Зефір з абрикосів в домашніх умовах
Абрикоси містять природний пектин, що дуже до речі при приготуванні домашнього зефіру. Містить у своєму складі абрикосове пюре, він відрізняється ніжним кремовим кольором і характерним плодовим ароматом. Повітряний, що тане в роті, абрикосовий зефір не поступається за смаком класичного яблучного або ягодному варіанту, і вже точно перевершує за якістю магазинні солодощі. Як загусник традиційно використовуємо агар-агар.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Абрикоси – 500 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Агар-агар – 7 гр.
- Цукор-пісок – 480 гр.
- цукрова Пудра – 50 гр.
- Вода – 120 мл
Процес приготування:
1. Абрикоси промиваємо, обсушуємо і розрізаємо кожен плід навпіл. Виймаємо кісточки і викладаємо половинки зрізом вгору на застелений фольгою деко. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо деко з плодами на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин до м’якості.
2. Запечені абрикоси дістаємо з духовки, перекладаємо в миску і з допомогою заглибного блендера перетворюємо їх в пюре. Приготоване пюре додатково протираємо через дрібне сито, щоб отримати абсолютну гомогенність і гладкість – це важливо для оптимальної текстури зефіру. Протерте пюре відміряємо – нам потрібно 200 гр.
3. У відміряну пюре додаємо 160 гр. цукрового піску, перемішуємо і ставимо на плиту. При постійному помішуванні нагріваємо суміш. До кипіння доводити не обов’язково – потрібно просто розчинити всі цукрові кристали. Потім переливаємо пюре в широкий посуд тонким шаром, щоб воно швидко охолола до кімнатної температури.
4. У невеликій мисці змішуємо агар-агар з 50 гр. цукрового піску, відставляємо в сторону. У сотейник висипаємо цукор, що залишився (270 гр.), вливаємо воду в зазначеній кількості і ставимо на плиту. Доводимо рідину до кипіння і додаємо тонкою цівкою суміш цукру і агар-агару, одночасно помішуючи. Після цього варимо сироп до температури 110 градусів.
5. Одночасно з варінням сиропу починаємо готувати плодово-білкову масу. Для цього в мисці для збивання змішуємо охолодженого до кімнатної температури абрикосове пюре і яєчний білок. Збиваємо все разом міксером, поки не вийде густа пухка маса. На процес збивання піде орієнтовно чотири-п’ять хвилин.
6. Сироп, доведений до 110 градусів, знімаємо з плити і вливаємо тонким струмком у білково-абрикосове масу, не припиняючи збивати. Після введення сиропу продовжуємо працювати міксером на високих оборотах протягом чотирьох-п’яти хвилин. Підсумкова маса повинна ще більше загуснути і стати пишніше.
7. Швидко перекладаємо масу в кондитерський мішок з зубчастою насадкою і відсаджуємо круглі зефірки на поверхню, застелену пергаментом або силіконовим килимком.
8. Отсаженному зефіру даємо підсохнути протягом як мінімум десяти годин. За цей час він стане більш щільним, поверхня буде стійкою до натискання пальцем. Підсохлі зефірки знімаємо з пергаменту і при бажанні склеюємо попарно. Обсипаємо солодощі просіяного цукровою пудрою і укладаємо на сервірувальне блюдо або в картонні коробки на зберігання.
Приємного апетиту!