Виноградний сік, заготовлений в домашніх умовах, вигідно відрізняється від пакетованого великою кількістю корисних речовин і насиченим смаком. До того ж при його приготуванні можна варіювати кількість цукру, і тим самим зберегти на зиму сік саме такого смаку, як хочеться.
Виноградний сік без стерилізації на зиму в домашніх умовах
Виноградний сік можна готувати з будь-яких сортів винограду, враховуючи солодкість самих ягід. Готується корисний і ароматний напій швидко, його не обов’язково стерилізувати, а зберігатися в прохолодному місці він може до року.
Інгредієнти на
10 л.
- Виноград 10 кг
- Вода 1 л
- Цукор-пісок 200 гр.
Процес приготування:
- Як заготовити виноградний сік на зиму в домашніх умовах? Виноград перебрати, щоб при приготуванні соку в нього не потрапили зіпсовані ягоди, інакше напій не буде зберігатися і придбає згодом неприємний смак і запах.
- Зняти виноград з гілочок і подрібнити будь-яким доступним способом: на м’ясорубці або через блендер.
- Масу процідити через друшляк, а макуха віджати через марлю. Мезгу (віджимання винограду) залити водою з розрахунку 1 л води на 10 кг кісточок, перемішати і ще раз віджати.
- Зібраний сік готувати на маленькому вогні 15 хвилин, не допускаючи кипіння, інакше корисні речовини можуть зруйнуватися.
- Залишити сік на 1 годину, щоб він відстоявся і придбав чистоту і прозорість, потім знову довести до кипіння і розлити по банках.
Виноградний сік через соковижималку на зиму
найпростіший рецепт заготівлі виноградного соку, для якого не потрібно особливих навичок в кулінарії. Важливо вибрати для консервації ароматний виноград не кислих сортів. При необхідності смак можна підправити, додавши більшу кількість цукру.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Виноград – 5 кг
- Цукор-пісок – 150-200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Виноград промити, злегка обсушити і зняти ягідки з гілок.
Крок 2. Пропустити відібрані ягоди через соковижималку.
Крок 3. Сік, що утворився необхідно процідити, використовуючи дрібне сито або складену в кілька шарів марлю.Всипати цукор і перемішати сік.
Крок 4. Напій розлити по банках або пляшках.
Крок 5. Поставити ємності з соком в широку каструлю і стерилізувати в киплячій воді на маленькому вогні близько 10 хвилин. Потім банки або пляшки щільно закупорити і зберігати в прохолоді.
Як заготовити виноградний сік в банках через соковарку?
Соковарка – зручний прилад для приготування соку. Все, що потрібно, — викласти необхідні інгредієнти в пристрій і через деякий час перелити отриманий напій в стерилізовані баночки для постійного зберігання.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Виноград – 10 кг
- Цукор-пісок – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вимитий виноград не можна відокремлювати від гілочок, а гронами викласти в приймач соковарки.
Крок 2. При бажанні додати до винограду деяка кількість цукру, виходячи з солодощі самих ягід.
Крок 3. В піддон приладу налити води і готувати близько години.
Крок 4. Одержаний сік перелити в підготовлені банки і відразу ж закупорити.
Крок 5. Подавати сік охолодженим, додавши кілька кубиків льоду і трохи свіжої м’яти, а також сік добре підходить для приготування коктейлів.
Простий і смачний рецепт соку з винограду Ізабелла на зиму
Виноград сорту Ізабелла володіє характерним ароматом і смаком, а колір соку стає рубіново-червоним, що дозволяє пригощатися їм не тільки в домашньому колі, але й подавати до святкового столу.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Виноград сорту Ізабелла – 7 кг
- Вода – 500 мл
- Цукор-пісок – 500 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Перебрати і промити виноград, зняти ягідки з гілочок.
Крок 2. Зібрати сік, використовуючи соковижималку. При її відсутності можна ягоди пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Дати масі постояти близько години, а потім процідити.
Крок 3. Макуха, що залишилася після ягід, залити водою, перемішати і довести до кипіння, а потім процідити. При процеживании краще використовувати рукавички, тому що натуральний виноградний сік може викликати роздратування через вміст великої кількості натуральної кислоти.
Крок 4. Одержаний сік прогріти до температури 85-90 градусів, але не допускати кипіння, щоб не зруйнувати високою температурою вітаміни.
Крок 5. Гарячий напій розподілити по підготовленим скляних баночках і щільно закрити. Зберігати в холоді. Максимальний термін зберігання – близько 1 року.
Смачний і корисний виноградний сік на зиму без цукру
Виноград, особливо созревавший на прямому сонці, містить багато натурального цукру – фруктоза, тому не обов’язково додавати в нього звичайний цукровий пісок, заготовляючи на зиму. При цьому всі корисні речовини зберігаються, і його можна вживати тим, хто намагається не надмірно пити калорійні напої.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
Виноград – 7 кг
Процес приготування:
Крок 1. Ягоди винограду відокремити від гілок і пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
Крок 2. Виноградну масу процідити через сито, утворився макуха віджати за допомогою марлі вручну.
Крок 3. Сік перелити в сотейник або емальовану каструльку і нагрівати на повільному вогні до 80-85 градусів, але не допускати кипіння рідини.
Крок 4. Банки простерилізувати, прокалив в духовці, потримавши на максимальній потужності в мікрохвильовці або на водяній бані.
Крок 5. Розлити напій по банкам і закупорити. Подавати охолодженим з кубиками льоду і скибочкою лимона.
Виноградно-яблучний сік у домашніх умовах на зиму
Популярне поєднання домашньої заготовки на зиму, яка володіє приємним смаком і безліччю корисних властивостей. Важливо підібрати сорти винограду і яблук для заготовки так, щоб вони доповнювали один одного: один з інгредієнтів краще взяти якнайсолодше, а інший – кисліші.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Виноград – 1 кг
- Яблуко – 1 кг
- Цукор-пісок – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Виноград перебрати і залишити на гілочках.
Крок 2. Яблука нарізати скибочками, можна зняти шкірку.
Крок 3. У нижню частину соковарки налити воду. У верхню частину, викласти виноград і шматочки яблука. Засипати поверх ягід і фруктів половину обсягу цукру.
Крок 4. Поставити соковарку на сильний вогонь і тримати, поки не виділиться весь сік в бічну ємність. Це займе приблизно 40 хвилин.
Крок 5. Каструлю з виноградно-яблучний сік нагріти, додати решту цукру і довести до кипіння. У гарячу стерилізовану банку для зберігання соку, залити отриманий напій і відразу закупорити. Залишити в теплому приміщенні на 8 годин, а потім зберігати в холоді.