10 рецептів з тіста філо в домашніх умовах з покроковими фото

Тісто філо — це тонкі шари тіста, приготовані з мінімальним додаванням жирів і рідини. З-за цієї особливості, філо має неймовірно ніжну і багатошарову структуру, яку варто зберігати виключно в замороженому вигляді, а при розтині упаковки, накривати листи вологим рушником. А готувати з такого тіста одне задоволення, адже воно прекрасно поєднується з різними начинками.

Пиріг з тіста філо з сиром і шпинатом

Пиріг – равлик з листкового тіста філо з соковитою та ароматною начинкою з шпинату і сиру, нікого не залишить байдужим, бо це блюдо закохує в себе з першого укусу. Процес приготування дуже простий, тому впорається абсолютно кожен, особливо, якщо слідувати докладного рецептом з фото.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Тісто філо 500 гр.
  • Шпинат 300 гр.
  • Сир 300 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Кунжут 30 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну випічку з тіста філо в домашніх умовах? Упаковку тесту виймаємо з морозилки і розморожуємо згідно інструкції.
  2. Шпинат розігріваємо в сковороді або сотейнику з додаванням масла і выпариваем надлишки вологи. Після, зелень охолодити і змішати з одним яйцем і подрібненим сиром. Кожен шар тіста промазуємо розтопленим вершковим маслом і викладаємо на край ароматну начинку.
  3. Пласти тіста звертаємо в щільний рулет, вологими пальцями «запечатуємо» краю і формуємо равлика, як на фото.
  4. Повторюємо маніпуляцію з другим листом філо і з’єднуємо дві «равлики» в пиріг. Верхівку промазуємо збитим яйцем і присипаємо кунжутом.
  5. Відправляємо блюдо в духовку приблизно на півгодини при 180 градусах. Приємного апетиту!

Штрудель з тіста філо з яблуками

Немає нічого простіше і смачніше, ніж домашній штрудель з соковитою начинкою з яблучних шматочків, приправлених такими ароматними спеціями, як кориця і мелений імбир. Таке ласощі скрасить будь чаювання і здивує гостей.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Тісто філо – 1 упаковка.
  • Яблука – 500 гр.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Кардамон – 1 ч. л.
  • Кориця мелена – на смак.
  • Ванілін – 1 дрібка.
  • Імбир мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заморожене тісто залишаємо при кімнатній температурі на 15 хвилин для його розм’якшення.

Крок 2. Яблука нарізаємо невеликими кубиками, не забуваючи видалити плодоніжку і насінну коробочку. Змішуємо з шматочками апельсина і посипаємо спеціями.

Крок 3. На пласти філо викладаємо начинку і звертаємо нещільний рулет.

Крок 4. Відправляємо деко з заготовками в духовку при 180 градусах і готуємо протягом 15 хвилин.

Крок 5. Штрудель з фруктовою начинкою злегка остуджуємо, розрізаємо на шматочки і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Пиріг з сиром з тіста філо

Готуємо неймовірно смачний і оригінальний пиріг з листкового тіста філо з сирною начинкою, яку доповнимо горішками, фруктами та сухофруктами. Завдяки ефектному зовнішньому вигляду десерту, його з легкістю можна подавати до святкового столу, будьте впевнені, що гості будуть просити поділитися рецептом!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Тісто філо – 1 упаковка.
  • Сир зернистий – 400 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Мигдаль – 100 гр.
  • Фісташки – 1 жменя.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Родзинки – 1 жменя.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Апельсин гарненько обполіскуємо під струменем води, насухо обтираем і за допомогою гострого ножа знімаємо цедру, з м’якоті вичавлюємо сік.

Крок 2. У глибоку ємність пересипаємо велику жменю родзинок, заливаємо його свіжовичавленим соком і кількома столовими ложками окропу, додаємо ½ частину цедри і перемішуємо.

Крок 3. Залишки цедри нарізаємо тонкою соломкою.

Крок 4. У сотейник перекладаємо цитрусову стружку, підсипаємо столову ложку цукру і пару ложок води, в якій замочені сухофрукти, при постійному помішуванні карамелізуємо.

Крок 5. 100 грам мигдалю пересипаємо в чашу блендера і подрібнюємо до стану великої крихти.

Крок 6. В жароміцної посуді розтоплюємо шматочок вершкового масла.

Крок 7. У великій тарілці змішуємо сир, з карамелізованою цедрою, злегка віджатою родзинками (без цедри), мигдальною стружкою і залишками цукрового піску.

Крок 8. У форму для випікання викладаємо 7 аркушів філо, промазуючи кожен шар розтопленим маслом. Робимо це таким чином, щоб краї звисали за межі форми (їх маслом ми не промазуємо).

Крок 9. Поверх тіста викладаємо сирну масу з добавками.

Крок 10. Закриваємо начинку звисаючими краями, обов’язково по черзі змащуючи шари.

Крок 11. Відправляємо пиріг в духовку на півгодини при температурі 170-180 градусів.

Крок 12. Гаряче страву посипаємо фісташками, дамо повністю охолонути у формі і тільки потім виймаємо. Розрізаємо пиріг з сирною начинкою на порційні шматочки і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Пахлава з тісто філо з волоськими горіхами

Всіма улюблену східну солодкість – пахлаву, можна не тільки привести з відпустки, але і приготувати на власній кухні і повірте, її смакові характеристики вас приємно здивують, адже всі технології збережені. А начинка з волоських горіхів додасть ласощів особливу хрусткость і аромат.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Тісто філо – 1 кг
  • Масло вершкове – 800 гр.
  • Горіхи волоські – 800 гр.
  • Вода мінеральна негазована – 8 ст.
  • Цукор-пісок – 2 кг
  • Лимони – ½ шт.

Процес приготування:

Крок 1. Ядра волоських горіхів злегка підсушує на гарячій сковороді.

Крок 2. Після, горіхи остуджуємо, перекладаємо в чашу блендера і перемелюємо.

Крок 3. У велику каструлю наливаємо 8 склянок води і додаємо цукровий пісок – варимо сироп близько 20 хвилин, а після додаємо половинку лимона і готуємо протягом ще декількох хвилин. Остуджуємо.

Крок 4. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі (до 40 градусів), тісто розморожуємо згідно інструкції на упаковці.

Крок 5. Викладаємо тісто на робочу поверхню і промазуємо перший шар маслом.

Крок 6. Присипаємо подрібненими горіхами і звертаємо в рулет (один шар).

Крок 7. Другий лист аналогічно промазуємо маслом і кладемо в основу вже згорнуту заготовку – згортаємо і отримуємо рулетик з двох пластів (один з маком і горіхами, інший тільки з маслом).

Крок 8. Маніпуляцію повторюємо з усією начинкою і тестом, заготівлі перекладаємо на деко і щедро змащуємо залишками розтопленого масла. Нарізаємо шматочками невеликого розміру і відправляємо в духовку на 35-45 хвилин при 180-200 градусах.

Крок 9. Після закінчення часу акуратно виймаємо ласощі з печі і відразу ж поливаємо остившім сиропом.

Крок 10. Залишаємо ласощі при кімнатній температурі на 5-8 годин для повного та рівномірного просочення. Приємного апетиту!

Пиріг з м’ясом з тіста філо в духовці

Для того, щоб здивувати близьких і порадувати їх смачним обідом, приготуємо соковитий пиріг з тонких аркушів тесту філо з оригінальною начинкою з припущенного шпинату, овочів, м’ясних кульок і натертого сиру. Страва виходить з хрусткою скоринкою зовні і ніжною, ніжною начинкою всередині.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Тісто філо – 200 гр.
  • Фарш свинина-яловичина – 500 гр.
  • Шпинат – 500 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сир «фета» – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Приправи – 10 гр.
  • Вершки 30% – 200 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло оливкова – 3 ст. л.
  • Сир – 200 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний – 1-2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Заморожений шпинат припускаємо в сковороді з вершковим маслом і приправляємо сіллю, перцем і дрібкою мускатного горіха. У глибокій ємності змішуємо фету з одним яйцем, чорним перцем і вершками – відправляємо до шпинату, гарненько перемішуємо і начинка для пирога готова.Крок 2. Морква, солодкий перець, цибулю і часник нарізаємо шматочками невеликого розміру і пасеруємо на оливковій олії.

Крок 3. Для приготування м’ясних кульок, у фарш додаємо яйце, улюблені приправи і сіль.

Крок 4. Обсмажені овочі об’єднуємо з м’ясним компонентом і ретельно перемішуємо.

Крок 5. Вологими руками формуємо кульки.

Крок 6. Тісто кімнатної температури нарізаємо смужками шириною близько 8 сантиметрів і після розрізаємо навпіл навскоси.

Крок 7. Форму для запікання з високими бортиками вистилаємо смужками філо (внахлест один на одного, гострим краєм вгору) і перекладаємо начинку з шпинату і сиру.

Крок 8. По колу розкладаємо заготовки з фаршу.

Крок 9. Присипаємо блюдо сиром, подрібненим за допомогою терки, і ставимо в духовку, попередньо розігріту до 170 градусів. Випікаємо протягом 35-40 хвилин до утворення апетитною скоринки.Крок 10. Гарячий пиріг виймаємо з форми і перекладаємо на плоске блюдо, подаємо до столу. Приємного апетиту!

Равлик з тіста філо зі шпинатом

Приготуємо соковитий і ароматний пиріг–равлика з тонких аркушів тесту філо на грецький манер з оригінальною начинкою зі шпинату, цибулі і розсільного сиру «фета». Таке блюдо залишається смачним і м’яким навіть після повного охолодження, тому до столу можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Тісто філо – 8 пластів.
  • Шпинат – 500 гр.
  • Сир «фета» – 200 гр.
  • Цибуля-шалот – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло оливкове – 6 ст. л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • яєчні Жовтки – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1.У сковорідці розігріваємо дві столові ложки оливкової олії і обсмажуємо до прозорості дрібно нарізану цибулю-шалот і часник. Після, пасеровані овочі викладаємо шпинат і тушкуємо ще пару хвилин – злегка остуджуємо, віджимаємо і ріжемо на більш дрібні сегменти.

Крок 2. У глибокій ємності розминаємо сир «фета» і змішуємо зі шпинатом, рубаним кропом, сіллю і чорним меленим перцем.

Крок 3. На робочу поверхню викладаємо два пласта тіста, складених один на один і промазуємо маслом, викладаємо ¼ частину начинки.

Крок 4. Звертаємо філо в рулет і формуємо равлика.

Крок 5. Перекладаємо заготовки на деко, попередньо застелений пергаментним папером, і змащуємо пиріжки жовтком. Випікаємо при 180 градусах протягом 30 хвилин.

Крок 6. Гарячі пироги злегка охолодити при кімнатній температурі.

Крок 7. І подаємо до столу. Приємного апетиту!

Грецький пиріг з тіста філо в домашніх умовах

Кухня сонячної Греції поєднує в собі неймовірно смачні і корисні продукти, включаючи розсільну фету і ароматний шпинат. А начинивши цими компонентами тонкі і ніжні листи тесту філо, ми отримаємо традиційний пиріг, який можна приготувати менш ніж за годину.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Тісто філо – 1 упаковка.
  • Шпинат – 500 гр.
  • Молоко – 2-3 ст. л.
  • Сир «фета» — 200 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожені листи тесту філо перекладаємо на робочу поверхню і за допомогою кулінарної пензлика змащуємо кожен пласт молоком.

Крок 2. Форму для запікання з високими бортиками застеляємо пергаментом і змащуємо розтопленим вершковим маслом, викладаємо тісто таким чином, щоб краї звисали з форми.

Крок 3. Шматочки замороженого шпинату відправляємо в мікрохвильову піч на кілька хвилин, після чого – віджимаємо. Змішати з одним яйцем, сіллю, сумішшю перців і часником, пропущеним через прес або дрібно порубаним.

Крок 4. Фету розламуємо на невеликі сегменти і відправляємо до зелені.

Крок 5. Перемішану начинку викладаємо на тісто.

Крок 6. Прикриваємо шпинат з сиром краями, що виходять з посуду.

Крок 7. Відправляємо традиційний грецький пиріг в духовку при 200 градусах на 20-30 хвилин, до утворення апетитною скоринки. Приємного апетиту!

Баніца з тіста філо з бринзою

Готуємо неймовірно смачний пиріг, рецепт якого дійшов до нас з просторів Болгарії і дуже швидко набрав свою популярність, що зовсім не дивно. Тонкі листи тесту філо, промазані вершковим маслом з начинкою з бринзи – це просто, швидко і дуже ароматно!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Тісто філо – 500 гр.
  • Бринза – 450 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Молоко – 350 мл

Процес приготування:

Крок 1. 450 грам бринзи викладаємо в глибоку тарілку і добре розминаємо виделкою.Крок 2. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Крок 3. Деко промазуємо тонким шаром олії і викладаємо два пласта тіста, хаотично присипаємо жменею бринзи.

Крок 4. Поверх сиру кладемо ще два шматки тіста і знову присипаємо начинкою. Повторюємо цю процедуру, поки не закінчаться компоненти.

Крок 5. Зібрану баницю нарізаємо порційними шматочками.

Крок 6. Змащуємо квадрати розтопленим маслом.

Крок 7. В окремому посуді збиваємо яйця і молоко за допомогою віночка.

Крок 8. Отриманою сумішшю заливаємо вміст дека і трохи трясемо, щоб молочна заливка рівномірно розподілилася.

Крок 9. Відправляємо баницю в духовку на 35-40 хвилин при 180 градусах.Крок 10. Рум’яні квадратики злегка остуджуємо і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Ачма з сиром з тіста філо

Тісто філо – настільки універсальний і простий у використанні продукт, що його можна зустріти в багатьох традиційних страв міжнародної кухні і, звичайно ж, Грузія не залишилася осторонь. Ачма, приготовлена з тонких листів філо з сиром припаде до смаку всім, хто спробує хоча б шматочок!

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Тісто філо – 300 гр.
  • Сир «сулугуні» – 350 гр.
  • Молоко – 250 мл
  • Яйце – 1шт.
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій і власного зручності, готуємо продукти за списком: тісто розморожуємо згідно інструкції на упаковці, сир натираємо на крупній тертці.

Крок 2. У великій тарілці з’єднуємо сулугуні з молоком і яйцем – перемішуємо і після додаємо листи філо, хаотично порвані руками на невеликі сегменти.

Крок 3. Форму для запікання змащуємо маслом і злегка припорашиваем борошном – викладаємо сирну масу.

Крок 4. Запікаємо ачму при 180 градусах протягом 30-35 хвилин до утворення хрусткої скоринки.

Крок 5. Готову страву злегка остуджуємо, нарізаємо порційними шматочками і пригощаємо гостей. Приємного апетиту!

Лазанья з тісто філо з фаршем

Смачний і швидкий у приготуванні вечеря – це необов’язково напівфабрикати, сьогодні вашій увазі пропонується рецепт ледачою лазаньї з готових листів тіста філо з начинкою з м’ясного фаршу. Таке блюдо ідеально підійде для ситного обіду або вечері, яким з легкістю можна нагодувати всю сім’ю.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Тісто філо – 250 гр.
  • Фарш – 600 гр.
  • Помідори – 1-2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • М’якуш білого хліба – 50 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Масло рослинне – 2,5 ст. ложки
  • Сир – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. М’якуш білого хліба розмочуємо в молоці.

Крок 2. У глибоку тарілку викладаємо 600 грам м’ясного фаршу.Крок 3. До м’ясної складової додаємо яйце, злегка віджатий хліб і приправляємо сіллю – перемішуємо.

Крок 4. У сковороді розігріваємо масло і приступаємо до обсмажуванню фаршу.

Крок 5. Смажимо подрібнене м’ясо до повної готовності.

Крок 6. Тісто розділяємо на три частини і кожну расслаиваем. Першу частину викладаємо у форму для запікання, закриваючи повністю дно і стінки, промазуємо маслом і те ж саме повторюємо з іншими шарами. Зверху розподіляємо 1/3 частину начинки.Крок 7. Другу частину філо укладаємо в форму аналогічним способом і промазуємо маслом.

Крок 8. До моменту, коли лазанья буде зібрана, останній шар робимо з тіста з маслом і підвертаючих краї всередину.

Крок 9. Верхівку хаотично присипаємо залишками фаршу.

Крок 10. На помідорі робимо хрестоподібний надріз і занурюємо його в окріп на три хвилини, а потім – у холодну воду. Таки чином, ми легко позбавимося від шкірки.Крок 11. М’якоть нарізаємо дрібними кубиками.

Крок 12. Подрібнений томат розсипаємо на фарш.

Крок 13. Відправляємо лазанью в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.

Крок 14. Гарячу форму після закінчення часу ставимо на маленький вогонь (3-5 хвилин) для того, щоб підрум’янити низ страви. Після, акуратно перевертаємо на плоску тарілку.Крок 15. До столу подаємо в гарячому вигляді, нарізавши порційними шматочками. Приємного апетиту!