Юшка по-фінськи з вершками — одне із самих ніжних і смачних перших страв. Його ключовий інгредієнт – м’ясо червоної риби різних сортів. Традиційно для приготування супу Lohikeitto використовується форель, лосось, сьомга або кета. А нежирні вершки, які додаються в суп, роблять його смак м’яким, а колір приємно світлим.
Класичний рецепт юшки по-фінськи з вершками з форелі
Скандинавська кухня славиться стравами з риб, які водяться в північних морях. Тому і не дивно, що одне з найвідоміших – це юшка з форелі. Такий вершковий суп можна готувати з будь-якої червоної риби. Цей рецепт вважають класикою. Спробувавши один раз, ви будете готувати його знову і знову.
Інгредієнти на
6 порц.
- Моркву 80 гр.
- Кріп 20 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Картопля 3 шт.
- Форель 1 кг
- Вершки 200 мл
- Вода 1.5 л
- Масло рослинне для смаження
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як зварити юшку по-фінськи з вершками за класичним рецептом? Підготуйте рибу для супу. Вона обов’язково повинна бути свіжою. Ретельно вимийте її і очистіть від луски. Розріжте, видаліть нутрощі і зябра. Обробіть. Для цього відріжте голову, виріжте філейну частину і відокремте хребет. Голову і хребет не викидайте, вони підуть в бульйон.
- Філейну частину відокремте очистіть від шкіри і від кісток. Наріжте на кубики середніх розмірів. Накрийте харчової плівкою і залиште на час.
- Налийте в каструлю воду і надішліть її на вогонь. Покладіть всередину голову, хвіст і кістки форелі без філе. Так бульйон вийде більш насиченим, яскравим рибним смаком. Варіть на повільному вогні 20 хвилин.
- В цей час підготуйте овочі для юшки по-фінськи. Очистіть від лушпиння і промийте цибулю. Дрібно покришіть його. Вимийте і очистіть моркву наріжте кубиками. Те ж саме повторіть з картоплею. Ці овочі краще не занадто крупно нарізати. Налийте в сковороду олію і злегка обсмажте цибулю і моркву до золотистого кольору.
- Виловите з води рибні частини: хребет, голову і хвіст. Процідіть бульйон, щоб очистити його від дрібних кісток і утвореної піни. Додайте в майбутню овочеву юшку пасеровку і лавровий лист.
- Після закипання бульйону перекладіть в каструлю підготовлений картопля. Варіть 15 хвилин до повної готовності картоплі. Якщо бажаєте отримати більш густу і кремову текстуру юшки з форелі, розімніть частина картоплі пюре.
- Додайте в каструлю шматочки рибного філе і готуйте не більше 3 хвилин. Врахуйте, що форель – риба ніжна, і, якщо дрібні шматочки, довго варити її не можна. Якщо суп здається вам занадто густим, додайте кип’яченої води. Вона повинна бути підготовлена заздалегідь.
- Через 3 хвилини після додавання риби влийте в каструлю вершки. Перед цим трохи струсніть їх у пачці або злегка збийте в чашці. Посоліть і поперчіть вершковий суп.
- Відразу ж посипте кропом і зніміть з вогню. Дайте супу настоятися під закритою кришкою близько 10 хвилин. Подавайте гарячим.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування юшки по-фінськи з горбуші
Вершкові супи з червоною рибою шалено популярні в Фінляндії. Юшка по-фінськи – король серед них. Він досить простий у приготуванні, поживний, але не дуже калорійний. А поєднання інгредієнтів в ньому надзвичайно гармонійне. Немає потреби додавати щось понад рецепта, все вже ідеально підібрано.
Час приготування – 35 хвилин
Час приготування: 1 годину 10 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Горбуша – 500-600 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 33% — 1 склянка
- Вода – 2 л
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Кріп для прикраси
Процес приготування:
1. Почніть підготовку з риби. Свіжу горбушу вимийте і очистіть від луски. Розріжте рибну тушку на 3-4 частини і покладіть в каструлю. Налийте в неї 2 літра окропу і поставте на плиту. Дочекайтеся кипіння і варіть на повільному вогні 15-20 хвилин. При появі на бульйоні піни знімайте її.
2. Поки вариться риба, займіться овочами. Картопля очистіть від шкірки і поріжте дрібними кубиками. Промийте нарізаний овоч холодною водою, щоб видалити зайвий крохмаль.
3. Почистіть і промийте цибулю, дрібно подрібніть його. Почистіть моркву і натріть овоч на крупній тертці.
4. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Викладіть в неї подрібнені цибулю і моркву. Обсмажте 2-3 хвилини, постійно помішуючи. Потім додайте трохи холодної кип’яченої води, накрийте кришкою і тушкуйте ще 5-7 хвилин.
5. Через 20 хвилин, коли горбуша зварилася, дістаньте її з каструлі і перекладіть на тарілку. Використовуйте ложку або шумівку.
6. Процідіть бульйон через дрібне сито в іншу каструлю, щоб прибрати дрібні кісточки або лусочки. Цей процес також зробить бульйон менш каламутним і більш красивим.
7. Поставте проціджений бульйон на плиту і додайте до нього картоплю і лавровий лист. Варіть 10 хвилин, майже до готовності картоплі.
8. Додайте до майбутньої вусі по-фінськи овочеву пасеровку. Шматочки риби подрібніть руками, вийміть усі кості. Відправте в суп за 3-4 хвилини до готовності.
9. Відразу ж після того, як додали рибу, влийте жирні вершки. Посоліть і поперчіть і добре перемішайте. Але не заважайте занадто інтенсивно, інакше риба розвалиться, і суп вийде не самим естетичним.
10. Через 3 хвилини юшка по-фінськи з горбушею готова. Дайте їй постояти під кришкою 5-7 хвилин, щоб розкрити весь свій смак. Прикрасьте дрібно нарубаним кропом. Подавайте гарячими з хлібними грінками або крекером.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачну юшка по-фінськи з вершками і сиром?
Фінську юшку можна вважати по-справжньому зимовим супом. Дуже приємно, прийшовши з довгою морозної прогулянки, поласувати теплим вершковим супом. Червона риба робить смак ніжним і делікатним, а плавлений сир – ще більш вершковим. Таке блюдо урізноманітнює ваші щоденні обіди і прикрасить святковий стіл.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування: 1 годину 10 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Лосось – 400 гр.
- Вода – 2 л
- Вершки 15% – 200 мл
- Сир плавлений – 100 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лавровий лист – 1-2 шт.
Процес приготування:
1. Хвостова частина лосося – найоптимальніший варіант для юшки. Вона коштує менше, ніж філе, а кістки підійдуть для бульйону. Зріжте м’ясо риби з кістки і відокремити від шкіри. Промийте філе під холодною водою. Наріжте рибу невеликими кубиками і відставте в бік.
2. Налийте в каструлю 1,5 літра води і покладіть риб’ячі кістки і шкіру. Доведіть до кипіння і зніміть піну шумівкою. Поки закипає бульйон, очистіть від лушпиння цибулину, промийте її і довільно порізати великими шматками. Як тільки рідина закипить, додайте в каструлю цибулю. Посоліть і варіть на повільному вогні близько 20 хвилин. Після цього процідіть бульйон, щоб прибрати з’явилася піну і маленькі кісточки. Цибулю і рибні продукти викиньте.
3. Почистіть і промийте моркву і картоплю. Наріжте овочі на дрібні шматочки. Нарізану картоплю можна замочити в холодній воді на пару хвилин, щоб прибрати зайвий крохмаль.
4. Надішліть овочі у проціджений бульйон, доведіть до кипіння і варіть 15 хвилин на повільному вогні.
5. Щоб отримати більш густу і кремову консистенцію фінської юшки, виловите з супу трохи картоплі, приблизно четверту частину, і розімніть її в пюре. Поверніть товчений овоч в бульйон.
6. Додайте в суп плавлений сир і вершки. Тут є важливий момент. Щоб бульйон вийшов однорідним, з насиченим смаком, сир повинен повністю розчинитися. Тому вибирайте більш м’які плавлені сирки. Якщо у вас сир брусочком, його потрібно дрібно нарізати, додати трохи раніше і ретельно перемішати суп до повного розчинення молочного продукту. Або ж розчинити сир заздалегідь в мисочці. Для цього наріжте його дрібними шматочками і залийте гарячою водою. Розмішуйте до однорідності. Таку сирну заправку додавайте разом з вершками.
7. Поперчіть і посоліть бульйон, доведіть до кипіння. Покладіть в каструлю рибу і лавровий лист, зменшіть вогонь до мінімального і варіть 3 хвилини до повної готовності. Подавайте гарячим, прикрасивши кропом або чебрецем.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачна фінська вуха з вершками в мультиварці
«Фінський» суп готується досить просто, а використання мультиварки робить процес ще простіше. Такий суп дуже корисний, адже риба містить ненасичені жирні кислоти, що живлять мозок і зміцнюють судини. До того ж юшка по-фінськи вважається низькокалорійним супом, містить 82 ккал на 100 гр.
Час приготування – 45 хвилин
Час готування – 1 годину
Порції – 8
Склад:
- Сьомга – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Томат – 1 шт.
- Вершки – 250 гр.
- Вода – 2 л
- Сіль – за смаком
- Петрушка для прикраси
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
1. Очистіть і промийте цибулю, наріжте на дрібні кубики. Морква вимийте і почистіть, натріть на крупній тертці. Засмажку на сковороді робити не потрібно, приготуйте її прямо в мультиварці. Змастіть дно чаші маслом і відправте туди підготовлені овочі. Готуйте їх в режимі «Випічка» 10 хвилин періодично помішуючи.
2. В цей час займіться томатом. Обдайте овоч окропом, зняти шкірку. Досить потримати його 5 хвилин у гарячій воді, після чого очистити легко і швидко. Оброблений помідор порізати на середні кубики.
3. Під проточною водою промийте рибу, обробіть її. Використовуйте для супу філе. Відокремте його від шкірки і видаліть кістки, навіть найдрібніші. Наріжте рибу на середні шматочки.
4. Почистіть і вимийте картоплю, подрібніть на брусочки середнього розміру.
5. Відкрийте мультиварку і відправте до цибулі і моркви томат, картопля. Виберіть режим «Випічка» і готуйте овочі ще 30 хвилин. Томат пустить сік, і заготівля буде гаситься, а не смажиться. Якщо рідини недостатньо, додайте трохи води.
6. Додайте в чашу мультиварки подрібнену рибу і влийте воду. Готуйте ще 3-4 хвилини. Не варіть рибу занадто довго, інакше вона втратить смак і корисні властивості.
7. У готовий суп, постійно помішуючи, акуратно влийте вершки. Щоб молочний продукт не згорнувся, використовуйте вершки кімнатної температури.
8. Вимийте петрушку і дрібно порубаєте її. Подавайте вуха по-фінськи гарячою, прикрасивши зеленню.
Приємного апетиту!
Як зварити юшку з форелі з вершками і помідорами?
Юшка по-фінськи з помідорами – одна з незвичайних, але від цього не менш смачних варіацій північного супу. Червона риба відмінно поєднується з овочами, тому ніжний смак класичної фінської юшки стає тільки краще від легкої кислинки томату. Такий суп можна включати в звичайний раціон, так і подавати гостям.
Час приготування – 25 хвилин
Час приготування – 45 хвилин
Порції – 4
Склад:
- Форель – 400 гр.
- Помідор – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Вершки – 200 мл
- Вода – 1 л
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
1. Для приготування супу використовуйте філе або хвостову частину риби. Обробіть форель, відокремте м’ясо від шкіри, видалити всі кістки. Розріжте рибу на невеликі шматочки.
2. Моркву і цибулю очистіть, вимийте і дрібно наріжте. Моркву можна натерти на крупній тертці. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте в ній овочі до золотистого кольору. Це займе 5-7 хвилин. Щоб скоротити час приготування до мінімального, таку засмажку можна підготувати заздалегідь у великій кількості і заморозити. Потім вам залишиться лише додати потрібну кількість овочів в суп.
3. Помідори очистіть від шкірки. Для цього наповніть мисочку окропом і покладіть в неї томати. Через 3 хвилини залийте їх холодною водою. Після цього шкірка сама буде легко відставати від м’якоті. Очищені помідори наріжте невеликими кубиками. Надішліть овочі в сковороду з цибулею і морквою. Додайте цукор, щоб нейтралізувати кислоту томату. Перемішайте і готуйте на середньому вогні 3-4 хвилини.
4. У каструлі закип’ятіть воду для супу. Додайте вміст сковороди і доведіть до кипіння. Покладіть в каструлю шматочки риби, посоліть і поперчіть.
5. Підготуйте картоплю для юшки. Очистіть його від шкірки, промийте під холодною проточною водою і наріжте дрібними кубиками.
6. Надішліть картоплю в каструлю до решти інгредієнтів. Доведіть до кипіння і варіть на помірному вогні 13-14 хвилин, до готовності картоплі.
7. За 2-3 хвилини до готовності влийте в суп нехолодні вершки. Жирність молочного продукту вибирайте на свій розсуд. Гарячий суп розлийте по тарілках і прикрасити зеленню або грінками.
Приємного апетиту!
Ароматна і навариста юшка по-фінськи з вершками з сьомги і креветок
Юшка по-фінськи – суп, який підходить до будь-якого приводу. Варіант цього вершкового супу з сьомги і креветок відмінно впишеться в святковий список страв. Можливо, він дорожчий, ніж класичний рецепт, але його варто спробувати хоч раз, щоб полюбити назавжди. Здивуйте своїх гостей незвичайним блюдом.
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування: 1 годину 10 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Лосось – 1 кг
- Голова лосося копчена – 1 шт.
- Креветки – 500 гр.
- Вершки – 500 мл
- Картопля – 4-5 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Масло – для смаження
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- лавровий Лист – 2-3 шт.
- Перець чорний горошок – за смаком
- Вода – 2 л
Процес приготування:
1. Обробити рибу. Попередньо вимийте її і очистіть від луски. Видаліть зябра і нутрощі. Відріжте голову і відокремте хребет від філе. Вони будуть основою бульйону. Філе зніміть із шкіри і видалити кістки. Розріжте філе на невеликі шматочки.
2. У каструлю налийте воду і опустіть голови свіжого і копченого лосося. Остання додасть бульйону легкий копчений запах і насичений рибний смак. Туди ж відправте рибний хребет. Варіть близько 30 хвилин на середньому вогні. Після закипання зніміть з бульйону піну і додайте лавровий лист, сіль і горошинки перцю.
3. Поки вариться бульйон, наріжте філе невеликими шматочками. При бажанні, можна замаринувати їх в розчині солі і цукру, щоб риба була більш соковита. Але це не обов’язково, риба у будь-якому випадку буде смачною.
4. Почистіть і промийте цибулю і моркву, подрібніть цибулю ножем, а моркву на тертці. На сковороді розтопіть і нагрійте вершкове масло, на ній же обсмажте овочі 5-7 хвилин до рум’яного кольору.
5. Очистіть картопля від шкірки. Наріжте кубиками, промийте їх під проточною водою або замочіть на кілька хвилин у холодній воді, щоб вивести зайвий крохмаль. Додайте картоплю і нарізати олії до пассировке і смажте ще 3-4 хвилини.
6. З рідини вийміть голови і хребет. Процідіть бульйон через сито, щоб видалити піну і кістки. У каструлю з процідженим бульйоном, додайте обсмажені овочі. Доведіть суп до кипіння і варіть до готовності картоплі. Влийте жирні вершки. Чим вище відсоток жирності, тим більш виразний вершковий смак юшки. Як тільки суп закипів, додайте рибні шматочки і очищені креветки. Варіть не більше 3-4 хвилин. Вони не повинні перетравиться, інакше креветки стануть жорсткими, а риба сухий. Дайте супу настоятися і подавайте до столу.
Приємного апетиту!