Торт Мурашник — класичний рецепт знаменитого десерту радянського часу. Хто не пам’ятає торт Мурашник з дитинства? Його рецепт був записаний у кожної господині в зошиті: пісочне тісто, смачний солодкий крем, найчастіше на основі згущеного молока. Пропонуємо розглянути 10 найбільш актуальних рецептів цього продукту.
Класичний рецепт торта Мурашник зі згущеним молоком
Обов’язково варто спробувати приготувати цей торт будинку самостійно від початку і до кінця, не використовувати куповане печиво за основу. Торт вийде ароматним і тане в роті. Прослаивается він кремом на базі вершкового масла і звичайної білої згущеного молока.
Інгредієнти на
8 порц.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Масло вершкове 1 пачка (200 гр.)
- Цукор-пісок 220 гр.
- Сметана 15% 200 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Ванілін 1 пачка
- Оцет 9% 1 ст. л.
- Сода харчова ½ ч. л.
- Згущене молоко 400 мл
- Масло вершкове 200 гр. (82,5% жирності)
Процес приготування:
- Як приготувати смачний і простий домашній торт Мурашник за класичним рецептом? При бажанні маргарин можна замінити вершковим маслом, так буде корисніше. Маргарин порізати крупно кубиками і розтопити імпульсами за 10 сек. в мікрохвильовій печі. Стежити за тим, щоб маргарин не перегрівався, інакше він буде вистрілювати з миски.
- Додати до маргарин цукор і ванілін, все ретельно розмішати, щоб кристали цукру розчинилися.
- Додати до суміші сметану кімнатної температури і розмішати до однорідності.
- Вбити до інгредієнтів в мисці куряче яйце, розмішати до об’єднання.
- У суміш влити соду, яку попередньо потрібно погасити оцтом. Знову все розмішати. Коли поверхня тіста злегка покриється пухирцями, почати потроху додавати борошно, заздалегідь просіяне через сито.
- Повинно вийти щільне, але еластичне тісто.
- Тісто скатати в кулю, сплюснуть рукою, загорнути в харчову плівку і покласти в морозильну камеру на 30 хв. Це робиться для того, щоб тісто швидше і рівномірніше охололи, і щоб з ним було легко працювати.
- Деко застелити харчовою пергаментом. Підморожене тісто дістати з морозилки і порвати на дрібні шматочки розміром з черешню. Розкласти ці шматочки на відстані 1 см один від одного, щоб вони не злиплися при випічці.
- Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці близько 15 хв, поки тісто не стане злегка золотистим. Дістати з духовки, висипати печиво у велику миску і дати охолонути.
- Для крему вершкове масло розтопити імпульсами в мікрохвильовці або на паровій бані. Масло бажано взяти максимальної жирності, воно найсмачніше. Ні в якому разі не використовувати для крему маргарин або спред.
- Змішати розтоплене масло зі згущеним молоком. В даному випадку використовується звичайна біла згущене молоко, не варена.
- Після того як тісто охолоне, розламати руками кульки тіста на маленькі шматочки і висипати їх у глибоку посуд.У ту ж миску вилити весь крем і перемішати його з пісочної крихтою.
- Перекласти масу на плоску тарілку і вручну надати їй форму гірки, яка нагадує мурашник.
- Забрати торт у холодне місце просочитися (тримати в холодильнику чи на балконі близько 5-6 годин).
- При бажанні можна зверху полити молочним або білим шоколадом, а можна залишити і без глазурі.
Приємного апетиту!
Рецепт Мурашника без випічки з печивом і згущеним молоком в домашніх умовах
Коли немає часу і бажання возитися з тестом, можна приготувати Мурашник на покупному печиво. Знадобиться будь-пісочне печиво без добавок і яскраво вираженого смаку. Глазур для торта готується на основі кефіру.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
Для торта:
- Печиво – 500 г;
- Горіхи грецькі – 150 г;
- Масло вершкове – 100 г;
- Варена згущене молоко – 500 г
Для глазурі:
- Молоко – 50 мл;
- какао Порошок – 2 ст. л.;
- Цукровий пісок – 2 ст. л.;
- Масло вершкове – 60 р.
Процес приготування:
1. Поламати руками печиво невеликими шматочками по 0,5-1 см. А можна скласти всі печиво в щільний пакет і кілька разів провести по ньому качалкою.
2. Волоські горіхи прожарити на сковороді, зняти коричневу лушпиння, перетерши горіхи між руками. Порізати ножем на шматочки середнього розміру, підмісити до шматочків печива.
3. Вершкове масло заздалегідь витягнути з холодильника і залишити на столі на 1-1,5 години, щоб воно розм’якло. Якщо часу мало, можна порізати шматок масла на дрібні шматочки і розкласти по широкій тарілці, так воно швидше розтане.
4. Варену згущенку також дістати з холодильника мінімум за 1 годину до приготування, інакше масло в кремі може схопитися грудочками з-за різниці температур.
5. Збити масло і згущене молоко міксером до однорідності. Додати до суміші печива і горіхів і дуже добре все перемішати ложкою, щоб крем рівномірно розподілився.
6. Отриману масу викласти на блюдо, сформувати з неї руками гірку у вигляді мурашника.
7. Для глазурі влити в сотейник молоко, всипати туди какао, цукровий пісок, покласти масло і перемішати. Нагрівайте суміш на слабкому вогні, постійно помішуючи, до розчинення масла і крупинок цукру.
8. Дану глазур прибрати в холод на 15-20 хв., і потім полити нею вже сформований торт. Рівномірно посипати зверху кокосовою стружкою або маком.
9. Прибрати готовий торт на холод на 11-12 годин, щоб він просочився і крем застиг.
Приємного апетиту!
Рецепт Мурашника радянського часу з вареним згущеним молоком
Тут доведеться трохи повозитися з тестом, але воно того варто. Вийде хрустке печиво за рахунок відсутності в тесті яєць. Його можна формувати руками, а можна перекрутити через м’ясорубку.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 460 м;
- Цукровий пісок – 110 г;
- Сметана – 160 г;
- Масло вершкове – 400 г;
- Розпушувач – 1,5 ч. л.;
- Варена згущене молоко – 1 банка;
- Шоколад молочний або чорний – 45 р.
Процес приготування:
1. Масло дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно стало кімнатної температури і размягчилось. Масло не можна замінювати спредом або маргарином, також небажано купувати продукт жирністю нижче 82,5 %. З самого жирного масла вийде максимально смачне тісто з вершковим присмаком.
2. В окремій мисці з’єднати 200 г розтопленого і охолодженого вершкового масла (решта залишиться для крему) і цукор. Перемішати активно виделкою, щоб цукор з’єднався з маслом. Не потрібно чекати розчинення цукру, він не може розчинитися в жирах.
3. Викласти до продуктів жирну сметану і розмішати до однорідності.
4. В інший посуд просіяти борошно з розпушувачем і перемішати їх.
5. Підмішуючи потроху борошняну суміш до масляної суміші, замісити м’яке пластичне тісто. Загорнути його в пакет або харчову плівку, придавити рукою в корж і залишити охолоджуватися в холодильнику на 1 годину.
6. Прокрутити тісто через м’ясорубку, відриваючи від нього шматочки розміром з невелике яблуко.
7. Рівномірно розкласти прокручене тісто по листу, застеленному пергаментом для випічки. Духовку поставити розігріватися до 180 градусів. Випікати печиво близько 20 хвилин до золотистого кольору.
8. Печиво остудити і поламати його руками на невеликі шматочки.
9. М’яке вершкове масло (200 г) з’єднати з вареним згущеним молоком і збити міксером до однорідності.
10. Всипати в крем шматочки печива, розмішати, щоб крем рівномірно розподілився по масі.
11. На блюдо викласти масу з печива з кремом, сформовать з неї гірку.
12. На дрібній тертці потерти шоколад з холодильника прямо на торт.
Приємного апетиту!
Дуже смачний торт Мурашник без згущеного молока
Не всім подобається жирний крем на основі цілої пачки масла і згущеного молока, тому пропонуємо варіант приготування Мурашника з шоколадним заварним кремом на молоці.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 8.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 170 г;
- Масло 82,5 % ‑ 110 г;
- Сметана – 110 г;
- Цукровий пісок – 60 г;
- Сода – 0,25 ч. л.;
- Сіль – 0,3 ч. л.
Для крему:
- Молоко 3,2 % ‑ 300 мл;
- Цукровий пісок – 110 г;
- Масло 82,5 % ‑ 70 г;
- Какао-порошок – 1 ст. л.;
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Борошно просіяти в глибоку миску. Додати сіль, соду (гасити нічим не потрібно), цукровий пісок, перемішати.
2. Порізати в суміш холодне вершкове масло кубиками. Порубати суміш в дрібну крихту за допомогою кухонного комбайна або ножем.
3. Додати сметану, розмішати. Зібрати тісто в щільний шар і загорнути в целофановий пакет. Прибрати тісто в морозильник, приплюснувши його рукою, на 20 хв.
4. Деко застелити килимком для випікання або пергаментом. Духовку розігріти до 180 градусів.
5. Потерти тісто на крупну тертку і розподілити рівномірно по листу.
6. Випікати заготівлю близько 20 хв. до золотистої рум’яності.
7. У сотейник з товстим дном і стінками влити молоко, всипати кукурудзяний крохмаль, цукор, какао-порошок. Збити міксером або віночком, щоб запобігти появі грудочок. Кукурудзяний крохмаль можна замінити картопляним, проте в такому випадку можлива поява присмаку.
8. Поставити сотейник на невеликий вогонь і варити до закипання, постійно помішуючи. Після закипання варити близько 30 сек. Зняти суміш з вогню і додати вершкове масло, розмішати.
9. У крем всипати крихти печива, розламані руками, і ретельно перемішати.
10. Викласти масу на блюдо невисокою горою і прибрати в холод на 3-4 години.
11. Подавати порізаний шматочками Мурашник до гарячого чаю або кави.
Приємного апетиту!
Рецепт пісочного Мурашника через м’ясорубку
Якщо вдома є м’ясорубка, можна прокрутити тісто для торта через грати з великими отворами. У такому випадку при випіканні вийдуть тонкі смужки пісочного тіста, які швидко пропечуться. Торт поливається розтопленим шоколадом.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 4 склянки;
- Масло вершкове – 1 пачка + півпачки для крему;
- Сметана 20 % жирності – 0,5 склянки;
- Цукор – 0,5 склянки;
- Варена згущене молоко – 1 банка;
- Сода – 0,5 ч. л.;
- Шоколад молочний – 1 плитка;
- Кунжут – 1 пачка.
Процес приготування:
1. Масло вершкове розтопити в мікрохвильовій печі імпульсами за 10 сек. Додати до нього цукровий пісок.
2. Соду в мисці перемішати зі сметаною.
3. З’єднати масляну і сметанную суміші, додати порціями просіяне борошно. Замісити руками тісто, сформувати з нього кулю.
4. Встановити на м’ясорубку грати з великими дірочками, прокрутити тісто. Періодично відрізати тісто від м’ясорубки ножем, щоб виходили стрічки близько 3 см завдовжки.
5. Деко застелити харчовою пергаментом і викласти за нього пісочне печиво.
6. Попередньо розігріти духовку до 200 градусів. Забрати деко з заготівлею в духовку на 20 хв. і випікати тісто до рум’яного золотистого кольору.
7. Печиво остудити і поламати руками в невелику крихітку.
8. Викласти згущене молоко в миску, додати до неї півпачки розм’якшеного вершкового масла і збити міксером до об’єднання.
9. Додати до крему шматочки печива, перемішати. Викласти з маси гірку на тарілці. Прибрати в холодильник.
10. Шоколад розтопити на водяній бані, але акуратно, щоб у нього не потрапила вода, інакше шоколад згорнеться. Полити Мурашник розтопленим шоколадом і посипати насінням кунжуту.
Приємного апетиту!
Домашній торт Мурашник з кукурудзяних паличок
Знайомий з дитинства смак торта з кукурудзяних паличок нікого не залишить байдужим. Мурашник швидко готується і так само блискавично з’їдається.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Палички кукурудзяні – 130 г;
- Масло вершкове – 100 г;
- Варена згущене молоко – 150 г;
- Арахіс або волоські горіхи – 60 р.
Процес приготування:
1. Більшу частину паличок порізати за допомогою гострого ножа невеликими кільцями, решта залишити в тому ж вигляді, що і були.
2. Арахіс або волоські горіхи прожарити на сковорідці, перетерти між пальців, щоб очистити від тонкої коричневою лушпиння.
3. Порізати горіхи на невеликі шматочки за допомогою ножа або покласти їх в щільний целофановий мішок і побити кухонним молотком (сильно не захоплюватися, інакше горіхи перетворяться в дрібну крихту). Або можна по пакету покатати важку качалку для цих же цілей. Додати горіхи до паличок.
4. Вершкове масло розтопити на водяній бані або короткими імпульсами в мікрохвильовій печі. Ні в якому разі не можна заміняти вершкове масло на спред і тим більше на маргарин.
5. Додати до вершкового масла варене згущене молоко і збити міксером або блендером до гладкої однорідної емульсії.
6. Викласти кукурудзяні палички в глибоку миску, вилити на них крем. Ретельно перемішати масу, щоб всі палички вкрилися кремом.
7. Викласти масу у форму для випічки, попередньо выстеленную харчовою плівкою.
8. Прибрати в холодильник на 3-4 години або на ніч для застигання.9. Порізати Мурашник на порційні шматочки і подавати до холодного молока або гарячого какао.
Приємного апетиту!
Смачний рецепт Мурашника зі сметаною
Для тих, кому набрид важкий і солодкий крем із згущеним молоком і маслом, існує рецепт Мурашника зі сметанним кремом. Його легка кислинка створює баланс солодощі тесту.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 8.
Склад:
Для тіста:
- Масло вершкове – 200 г;
- Борошно – 3 склянки;
- Цукор – 130 г;
- Сметана – 130 г;
- Розпушувач – 15 р.
Для крему:
- Жирна сметана – 750 г;
- Цукор – 300 г;
- Какао-порошок – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Вершкове масло потримати близько 1 години при кімнатній температурі. Змішати вершкове масло, цукровий пісок і сметану, збити міксером.
2. Борошно просіяти, всипати в неї розпушувач і перемішати.
3. Підсипаючи порціями, ввести всю муку в масляну суміш. Замісити пластичне тісто, скачати його в кулю, приплюснути, загорнути його в харчову плівку і прибрати в морозилку на 20 хв.
4. Охолоджене тісто перекрутити через м’ясорубку, викласти рівним шаром на застелений пергаментом деко.
5. Випікати в заздалегідь розігрітій духовій шафі при температурі 200 градусів близько 15-20 хвилин, поки тісто не придбає золотавий колір.
6. Охолодити печиво розламати його на невеликі шматочки діаметром до 0,5 см.
7. Для крему з’єднати сметану з цукром, дати суміші постояти 15 хв. до розчинення цукру.
8. Всипати порошок какао до суміші і збити все міксером.
9. У крем всипати шматочки печива, перемішати.
10. Викласти масу на тарілку гіркою і поставити в холодильник на 2-3 години.
Приємного апетиту!
Ароматний торт Мурашник з горіхами
торт Мурашник можна додавати різні добавки. Тут крем збагачений медом, а також додані горіхи і родзинки. Торт виходить з незвичайним смаком, а горіхи приємно хрустять в роті.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 6.
Склад:
Для тіста:
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Борошно пшеничне – 20 ст. л.;
- Цукровий пісок – 1 склянка;
- Молоко – 6 ст. л.;
- Вершкове масло розтоплене – 5-6 ст. л.;
- Сода, гашене оцтом, ‑ 1 ч. л.
Для крему:
- Масло вершкове – 120 г;
- Варена згущене молоко – 1 банка;
- Мед рідкий – 6 ст. л.;
- Горіхи – 0,5 склянки;
- Родзинки – 0,5 склянки.
Процес приготування:
1. Змішати яйця з цукром і збити їх до хорошої міцної піни.
2. Влити в яєчну суміш молоко і розтоплене вершкове масло, перемішати до однорідності.
3. Соду погасити оцтом і влити в суміш.
4. Поступово порціями додати просіяне борошно. Добре вимісити тісто. Розірвати тісто руками на багато маленьких шматочків і викласти на обробну дошку.
5. Прибрати шматочки тіста в морозильну камеру приблизно на 1 годину.
6. Деко застелити пергаментом або килимком для випічки, духовку розігріти до 180 градусів.
7. Діставати з морозилки по 1 шматочку тесту, натирати на крупній тертці і викласти рівномірно велику стружку на деко. Те ж саме проробити з усіма іншими шматочками тіста.
8. Запікати тісто в духовці близько 7-10 хв. до рум’яного стану.
9. Злегка остудити готове печиво і ще теплим, розламати його до стану великої крихти.
10. У сотейнику розтопити вершкове масло, додати туди ж варене згущене молоко і продовжувати нагрівати.
11. Влити в масу мед і постійно помішувати, щоб не пригоріло (не доводити до кипіння). Варити близько 30 сек. на слабкому вогні.
12. Горіхи обсмажити на сковороді і крупно порубати ножем.
13. Ізюм залити окропом, перемішати і дати постояти близько 1 хв., сполоснути холодною водою і віджати.
14. Змішати родзинки, горіхи і пісочну крихту. Додати крем і мокрими руками ретельно перемішати всю масу, щоб крем рівномірно розподілився.
15. Мокрими руками сформувати на блюді з маси гірку.
16. Прибрати в холодне місце для застигання і просочення на 4-5 годин або на ніч.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт класичного Мурашника з медом
Дуже незвичайний торт: тут тісто не печеться в духовій шафі, а обсмажується на сковороді, до нього не додається цукор. Присмачується всі кремом-соусом на основі меду.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 6.
Склад:
- Яйця курячі – 2 шт.;
- Вода – 200 мл;
- Сода – 1 неповна ч. л.;
- Борошно пшеничне – скільки візьме тісто;
- Мед – 1 склянка;
- Цукор – 0,5 склянки;
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Сіль розчинити у склянці води, вбити яйця, розмішати.
2. Всипати кілька склянок просіяного борошна, щоб отримати круте тісто, як для вареників або пельменів.
3. Відірвати невеликий шматок тіста, розкачати дуже тонко.
4. Розрізати розкатане тісто квадратиками.
5. Обсмажити квадратики тіста, наливши в сковороду багато рослинної олії без запаху. Сковорода повинна бути чавунної, важкою та глибокою.
6. Діставати квадратики з сковороди шумівкою або виделкою і викладати їх на паперові рушники, щоб вони ввібрали залишок жиру.
7. У сотейник вилити мед, всипати цукровий пісок. Поставити сотейник на слабкий вогонь і розтопити масу до розчинення цукру. Коли суміш почне закипати, слід зняти каструлю з вогню.
8. Шматочки тіста скласти в глибокий посуд, залити їх соусом з меду.
9. Ретельно все перемішати, щоб кожна печенька покрилася шаром соусу.
10. Викласти на плоске блюдо гіркою, дати охолонути і порізати на шматочки.
Приємного апетиту!
Ніжний Мурашник з заварним кремом
Торт Мурашник, просочений заварним кремом, виходить не таким хрустким, але більш ніжним, володіє приємним вершковим смаком.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Порцій: 7.
Склад:
Для тіста:
- Цукор ‑ 0,5 склянки;
- Сметана жирна ‑ 0,5 склянки;
- масло від 72,5 % ‑ 240 г;
- Сода, гашене оцтом, ‑ 0,5 ч. л.;
- Борошно пшеничне ‑ 4 склянки;
- Ванільний цукор – 10 р.
Для крему:
- Молоко жирне ‑ 1 л;
- Цукровий пісок ‑ 2 склянки;
- Ванільний цукор ‑ 1 пакетик;
- Яйця курячі ‑ 4 шт.;
- Борошно пшеничне ‑ 6 ст. л.;
- масло – 280 р.
Процес приготування:
1. Деко застелити килимком або пергаментом для випікання. Духовку розігріти до 190 градусів.
2. Змішати вершкове масло, розтоплене в мікрохвильовці, звичайний і ванільний цукор, сметану і соду, погашену оцтом. Перемішати до об’єднання.
3. Борошно просіяти і додати в рідку суміш порціями. Замісити пластичне тісто і розділити його на декілька частин.
4. Сформувати з тіста пару кульок, викласти їх на блюдо і відправити у морозильну камеру на 20 хв.
5. Натерти тісто на крупній тертці і розподілити рівномірним шаром по листу.
6. Випікати при зазначеній температурі близько 15 хв. до рум’яного кольору і золотавості, дістати, остудити. Розламати руками тісто на дрібні шматочки.
7. Для крему змішати молоко, 1,5 склянки цукру і ванільний цукор. Вилити в каструлю з товстим дном і стінками і поставити на повільний вогонь.
8. Окремо збити яйця, 0,5 склянки цукру. Всипати в масу борошно і знову збити.
9. Коли молоко почне закипати, тонкою цівкою ввести в нього яєчну масу, постійно помішуючи. Варити, розмішуючи, поки крем не стане густим. Якщо з’явилися грудочки, їх можна пробити блендером.
10. Крем охолодити до теплого стану і ввести в нього вершкове масло, перемішати.
11. Вилити крем в пісочну крихту. Добре розмішати.
12. Викласти солодку масу гіркою на блюді або обробній дошці і прибрати в холодильник застигнути на 4 години.
Приємного апетиту!