Тісто на молоці для пиріжків – 10 рецептів з покроковими фото

Смачне повітряне тісто для пиріжків на 1 літр молока

На таку кількість молока ви отримаєте багато смачних і повітряних пиріжків. У таке тісто можна додавати як солоні, так і солодкі начинки. У другому випадку краще додати цукор в начинку, а не в тісто.

Час приготування: 3 год 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 л
  • Дріжджі сухі – 4 ч. л.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 2400 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.

Процес приготування:

1. Молоко розігріваємо в сотейнику на невеликому вогні. Температуру перевіряємо термометром. Вона не повинна бути вище 38оС. Переливаємо молоко в окрему ємність, додаємо цукор і дріжджі. Перемішуємо, поки цукор повністю не розчиниться.

2. До молока додаємо половину від загального обсягу борошна і ретельно перемішуємо. Накриваємо опару плівкою або рушником і ставимо в тепле місце приблизно на годину. За цей час маса повинна збільшиться в 2 рази.

3. Тепер додаємо туди ж сіль, розм’якшене вершкове масло і добре перемішуємо.

4. Насипаємо інше кількість борошна і починаємо замішувати тісто. Легше це зробити на присипаної борошном поверхні. Вимішуємо поки воно не перестане прилипати до рук, але буде еластичним і ніжним.

5. Кладемо тісто назад у миску і накриваємо рушником або харчовою плівкою. Залишаємо в теплому місці на 2 години.

6. Можна приступати до формування пиріжків. Готове тісто ділимо на невеликі шматочки і катаємо з кожного кульку. Викладаємо їх на гладку поверхню на відстані один від одного. Накриваємо плівкою і залишаємо на 10 хвилин. Далі додаємо начинку і даємо пиріжкам постояти ще 20 хвилин. Тепер їх можна випікати. Приємного апетиту!