Варення з абрикосів з кісточками – 6 рецептів на зиму з фото покроково

Варення з абрикосів з кісточками — дуже смачна і проста заготівля на зиму. Літо радує нас достатком овочів і фруктів. Ми намагаємося з’їсти їх якомога більше, щоб зарядитися здоров’ям і вітамінами на цілий рік. Солодкість фруктів дарує гарний настрій. І щоб зберегти його протягом року, можна приготувати варення з абрикосів, яке буде нагадувати про літо в холодну зиму.

Королівське варення з абрикосів з кісточками на зиму

Абрикоси в солодкому бурштинового кольору варення, як маленькі сонечка в банку, будуть нагадувати про теплом і яскравому літньому часі. Королівським воно називається тому, що готуватися з кісточками, які надають мигдальний смак. Таке варення подавали в палацах, і їм можна сміливо пригощати гостей.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Абрикос 1 кг
  • Цукор-пісок ½ кг
  • Вода-1 склянка

Процес приготування:

  1. Як зварити варення з абрикосів з кісточками на зиму? Добре вимийте і просушіть абрикоси. Плоди краще брати ті, що твердіший і не переспели. В іншому випадку, при натисканні вони розваляться і перетворяться на кашу.
  2. Почніть вийняти кісточки з плодів. Все не знадобляться, потрібно максимум 100 грам. Щоб зробити це акуратно і не розламати абрикос, візьміть олівець або дерев'яну паличку для їжі. Тупою стороною повільно натисніть на то місце, де розташовується плодоніжка і видавіть кісточку. Її гострий кінчик легко розріже протилежний бік фрукта і її буде легко дістати. Висушіть кісточки, так як очистити вологі вельми проблематично. Коричнева скоринка надає ту саму мигдальне нотку, але і виділяє невелику гіркоту. Якщо вам це подобається, залиште її. Якщо ні, зніміть шкірку, розколів суху кісточку молотком, часникодушилкою або дробаркою для горіхів.

  3. Почніть вийняти кісточки з плодів. Все не знадобляться, потрібно максимум 100 грам. Щоб зробити це акуратно і не розламати абрикос, візьміть олівець або деревянную паличку для їжі. Тупою стороною повільно натисніть на то місце, де розташовується плодоніжка і видавіть кісточку. Її гострий кінчик легко розріже протилежний бік фрукта і її буде легко дістати. Висушіть кісточки, так як очистити вологі вельми проблематично. Коричнева скоринка надає ту саму мигдальне нотку, але і виділяє невелику гіркоту. Якщо вам це подобається, залиште її. Якщо ні, зніміть шкірку, розколів суху кісточку молотком, часникодушилкою або дробаркою для горіхів.
  4. Вставити частина кісточок назад у абрикоси через отримані отвори. У велику посуд висипте цукор і залийте її склянкою води. Багато рідини брати не потрібно, щоб не вийшов компот. Що стосується кількості цукру, класичний рецепт говорить про пропорції 1:1, але так виходить дуже солодко. Якщо вам це не подобається, додайте 500 грам або більше, на свій смак. Закип’ятіть отриманий сироп і зніміть з вогню. Перекладіть фрукти у посуд з гарячою рідиною. Залиште настоюватися на 10 годин, щоб фрукти пустили сік і ввібрали цукор.
  5. По закінченні цього часу дістаньте з ємності абрикоси з допомогою ложки або шумівки. Отриманий сироп знову доведіть до кипіння і акуратно зніміть піну, яка утворилася ложкою. Перемішувати варення не можна! Поверніть у посуд абрикоси, вимкніть вогонь і залиште насичуватися ще на 6 годин. Після цього прокип’ятіть варення протягом 20 хвилин.
  6. В цей час стерилізуйте пів-літрові банки. Зробити це можна в духовці або опустивши банки в киплячу воду на 4-5 хвилин. Приготоване гаряче варення розлийте по банках і закатайте. Укрийте заготовки щільною тканиною і дайте охолонути. Зберігайте у темному прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як зварити варення з абрикосів з кісточками і апельсином?

Літо асоціюється з соковитими і стиглими фруктами. Збережіть собі свій шматочок тепла і літа, приготувавши приголомшливе варення з абрикосів. А щоб зробити смак ще цікавіше, додайте соковитість іншого яскравого плоду – апельсина. Кісточки нададуть легку горіхову нотку, і ви отримаєте відмінний десерт.

Час приготування – 16 годин

Час готування – 1 годину

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 2.5 кг
  • Цукор-пісок – 2 кг
  • Апельсин – 3 шт.

Процес приготування:

1. Ретельно вимийте абрикоси і апельсини. Абрикоси в варення підуть разом з шкіркою, тому мийте їх добре. Можна готувати варення з цілих плодів, але це не завжди зручно їсти. Тому довільно розріжте абрикоси, видаливши кісточки. Складіть їх у велику миску або глибокий таз. Накрийте харчової плівкою і відставте в бік.

2. Апельсини очистіть від шкірки, вона буде давати непотрібну гіркоту. Так само довільно розріжте цитрус на шматочки. Якщо трапляються кісточки, викиньте їх. Покладіть апельсин у посуд з нарізаним абрикосом.

3. З допомогою молотка розколіть вийміть кісточки і ядерця. Будьте обережні, щоб не розламати нутро, ядро повинно бути цілим. Зніміть прозору плівку.

4. У великій каструлі зваріть цукровий сироп. Багато води додавати не потрібно, досить пари столових ложок. Доведіть суміш до кипіння. Перекладіть в сироп подрібнені фрукти. Варіть 7 хвилин, не перемішуючи. Якщо з’являється піна, акуратно прибирайте її ложкою.

5. Зніміть варення з вогню. Зверху викладіть підготовлені ядерця. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися мінімум на ніч.

6. Вранці готове варення розлийте по стерилізованим банкам і закатайте. Зберігайте загортання в прохолодному підвалі або холодильнику.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт абрикосового варення з кісточками і лимоном

Цитруси в варення з абрикосів відмінно доповнюють основний фрукт. Крім приголомшливого смаку лимон може похвалитися іншими якостями, які він передає варенню. По-перше, цитрус повний вітамінів, і навіть в консервації не втрачає їх. Лимон робить варення гарним на вигляд і приголомшливим на смак.

Час приготування – 7 годин

Час готування – 1 година 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Абрикос – 1.5 кг
  • Цукор – 0.8-1 кг
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

1. Ретельно помийте абрикоси, щоб уникнути попадання бруду і пилу в варення. Розріжте їх навпіл або на чотири частини. Вийміть кісточки і відправте сушитися. Саме в сухому вигляді їх легше всього очистити. Відокремте ядерця від коричневого шару, якщо вам не подобається гірчинка в солодкому. Але разом з тим піде і нотка мигдалю.

2. Гарненько вимийте лимон. Щоб напевно видалити віск, яким покриваються цитруси, обдайте його гарячою водою, після чого відразу ж перекладіть в холодну. Протріть фрукт губкою. Наріжте лимон довільними шматочками разом з шкіркою. Попалися кісточки викиньте. Складіть цитрус в чашу блендера і подрібніть до кашоподібного стану.

3. У глибоку каструлю перекладіть підготовлені абрикоси, очищені ядра кісточок і подрібнений лимон. Засипте фрукти цукром. Залиште на 2 години, щоб фрукти пустили сік і ввібрали цукор. Час від часу струшуйте каструлю, щоб злегка перемішати вміст.

4. По закінченні цього часу поставте посуд на вогонь і доведіть до кипіння. За допомогою ложки видалити пінку. Варіть 10-15 хвилин при слабкому кипінні.

5. Вимкніть вогонь і залиште фруктову суміш настоятися 2-3 години. Після знову прокип’ятіть варення і залиште настоюватися. Повторіть дію ще два рази.

6. Після того, як закип’ятіть суміш в останній раз, залиште її варитися на невеликому вогні близько 5 хвилин. Гаряче варення розлийте по заздалегідь простерилизованным банкам. Підготувати банки можна в духовці. Для цього розігрійте її до 120 градусів і відправте туди банки на 10 хвилин. Кришки прокип’ятіть. Не нехтуйте цими діями, вони допоможуть зберегти варення свіжим на довший термін.

7. Закрийте банки з варенням кришками і поставте їх догори дном. Накрийте консервації рушником або щільною тканиною, дочекайтеся остигання. Після цього тримайте варення в темному прохолодному місці. Не зберігайте його довше року.

Приємного апетиту!

Варення-п’ятихвилинка з абрикосів з кісточками

Цей варіант варення не потребує тривалого приготування, тому зберегти літні вітаміни цілий рік як ніколи просто. Мінімальна термічна обробка дозволяє зберегти максимум натурального смаку і максимум користі. Радуйте своїх домочадців чудовим десертом, що нагадує про літні днинки.

Час приготування – 15 хвилин

Час приготування – 45 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Гарненько вимийте абрикоси, щоб ніяка бруд або пісок не потрапили в варення. Особливо, якщо ви їх купили. Вибирайте стиглі, але пружні плоди. Такі не втратять форму, і варення буде красивим. Промокніть абрикоси паперовим рушником. Розрізати плоди або діставати кісточку не потрібно, готуватися вони будуть цілком.

2. За допомогою зубочистки або вилці зробіть на всій поверхні фрукта кілька дірочок. Вони також допоможуть зберегти круглу форму, а крім того через них плоди швидше і більше напитаются цукром і віддадуть сік.

3. У глибоку каструлю вилийте воду і насипте цукор. Відправте на середній вогонь. Час від часу помішуючи, нагрійте рідину до тих пір, поки весь цукор не розчиниться. Доведіть до кипіння.

4. У сироп перемістіть підготовлені фрукти. Збільште нагрівання і знову доведіть до кипіння. Після цього варіть абрикоси в сиропі на повільному вогні протягом 5 хвилин. Пінку, яка з’являється на поверхні, акуратно приберіть ложкою.

5. Вимийте і стерилізуйте банки, прокип’ятіть кришки. Гаряче варення розлийте по підготовленим судинах і законсервируйте. Складіть банки в прохолодне місце і переверніть кришками вниз. Дочекайтеся повного остигання і ласощі готовий. Насолоджуйтеся варенням відразу ж або залиште на зиму, переставивши банки в холодильник, погріб або на балкон.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування абрикосового варення з кісточками в мультиварці

Мультиварка стала незамінною помічницею і справжнім порятунком господині. В ній можна готувати не тільки супи та другі страви, але і варення. Особливо у спекотний літній день, коли довга приготування на плиті нагріває і без того гаряче повітря. Мультиварка заощадить час, а варення вийде нітрохи не гірше.

Час приготування: 1 годину

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимон – ½ шт.
  • Вода – ½ склянки

Процес приготування:

1. Помийте абрикоси, поклавши їх у прохолодну воду на 5-10 хвилин. Важливо простежити за тим, щоб фрукти були чисті, так як вони в варення разом зі шкіркою. Розрізати плоди навпіл і вийміть кісточки. Якщо невелика гіркота в варення вам не подобається, очистіть ядра від коричневого шару плівки. Найлегше це зробити з сухих кісточок, тому повністю висушіть їх. Так внутрішнє ядерце відійде від зовнішньої шкірки і не розколеться.

2. У чашу мультиварки вилийте воду. Викладіть туди підготовлені фрукти і кісточки упереміш. Засипте вміст чаші цукровим піском. З половинки лимона отримаєте сік. Якщо немає соковижималки для цитрусових, це легко зробити за допомогою виделки. Настроміть половинку лимона на столовий прилад і проверніть. Попадаються кісточки викиньте. Вилийте сік лимона поверх цукру. Він не дасть варенню засахариться і додасть гарний колір і консистенцію. До того ж, лимон запобіжить появі цвілі.

3. Виберіть мультиварці режим «Гасіння» і встановіть таймер на 30 хвилин. Через півгодини відкрийте кришку і готуйте далі саме так. Якщо мультиварку закрити, при варінні утворюється піна буде підніматися і піде через краї.

4. Варіть ще 30 хвилин в тому ж режимі, спостерігаючи за тим, як тане цукор і абрикоси пускають сік. Перемішуйте варення кожні 10 хвилин. Вийде солодкість красивого бурштинового кольору.

5. Підготуйте тару для консервації. Банки промийте і стерилізуйте, опустивши їх шийкою вниз на кілька хвилин в каструлю з киплячою водою. Таким же чином обробіть кришки. Тепле варення розлийте по поллитровкам і закрийте. Дайте повністю охолонути в темному місці. Варення з абрикосів з кісточками готово! Подавайте його відразу ж з млинцями або білим хлібом, або залиште консервацію на зиму. В останньому випадку, зберігайте банки з варенням в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Густе варення з абрикосів з ядерцями від кісточок

Цей рецепт варення досить клопіткий і з приготуванням доведеться повозитися. Тому кличте всю сім’ю на допомогу і перетворіть приготування приголомшливого абрикосового десерту в сімейне проведення часу і навіть традицію. Всі будуть в захваті не тільки від процесу, але і від результату.

Час приготування – 12 годин 20 хвилин

Час готування – 1 година 30 хвилин

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 3 кг
  • Цукор-пісок – 1.7-2 кг
  • Кориця – 5 паличок
  • Вода – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. Почніть з підготовки фруктів. Ретельно промийте плоди, особливо якщо ви їх купили. Можете замочити їх у прохолодній воді приблизно на 10 хвилин. Просушіть рушником. Використовуйте більш тверді плоди, щоб випадково не розчавити їх в процесі готування. Акуратно, щоб не пошкодити форму плоду, видавіть кісточки. Для зручності використовуйте круглу паличку, наприклад, кінчик дерев’яної ложки або азіатські столові прилади.

2. Кісточки промийте та висушіть. Позбавтеся від коричневого шару і зніміть плівку з ядерець. Білий горішок повинен залишитися цілим, тому краще розбирати саме висохлі кісточки. З них темна шкірка знімається легко, а внутрішність не ламається.

3. Щоб абрикос в варення зберіг красиву круглу форму, проткніть його зубочисткою як мінімум 3 рази. Проколи повинні бути в різних місцях, робіть їх довільно. Вставте очищені ядерця назад у абрикоси.

4. У глибоку каструлю насипте цукор. Варіюйте його кількість в залежності від того, наскільки солодке варення вам подобається. Додайте пару столових ложок води. Зваріть сироп, повністю розчинивши цукор. Якщо хочете, щоб варення вийшло більш однорідним і не зацукрувалося, додайте трохи лимонного соку.

5. Акуратно, так, щоб ядерця не випали, перекладіть в каструлю абрикоси. Пізніше, коли фрукти трохи зваряться, отвори стянутся, і кісточки нікуди не подінуться. Зробіть вогонь мінімальним і варіть плоди 7-8 хвилин. Якщо з’являється піна, акуратно знімайте її ложкою. Але ні в якому разі не помішуйте майбутнє варення.

6. Вимкніть вогонь і занурте в сироп палички кориці. Накрийте каструлю кришкою і залиште варення настоюватися на 12 годин. По закінченні цього часу, варення готове і його більше не потрібно варити. Розлийте частування по стерилізованим пів-літрових банках так, щоб в кожну потрапило за паличку кориці. Закрийте кришками. Варення готове до вживання. Щоб ласувати їм до зими, зберігайте загортання в темному прохолодному місці.

Приємного апетиту!