Пиріг з чорницею – 10 рецептів в духовці з покроковими фото

Пиріг з чорницею — смачна і ароматна річна випічка. Яке домашнє чаювання обходиться без саморобних пирогів. Особливо смачною виходить випічка зі свіжими сезонними ягодами та фруктами, наприклад, чорницею. У статті зібрано 10 прекрасних рецептів різноманітних домашніх пирогів.

Дуже смачний пісочний пиріг з чорницею в духовці

Ягоди чорниці дуже часто використовують в приготуванні різних домашніх десертів. До того ж ці ягоди можна назбирати в поїздці на дачу або на природу. Неймовірно смачними виходять пироги з пісочного тіста.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для тіста:
  • Масло вершкове 120 гр.
  • Борошно пшеничне 250 гр.
  • Жовтки 2 шт.
  • Цукор-пісок-4 ст. л.
  • Сметана 1 ст. л.
  • Сіль 1 щіпка
  • Ванільний цукор 1 ч. л.
  • Олія для змащування
  • Для заливки:
  • Сметана 180 мл
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Білки 2 шт.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Ванільний цукор 1 ч. л.
  • Крохмаль картопляний 2 ст. л.
  • Для начинки:
  • Чорниця 300 гр.
  • Цукор-пісок 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як спекти смачний пиріг з чорницею в духовці? У миску просійте борошно, додайте жовтки, звичайний і ванільний цукор, сіль, сметану і розм’якшене вершкове масло.
  2. Замісіть пісочне тісто, загорнути його в харчову плівку і приберіть в холодильник на півгодини.
  3. Потім тісто розкачайте. Форму змастіть рослинною олією, викладіть в неї тісто і зробіть невеликі ботики. Наколіть тісто виделкою. Помістіть форму з коржем в духовку, розігріту до 200 градусів на 18 хвилин.
  4. Підготуйте сметанную заливку. Змішайте сметану, яєчні білки, крохмаль, простий і ванільний цукор.
  5. У підготовлений корж всипте чорницю, посипте їх цукром.
  6. Залийте ягоди сметанною заливкою і помістіть форму в духовку, розігріту до 200 градусів, на 25-30 хвилин.
  7. Пісочний пиріг трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування пирога з сиром і чорницею

Рецепт смачного і легкого пирога з чорниці та сиру. Його можна подати на сніданок з ароматною кавою або ввечері зібрати гостей за чашкою чаю і шматочком чорничного пирога.

Час готування: 105 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно – 200 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Для начинки:
  • Сир – 500 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Сметана – 100 мл
  • Чорниця – 250-300 гр.

Процес приготування:

1. Борошно змішайте з розпушувачем і просіяти через сито. Змішайте в мисці борошно і масло до утворення дрібної крихти. Потім додайте цукор, яйце, замісити тісто, загорнути його в харчову плівку і помістіть в холодильник на півгодини.

2. Приготуйте начинку. Сир протріть через дрібне сито, додайте сметану, яйця і цукор, збийте до однорідності.

3. Дістаньте тісто з холодильника, розкачати його і викладіть у форму, зробити бортики.

4. В основу викладіть сирну начинку і всипте чорницю.

5. Випікайте пиріг при 180 градусах 35 хвилин. Пиріг остудіть, вийміть з форми і подавайте на стіл до чаю.

Приємного апетиту!

Чорничний пиріг зі сметанною заливкою в домашніх умовах

Пиріг з чорницею і сметанною заливкою готується просто і швидко. Однак, він виходить неймовірно смачним і ніжним, з вершкове начинкою з легкою кислинкою.

Час готування: 75 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана – 100 мл
  • Згущене молоко – 1,5-2 ст. л.
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Для начинки:
  • Чорниця – 1 склянка
  • Для заливки:
  • Сметана – 1 склянка
  • Згущене молоко – 100 мл
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1,5-2 ст. л.

Процес приготування:

1. Для заливки змішайте сметану, згущене молоко, яйце і крохмаль.

2. Замісіть тісто. Олію заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно підтануло. Змішайте розм’якшене вершкове масло зі згущеним молоком, цукром і сметаною.

3. Далі всипте просіяне борошно і розпушувач для тіста, замісіть тісто.

4. Форму застелити пекарським папером. Тісто розкачайте в тонкий пласт і викладіть у форму, зробіть невеликі бортики. Дно основи наколіть виделкою. Всипте ягоди чорниці.

5. Влийте сметанную заливку.

6. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах близько 45 хвилин. Пиріг акуратно вийміть з форми і подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Як швидко і смачно спекти пиріг на кефірі з чорницею?

Кисло-солодкі ягоди чорниці чудово поєднуються з пишним тестом на кефірі. Таку просту випічку можна приготувати до приходу гостей і подати її з чашкою трав’яного чаю або какао.

Час готування: 75 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Кефір – 200 мл
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор – 120 гр.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Чорниця – 100 гр.

Процес приготування:

1. У чашу блендера розбийте яйця і додайте цукор. Збийте інгредієнти до однорідного стану.

2. До кефіру додати соду, перемішайте і залиште на 5 хвилин.

3. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці або на повільному вогні, остудіть. Змішайте яєчну масу, кефір і розтоплене масло.

4. Всипте просіяне борошно і перемішайте тісто до однорідності.

5. Чорницю промийте і просушіть, додайте ягоди в тісто, перемішайте.

6. Форму для запікання змастіть маслом, викладіть в неї тісто. Випікайте пиріг при 180 градусах 40-45 хвилин.

7. Готовий пиріг вийміть з форми, остудіть на решітці і потім подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Пишний дріжджовий пиріг з чорницею в духовці

Дріжджові домашні пироги – любов багатьох ласунів. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати пишний пиріг з чорницею. Ягоди можна взяти свіжі або заморожені.

Час готування: 180 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Молоко – 200 мл
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Жовток курячий – для змазування пирога.
  • Дріжджі швидкодіючі – 5 гр.
  • Цукор – 45 гр.
  • Масло вершкове – 35 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Для начинки:
  • Чорниця – 350 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Крохмаль – 20 гр.

Процес приготування:

1. У миску просійте 100 грам борошна, додайте до неї швидкодіючі дріжджі і чайну ложку цукру. Залийте сухі інгредієнти молоком, перемішайте і залиште на півгодини.

2. Через півгодини, коли опара збільшиться в розмірі, можна переходити до замісу тіста. В опару всипте борошно і цукор. Яйця збийте в окремій ємності, потім додайте в миску з опарою.

3. Перемішайте інгредієнти до однорідності. У тесті зробіть невелике поглиблення, влийте заздалегідь розтоплене і охолоджене вершкове масло. Вимішуйте тісто руками, поки масло повністю не вбереться. Потім тісто залиште на 1-1,5 години в теплому місці для расстойки.

4. Ягоди чорниці змішайте з крохмалем і цукром.

. Після того, як тісто добре підросте, 2/3 тіста розкачайте і викладіть у термостійку форму, зробити бортики.

6. На тісто викладіть чорничну начинку, зверху накрийте її смужками з тіста, що залишилося. Поверхню пирога змастіть збитим жовтком.

7. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах 30-35 хвилин. Пиріг добре піднімається і виходить ароматним і рум’яним.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний чорничний пиріг на листковому тісті?

Дуже смачний і ніжний пиріг з листкового тіста з великою кількістю чорничної начинки. У цьому рецепті ми будемо використовувати лимонний сік і цедру, щоб додати невелику кислинку у смак пирога.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
  • Чорниця – 500 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Крохмаль – 2 ст. л.
  • Вода – 0,5 склянки
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Олія – для змащування форми.

Процес приготування:

1. Листкове тісто повністю розморозьте при кімнатній температурі. Чорницю промийте і просушіть. Перекладіть ягоди в каструлю, додайте звичайний і ванільний цукор, цедру половини лимона і сік, перемішайте і поставте на вогонь.

2. Доведіть чорничну масу до кипіння, варіть на повільному вогні 6-7 хвилин до загустіння. Потім зніміть каструлю з вогню і остудіть її вміст.

3. Листкове тісто розрізати на дві нерівні частини.

4. Більшу частину трохи розкачати, вона буде служити основою пирога. Другу частину наріжте тонкими смужками. Більшу частину тіста викладіть в змащену маслом форму, зробіть невеликі бортики. На тісто викладіть чорничну начинку.

5. Смужками тіста прикрасьте поверхню пирога, звисаючі частини зріжте.

6. Закріпіть краю смужок з основою пирога, змастіть поверхню збитим жовтком.

7. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах 40 хвилин. Готовий пиріг остудіть і потім подавайте на стіл з чаєм.

Приємного апетиту!

Ароматний пиріг з замороженої чорниці в домашніх умовах

Смачний і ароматний пиріг до чаю можна спекти з використанням свіжих або заморожених ягід чорниці. Єдине, на що необхідно звернути увагу, що при розморожуванні ягоди дають дуже багато соку, який необхідно злити або змішати з крохмалем.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Борошно – 1,5 склянки
  • Цукор – 0,7 склянки
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Розпушувач для тіста – 1,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цукор ванільний – 1 пачка.
  • Сметана – 200 мл
  • Чорниця – 250 гр.
  • Крохмаль 100 гр.
  • Для крихти:
  • Борошно – 0,7 склянки
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Цукор – 0,3 склянки

Процес приготування:

1. Просійте в миску борошно, додайте розпушувач і сіль.

2. У чашу блендера розбийте яйце, всипте звичайний і ванільний цукор, покладіть сметану і влийте рослинне масло. Збийте інгредієнти.

3. Змішайте сухі і рідкі інгредієнти, замісити тісто. Форму для запікання застелити пергаментом і змастіть рослинною олією. Викладіть тісто, розрівняйте його.

4. Чорницю розморозьте і відкиньте на сито, щоб стекла рідина. Змішайте ягоди з крохмалем і викладіть на тісто.

5. Для посипання змішайте борошно, цукор і вершкове масло. Отриманої крихтою посипте пиріг.

6. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах 40 хвилин. Пиріг остудіть, вийміть з форми і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з чорничної начинкою в духовці

Відкритим пирогом називають випічку, коли начинка знаходиться на поверхні або проглядає крізь візерунки тесту. Пропонуємо вам спробувати соковитий відкритий пиріг з чорничної начинкою.

Час готування: 150 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор – 2-3 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Для начинки:
  • Чорниця – 1 склянка
  • Цукор – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. У чашу блендера просійте борошно, додайте розм’якшене вершкове масло, цукор, сіль, яєчні жовтки і пару столових ложок води. Змішайте ці інгредієнти.

2. Тісто викладіть з чаші на робочу поверхню і перемніть його руками, потім загорнути в харчову плівку і помістіть в холодильник на годину.

3. Через годину вийміть тісто з холодильника, розділіть його на дві нерівні частини. Більшу частину розкачати і зробіть з неї основу для майбутнього пирога, наколіть тісто виделкою. Помістіть форму з основою в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин.

4. Тим часом помийте чорницю, просушіть її і змішайте з цукром. Начинку викладіть на основу. Другу частину тіста розкачати, наріжте тонкими смужками і прикрасити ними пиріг.

5. Випікайте пиріг при 180 градусів 30-35 хвилин до красивого рум’яного кольору. Гарячий пиріг посипте цукром, потім остудіть і подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Ніжний і повітряний фінська пиріг з чорницею

Фінським пиріг називається, тому що в його складі багато молочних продуктів, якими знайома ця країна. Пиріг має дуже ніжний смак і ніжну текстуру.

Час готування: 95 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Для коржа:
  • Борошно пшеничне – 125 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Мигдаль мелений – 50 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Для начинки:
  • Сметана – 250 мл
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.
  • Цукор – 70 гр.
  • Чорниця – 200 гр.
  • Для прикраси:
  • мигдальні Пелюстки – 20 гр.

Процес приготування:

1. У миску просіяти борошно, викладіть сир, вершкове масло і мелений мигдаль. Перемішайте інгредієнти руками до стану дрібної крихти.

2. Потім додайте яйце і замісіть однорідне тісто.

3. Тісто розкачайте в тонкий пласт і викладіть його в форму, сформуйте невеликі бортики. Наколіть корж виделкою і відправте на 20 хвилин у холодильник.

4. У мисці змішайте міксером два яйця, сметану і цукор.

5. Дістаньте форму з холодильника, влийте в нього вершкову начинку і всипте чорницю. Поставте пиріг в духовку, розігріту до 180 градусів, на 45 хвилин.

6. Готовий пиріг посипати мигдалевими пелюстками, трохи остудіть і подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Як спекти бісквітний пиріг з чорницею в духовці?

Важко придумати щось більш смачне і просте, ніж бісквітний пиріг з чорницею. Вам тільки потрібно збити всі інгредієнти, залити у форму і дочекатися неймовірного аромату з духовки.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1,5 склянки
  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • ванільний Екстракт – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Чорниця – 2 склянки
  • Цедра лимона – 1 ч. л.
  • Вершки збитий – для прикраси.
  • Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. Яйця збийте з цукром до утворення пишної піни. Далі додайте ванільний екстракт і продовжуйте збивати ще 1-2 хвилини. Борошно просіяти в миску, додайте сіль і перемішайте.

2. Змішайте борошно з яєчною масою до однорідності.

3. Потім акуратними, повільними рухами вмішайте в тісто чорницю і лимонну цедру.

4. Форму для запікання застелити пергаментом і змастіть вершковим маслом. Викладіть тісто у форму.

5. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах 40-50 хвилин. Готовність випічки перевірте дерев’яної шпажкою. Бісквітний пиріг повністю остудіть на решітці, прикрасьте збитими вершками і пригощайте гостей і близьких.

Приємного апетиту!