в іншу ємність на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.

2. Молоді кабачки можна нарізати разом зі шкіркою невеликими кубиками і також обсмажити, а потім перекласти до баклажанів.

3. Солодкий перець, краще кількох кольорів, але обов’язково яскравого забарвлення, звільнити від насіння і внутрішніх перегородок і нарізати полуколечками. Далі знову обсмажити в маслі, як це відбувалося з баклажанами і кабачками.

4. Цибулю з морквою, нарізати так, щоб вийшли невеликі кубики і пасерувати в олії.

5. Всі термічно оброблені інгредієнти скласти в одну жароміцний посуд, додати туди ж дрібно нарізаний гострий перець, з якого попередньо потрібно видалити насіння, щоб гострота страви не була надмірною.

6. Помідори, подрібнені за допомогою блендера або на м’ясорубці, викласти в сотейник, приправити посіченою зеленню, спеціями і травами, прогріти 7-10 хвилин, а потім вилити отриману томатну масу до овочевого соте. Готувати ще близько 40 хвилин, кілька разів помішуючи.

7. За 5 хвилин до того, як страва буде повністю готове, додати до овочів подрібнений часник.

8. Перекласти соте в стерилізовані банки і закупорити їх гарячими. Приємного апетиту!

Неймовірно смачне соте з баклажанів з томатною пастою на зиму

Помідори в даному рецепті замінюються готової пастою з помідорів, яка вже містить консервуючі інгредієнти і приправи, що додає соте смаку і насиченості.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Паста томатна – 0,5 л
  • Перець солодкий – 1 кг
  • Морква – 3 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Вимиті баклажани нарізаємо вздовж, досить тонкими пластинами і кладемо в підсолену воду, щоб прибрала гіркота, на 30 хвилин.

2. Перець нарізаємо кубиками, моркву дрібно натираємо.

3. Складаємо овочі в сотейник або іншу термостійку посуд, додаємо потрібну кількість солі і цукру, а також томатну пасту і тушкуємо, кілька разів помішуючи, щоб маса не підгоріла, близько 40 хвилин.

4. За 5 хвилин до того, як готування завершиться, в соте потрібно покласти дрібно нарубані часник і петрушку.

5. Розкласти соте по стерилізованим баночках і закупорити. Насолоджуйтесь!

Простий і смачний рецепт соте з баклажанів з оцтом

Класичний рецепт соте з баклажанів на зиму, в процесі приготування якого використовується оцет. Овочі просочуються маринадом, залишаються ніжними і хрусткими і дуже добре зберігаються в прохолодному місці.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1,5 кг
  • Помідор – 1 кг
  • Перець солодкий – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
  • Морква – 250 гр.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Вода – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Оцет столовий 9% – 7 ст. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

1. Баклажани, промиті і обсушені, нарізати великим кубиком.

2. Цибулю і моркву очистіть, наріжте невеликими за розміром кубиками і додайте в каструлю, куди вже помістили баклажани.

3. Перець позбавляємо від насіння і внутрішніх перегородок, шаткуємо середнім кубиком і поміщаємо в посудину з іншими підготовленими овочами. Те саме робимо і з помідорами.

4. З гострого перцю видаляємо насіння, щоб заготовка не вийшла дуже пекучої, а потім дуже дрібно рубаємо. Часник тиснемо, пропускаючи через прес, або ріжемо на дрібні шматочки.

5. До овочів додаємо воду, олію, оцет, цукор і сіль, перемішуємо вміст каструлі і готуємо при середньому нагріванні приблизно 40 хвилин. Після цього розкладаємо по стерилізованим баночках і щільно закриваємо. Соте готово!

Як заготовити соте з баклажанів на зиму з допомогою мультиварки?

Дуже легкий рецепт, в якому мультиварка виконує всю основну роботу за кулінара. Для цього рецепта важливо нарізати всі інгредієнти шматочками одного розміру, щоб овочі рівномірно приготувалися.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Кабачок – 3 шт.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Помідор – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Помідори подрібнити в блендері або кухонному комбайні, томатну масу перекласти в каструлю з олією і готувати в режимі «Гасіння» 10 хвилин.

2. Баклажани очистити від шкірки, нарізати кубиками і покласти до томатного соусу після закінчення 10 хвилин.

3. Туди ж додати нарізані кубиками того ж розміру кабачки, з яких попередньо знімається шкірка, перець і цибулю.

4. Овочі перемішати, приправити за смаком і продовжувати готувати в режимі «Гасіння» ще 40 хвилин. За 10 хвилин до того, як процес готування буде закінчено, додати в чашу оцет і ще раз коригуємо смак страви.

5. В кінці приготування потрібно покласти в соте роздушений або дрібно нарізаний часник, перемішати і розкласти заготівлю гарячої по стерилізованим баночках, щільно закупорити і зберігати в холоді.