Мариновані огірки на зиму — найпопулярніша, смачна і проста заготовка. Овочева пора зовсім не за горами. Тому мова піде про маринованих огірки в банках на майбутню зиму. Рецептів багато, але от не завжди виходять саме хрусткі огірочки. Краще знати секрети та нюанси перевірених смачних рецептів маринування огірків в банках.
Мариновані огірки: рецепт на літрову банку з оцтом
Даний рецепт призначений і для молодих, і для досвідчених господинь. Він перевірено багаторічним досвідом. Мариновані огірочки вийдуть саме хрусткими і дуже смачними, тільки візьміть невеликі плоди і не мають всередині порожнин.
Час готування – 1 ч.
Порції – 1 л.
Інгредієнти на
1 порц.
- Огірок 700 гр.
- Вода ½ л.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Оцтова есенція 70% 1 ч. л.
- Парасольки кропу, листя смородини, хрону. вишні за смаком
- Часник 3 зуб.
Процес приготування:
- Як заготовити хрусткі мариновані огірки на зиму? Ретельно промийте огірочки під холодною проточною водою і видаліть ножем кінчики з двох сторін. Підготовлені плоди помістіть в миску і на 2 години залийте дуже холодною, бажано крижаною водою.
- Помийте з додаванням харчової соди літрову банку, стерилізуйте її у мікрохвильовці або іншим способом. Закаточну кришку прокип’ятіть. Добре промийте листя і кріп, очистіть від лушпиння часник. Підготовлені спеції і часник покладіть на дно банки.
- Закип’ятіть чисту воду і налийте окріп в банку до огірків, заповнюючи її до самого верху. Банку прикрийте кришкою і залиште на 10-15 хвилин.
- За закінчення цього часу воду з банки перелийте через спеціальну (з отворами) кришку в невелику каструльку і поставте її на середній вогонь. У каструльку насипте вказане в рецепті кількість солі і цукру, і поваріть маринад кілька хвилин. Вогонь вимкніть, і налийте до маринаду оцтову есенцію.
- Приготовленим маринадом залийте огірки в банку і щільно загорніть. Потім переверніть її на кришку і на 2 години прикрийте кухонним рушником. Тепло укутують огірки не треба, інакше вони стануть м’якими. Баночку перенесіть в місце, де зберігаєте заготовки.
Їжте на здоров’я!
Мариновані огірки в банку без стерилізації
Чудові хрусткі огірочки для зимового столу можна приготувати і без стерилізації банок. Готуються вони методом подвійного заливання окропом, а потім маринадом. Такі баночки добре зберігаються довгий час. Всі продукти в даному рецепті вказані з розрахунку на одну 1,5-літрову баночку. Цим способом можна заготовлювати на зиму будь-яку кількість огірків.
Склад:
- Огірки – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Часник – 2-4 зубчики.
- Лист лавра – 2 шт.
- Листя смородини, вишні, хрону, кроповий парасольку і запашний перець – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вимиті огірочки складіть у глибокий таз або миску і на 5 годин залийте холодною водою. Воду можете трохи підсолити.
Крок 2. Ретельно і з харчовою содою помийте потрібну кількість баночок і металевих кришок. Також промийте всі зелені прянощі.
Крок 3. В чисті банки рівномірно розкладіть зелені листочки (по 2-3 штуки на банку), укропные парасольки, горошини запашного перцю, лавр і нарізаний на слайсы очищений часник.
Крок 4. Замочені огірочки ще раз промийте і ножем видаліть кінчики з обох сторін.
Крок 5. Підготовлені огірочки компактно укладіть в банки, розміщуючи великі плоди вертикально, а маленькі, другим шаром зверху.
Крок 6. В чайнику закип’ятіть чисту воду (бажано не хлоровану). Окропом обережно залийте огірки, заповнюючи баночки до самого верху. Огірки прикрийте кришкою і залиште їх на 10-15 хвилин. Поставте кип’ятити іншу порцію води.
Крок 7. Після закінчення цього часу воду з баночок вилийте та повторно залийте огірки окропом, прикрийте кришкою. Можете на 15-20 хвилин накрити баночки рушником.
Крок 8. Повторно злийте воду з огірків і в кожну баночку насипте вказане в рецепті кількість солі, цукру та влийте оцет. В третій раз швидко налийте в баночки крутий окріп, щоб вийшов весь повітря, і вода трохи пролилася через край банки.
Крок 9. Кришки закаточні опустіть в окріп і відразу загорніть баночки. Потім їх декілька разів переверніть, щоб розчинився цукор і сіль, і поставте на кришку. Після повного охолодження перенесіть огірки на зберігання до інших зимових заготовок.
Їжте на здоров’я!
Солодкі мариновані огірки на 3-літрову банку
Знайти рецепт маринування огірків на зиму по своєму смаку буває часом досить складно. Вам пропонується рецепт приготування хрустких і солодких огірочків, які не залишать байдужими жодного члена вашої родини. Готуємо огірки методом дворазової заливки.
Інгредієнти (на 3-літрову банку):
- Огірки – 2.5 кг
- Оцет 9% – 50 мл
- Цукор – 6 ст. л.
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Часник – 4 зубки.
- Прянощі (укропные парасольки, листя вишні, смородини і лавра, горошини чорного перцю і бутони гвоздики) – за смаком.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку обов’язково вимочіть огірочки в дуже холодній воді, що зробить їх міцними, хрусткими і без порожнеч всередині.
Крок 2. Потім, замочені огірки добре промийте проточною водою і видаліть кінчики з обох сторін.
Крок 3. 3-літрові банки помийте теплою водою з додаванням харчової соди. На дно банок покласти всі зазначені в рецепті прянощі. Для поліпшення хрусткого смаку огірків можете додати в банки листя дуба і нарізаний корінь хрону.
Крок 4. Підготовлені огірки компактно укладіть в банки. Перший шар зробіть вертикальним, а поверх його інші огірки укладіть горизонтально. Між огірками помістіть часник, нарізаний пластинками. Зверху огірочків можете покласти кроповий парасольку.
Крок 5. У каструлі закип’ятіть чисту воду і крутим окропом залийте огірки. Окріп наливайте тонким струменем, щоб банка не лопнула.
Крок 6. Банки прикрийте закаточними кришками і залиште на 20 хвилин. Заливання окропом зробіть двічі.
Крок 7. Після закінчення цього часу воду з банок після другої заливки вилийте в каструлю і насипте в неї сіль і цукор, суворо дотримуючись вказаного в рецепті розрахунком. Маринад перемішайте, щоб сіль з цукром повністю розчинилися, доведіть до кипіння і влийте потрібну кількість оцту.
Крок 8. Приготованим киплячим маринадом залийте огірки, заповнюючи банки до самого верху.
Крок 9. Огірки герметично закупорьте і в перевернутому стані залиште на кухні до повного охолодження. Охолоджені банки з огірками перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Крок 10. Ваша чудова закуска для зимового столу готова.
Приємного апетиту!
Мариновані огірки по-болгарськи
«Огірочки по-болгарськи» – затребуваний останнім часом рецепт для тих, хто бажає знайти що-небудь нове і цікаве в море кулінарних рецептів. Смак цих огірків оцінять навіть гурмани. Щоб отримати максимально витончений і ніжний смак «болгарських огірків», важливо правильно виконати співвідношення солі, оцту, цукру і води, не змінюючи їх. Інгредієнти розраховані на одну літрову баночку. Маринуємо огірочки з цибулею і часником.
Склад:
- Огірки – 700 р.
- Цибуля – 0,5 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавра – 2 шт.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор – 4 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 4 ч. л.
- Вода – 0.5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Для маринування виберіть невеликі тверді огірочки і бажано свіжі. Їх добре промийте, покладіть в миску, залийте холодною водою і залиште на ніч.
Крок 2. Ранок огірочки можна маринувати. Підготуйте баночки для огірків, їх помийте і стерилізуйте будь-яким способом. Кришки закаточні прокип’ятіть декілька хвилин у воді.
Крок 3. Очистіть половину цибулини і зубчики часнику, цибуля наріжте тонкими кільцями, а часник – пластинками.
Крок 4. Нашатковані цибулю і часник укладіть в баночки і додайте туди ж листочки лавра.
Крок 5. Замочені огірки ще раз промийте. Потім підготовлені огірки щільно укладіть в баночки.
Крок 6. В окремій каструлі закип’ятіть чисту воду і залийте нею огірки в баночках.
Крок 7. Банки прикрийте кришкою і залиште на 15-20 хвилин. Потім заливку ще раз повторіть.
Крок 8. Після другої заливки воду з банок перелийте в каструлю, насипте в неї розраховане кількість солі і цукру, перемішайте і закип’ятіть. У киплячий маринад додайте оцет і ще раз перемішайте.
Крок 9. Приготовленим маринадом залийте огірки, а баночки відразу щільно закупорьте. Закочені баночки поставте на кришки. Накривати теплим пледом не потрібно.
Крок 10. Охолоджені «болгарські» огірочки перенесіть в прохолодне місце для зберігання.
Їжте на здоров’я!
Мариновані огірки з червоною смородиною
Вашій увазі надається незвичайний рецепт закручування огірків на зиму. Вони загортаються в банках з ягодами червоної смородини. Ягоди містять натуральну кислоту, тому в маринад не потрібно додавати оцет. Та й виглядає така консервація дуже ефектно. Смородину можна використовувати і свіжу та заморожену. Для надійності зберігання таких огірків потрібна стерилізація. Пропонується маринувати огірочки в 1,5-літрових банках. Вони займають менше місця в холодильнику, так і з’їдаються швидше.
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кг
- Червона смородина – 1 склянка
- Листя чорної смородини – 3 шт.
- Кроповий парасольку – 1 шт.
- Часник за смаком.
- Вода – 750 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Невеликі міцні огірочки попередньо замочіть на 2 години в холодній воді. Потім їх ретельно промийте, видаліть кінчики з обох сторін.
Крок 2. Добре промийте ягоди червоної смородини і видаліть пошкоджені плоди. Заморожені ягоди можна не розморожувати. Плоди від гілочок можна не відокремлювати, різниці для маринування немає.
Крок 3. Баночки помийте водою з содою і стерилізуйте будь-яким способом. Кришки закаточні прокип’ятіть.
Крок 4. На дно підготовлених банок покладіть промиті смородинові листя, нарізану великими шматочками очищений часник і по одному укропному парасольці.
Крок 5. Потім компактно укладіть в баночки підготовлені огірочки. Проміжки між огірками відразу заповнюйте ягодами, і насипте їх поверх огірків.
Крок 6. В окремому посуді закип’ятіть чисту воду (об’єм води залежить від кількості банок), насипте в неї вказане в рецепті кількість цукру і солі, перемішайте і прокип’ятіть пару хвилин. Приготовленим маринадом залийте огірки.
Крок 7. Потім огірки стерилізуйте. Для цього візьміть велику каструлю, застеліть дно рушником і поставте в неї банки з огірками. Каструлю заповніть гарячою водою (адже і баночки з маринадом гарячі) до рівня плічок банок. Стерилізуйте огірки на середньому вогні протягом 6 хвилин від початку кипіння води в каструлі.
Крок 8. Потім банки щільно загорніть і відразу перевірте герметичність закупорки. Переверніть їх на кришки і прикрийте покривалом для додаткової пастеризації.
Крок 9. Остиглі баночки перенесіть в певне місце зберігання.
Їжте на здоров’я!
Хрусткі мариновані огірки з лимонною кислотою
В даному рецепті вам пропонується замаринувати огірки для зимового столу, замінивши в маринаді оцет лимонною кислотою. Огірочки з лимонкою завжди виходять хрусткими, ароматними і надзвичайно смачними. Готуються вони без стерилізації і відмінно зберігаються при звичайній кімнатній температурі.
Інгредієнти (на одну 3-літрову банку):
- Огірки – 2 кг
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
- Часник – 6 зубчиків.
- Корінь або листя хріну – 1 шт.
- Кроповий парасольку – 3 шт.
- Насіння гірчиці – 3 ч. л.
- Вода – 1.5 л
- Цукор – 5 ст. л.
- Сіль кам’яна – 2 ст. л.
- Лист лавра – 3 шт.
- Горошини чорного і запашного перцю – по 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для маринування виберіть невеликі, рівні і міцні огірочки. Складіть їх у таз і на кілька годин залийте холодною водою.
Крок 2. Банку (або банки) вимийте водою з содою і стерилізуйте будь-яким способом. Кришки прокип’ятіть у воді.
Крок 3. Пряну зелень промийте і обдайте окропом. Часник і корінь хрону очистіть від лушпиння. Цей набір прянощів і всі спеції укладіть в банку.
Крок 4. Замочені огірки добре промийте, відріжте кінчики. Підготовлені плоди красиво і щільно укладіть в банки.
Крок 5. Закип’ятіть в каструлі воду і цим крутим окропом залийте огірки. Банки прикрийте кришкою і залиште на 20 хвилин. За цей час закип’ятіть другу порцію води.
Крок 6. Через 20 хвилин воду з банок вилийте через спеціальну кришку і відразу, так як ошпаренным огіркам не можна стояти без води, повторно налийте окріп в банки і знову залиште на 20 хвилин.Через 20 хвилин злийте окріп, засипте в банку лимонну кислоту.
Крок 7. В окремій каструлі зваріть маринад з потрібної кількості води, солі та цукру. Маринад проваріть кілька хвилин.
Крок 8. Гарячим маринадом (можна через лійку) залийте огірки, заповнюючи банки до самого верху.
Крок 9. Банки відразу загорніть і перевірити на герметичність. Потім переверніть їх на кришки, прикрийте пледом і після повного охолодження перенесіть в місце для тривалого зберігання.
Їжте на здоров’я!
Хрусткі мариновані огірки з кетчупом чилі
Вашій увазі надається базовий рецепт маринування огірків з кетчупом «Чилі». Вибирайте для цієї консервації маленькі, трохи коротше висоти банки, міцні огірочки і закочуйте їх в невеликі баночки, щоб вистачило на один раз. Набір спецій для таких огірочків може бути різний, але обов’язково повинні бути часник, кріп і зелений пекучий перець, щоб закуска вийшла гострою і пікантною.
Інгредієнти (на 4 баночки об’ємом 750 мл):
- Маленькі огірочки – 2 кг
- Вода – 6 ст.
- Цукор – 1 склянка
- Столовий оцет 9% – 150 мл
- Сіль кам’яна – 2 ст. л.
- Кетчуп «Чілі» – 350 р.
- Зубки часнику і лист лавра – по 8 шт.
- Лист хрону – 2 шт.
- Насіння кропу – 4 ч. л.
- Горошки перцю – 20 шт.
- Перець пекучий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Огірочки промийте, видаліть кінчики і залийте холодною водою на кілька годин.
Крок 2. Баночки вимийте і стерилізуйте протягом 1 хвилини і на найбільшій потужності в мікрохвильовці, налив у них трохи води. Потім вилийте Воду. Кришки промийте і обшпарте окропом або прокип’ятіть каструльці.
Крок 3. Часник очистіть і ножем зубки роздушіть, щоб було більше часникового аромату. Пекучий перчик розріжте на 4 частини. Для більш делікатного смаку перець можна не додавати. На дно кожної банки покладіть нарізані перець, часник і інші спеції.
Крок 4. Підготовлені огірки компактно укладіть в стерильні баночки.
Крок 5. Огірки залийте крутим окропом. Баночки прикрийте стерильними кришками і залиште на 30 хвилин.
Крок 6. За цей час приготуйте для огірків томатний маринад з «Чилі». В окрему каструлю налийте воду, додайте сіль, цукор, оцет і кетчуп, добре перемішайте і закип’ятіть. Киплячим маринадом залийте огірки в баночках, заповнюючи їх до самого верху.
Крок 7. Баночки герметично закупорьте, переверніть на кришки і накрийте рушником. Після повного охолодження перенесіть їх на зберігання.
Їжте на здоров’я!
Хрусткі мариновані огірки з гірчицею
В даному рецепті вам пропонується додати в маринад для огірків гірчицю в зернах. Гірчиця додасть огірочків особливий пікантний і насичений смак. Готуються ці огірки без стерилізації.
Інгредієнти (на 3 літрові банки):
- Огірки – 2 кг
- Укропные парасольки – 6 шт.
- Листи смородини – 6 шт.
- Листи вишні – 6 шт.
- Часник – 6 зубчиків.
- Гірчиця в зернах – 3 ч. л.
- Сіль – 3 ст. л.(по 1 ст. л. в банку)
- Цукор – 3 ст. л.(по 1 ст. л. в банку)
- Столовий оцет 9% – 6 ст. л.(по 2 ст. л. в банку)
- Горошки чорного перцю – 9 шт.
- Вода – 1.5 л
Процес приготування:
Крок 1. У огірків відріжте кінчики, так як в них в основному містяться нітрати. Замочіть огірки на 2 години в холодній воді.
Крок 2. Три літрові баночки промийте і стерилізуйте будь-яким способом.
Крок 3. Листя вишні, смородини і парасольки кропу промийте і обдайте окропом. Потім помістіть їх в стерильні баночки. Додайте очищений і нарізаний невеликими шматочками часник.
Крок 4. Щільно укладіть в банки підготовлені огірки.
Крок 5. У каструлі закип’ятіть чисту воду і залийте окропом огірки в баночках. Залиште на 15-20 хвилин.
Крок 6. Після закінчення цього часу воду з баночок через спеціальну кришку злийте в ту ж каструлю, закип’ятіть її і повторно на 10 хвилин залийте огірочки.
Крок 7. Через 10 хвилин воду знову злийте в ту ж каструлю.
Крок 8. В кожну баночку насипте по столовій ложці солі і цукру, додайте по чайній ложці зерен гірчиці, а потім влийте оцет. До самого верху залийте огірки окропом.
Крок 9. Баночки загорніть прокип’яченими кришками.
Крок 10. Потім їх переверніть догори дном і накрийте теплим покривалом. Охолоджені огірки перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Їжте на здоров’я!
Асорті з маринованих огірків і помідорів
Дуже цікава заготівля виходить при маринуванні в одній банці одночасно помідорів і огірків. Це красиве соління порадує на святковому столі і смак, і очей. Пряно-солодкий маринад зробить огірочки хрусткими, а помідори залишаться цілими. Маринуємо методом дворазової заливки.
Інгредієнти (на 1 літрову баночку):
- Огірки – 400 г
- Помідори – 300 р.
- Кроповий парасольку і лист лавра – по 1 шт.
- Горошини чорного і запашного перцю – по 5 шт.
- Часник – 6 зубчиків.
- Естрагон і листя хріну – за смаком.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л в кожну банку.
Для маринаду (на 1 літр води):
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Баночки вимийте з харчовою содою і обов’язково стерилізуйте будь-яким способом. В баночки укладіть всі зазначені в рецепті спеції.
Крок 2. Добре промийте проточною водою огірки і помідори. У огірків видалити кінчики. Підготовлені огірочки укладіть в банки першим шаром і бажано вертикально.
Крок 3. Помідори наколіть голкою або зубочисткою у кількох місцях біля плодоніжки, щоб вони збереглися цілими.
Крок 4. Поверх овочів покладіть по укропному парасольки і шматочку листків хрону.
Крок 5. Овочі в баночках залийте крутим окропом до самого верху, накрийте їх прокип’яченими кришками і залиште на півгодини.
Крок 6. Після закінчення цього часу воду з баночок вилийте в каструлю через спеціальну кришку.
Крок 7. Каструлю з водою, поставте на середній вогонь. Насипте в маринад розраховане кількість солі і цукру, розмішайте і проваріть 1-2 хвилини.
Крок 8. Приготовленим гарячим маринадом залийте овочі в баночках і налийте в кожну баночку по 2 ложки оцту.
Крок 9. Баночки закатаю, перевірте герметичність закупорки і, перевернувши на кришку, залиште до повного охолодження.
Крок 10. Ваше чудове асорті з огірків і помідорів готово.
Їжте на здоров’я і вдалих заготовок!
Хрусткі мариновані огірки з цибулею і морквою
Замаринувавши огірки з додаванням в баночку цибулі і моркви, ви приготуєте неповторну і ароматну закуску для зимового столу. Ці овочі обмінюються своїми смаками і чудово доповнюють один одного. Для цієї заготовки візьміть маленькі огірочки (корнішони) і закривайте їх в невеликих баночках.
Інгредієнти (на 6 літрових баночок):
- Огірки – 5 кг
- Моркву і цибулю – по 3 шт.
- Перець запашний, укропные парасольки, листя хрону і лист лавра – за смаком.
Для маринаду (на 1 літр води):
- Сіль кам’яна – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 4 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку підготуйте огірочки до маринування. Їх промийте, видаліть кінчики і на 2-6 годин залийте холодною водою.
Крок 2. Очистіть і промийте цибулю, моркву і листя хрону.
Крок 3. Ретельно вимийте банки з харчовою содою і стерилізуйте їх будь-яким зручним для вас способом.
Крок 4. Моркву і цибулини наріжте тонкими кільцями.
Крок 5. В стерильні баночки укладіть всі прянощі, а потім компактно і бажано вертикально, покладіть підготовлені огірки. Поверх огірків покладіть нарізані моркву і цибулю.
Крок 6. В окремій ємності закип’ятіть воду і залийте окропом огірки в баночках. Баночки прикрийте кипячеными кришками і залиште на 20 хвилин.
Крок 7. Після закінчення цього часу воду з баночок перелийте в ту ж ємність, насипте в неї розраховане кількість цукру і солі, і поваріть 1-2 хвилини. Оцет налийте прямо в баночки.
Крок 8. Приготовлений гарячий маринад налийте до огірків, заповнюючи їм баночки до самого верху. Потім їх загорніть і перевірте герметичність закупорки. Банки переверніть на кришки, прикрийте покривалом і залиште до повного охолодження.
Крок 9. Остиглі огірки перенесіть на зберігання в прохолодне місце.
Приємного апетиту!