Варення з ранеток на зиму – 10 простих рецептів з покроковими фото

Невеликі, кисло-солодкі яблучка відмінно підходять для домашніх заготовок на зиму. Вони володіють яскравим смаком, але вимагають з увагою підійти до підготовки фруктів з-за малих розмірів, проте результат того вартий.

Варення з ранеток цілком з хвостиком на зиму

Цей рецепт підходить для зайнятих господинь, які не можуть приділяти занадто багато часу заготівель на зиму, однак хочуть побалувати домашніх смачним варенням до чаю. Райські яблучка використовуються цілком, разом з хвостиками: виходить оригінальний і незвичайний десерт.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Яблука Ранетки 1 кг
  • Цукор-пісок 1.2 кг
  • Лимонна кислота ⅓ ч. л.
  • Вода-1.5 склянки

Процес приготування:

  1. Як заготовити варення з ранеток на зиму? Плоди перебрати і вимити, хвостики не відривати, а проткнути кожне яблучко в декількох місцях дерев’яною шпажкою.
  2. В сотейнику з цукру, води і лимонки зварити сироп.
  3. Опустити в киплячу солодку масу яблучка і відразу зняти ємність з плити. Залишити фрукти під гнітом на кілька годин, щоб вони просочилися сиропом.
  4. Масу знову довести до кипіння, не перемішуючи, і варити близько 5 хвилин, поливаючи зверху сиропом за допомогою ложки. Потім знову помістити яблука в сиропі під гніт і дати настоятися близько 8 годин. Потім знову повторити процедуру.
  5. Готове варення гарячим розлити по банках і щільно закупорити. Приємного апетиту!

Прозоре варення з ранеток на зиму

Нерідко ранетки варять на зиму цілком, оскільки маленькі яблучка не завжди зручно обробляти, до того ж вони дуже красиво виглядають в готовому вигляді. Важливо перед початком готування проткнути кожен плід зубочисткою у кількох місцях, щоб шкірка в процесі варіння не лопнула.

Час приготування: 55 хвилин – готування, 3 годин — настоювання.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 1.

Склад:

  • Яблуко сорту ранетка – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Вода – 0,5 склянки

Процес приготування:

1. Яблучка перебрати, щоб прибрати зіпсовані або м’яті, промити і наколоти зубочисткою у різних місцях.

2. Залити фрукти гарячою водою і прокип’ятити протягом 5 хвилин, потім рідину злити, а плоди помістити в прохолодну воду.

3. У сотейнику змішати цукор з водою і довести масу до кипіння. Готувати сироп потрібно до тих пір, поки цукор не розчиниться, а маса не стане однорідною.

4. Опустити в отриманий сироп яблучка і варити близько 15 хвилин на слабкому вогні. Залишити варення настоюватися близько 2-3 годин, а потім знову кип’ятити 15 хвилин.

5. Готовий десерт розлити по банках і закупорити стерильними кришками. Насолоджуйтесь!

Як приготувати варення-п’ятихвилинка з ранеток на зиму?

Простий у приготуванні рецепт дуже смачного яблучного варення, який підходить навіть для недосвідчених господинь. Мінімум інгредієнтів і максимум користі – таким десертом не соромно пригостити навіть найвибагливіших гостей.

Час приготування: 3 години 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Яблуко сорту ранетка – 1 кг
  • Вода – 100 мл
  • Цукор-пісок – 1,3 кг

Процес приготування:

1. Яблука вимити, обсушити і обрізати хвостики до 1 см завдовжки.

2. Скласти фрукти в підходящу жароміцну ємність, влити воду і всипати вказану кількість цукру.

3. Все перемішати і на повільному вогні довести до кипіння, а потім готувати близько 5 хвилин. Дати варенню охолонути, а потім знову прокип’ятити протягом п’яти хвилин. Повторити процедуру тричі.

4. Баночки для зберігання заготовок помити і простерилізувати, потримавши над парою або в духовці.

5. Розподілити варення по банках, щільно закрити, дати охолонути в теплому приміщенні, а потім перенести на холод.

Смачне варення з ранеток часточками на зиму

Ранетки можна використовувати варення і нарізаними часточками. Щоб сироп залишався прозорим, яблучні скибочки в процесі готування краще не перемішувати, а поливати зверху цукровою масою.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Яблуко сорту ранетка – 1,5 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. Щільні, можна злегка недозрілі плоди вимити, нарізати часточками, видаливши серцевину.

2. З лимона вичавити сік і збризнути скибочки яблука, щоб вони не темніли. Засипати фрукти 0,5 кг цукру і акуратно перемішати.

3. Воду з рештою цукру змішати в сотейнику і приготувати сироп.

4. У киплячу солодку масу акуратно перекласти яблучні скибочки, але не перемішувати, поливаючи їх зверху сиропом за допомогою дерев’яної ложки. Варити близько 3 хвилин на слабкому вогні.

5. Після, варення остудити і ще раз прокип’ятити, поливаючи сиропом. Варення ще гарячим, разом з цукровою масою перекласти в банки і закупорити.

Яблучне варення з ранеток, зварене в мультиварці

Мультиварка – зручний пристрій для приготування смачного варення. У цьому рецепті яблука томят у фруктовому соку з цукром. Для приготування десерту можна використовувати будь сік, який припадає за смаком.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Яблуко сорту ранетка – 1 кг
  • Сік фруктовий (яблучний, ананасовий, апельсиновий) – 1 л
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

1. Сік влити в чашу мультиварки, додати цукор і довести масу до кипіння.

2. Яблука нарізати довільно, серцевину можна не вирізати.

3. Скибочки фруктів викласти в киплячий сік з цукром, поставити на режим «Гасіння» і готувати з відкритою кришкою, не перемішуючи яблука. Важливо, щоб чаша мультиварки була наповнена до половини, інакше варення під час активного кипіння може пошкодити нагрівальні елементи приладу.

4. Через 10 хвилин після початку гасіння пристрій вимкнути, дати масі охолонути, а потім знову продовжити готування способом, описаним вище.

5. Гаряче варення після третьої варіння розкласти по банках і закрити. Ласощі з райських яблучок готово!

Простий і смачний рецепт яблучного повидла через м’ясорубку

Густе і ароматне яблучне повидло з ранеток можна приготувати за допомогою м’ясорубки. Зберігається таке ласощі близько року, у погребі чи підвалі під металевими кришками. Якщо ж продукт закупорюють капроновою кришкою, термін його зберігання скорочується до 6 місяців.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яблуко сорту ранетки – 1,5 кг
  • Вода – 0,6 л
  • Цукор – 810 гр.

Процес приготування:

1. Фрукти перебрати і вимити, видалити хвостики і серцевину, нарізати скибочками.

2. У підходить за розміром жароміцної ємності залити підготовлені шматочки яблука водою і варити на слабкому вогні, поки фрукти не розм’якшаться.

3. Дати масі охолонути і перекрутити його через м’ясорубку або подрібнити блендером.

4. Вийшло яблучне пюре довести до кипіння і готувати близько 45 хвилин.

5. Всипати до яблук цукор, перемішати і готувати до бажаної консистенції. Після, перекласти гарячий джем у стерилізовані баночки і щільно закрити.

Густий джем з ранеток на зиму

Для приготування густого джему з райських яблучок підходять стиглі або навіть перестиглі плоди. Таке ласощі підходить для вживання з чаєм і хлібом або як начинку в пироги і торти.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Яблуко сорту ранетки – 1,5 кг
  • Вода – 0,8 л
  • Цукор – 1 кг

Процес приготування:

1. Яблука вимити, видалити хвостики і насіння, нарізати шматочками. Якщо час на приготування обмежена, можна не видаляти серцевину.

2. Залити фрукти водою і варити на повільному вогні, поки яблучка не стануть дуже м’якими. На це піде близько 15-20 хвилин.

3. Скибочки ранеток без серцевини перебити блендером. Еслі на процес підготовки часу не було, можна перетерти масу з допомогою сита, щоб прибрати насіння і жорсткі частини серцевини.

4. У сотейнику змішати пюре з цукром і уварювати до однієї третьої від початкового готового продукту.

5. Готовий джем перекласти в стерилізовану посуд і щільно закрити. Зберігати його можна і в теплому приміщенні.

Густе повидло з ранеток в домашніх умовах

Бутерброд з яблучним повидлом і вершковим маслом – найулюбленіше ласощі багатьох дорослих і дітей. Сорт яблук ранетка відрізняється особливим кисло-солодким смаком, а повидло, виготовлене з цих плодів, сподобається кожному.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яблуко сорту ранетка – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 0,5 л

Процес приготування:

1. Яблучка вимити і скласти в підходящу за розміром ємність, залити 200 мл води і тушкувати на маленькому вогні близько 50 хвилин, поки не розм’якшаться, періодично доливаючи киплячу воду, якщо вона повністю випарувалася. Щоб переконатися, що яблука готові для подальшої обробки, можна проткнути їх виделкою або ножем.

2. Отриману яблучну масу перетерти через сито. Так прибираються великі фракції, шкірка і насіння, а дуже ніжна м’якоть залишається.

3. Яблучне пюре з ранеток перекласти в жароміцний посуд, додати цукор і готувати на слабкому вогні, поки повидло не придбає бажану консистенцію. Чим довше маса кипить, тим більш густим виходить ласощі.

4. Повидло, гарячим, розкласти в банки і відразу щільно закрити.

5. Зберігається заготівля в місці, де зберігається невисока температура, а використовується в якості намазки на батон або булку, а також в якості начинки для пиріжків та іншої випічки.

Дуже смачне варення з ранеток з апельсином

Цитрусові надають варення з райських яблучок приємний додатковий аромат і освіжаючий смак. Варення готується просто, а результат порадує не тільки ласунів, але і тих, хто думав, що байдужий до солодкого.

Час приготування: 2 години 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Яблуко сорту ранетка – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Апельсин – 0,5 шт.
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. Яблука промити, наколоти кожне зубочисткою в місці прикріплення плодоніжки.

2. Скласти плоди в каструлю або чашу мультиварки, додати цукор.

3. З лимона і апельсина отримати сік, додати його до яблук. Готувати масу в режимі «Гасіння» 2 години, помішуючи кожні 30 хвилин. На плиті яблучне варення готувати на повільному вогні не менше години.

4. Після закінчення зазначеного часу акуратно розкласти десерт по баночках і щільно закрити.

5. Зберігати заготовку в місці, куди не проникають сонячні промені, і зберігається низька температура повітря.

Як зварити варення з ранеток і черноплодки на зиму?

Ягоди чорноплідної горобини мають цікавим смаком, але сильно знижують тиск, про що варто пам’ятати тим, хто буде їсти варення з такими ягодами. Яблуко добре доповнює горобину в десерті, а кориця додає аромату і пікантності.

Час приготування: 50 хв – готування, 16 годин — настоювання.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Горобина чорноплідна – 1 кг
  • Яблуко сорту ранетка – 700 гр.
  • Цукор – 1,2 кг
  • Лимон – ¼ шт.
  • Вода – 2 склянки
  • Кориця (паличка) – 2 шт.

Процес приготування:

1. Горобину перебрати, відокремити ягідки від гілочок і прокип’ятити 4 хвилини, а потім злити води і остудити, промивши холодною водою. Ця процедура жорстку шкірку ягід і зробить варення більш ніжним.

2. У сотейнику приготувати цукровий сироп, використовуючи 2 склянки води і 0,5 кг цукру, викласти в нього горобину і готувати кілька хвилин. Потім зняти з вогню і залишити на 8 годин просочуватися сиропом.

3. З яблук вийняти серцевину, зняти шкірочку і нарізати скибочками. З лимона в ємність з водою видавити трохи соку і скласти туди підготовлені шматочки фруктів. Прокип’ятити яблучні дольки протягом 7 хвилин, але не переварити: вони повинні зберігати цілісність, а не перетворюватися в кашку.

4. Сироп з чорноплідної горобини поставити на вогонь, і коли знову закипить, всипати ще 700 гр. цукру, поварити пару хвилин і покласти корицю, ще трохи лимонного соку і яблучні дольки. Готувати 10 хвилин, потім вимкнути вогонь і залишити на 8 годин настоюватися.

5. Знову довести масу до кипіння, варити 10 хвилин при слабкому вогні, щоб домогтися загустіння продукту, а потім гарячим розкласти по банках і закупорити. Приємного апетиту!