Цвітна капуста в духовці – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Цвітна капуста в духовці – апетитне овочеве частування, яке порадує простим кулінарним процесом і універсальними властивостями. Таке блюдо можна подавати як самостійну страву, як гарнір або в рамках дитячого меню. Корисне частування нікого не залишить байдужим. Для приготування використовуйте перевірені рецепти з покроковим описом.

Цвітна капуста в духовці з сиром і яйцем

В запеченому вигляді цвітна капуста дуже смачна. Вона набагато ніжніше, ніж белокочанный сорт. А запікати соковиті суцвіття будемо з яйцем і сиром – рум’яна кірочка на поверхні страви не тільки відмінно прикрашає, але і створює контраст з ніжною м’якоттю овоча. Капусту можна використовувати як свіжу, так і заморожену. У будь-якому випадку перед запіканням її доведеться відварити кілька хвилин у підсоленій воді. Всі подробиці нижче в рецепті.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Капуста цвітна 1 вилка середнього розміру
  • Яйце куряче 4 шт.
  • Сметана 140 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 200 гр.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Зелень для подачі

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти цвітну капусту в духовці? Якщо вона в замороженому вигляді, то повністю розморожувати не треба. Як правило, така капуста вже у формі окремих суцвіть – їх відразу і будемо закидати в окріп для варіння. Якщо овоч у свіжому вигляді, то вилок ретельно промиваємо і видаляємо нижні листя, якщо вони є.
  2. Розбираємо вилок на окремі суцвіття приблизно однакового розміру. При необхідності великі частини можна розрізати.
  3. У каструлі доводимо до кипіння підсолену воду і опускаємо в неї підготовлені суцвіття цвітної капусти. Доводимо вміст каструлі до кипіння і варимо протягом семи-восьми хвилин. М’якоть не повинна розваритися.
  4. Відварені суцвіття відкидаємо на друшляк і даємо всієї рідини стекти.
  5. В миску розбиваємо яйця, додаємо сметану, сіль і чорний мелений перець за смаком. Виделкою збовтуємо всі компоненти, поки не вийде однорідна суміш.
  6. Твердий сир натираємо на твердій тертці.
  7. Висипаємо сирну стружку в яєчно-сметанную масу, перемішуємо.
  8. Форму для запікання змащуємо вершковим олією, не забуваючи про бортики. Викладаємо в неї обсушені суцвіття цвітної капусти – намагаємося розподілити їх рівномірно по всьому периметру.
  9. Заливаємо капусту приготовленої яєчно-сирною сумішшю.
  10. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з капустою ставимо на середній рівень і запікаємо протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. Коли на поверхні утворюється виражена рум’яна кірочка, форму можна діставати з духовки.
  11. Даємо страві трохи охолонути й нарізаємо його на порції прямо у формі. Подаємо запечену цвітну капусту в гарячому вигляді, прикрасивши листочками свіжої зелені.

Приємного апетиту!

Цвітна капуста зі сметаною і сиром в духовці

В залежності від способу приготування цвітну капусту можна подати і як гарнір до м’яса або риби, і як повноцінне окрему страву. Для любителів легкий овочевих страв кольорова запечена кольорова капуста – просто знахідка. Для соковитості додатково використовуємо сметану, а для рум’яної скоринки на поверхні – тертий сир. Такий варіант приготування кольорової капусти досить ситний, при цьому зовсім неважкий для шлунка.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Цвітна капуста – 1 качан середнього розміру.

Сир твердий – 200 гр.

Сметана – 200 гр.

Сіль – за смаком.

Трави прованські – ½ ч. л.

Перець чорний мелений – за смаком.

Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти ретельно промиваємо в проточній воді, нижні листя видаляємо. Розбираємо овоч на окремі суцвіття приблизно однакового розміру. Якщо використовується заморожена цвітна капуста, то відразу переходимо до етапу варіння без попереднього розморожування.

2. У каструлі підсолену воду доводимо до кипіння і опускаємо в неї суцвіття цвітної капусти. З моменту повторного закипання відварюємо овоч протягом семи-восьми хвилин. М’якоть капусти повинна стати м’якше, не в жодному разі не розваритися. Після відварювання відкидаємо суцвіття на друшляк і даємо рідини стекти.

3. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом. Викладаємо в неї відварені суцвіття.

4. Твердий сир натираємо на крупній тертці.

5. Поверх капусти прямо у форму викладаємо сметану і перемішуємо її з суцвіттями. Тепер розподіляємо капусту в сметані рівним шаром по всьому периметру форми. Зверху насипаємо сухі прованські трави і чорний мелений перець за смаком.

6. В останню чергу висипаємо сирну стружку, рівномірно розподіляючи її по всій капусті.

7. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів. Форму з капустою ставимо на середній рівень і запікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Ознака готовності – помітна рум’яна кірочка на поверхні.

8. Подаємо запечену цвітну капусту в гарячому вигляді як самостійне блюдо або як ситного гарніру.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти цвітну капусту в клярі в духовці

Цвітна капуста в клярі – це дуже смачно! Але є один мінус – це велика кількість масла для обсмажування і, як наслідок, досить висока калорійність готового страви. Щоб виправити ситуацію, пропонуємо приготувати капусту в духовці, а не на сковороді. Для цього кляр у звичному розумінні доведеться розділити на суху та вологу складові і поетапно «обробити» суцвіття. Завдяки цьому скоринка залишиться на поверхні капусти, а не виявиться окремо на деку.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста цвітна – 1 качан.

Сир твердий тертий – 1 ст.

Сухарі панірувальні – 1 ст.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Паприка – 1 ст. л.

Пармезан тертий – 50 гр.

Часник сушений – 1 ч. л.

Яйця – 2 шт.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти промиваємо й обсушуємо. Поділяємо його на окремі суцвіття приблизно однакового розміру. Якщо використовується заморожена капуста, то відразу переходимо до її відварювання без попереднього розморожування. Опускаємо суцвіття в киплячу підсолену воду і варимо протягом п’яти-семи хвилин, поки м’якоть овоча не стане трохи м’якше. Не варто варити до повної м’якості – попереду ще запікання. Відварену капусту відкидаємо на друшляк і даємо повністю стекти відвару.

2. В окремій мисці змішуємо сухі компоненти: твердий тертий сир, паприку, панірувальні сухарі і сушений часник.

3. В останню чергу доповнюємо суху суміш тертим пармезаном. Ретельно перемішуємо.

4. В іншій мисці збовтуємо виделкою яйця з дрібкою солі і невеликою кількістю чорного меленого перцю. Обсушені суцвіття наколюємо на вилку і опускаємо в яєчну масу.

5. Потім поміщаємо цвітну капусту в суху панірувальну суміш і обкачуємо її з усіх сторін.

6. Деко застеляємо промасленим пергаментом або силіконовим килимком і викладаємо підготовлені суцвіття. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів і встановлюємо деко на середній рівень. Запікаємо цвітну капусту протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин, поки поверхня кожного шматочка добре не зарум’яниться.

7. Готову кольорову капусту перекладаємо з дека на сервірувальну тарілку і прикрашаємо свіжою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Запіканка з кольорової капусти в духовці

Таку запіканку з цвітної капусти можна назвати класичною: у ній немає нічого, окрім, власне, капусти, яєць, пари ложок майонезу і сиру. При бажанні можна додати улюблені спеції і трави, які своїм ароматом додадуть страві інше настрій. Запікаємо таку страву, як зазвичай, в духовці. А ось змащувати форму для запікання дуже рекомендуємо саме вершковим маслом – воно дає ніжний відтінок молочного смаку, який не отримати, якщо використовувати масло рослинне.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста цвітна – 1 качан середнього розміру.

Яйця – 4 шт.

Сир твердий – 200 гр.

Майонез – 4 ст. л.

Масло вершкове – 2 ст. л.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти промиваємо, обсушуємо і знімаємо нижні листки при необхідності. Розбираємо овоч на суцвіття. Намагаємося відокремлювати шматочки приблизно однакового розміру. У разі використання замороженої цвітної капусти попереднє розморожування не потрібно. Просто відразу переходимо до етапу варіння.

2. У каструлі нагріваємо підсолену воду до кипіння і опускаємо в неї підготовлені суцвіття. Варимо протягом п’яти-семи хвилин – за цей час овочева м’якоть стане м’якше, але не розвариться. Після варіння відкидаємо капусту на друшляк і залишаємо на кілька хвилин, щоб вся вода стекла.

3. У миску розбиваємо яйця і додаємо майонез. Також додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.

4. Збовтуємо виделкою або віночком до однорідності.

5. Твердий сир натираємо на тертці з великими отворами. Висипаємо його в яєчно-майонезну масу, ретельно перемішуємо.

6. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом товстим шаром. Укладаємо відварені суцвіття цвітної капусти, намагаючись рівномірно розподілити їх по всьому периметру. Заливаємо яєчно-сирною сумішшю. Сир, що осів на поверхні капусти, розрівнюємо в рівний шар зворотною стороною столової ложки. Ставимо форму з запіканкою в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин.

7. Готова запіканка повинна покритися рум’яною скоринкою. Дістаємо її з духовки і даємо трохи охолонути. Нарізаємо на порції прямо у формі і подаємо до столу, прикрасивши листочками свіжої зелені.

Приємного апетиту!

Цвітна капуста з помідорами і сиром в духовці

Відмінна ідея на вечерю – овочі, запечені в духовці. Безпрограшне поєднання – м’яка кольорова капуста і соковиті помідори під рум’яною скоринкою сиру. Важлива деталь – вершкове масло. Їм ми змащуємо форму для запікання, а також закриваємо поверхню запіканки. Воно дає неймовірно ніжний вершковий фон, на якому кожен інгредієнт вдало розкривається своїм натуральним смаком.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста кольорова – 1 кг

Помідори – 400 гр.

Яйця – 4 шт.

Сир твердий – 200 гр.

Молоко – 250 мл

Масло вершкове – 30-40 гр.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Цвітну капусту миємо, обсушуємо і розбираємо на окремі суцвіття. Робимо їх приблизно однакового розміру. У каструлі доводимо до кипіння підсолену воду і опускаємо в неї підготовлені суцвіття. Відварюємо овочі протягом п’яти-семи хвилин. Якщо використовується заморожена капуста, не потрібно її попередньо розморожувати. Варимо відразу, але час варіння збільшуємо на пару хвилин. Відварені суцвіття викладаємо на друшляк і даємо повністю стекти рідини.

2. Помідори миємо, обсушуємо і вирізаємо слід з плодоніжки. Розрізаємо овочі на невеликі кубики. Добре, якщо це будуть томати м’ясистих, щільних сортів. Так запіканка вийде соковитою, текстуру та не водянистою.

3. У миску розбиваємо яйця, додаємо молоко, сіль і чорний мелений перець. Віночком збиваємо масу до однорідності.

4. Твердий сир натираємо на дрібній тертці.

5. Форму для запікання змащуємо половиною вказаної кількості вершкового масла. Викладаємо обсушену цвітну капусту і нарізані помідори. Можна робити це шарами або упереміш. Посипаємо невеликою кількістю солі.

6. Заливаємо овочі яєчно-молочною сумішшю. Поверхня засипаємо тертим сиром і розкладаємо на ньому вершкове масло, нарізане пластинками.

7. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів і ставимо форму на середній рівень. Запікаємо овочі протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин, поки сир на поверхні повністю не розплавиться і не почне добре рум’янитися.

8. Готову страву дістаємо з духовки, нарізаємо на порції прямо у формі і подаємо до столу в гарячому вигляді, прикрасивши будь свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Дуже смачна цвітна капуста з сиром і вершками в духовці

Дуже ніжна кольорова капуста. Весь секрет – у вершках. Також у страві відчувається особлива насиченість овочевий м’якоті, а все тому, що попередньо не відварювання, ні навіть короткочасного бланшування ми не робимо. Щоб готова запіканка була м’якою, перед додаванням вершків і сиру суцвіття необхідно запекти – це збереже натуральний смак овоча і дозволить уникнути «розведення його водою, як це відбувається при варінні. Форму використовуємо невеликого розміру, щоб капуста лягла щільним шаром і була рівномірно покрита вершками – цього складно досягти, якщо суцвіття розкидані по просторому листу.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста кольорова – 1 кг

Вершки – 150-170 мл

Сир твердий – 150 гр.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Масло вершкове – 40 гр.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти промиваємо, обсушуємо і розбираємо на суцвіття. З урахуванням, що перед приготуванням ми їх будемо не відварювати, а запікати, варто робити їх невеликими. Так капуста запечеться швидше. Якщо використовується заморожена цвітна капуста, то її треба попередньо повністю розморозити і виділилася рідина злити.

2. Суцвіття капусти покласти на змащений невеликою кількістю вершкового масла деко, посипаємо сіллю за смаком і ставимо в духовку. Запікаємо при температурі 200 градусів протягом двадцяти хвилин. Після закінчення зазначеного часу деко дістаємо, а суцвіття перекладаємо в змащену вершковим маслом форму для запікання. Посипаємо капусту чорним меленим перцем та іншими спеціями за особистим уподобанням. Заливаємо вершками.

3. Сир натираємо на крупній тертці і щедро посипаємо їм поверхню цвітної капусти.

4. Форму ставимо в духовку на середній рівень і запікаємо при колишній температурі ще двадцять хвилин. Сир на поверхні повинен повністю розплавитися і добре зарум’яниться.

5. Готову капусту дістаємо з духовки і даємо їй трохи охолонути. Розкладаємо блюдо по порційних тарілках і подаємо до столу в якості гарніру або самостійного страви.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування кольорової капусти з кабачками

Для такої страви відмінно підійдуть не тільки молоді кабачки, але і великі плоди, м’якоть яких вже не така ніжна. Завдяки тому, що кабачки перед запіканням обсмажуються, їх волокна розм’якшуються і ступінь зрілості тут вже не грає особливої ролі. Цвітну капусту можна використовувати як свіжу, так і заморожену. Родзинка страви – заливка з вершків з додаванням сиру і борошна. Вона дає щільну текстуру готового блюда – його можна розрізати на рівні порційні шматки і красиво подати. Крім того, з’являється особлива вершкова насиченість.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Капуста кольорова – 1 кг

Кабачки – 700 гр.

Яйця – 3 шт.

Вершки – 200 мл

Сир твердий – 100 гр.

Борошно пшеничне – ½ склянки

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень – для прикраси.

Олія – для смаження.

Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. Цвітну капусту ретельно промиваємо і розбираємо не окремі суцвіття невеликого розміру. Якщо використовується заморожена цвітна капуста, попередньо розморожувати її не потрібно. У каструлі доводимо до кипіння підсолену воду і опускаємо в неї підготовлені суцвіття. Варимо їх протягом п’яти хвилин, після чого воду зливаємо, а капусті даємо трохи охолонути.

2. Кабачки промиваємо й обсушуємо. Якщо плоди молоді, нарізаємо їх невеликими кубиками разом з шкіркою і насінням. Якщо овочі вже встигли перезріть, то зрізаємо шкірку, а видаляємо насіння. Очищену м’якоть ріжемо шматочками. У сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху. Викладаємо нарізані кабачки і обсмажуємо їх при високій температурі плити протягом декількох хвилин. Потрібно домогтися швидкого зарум’янювання шматочків. Не забуваємо помішувати. Обсмажені кабачки знімаємо з плити.

3. У мисці готуємо заливку. Для цього змішуємо яйця з вершками, сіллю і чорним меленим перцем. Віночком збиваємо суміш до однорідності. Всипаємо борошно і активно перемішуємо, щоб розбити всі грудочки.

4. Форму для запікання змащуємо маслом і викладаємо в неї відварені суцвіття цвітної капусти і обсмажені кабачки. Можна робити це шарами або упереміш, як зручніше. Заливаємо овочі приготовленою заливкою. Твердий сир натираємо на дрібній тертці і отриманої сирної стружкою щедро посипаємо поверхню овочів.

5. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму ставимо на середній рівень і запікаємо страву протягом тридцяти п’яти-сорока хвилин. Поверхня повинна добре зарум’яниться. Готову страву дістаємо з духовки і даємо йому охолонути до комфортної температури. Прикрашаємо листочками свіжої зелені і подаємо до столу прямо у формі, в ній же і розрізаємо на порції.

Приємного апетиту!

Кольорова капуста, запечена в духовці цілком

Якщо хочете приготувати ефектне блюдо з кольорової капусти, нічого мудрувати не треба. Просто запечіть її цілком у духовці. Природна форма і структура овоча служить його ж кращим прикрасою: зріз порційного шматочка капусти дуже привабливий і просто манить швидше спробувати. Щоб підкреслити натуральний смак капусти і задати настрій страви, використовуємо запашний чебрець і вершкове масло – ці прості добавки здатні значно поліпшити смакове сприйняття капусти.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста цвітна – 1 качан середнього розміру.

Бульйон курячий – 1 л

Масло вершкове – 70 гр.

Лавровий лист – 2 шт.

Чебрець – 2-3 гілки.

Сіль – за смаком.

Перець чорний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти ретельно промиваємо й обсушуємо. Нижні листя зрізаємо. Якщо на поверхні овоча є дефекти, потемнілі цятки, їх обов’язково вирізаємо.

2. Підготовлений вилок капусти поміщаємо в каструлю невеликого розміру і заливаємо його курячим бульйоном. Рідина повинна практично повністю покривати овоч. Кладемо в бульйон лаврове листя, горошини чорного перцю, гілки чебрецю, сіль за смаком. Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. З цього моменту варимо капусту дванадцять хвилин.

3. Після закінчення зазначеного часу капусту акуратно виймаємо з бульйону і перекладаємо у форму для запікання. Зручно використовувати відповідного діаметру товстостінну сковорідку. На дно форми вливаємо третину склянки бульйону. Поверхня цвітної капусти поливаємо розтопленим вершковим маслом з усіх боків і прикрашаємо гілочкою чебрецю.

4. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і поміщаємо в неї форму з капустою на середній рівень. Запікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Поверхня повинна покритися золотистою скоринкою. Щоб переконатися в готовності, встромляємо тонкий ніж в середину овоча – він повинен входити вільно, без зусиль.

5. Готову запечену капусту дістаємо з духовки і подаємо на стіл в гарячому вигляді. Таке блюдо не тільки послужить прекрасним гарніром до м’яса, але і відмінно підійде в якості самостійного прийому їжі. Особливо для тих, хто рахує калорії.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт цвітної капусти запечена з картоплею

Пропонуємо рецепт дуже смачного овочевого блюда з кольорової капусти з картоплею. Обидва ці продукту мають досить нейтральний смак і відмінно поєднуються один з одним. А щоб додати смакову родзинку, запечемо їх під насиченим цибульно-грибним соусом і додамо трохи сиру з цвіллю. Завдяки останньому у запіканки з’являється ніжна вершковість з пікантною ноткою – ну дуже смачно!

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста цвітна – 300 гр.

Картопля – 8 шт. середнього розміру.

Лук-порей – ½ шт. середнього розміру.

Печериці – 300 гр.

Сир дор-блю – 50 гр.

Вершки – 200 мл

Сир пармезан – 100 гр.

Сіль – за смаком.

Суміш перців мелених – за смаком.

Олія – для смаження.

Процес приготування:

1. Суцвіття цвітної капусти промиваємо і ділимо на приблизно однакові частини. Відварюємо їх протягом п’яти хвилин у підсоленій воді. Якщо використовується заморожена цвітна капуста, то попереднє розморожування не потрібно, можна відразу приступати до варіння. Після відварювання відкидаємо суцвіття на друшляк і даємо повністю стекти рідини.

2. Картопля промиваємо, очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Орієнтовно на це піде десять-п’ятнадцять хвилин.

3. Цибуля порей промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими кільцями. Використовуємо тільки світлу стеблових частина, без верхніх листків. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо в нього нарізану порей. При помішуванні доводимо його до напівм’якого стану протягом пари хвилин.

4. Печериці можна використовувати як свіжі, так і консервовані. Нарізаємо їх тонкими скибочками і викладаємо в сковороду до цибулі-порею. Обсмажуємо все разом протягом п’яти-шести хвилин.

5. Поки овочі обсмажуються, сир дор-блю нарізаємо невеликими кубиками.

6. До цибулі і грибів вливаємо вершки, перемішуємо. Доводимо всю масу до кипіння і додаємо шматочки сиру з цвіллю. Перемішуємо, додаємо сіль за смаком і суміш мелених перців. Чекаємо, коли всі кубики сиру розчиняться, і знімаємо сковороду з плити.

7. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом. Першим шаром викладаємо розрізаний на гуртки картоплю. Покриваємо його третю від усієї кількості приготованого вершкового соусу, намагаючись розподілити його рівномірно по всьому периметру. Закриваємо соус суцвіттями цвітної капусти.

8. Знову розподіляємо соус по капусті. Повторюємо шар картоплі і закриваємо рештою соусу.

9. Густо посипаємо поверхню тертим пармезаном.

10. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів і ставимо форму на середній рівень. Запікаємо овочі протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин, поки скоринка добре не зарум’яниться.

11. Подаємо страву в гарячому вигляді, розрізавши на порції прямо у формі. Дуже вдало така запіканка підходить в якості ситного гарнір до м’яса.

Приємного апетиту!

Як приготувати заморожену цвітну капусту в духовці

Заморожена цвітна капуста доступна в магазинах круглий рік. Як правило, вона продається у вигляді окремих суцвіть, що полегшує процес готування: вже не треба їх розбирати і розділяти. Заморожені суцвіття мало коли вимагають попередньо розморожування перед приготуванням. Їх ніжна м’якоть готується досить швидко, тому можна використовувати капусту прямо з морозилки. Ця запіканка – тому підтвердження: ще тверді холодні суцвіття укладаємо в форму і заливаємо соусом. Запікаємо – вуаля, страва готова!

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста цвітна заморожена – 800 гр.

Сир твердий – 150 гр.

Сметана – 300 гр.

Сіль – за смаком.

Коріандр – ½ ч. л.

Куркума – ½ ч. л.

насіння Фенхелю – ½ ч. л.

Перець чорний горошок – 2-3 шт.

Базилік сушений – 1 ч. л.

Селера сушений – 1 ч. л.

Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Отже, цвітну капусту необов’язково розморожувати для запікання. Звільняємо суцвіття від упаковки і при необхідності розрізаємо їх, якщо частини занадто великі.

2. Твердий сир натираємо на крупній тертці. Висипаємо отриману стружку в миску.

3. Для приготування соусу сметану краще використовувати високої жирності – це дасть велику насиченість соусу, і готове блюдо буде смачніше. Викладаємо сметану в окрему ємність. Додаємо до неї зазначені спеції: насіння фенхелю, коріандр, куркуму, сушений базилік і сухий селера. Також кладемо сіль за смаком і горошини чорного перцю. Ретельно змішуємо всі разом.

4. Виливаємо сметану зі спеціями до тертому сиру і добре перемішуємо.

5. Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо в неї суцвіття цвітної капусти.

6. Заливаємо капусту приготованим соусом. Сир, що осів на поверхні суцвіть, розрівнюємо з допомогою ложки. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів. Ставимо форму з кольоровою капустою на нижній рівень і запікаємо протягом тридцяти п’яти-сорока хвилин.

7. Щоб перевірити готовність капусти, можна увіткнути в запіканку тонкий ніж – він повинен входити вільно, без опору. На поверхні до цього часу повинна помітно зарум’янитися сирна скоринка. Готову капусту дістаємо з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса, птиці.

Приємного апетиту!