Заправка для борщу на зиму — це суміш інгредієнтів, яку можна приготувати заздалегідь і зберігати для використання в борщі протягом зимового сезону. Це зручний спосіб зберегти аромат і смак борщу протягом усього року. Якщо готувати борщ за всіма правилами, на це піде багато часу і сил. Є просте рішення цієї задачі: заготовити борщову заправку заздалегідь. Ви позбавите себе від необхідності постійно нарізати овочі, щоб зварити борщ, і значно знизити витрати на їх покупку в зимовий час.
Борщова заправка за зиму «Пальчики оближеш»
Даний рецепт заправки для борщу є одним із самих смачних і ароматних. Досить відварити м’ясо і картоплю на суп, а потім додати туди заготовку, щоб блюдо вийшло насиченим і наваристим.
Інгредієнти на
5 порц.
- Буряк 2.5 кг
- Помідори 800 гр.
- Перець болгарський 350 гр.
- Цибуля ріпчаста 300 гр.
- Часник 130 гр.
- Рафінована соняшникова олія 1.5 склянки
- Оцет 9% 60 мл
- Цукор-пісок 3.5 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Перець чилі ½ шт.
Процес приготування:
- Як приготувати борщову заправку за зиму «Пальчики оближеш»? Займемося очищенням лука, щоб потім нарізати його дрібними кубиками. Зрізаємо шкірку з буряка і теж натираємо її на крупній тертці.
- Солодкий болгарський перець промиваємо і позбавляє від плодоніжки, розрізаємо навпіл. Після видалення насіння нарізаємо перець соломкою.
- Вимиваємо свіжі томати. Щоб легко визволити їх від шкірки, необхідно спочатку зробити надріз на верхівці помідорів у вигляді хреста, а потім покласти їх в миску і залити окропом на пару хвилин. Томати без шкірки подрібнюємо за допомогою блендера.
- Гіркий перець споліскують водою і нарізаємо як можна дрібніше. Очищені зубки часнику також подрібнюємо ножем або за допомогою землянки
- Наливаємо в сковороду ½ склянки олії. Розігріваємо олію на плиті, а потім додаємо в нього лук. Обсмажуємо його до того моменту, поки овоч не стане м’яким.
- Слідом відправляємо пюре з томатів, буряк, гіркий перець, сіль і цукор. Виливаємо до інгредієнтів залишок масла і тушкуємо масу близько години. Через 60 хвилин додаємо в сковороду солодкий перець і часник. Продовжуємо тушкувати заправку 20 хвилин. За 2 хвилини до повної готовності вливаємо в сковороду оцет. Перемішуємо заправку для борщу.
- Банки і кришки для закаток слід заздалегідь підготувати: очистити, ретельно промити і провести термообробку. Викладаємо борщову заправку в банки і накриваємо кришками горлечка. Закатуємо і перевертаємо. Даємо охолонути під теплою ковдрою добу, а потім зберігаємо в при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Дуже смачна заправка для борщу на зиму з буряка
Рецепт борщу складений з достатньої великої кількості овочів. Він багатий вітамінами і дуже корисний. Крім того, в готовому вигляді борщ виходить дуже насиченим і смачним.
Час готування – 1ч. 50 хв.
Час приготування – 1 ч. 20 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг
- Перець болгарський солодкий – 0,5 кг
- Цибуля – 0,5 кг
- Морква – 0,5 кг
- Буряк – 0,5 кг
- Перець гострий – 1 шт.
- Масло олію – 200 мл
- Зелень – за смаком.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Нам знадобляться свіжі томати, які спочатку необхідно промити, а потім звільнити від шкірки. Для цього робимо надрізи на верхівках» помідорів і поміщаємо їх у глибоку миску. Потім заливаємо помідори окропом на пару хвилин. Тепер шкірка легко знімається. Нарізаємо помідори часточками, а потім подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Виливаємо томатне пюре в каструлю.
Крок 2. Очищений від лушпиння цибулю також пропускаємо через м’ясорубку і додаємо в каструлю з пюре з томатів.
Крок 3. Тепер черга гострого та солодкого перцю. Обидва виду необхідно спочатку промити і звільнити від насіння, нарізати шматочками і пропустити через м’ясорубку (спочатку гострий, а потім солодкий перець). Додаємо суміш у каструлю.
Крок 4. Позбавляємо моркву і буряк від верхнього шару. Промиваємо моркву і буряк натираємо обидва інгредієнта на крупній тертці. Викладаємо їх у каструлю і перемішуємо всі інгредієнти між собою.
Крок 5. Вливаємо до овочів масло і знову перемішуємо продукти. Ставимо каструлю на плиту і вмикаємо техніку. Коли заправка дійде до кипіння на сильному вогні, зменшуємо його і продовжуємо варити овочеву масу протягом години.
Крок 6. Вимиваємо зелень. Можна використовувати те, що вам до смаку, – кріп, петрушку, базилік, кінзу. Якщо ви не любите зелень, додавати її в заправку не варто. Дрібно нарізаємо інгредієнт.
Крок 7. Через півгодини варіння овочів після кипіння, додаємо зелень і перемішуємо масу. Готуємо банки і кришки для закачування. Очищаємо їх содою, ретельно вимиваємо і відправляємо на стерилізацію.
Крок 8. За 10 до повної готовності заправки додаємо в каструлю лимонну кислоту, сіль і цукор. Перемішуємо вміст ємності. Через 10 хвилин перекладаємо гарячу заправку в банки і закатуємо. Залишаємо їх у перевернутому вигляді і закутуємо ковдрою до моменту повного остигання. Потім переносимо на зберігання в сухе прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Борщова заправка з буряком, морквою і перцем в домашніх умовах
Досить простий рецепт заготовки для борщу. Заправку можна використовувати не тільки для приготування наваристого і насиченого першого страви, але і в якості салату.
Час готування – 1 ч. 35 хв.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Склад:
- Буряк – 3 кг
- Морква – 1 кг
- Оцет столовий 9% – 125 мл
- Помідори – 1 кг
- Масло пісне – 1 склянка
- Цибуля – 1 кг
- Сіль – 3 ст. л.
- Перець болгарський солодкий – 1 кг
- Цукор – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь підготуємо тару для закачування заправки. Уважно оглядаємо банки і кришки. Вони повинні бути цілими, без вм’ятин, відколів і тріщин. Очищаємо ємності і кришки содовим розчином, промиваємо і стерилізуємо. Після термообробки переносимо їх на робочу поверхню столу, застелену рушником.
Крок 2. Тепер приступимо до обробки овочів. Зрізаємо верхній шар буряків і моркви ножем. Промиваємо овочі водою, щоб змити залишилася бруд, і натираємо їх на крупній тертці.
Крок 3. Цибулю, очищений від лушпиння, дрібно нарізаємо. Видаляємо плодоніжки перців. Розрізаємо плід навпіл і вирізаємо насіння. Подрібнюємо овоч так, як ви звичайно це робите – соломкою або кубиками.
Крок 4. Помідори необхідно дрібно нарізати. Томатну шкірку можна залишити. Якщо у вас з’явиться бажання видалити шкірку, скористайтеся наступним алгоритмом: покладіть помідори в глибоку миску і залийте їх окропом (попередньо надріжте верхівки томатів ножем), через пару хвилин ви зможете легко зняти шкірку.
Крок 5. Викладаємо подрібнені овочі в каструлю. Лопаткою або ложкою робимо невелике поглиблення в центрі маси і вливаємо туди оцет. Додаємо масло, сіль і цукор. Ставимо ємність на плиту і тушкуємо овочі на невеликому вогні до того моменту, поки вони не пустять сік. Робимо вогонь більше і доводимо овочеву суміш до кипіння. Варимо 30 хвилин.
Крок 6. Закладаємо готові овочі в банки і закатуємо кришками. Перевертаємо їх дном вгору і залишаємо в такому положенні на добу. Закутуємо теплим пледом. Коли заправка охолоне, зберігаємо її при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Як заготовити заправку для борщу з томатною пастою на зиму?
Важливе правило приготування смачної заправки полягає в свіжості овочів. Ні в якому разі не використовуйте продукти з ушкодженнями, щоб не витратити даремно час і сили.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 1 ч. 35 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Буряк – 1 кг
- Моркву – 0,7 кг
- Перець болгарський солодкий – 0,6 кг
- Цибуля – 0,6 кг
- Паста томатна – 400 мл
- Масло рослинне – 250 мл
- Часник – 6 зуб.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Оцет 9% – 90 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку пропонуємо вам підготувати банки і кришки для заправки, щоб не робити цього в процесі приготування. Відповідні ємності очищаємо содою і гарненько промиваємо. Стерилізуємо будь-яким звичним для вас способом.
Крок 2. Моркву і буряк ретельно промиваємо, а потім позбавляємо від верхнього шару за допомогою ножа. Потім натираємо інгредієнти на крупній тертці.
Крок 3. Солодкий перець також слід промити до та після обробки (видалення плодоніжки і насіння). Нарізаємо його соломкою або невеликими кубиками.
Крок 4. Цибулю і часник перед нарізкою слід очистити від лушпиння. Подрібнюємо інгредієнти як можна більш дрібно.
Крок 5. Приступимо до процесу обсмажування овочів. Для цього наливаємо в сковороду масло і розігріваємо його на включеній плиті пару хвилин. Потім висипаємо в гаряче масло буряк. Обсмажуємо її, не перестаючи помішувати, 10 хвилин. Потім перекладаємо буряк в каструлю таким чином, щоб більша частина масла залишалася в сковороді.
Крок 6. При необхідності додаємо масло в сковороду і проробляємо цю процедуру з іншими овочами – цибулею, морквою і перцем. Інгредієнти повинні стати красивого золотого кольору.
Крок 7. Всі овочі після обжарювання перекладаємо з сковороди в каструлю. Потім додаємо до них томатну пасту, сіль, цукор і часник. Підливаємо залишилася порцію масла і перемішуємо.
Крок 8. Переносимо каструлю з овочами на плиту. Доводимо страву до кипіння й тушкуємо протягом 20 хвилин. Постійно перемішуємо овочі. Коли необхідний час пройде, вливаємо до овочів оцет. Коли маса закипить, вимикаємо плиту.
Крок 9. Викладаємо гарячу заправку в банки. Накриваємо горлечка ємностей кришками, закатуємо і перевертаємо банки кришками вниз. Ставимо їх на рівну поверхню, вкриваємо ковдрою і даємо охолонути добу. Потім прибираємо на зберігання в сухе прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування борщової заправки з капустою
В процесі приготування заправки приділіть особливу увагу нарізці овочів – від цього багато в чому залежить якість і смак вашої заготовки. Також не бійтеся додавати в блюдо зелень для більш повного аромату і насиченості.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Капуста – 3 кг
- Буряк – 4 кг
- Цибуля – 1,5 кг
- Морква – 1,5 кг
- Перець болгарський солодкий – 800 гр.
- Помідори – 2 кг
- Петрушка – 300 гр.
- лавровий Лист – 4 шт.
- Цукор – 80 гр.
- Оцет 9% – 150 мл
- Сіль – 100 гр.
- Масло соняшникове – 450 мл
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Займемося підготовкою для закачування банок овочів. Вибираємо цілі ємності і кришки, очищаємо їх содою і ретельно вимиваємо. Потім стерилізуємо тару тим способом, який для вас найбільш доступний і звичний.
Крок 2. Перед нарізкою радимо вам обшпарити помідори, щоб було простіше позбутися від шкірки (робимо хрестоподібні надрізи на верхівці томатів, а потім викладаємо їх в миску і заливаємо крутим окропом на пару хвилин). М’якоть помідорів нарізаємо.
Крок 3. Буряк промиваємо до і після того, як обріжемо верхній шар. Потім нарізаємо її соломкою або натираємо на терці. Аналогічно обробляємо моркву натираємо її на дрібній тертці.
Крок 4. Вимитий перець звільняємо від плодоніжок і насіння (розрізаємо навпіл кожен плід і вирізаємо серцевину). Нарізаємо його соломкою. Помідори нарізаємо кубиками. Цибулю, очищений від лушпиння, нарізаємо півкільцями.
Крок 5. Перед тим, як почати шаткувати капусту, знімаємо верхні листки і видаляємо качан. Подрібнені моркву, солодкий перець, помідори, цибулю і нашатковану капусту, з’єднуємо в одній великій ємності. Додаємо до них масло, сіль, цукор, лавровий лист і мелений перець.
Крок 6. Ставимо сковороду на плиту, вливаємо олію і розігріваємо його пару хвилин. Потім додаємо до нього буряк і обсмажуємо 10 хвилин. Накриваємо ємність кришкою і тушкуємо буряк близько 20 хвилин. З великої ємності перекладаємо до неї овочеве асорті, перемішуємо і тушкуємо близько години.
Крок 7. Вимиваємо пучок петрушки. Позбавляємося від зайвої вологи – струшуємо зелень або обтираем паперовим рушником. Нарізаємо петрушку як можна дрібніше. Додаємо її до овочів за півгодини до кінця гасіння. У процесі готування не забуваємо перемішувати інгредієнти.
Крок 8. За 5 хвилин до «фінішу» вливаємо оцет, перемішуємо масу. Готову заправку розподіляємо по банкам, які відразу ж накриваємо кришками і закатуємо. Даємо страві охолонути добу в перевернутому положенні під ковдрою. Потім ставимо банки в сухе прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Смачна заправка для борщу з буряками, помідорами і перцем
За цим рецептом ви досить швидко приготуєте заправку для борщу, так як овочі не потрібно обсмажувати – тільки зварити в свіжому вигляді. Не враховуючи часу, витраченого на обробку овочів, ви витратите менше години, щоб приготувати смачну заготовку.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Склад:
- Буряк – 2 кг
- Помідори – 1,5 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля – 800 гр.
- Перець болгарський солодкий – 0,5 кг
- Масло рослинне – 130 мл
- Часник – 100-150 гр.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Оцет 70% – 1 ч. л.
- Перець чорний горошком – 1 ч. л.
- Зелень – 1 пучок.
- Лист лавровий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо банки і кришки до процесу термообробки: перевіримо на наявність дефектів, очистимо і вимиємо. Стерилізуємо будь-яким доступним способом.
Крок 2. Спочатку займемося помідорами. Промиваємо їх і бланшируем, тобто робимо хрестоподібні надрізи на верхівках, викладаємо в глибоку миску і заливаємо окропом. Через пару хвилин легко знімаємо шкірку і нарізаємо помідори шматочками. Подрібнюємо томати з допомогою блендера. Якщо збільшити час переробки, ножі блендера подрібнять кісточки так, що ви не будете відчувати в готовому блюді.
Крок 3. Переливаємо пюре з томатів в каструлю, яку ставимо на плиту. Вимиваємо інші овочі – моркву, буряк і перець. Видаляємо ножем верхній шар моркви та буряків, знову промиваємо їх проточною водою і нарізаємо соломкою, або натираємо на крупній тертці.
Крок 4. Вирізаємо плодоніжки перців, а потім розрізаємо кожен плід навпіл і видалити насіння. Також нарізаємо його соломкою або кубиками – як подобається. Цибулю і часник спочатку позбавляє від лушпиння, а потім нарізаємо (цибулю –дрібними кубиками, а часник –пластинками).
Крок 5. Включаємо конфорку, на якій стоїть каструля з томатним пюре. Доводимо масу до кипіння і даємо їй побулькать пару хвилин, при цьому постійно знімаємо пінку. Потім засипаємо в пюре буряк і помішуємо. Коли суміш закипить, зменшуємо вогонь і тушкуємо буряк 30 хвилин. Через цей час вона повинна стати м’якше.
Крок 6. Додаємо в каструлю цибулю і моркву. Після того, як маса закипить, опускаємо в неї інші інгредієнти – сіль, цукор, олія, перець горошком, лавровий лист. Відміряємо потрібну кількість оцту і також додаємо до овочів.
Крок 7. Коли залишиться 5 хвилин до кінця варіння, необхідно додати часник, солодкий перець і зелень (заздалегідь порубаєте її). Перемішуємо інгредієнти.
Крок 8. Викладаємо заправку в банки, які потім зафарбовуємо і перевертаємо. Даємо їм охолонути добу під теплою ковдрою, а потім переносимо на нижню полицю холодильника.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт борщової заправки в автоклаві
Щоб борщова заправка вийшла ще більш насиченою і смачною, спробуйте приготувати її в автоклаві. Ви заощадите масу часу і будете на 100% впевнені, що ваші закачування збережуться.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Склад:
- Буряк – 1 кг
- Морква – 350 гр.
- Перець болгарський солодкий – 350 гр.
- Помідори – 350 гр.
- Цибуля – 350 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 70 гр.
- Масло рослинне – 80 мл
Процес приготування:
Крок 1. Коренеплоди – буряк і морква – спочатку ретельно промиваємо, а потім зрізаємо верхній шар овочів ножем. Для подрібнення інгредієнтів використовуємо крупну тертку.
Крок 2. Промиваємо помідори і солодкий перець проточною водою. Томати перед нарізкою краще бланшувати (зробити надрізи на верхівках плодів у вигляді хреста, викласти томати в миску і залити їх окропом). Дрібно нарізаємо помідори.
Крок 3. Вирізаємо плодоніжку з плодів перцю. Поділяємо перчины на дві половинки ножем і дістаємо насіння. Нарізаємо плоди невеликими кубиками.
Крок 4. Позбавляємо цибульні головки від шару лушпиння. Нарізаємо цибулю дрібними кубиками. Змішуємо інгредієнти у великій глибокій ємності. Додаємо сіль, цукор і рослинне масло.Все знову перемішуємо.Банки і кришки для закачування заправки досить очистити і гарненько промити. Укладаємо овочі в ємності і накриваємо горлечка банки кришками. Закочує їх.
Крок 5. Встановлюємо загортання в автоклав таким чином, щоб залишилося трохи вільного простору (9-10 сантиметрів). Накриваємо прилад кришкою і чекаємо, коли тиск збільшиться до 0,4 Мпа, а потім витримуємо належний час: для літрових банок – 1 годину, для банок меншого обсягу – 40 хвилин.
Крок 6. Вимикаємо прилад з мережі. При досягненні потрібного рівня тиску відкриваємо кришку і акуратно дістаємо банки. Після охолодження зберігаємо при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Як заготовити заправку для борщу з квасолею на зиму?
З квасолею заправка виходить ще більш ситної і не вимагає додаткових зусиль, наприклад, варіння м’яса. Готовий борщ наваристий, густий, володіє красивим насиченим кольором.
Час готування – 10 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Квасоля – 3 склянки
- Морква – 2 кг
- Буряк – 2 кг
- Помідори – 2 кг
- Цибуля – 2 кг
- Перець болгарський солодкий – 1 кг
- Вода – 500 мл
- Масло рослинне – 500 мл
- Цукор – 200 гр.
- Оцет 9% – 150 гр.
- Сіль – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Ввечері засинаємо 3 склянки квасолі в глибоку миску і заливаємо бобові водою. Залишаємо їх на ніч. За цей час квасоля насититься водою і збільшиться в розмірі. Вранці зливаємо воду, промиваємо квасолю в друшляку і викладаємо в каструлю. Заливаємо бобові свіжої, заздалегідь очищеної рідиною. Ставимо ємність з квасолею на плиту і варимо до моменту готовності (квасоля повинна стати м’якою, але не розваритися).
Крок 2. Очищаємо підходящі для закачування банки і кришки содовим порошком. Потім промиваємо їх і стерилізуємо тим способом, яким ви звикли це робити.
Крок 3. Добре вимиваємо буряк і моркву. Гострим ножем тонко зрізаємо верхній шар коренеплодів. Знову споліскують овочі натираємо на крупній тертці.
Крок 4. Вимиваємо томати і перець. Вирізаємо місця кріплення плодоніжок у помідорів і бланшируем томати (їх необхідно потримати в окропі пару хвилин, щоб шкірка легко знімалася; попередньо робимо на верхівках томатів надрізи у вигляді хреста). Пропускаємо томати через м’ясорубку.
Крок 5. Вирізаємо плодоніжки перців ножем. Потім слід розрізати кожен плід навпіл і видалити насіння. Після обробки перець знову бажано промити. Подрібнюємо овочі на дрібні кубики. Очищений від лушпиння цибулю нарізаємо півкільцями.
Крок 6. Приступаємо до процесу обсмажування овочів. Для цього кожен раз вливаємо олію на дно сковороди, чекаємо, поки вона нагріється, і викладаємо порції овочів. Не обсмажуйте їх один з одним, строго окремо. Піддаємо обжарке всі овочі, крім томатів, – їх ми будемо варити.
Крок 7. Вливаємо томатне пюре в каструлю. Ставимо посуд на плиту і варимо масу на невеликому вогні 15 хвилин. Додаємо моркву, перець і цибулю. Тушкуємо овочі 5 хвилин. Потім викладаємо в каструлю буряк, додаємо воду, масло, цукор і сіль. Тушкуємо 5 хвилин.
Крок 8. Відварену квасолю позбавляємо від води. Найзручніше це робити з допомогою друшляка. Викладаємо її в каструлю з овочами і вливаємо порцію оцту. Перемішуємо, чекаємо, поки заготівля закипить, а потім варимо 10 хвилин.
Крок 9. Заливаємо заправку в банки за допомогою черпака. Закатуємо ємності і перевертаємо денцем вгору. Закутуємо ковдрою і залишаємо на добу. Охолоджені заготовки зберігаємо при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Борщова заправка без оцту на зиму
Рецепт заготівлі не вимагає додавання ні лимонної кислоти, ні оцту. Всі овочі варяться в томатному пюре без попереднього обжарювання з додаванням цукру, щоб повністю розкрити смак овочів.
Час готування – 1 ч. 55 хв.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Помідори – 4 кг
- Буряк – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля – 1 кг
- Перець болгарський солодкий − 500 гр.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 75 гр.
- Масло рафінована – 300 мл
Процес приготування:
Крок 1. Перший етап в процесі приготування заправки ми присвятимо підготовці банок і кришок. Вибираємо відповідну тару, очищаємо її і вимиваємо під струменем води. Стерилізуємо в духовій шафі, мікрохвильовій печі, на пару – як буде зручно конкретно вам.
Крок 2. Наступний крок – обробка овочів. Почнемо ми цей етап з подрібнення томатів. Спочатку промиваємо їх і позбавляє від місць кріплення плодоніжок, а потім подрібнюємо за допомогою м’ясорубки разом з шкіркою.
Крок 3. Викладаємо масу у велику каструлю або будь-яку іншу ємність з товстими стінками і дном. Ставимо посуд на плиту і варимо пюре до моменту кипіння.
Крок 4. Промиваємо буряк і моркву перед тим, як зрізати верхній шар, і після цього етапу також. Натираємо обидва інгредієнта на крупній тертці. У кипляче томатне пюре додаємо сіль, цукор і масло. Перемішуємо і чекаємо повторного закипання. Коли це станеться, викладаємо в ємність моркву і буряк. Перемішуємо їх з томатною масою і варимо суміш 10 хвилин.
Крок 5. Промиваємо плоди солодкого перцю, вирізаємо плодоніжки. Розрізаємо перчины навпіл і позбавляє їх від серцевини. Також очищаємо цибулини від лушпиння. Нарізаємо перець і цибулю дрібними кубиками. Додаємо їх в каструлю з овочами. Перемішуємо і тушкуємо 30 хвилин.
Крок 6. Готово! Тепер перекладаємо гарячу суміш у банки і закатуємо. Перевертаємо ємності, перевіряючи їх на герметичність, і ставимо на рівну поверхню в такому положенні. Вкриваємо ковдрою і чекаємо охолодження заготовок добу. Потім відправляємо на зберігання в сухе прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Як заготовити заправку для борщу без капусти?
Традиційний рецепт приготування заправки досить простий, тому не займе багато часу. Головний секрет полягає в тому, що овочі обов’язково потрібно подрібнювати: вони додадуть страві більш насичений колір і смак.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 1-2.
Склад:
- Буряк – 300 гр.
- Цибуля – 300 гр.
- Перець болгарський солодкий – 300 гр.
- Помідори – 1,5 кг
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для закачування борщової заправки краще всього вибирати банки невеликого розміру без пошкоджень. Відповідні ємності разом з кришками очищаємо содою і ретельно промиваємо. Потім стерилізуємо і залишаємо до того моменту, коли вони нам знадобляться.
Крок 2. Промиваємо буряк проточною водою. Зрізаємо тонкий верхній шар ножем і знову споліскують коренеплід. Нарізаємо його невеликими шматочками. Подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.
Крок 3. Томати спочатку промиваємо, а потім бланшируем: робимо невеликі хрестоподібні надрізи на верхівках, викладаємо в глибоку ємність і заливаємо на пару хвилин окропом. Легко знімаємо шкірку і пропускаємо через м’ясорубку.
Крок 4. Споліскуємо перчины і вирізаємо плодоніжку у кожного плоду. Потім розрізаємо кожен з них на половинки і виймаємо серцевину. Нарізаємо перець півкільцями. Таким же чином нарізаємо очищений від лушпиння цибулі.
Крок 5. У сковороду вливаємо олію і підігріваємо його на плиті. Через пару хвилин додаємо в олія перець і цибулю. Обсмажуємо продукти 5 хвилин, постійно перемішуючи. Додаємо овочеве пюре з буряка і томатів. Солимо, посипаємо перцем, перемішуємо і пробуємо на смак, чи достатньо спецій. Тушкуємо заправку півгодини.
Крок 6. Заливаємо готову суміш у банки. Закатуємо і перевертаємо догори дном. Залишаємо в спокої до моменту охолодження. Через добу заготовки можна помістити на зберігання в сухе прохолодне місце.
Приємного апетиту!