Ачма – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Ачма – це класика грузинсько-турецької кухні, яка стала дуже популярною і за територією країн походження. Страва являє собою листковий пиріг, кожен шар тіста якого промазан вершковим маслом, начинки можуть бути найрізноманітнішими, тому абсолютно кожен зможе знайти той варіант, який точно припаде йому до душі. А приготувати ачму досить просто, впорається навіть початківець кулінар, якщо буде дотримуватися рекомендацій, які наводяться в рецептах.

Ачма з лаваша з сиром в духовці

Лінива ачма – це дуже простий і швидкий пиріг, але в той же час неймовірно сирний і ситний! Таке блюдо чудово за смаком і в холодному і в гарячому вигляді, а також чудово підходить для святкового столу і сімейного вечері.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Сир Сулугуні 200 гр.
  • Сметана-5 ст. л.
  • Яйце куряче 4 шт.
  • Масло вершкове 80 гр.
  • Лаваш 2 пласта

Процес приготування:

  1. Класичну ачму з лаваша з сиром в духовці приготувати дуже легко. Два види сиру натираємо на крупній тертці.
  2. До подрібненого сиру додаємо 5 столових ложок сметани і вбиваємо 4 яйця – гарненько перемішуємо до однорідної консистенції.
  3. Форму для запікання устеляємо лавашем таким чином, щоб краї звисали – щедро промазуємо розтопленим вершковим маслом, а в центр викладаємо частину сирної начинки і розрівнюємо.
  4. Начинку закриваємо краями лаваша (обрізаємо надлишки за допомогою ножиць).
  5. Після, повторюємо шари: знову масло, сир і лаваш. Робимо так, поки не закінчаться інгредієнти. Випікаємо 35-40 хвилин при температурі 180 градусів до утворення рум’яності.
  6. За закінчення часу обережно виймаємо форму і даємо трохи остудитися.
  7. Ачму виймаємо з форми і перекладаємо на блюдо.
  8. Нарізаємо готовий пиріг на порційні шматочки і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Лінива ачма з лаваша з сиром

Коли гості на порозі, а пригощати їх нічим – вихід є! Готуємо ачму – грузинський традиційний пиріг з начинкою з сиру змішати з сиром. Однак мова сьогодні піде про «лінивому» варіанті, а називається він так тому, що замість пісного тесту, використовуються аркуші тонкого лаваша.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Лаваш тонкий – 1,5-2 листа.
  • Сир – 200 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Сметана – 75 гр.
  • грецький Йогурт – 75 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Зелень сушена – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • Часник гранульований – 1/3 ч. ложки
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Листи тонкого лаваша нарізаємо квадратами або прямокутниками відповідають розмірам форми для запікання, але з запасом, приблизно 5-6 сантиметром.

2. Для приготування заливки, в глибокій піалі з’єднуємо яйця, сметану, грецький йогурт, чорний мелений перець, гранульований часник – перемішуємо до однорідної консистенції.

3. В іншій ємності змішуємо сир, сир, сушену зелень і сіль за смаком – також добре розмішуємо.

4. Нарізану лаваш мачає в яєчної маси і викладаємо у форму, попередньо змащену невеликою кількістю рослинного масла. Лист збираємо в легку гармошку, саме для цього і залишається запас.

5. Зверху викладаємо частину сирно-сирну начинку.

6. Подібним чином формуємо і інші шари пирога, залишками яєчної заливки поливаємо сформовану ачму.

7. Відправляємо форму в духовку і готуємо при температурі 180 градусів протягом півгодини.

8. Рум’яний пиріг обережно виймаємо з форми, нарізаємо шматочками і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Класичні турецькі булочки ачма в домашніх умовах

Приготувати м’які, ароматні і неймовірно смачні булочки родом з Туреччини дуже просто, потрібно лише слідувати рекомендаціям, наведеним у рецепті, і тоді впорається абсолютно кожен, і в результаті вийде прекрасне блюдо, яке підходить навіть для святкового столу.

Час готування – 2 ч. 5 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 15 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 5-6 ст.
  • Дріжджі сухі – 10 гр.
  • Молоко (тепле) – 2 склянки
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 100-150 гр.
  • Маслини (без кісточок) – 1 банку.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Готуємо опару. У глибокій тарілці з’єднуємо склянку теплого молока, дріжджі, цукровий пісок – перемішуємо і ставимо в сторону на 20 хвилин.

2. Після закінчення часу опара збільшиться в кілька разів і підніметься.

3. Приготуємо тісто. В окрему ємність просіваємо одну склянку пшеничного борошна, додаємо опару, соняшникова олія, сіль і борошно. Замішуємо еластичне тісто і даємо 40 хвилин «відпочити» і «підрости».

4. В цей час за кожну маслину розрізаємо на 4 частини.

5. Тісто розкачуємо, звертаємо в рулет і ділимо на рівні шматочки. З кожної частини формуємо кулю.

6. Кожен кульку розгортаємо в коржик, промазуємо розтопленим вершковим маслом і посипаємо невеликою кількістю маслин.

7. Отриману корж згортаємо за типом рулетика і загортаємо в спіраль, з’єднуючи два краї.

8. Деко або форму для запікання устеляємо листом пергаментного паперу і викладаємо заготовки булочок, змащуємо збитим яйцем, посипаємо кунжутом і залишаємо ще на 20 хвилин. Після готуємо в духовій шафі приблизно 25 хвилин при температурі 180 градусів. Приємного апетиту!

Грузинська ачма з сиром і сиром

Коли класичні сніданки з яєчнею і бутербродами набридли – готуємо класику грузинської кухні – ачму з апетитною начинкою з сиру. Таким блюдом можна з легкістю нагодувати всю сім’ї і надовго забути про голод.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Лаваш тонкий – 3 шт.
  • Сир твердий – 300 гр.
  • Сир – 400 гр.
  • Яйця – 5 шт.
  • Сметана – 200-300 мл
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо начинку. У глибокій ємності з’єднуємо твердий сир, натертий на крупній тертці, сир, 2 яйця кілька зубчиків часнику – гарненько перемішуємо масу до однорідності.

2. Чашу мультиварки щедро промазуємо вершковим маслом і викладаємо один лист лаваша таким чином, щоб краї залишилися зовні. Залишилися листи викладаємо на плоску поверхні і розподіляємо сирно-сирну начинку.

3. Акуратно звертаємо лаваш в щільний рулет.

4. Отриманий звертаємо рулетик за типом спіралі і кладемо в чашу.

5. Приготуємо заливку. В піалі збиваємо 3 яйця, сметану – ретельно перемішуємо і готово.

6. Яєчної сумішшю заливаємо спіраль з лаваша, намагаючись, щоб заливка повністю покривала рулети.

7. Краї лаваша, що стирчать з мультиварки, акуратно складаємо поверх просоченої равлики з лаваша і промазуємо залишками сметани.

8. Випікаємо при режимі «Випічка» 65-75 хвилин, а потім включаємо програму «Підігрів» і готуємо ще 10 хвилин.

9. Після відключення «грубки» відкриваємо кришку і злегка остуджуємо ачму, після – виймаємо.

10. Нарізаємо на порційні шматочки, розкладаємо по тарілках та дивувати гостей. Приємного апетиту!

Як приготувати ачму з лаваша з сиром на сковороді?

Ачма – це класика грузинської кухні, яка являє собою багатошаровий пиріг з несолоного вареного тіста і начинки з великої кількості сиру або сиру. Сьогодні ми поговоримо про спрощений варіант цієї страви, приготованої з лаваша замість тіста, а для начинки можна використовувати абсолютно будь-які сорти сиру.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Лаваш – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 60 мл
  • Молоко – 110 мл
  • Часник – 2 зуб.
  • Сир – 120 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо необхідні компоненти: відміряємо і зважуємо за допомогою кухонних грамових ваг потрібну нам кількість.

2. Будь-який обраний вами сир натираємо на крупній тертці і перекладаємо в глибоку ємність для зручності.

3. Туди ж відправляємо дрібно нашатковану петрушку.

4. Слідом за зеленню вбиваємо яйце, додаємо молоко та сметану – гарненько розмішуємо.

5. Для додання готовому страві пікантності солимо, перчимо і приправляємо чайною ложкою хмелі-сунелі, пропускаємо через прес часник – знову перемішуємо.

6. Лист лаваша згортаємо за типом рулету, нарізаємо за допомогою ножиць тонкими смужками і перекладаємо в ємність до яєчно-сирної суміші і ретельно перемішуємо всі інгредієнти між собою.

7. Якщо ви використовуєте жорсткуватий лаваш, то масу можна залишити на 5-7 хвилин для розм’якшення. Готове «тісто» для ачмы повинно нагадувати кашку.

8. У сковороді розігріваємо масло і рівним шаром викладаємо суміш з лаваша і сиру. Готуємо на середньому вогні приблизно півтори хвилини під закритою кришкою, після зменшуємо вогонь до мінімуму і смажимо ще 5-7 хвилин до того моменту, поки пиріг зверху не стане сухим.

9. Після закінчення часу перевертаємо ачму на іншу сторону і готуємо 5 хвилин до рум’яності.

10. Готовий пиріг у гарячому вигляді перекладаємо на плоске блюдо, нарізаємо шматочками і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Дуже смачна ачма з листкового тіста з сиром

Маючи під рукою такі прості інгредієнти, як готове листкове тісто, сир і молоко можна з легкістю приготувати пиріг з ніжною начинкою з сиру, не витративши багато вільного часу і сил. Готову ачму можна сміливо подавати на святковий стіл.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Тісто листкове – 500 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Сир «Адигейський» — 200 гр.
  • Молоко – ½ склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.

Процес приготування:

1. Підтале листкове тісто розгортаємо в тонкий пласт і ділимо на 4 рівні частини.

2. Два види сиру натираємо на крупній тертці.

3. Тісто щедро посипаємо сирною начинкою, залишаючи трохи вільного місця з одного краю.

4. Кожен пласт тіста звертаємо в досить щільний рулет.

5. Викладаємо у форму для запікання швом вниз.

6. Для заливки з’єднуємо яйце і молоко – гарненько перемішуємо і заливаємо наші заготовки прямо у формі.

7. Запікаємо 25-30 хвилин в духовій шафі при температурі 180 градусів. Через півгодини злегка остуджуємо ачму і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Ачма з лаваша з сиром, кефіром

Хіба є щось смачніше, ніж випічка з начинкою з тягнеться сиру? А ще краще, якщо для цієї випічки не потрібно морочитися з тестом можна використовувати аркуші тонкого вірменського лаваша.

Час готування – 1 ч. 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Лаваш тонкий – 2 пласта.
  • Сир «Сулугуні» — 200-250 гр.
  • Кефір – 1 склянка
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 30-40 гр.

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні продукти: кефір заздалегідь дістаємо з холодильника для того, щоб він став кімнатної температури.

2. У глибокій піалі з’єднуємо два курячих яйця і склянку кефіру.

3. За допомогою віночка ретельно перемішуємо суміш.

4. Сулугуні натираємо на крупній тертці.

5. Чашу мультиварки щедро промазуємо вершковим маслом, щоб уникнути пригорання.

6. Приступимо до складання. На дно чаші викладаємо цілісний пласт лаваша таким чином, щоб її краї звисали за межами ємності.

7. Залишився лаваш рвемо руками або нарізаємо ножицями хаотичні шматочки приблизно по 8 сантиметрів.

8. Отримані шматочки занурюємо в кефірну масу.

9. У каструлю викладаємо трохи змоченого лаваша.

10. Другим шаром засипаємо сир.

11. Повторюємо цю маніпуляцію до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Важливо, щоб останнім шаром був лаваш.

12. Виступаючі краї пласта загортаємо всередину, до сиру.

13. Верхівки заливаємо залишками кефірно-яєчної маси.

14. На останній шар викладаємо шматочки вершкового масла.

15. Закриваємо кришку печі, включаємо програму «Випічка», а на таймері встановлюємо 40 хвилин.

16. Після завершення режиму, обережно перевертаємо пиріг, включаємо «Варка на пару» і тушкуємо ще 20 хвилин.

17. Після закінчення часу відкриваємо кришку, злегка остуджуємо.

18. Акуратно перекладаємо ачму на плоске блюдо і в гарячому вигляді подаємо до столу. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт ачмы в мультиварці з лаваша

Менш ніж за годину можна наповнити весь будинок приємними ароматами грузинської випічки і порадувати всю свою сім’ю смачним сирним пирогом з листкового тіста – ачмою. З приготуванням цієї страви впорається кожен, особливо, при використанні мультиварки.

Час готування – 1 ч. 5 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Лаваш тонкий – 2 пласта.
  • Сир – 250 гр.
  • Кефір – ½ склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Чашу мультиварки рясно промазуємо шматочком вершкового масла і кладемо цільний лист лаваша таким чином, щоб краї залишалися зовні.

2. В окремій глибокій ємності змішуємо кефір, яйця і сіль по своєму смаку – гарненько перемішуємо.

3. Обрану вами зелень подрібнюємо.

4. Перекладаємо до кефірно-яєчної суміші і розмішуємо.

5. Залишився шар лаваша рвемо руками на невеликі довільні шматочки і замочуємо в кефірі з зеленню.

6. На лаваш, який вже застелений в чаші, викладаємо частину розм’якшених шматочків – це перший шар майбутнього листкового пирога.

7. Сир натираємо на крупній тертці.

8. І викладаємо невелику порцію другим шаром. Повторюємо дію, поки не закінчаться компоненти (важливо, щоб кінцевим шаром був сир).

9. Після, стирчать краю пласта загинаємо, прикриваючи начинку. Зверху заливаємо залишками кефірної суміші і розкладаємо невеликі шматочки масла.

10. Включаємо режим «Піч» і готуємо 40 хвилин при температурі 120 градусів. Після відключення програми, ачму обережно перевертаємо і запікаємо ще 10 хвилин при температурі 150 градусів.

11. Після закінчення часу дістаємо пиріг, нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу. Приємного апетиту!

М’яка ачма з кропом в домашніх умовах

Немає нічого смачніше гарячої домашньої випічки, яку готують своїми руками і з любов’ю. Простий і швидкий рецепт приготування класики грузинської кухні і одного з підвидів хачапурі – апетитна і неймовірно вершкова ачма зі свіжим кропом.

Час готування – 2 ч. 15 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 15.

Склад:

  • Борошно – 8 ст.
  • Молоко (тепле) – 2 склянки
  • Вода (тепла) – ½ Склянки
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Дріжджі (сухі) – 1,5 ст. л.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо опару. У глибоку тару виливаємо теплу воду і молоко, в отриманому розчині розмішуємо цукровий пісок і дріжджі – прибираємо в сторону на 5 хвилин для активації.

2. Займемося тестом. Через кілька хвилин до опару додаємо одне яйце цілком і один білок (жовток потрібно для змазування), рослинне масло, сіль і поступово вводимо просіяне борошно – замішуємо еластичне тісто. Рекомендується місити тісто не менше 15 хвилин для бажаної м’якості.

3. Свіжий і вимитий кріп дрібно нарізаємо і додаємо до тіста – ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу зелені, накриваємо тісто чистим рушником або харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце без протягів на 30 хвилин.

4. Тісто ділимо на рівні частини і з кожної частини формуємо кулю. Всі кульки розкачуємо в коржі, в центрі робимо невелике поглиблення і кладемо маленький шматочок вершкового масла – згортаємо в рулет і, закручуючи по колу, формуємо булочки.

5. Заготовки перекладаємо на деко, змащуємо збитим жовтком і відправляємо в духовку. Прикриваємо рушником і даємо ще півгодини «відпочити». Випікаємо при температурі 180 градусів до утворення рум’яної скоринки. Приємного апетиту!

Як приготувати ПП ачму з лаваша?

Навіть при дотриманні правильного харчування можна і треба себе тішити! З цим завданням чудово справляється грузинська кухня – готуємо традиційний листковий пиріг з лаваша з сирною начинкою – ачму, але у ПП варіанті.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Лаваш – 220 гр.
  • Сир «Сулугуні» — 400 гр.
  • Сир «Моцарелла» — 200 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 5 гр.

Процес приготування:

1. Готуємо начинку. Два види сиру натираємо на крупній тертці.

2. Сири з’єднуємо в глибокій тарілці і перемішуємо.

3. Круглий лист лаваша промазуємо молоком.

4. Зверху корж посипаємо сиром.

5. Лаваш з начинкою звертаємо в щільний рулет.

6. Повторюємо це дія з іншими коржами.

7. Форму для запікання з високими бортиками промазуємо вершковим маслом.

8. Один рулет закручуємо в спіраль і кладемо в центр форми, інші скручені коржики з сиром також викладаємо по діаметру, формуючи равлика.

9. Яйце збиваємо і змащуємо верхівку майбутнього пирога.

10. Посипаємо білим або чорним кунжутом.

11. Готуємо в духовій шафі 35-40 хвилин при температурі 170 градусів до утворення золотистої і апетитною скоринки.

12. Після закінчення часу обережно дістаємо форму, витягаємо пиріг і до столу подаємо злегка остигнув. Приємного апетиту!