Повітряний бісквіт на окропі в домашніх умовах
Бісквіт, приготований на окропі, виходить повітряним і трохи вологим. Він смачний сам по собі, а також ідеально підходить для тортів: пористе тісто відмінно вбирає просочення і креми і стає дуже ніжним. Найважливіший етап у процесі приготування тіста – збивання. Це насичення бісквітної маси бульбашками повітря, без якого навіть розпушувач не дасть потрібної текстури. Збивати вручну – дуже трудомістко, тому важливо мати потужний міксер: у питанні приготування бісквітного тіста – це вже половина успіху.
Час готування: 60 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Яйця – 4 шт.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Борошно – 1 склянка
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Окріп – 3 ст. л.
- Ванілін – щіпка.
- Масло рослинне для тіста – 3 ст. л.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Яйця розбиваємо і відокремлюємо жовтки від білків. Останні поміщаємо в об’ємну миску додаємо цукровий пісок і ванілін. Починаємо збивати міксером на середній швидкості, поступово нарощуючи обороти. Домагаємося отримання пишної густої і злегка глянсовою піни. Цукрові кристали повинні повністю розчинитися.
2. Далі додаємо жовтки і продовжуємо працювати міксером. Після того, як всі жовтки змішаються з білковою піною, маса повинна все одно залишатися пишною, з бежево-жовтим відтінком.
3. Борошно просіваємо через дрібне сито разом з розпушувачем і додаємо в збиту яєчну масу. Повільними круговими рухами замішуємо лопаткою або ложкою тісто, піднімаючи його нижній шар наверх. Важливо зберегти в тесті бульбашки повітря, що утворилися при збиванні, але в той же час і розбити всі борошняні грудочки.
4. Коли маса стане однорідною, вливаємо в неї окріп і перемішуємо такими ж круговими рухами. Слідом вливаємо рослинне рафіноване масло, перемішуємо.
5. Внутрішні стінки чаші мультиварки змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика. Виливаємо в неї приготоване тісто. Чашу встановлюємо в мультиварку і вибираємо режим «Випічка» на 60 хв. Коли мине п’ятдесят хвилин від початку роботи програми, відкриваємо прилад і легко натискуючи пальцем на поверхню бісквіта. Якщо вона сира і волога, продовжуємо випікання далі і повторюємо тест на готовність трохи пізніше. Якщо тісто сухе і запечене – бісквіт готовий.
6. Готовий бісквіт залишаємо в чаші при відкритій кришці мультиварки на п’ять хвилин, щоб виріб трохи охололо. Потім проводимо між стінками форми і бісквітом тонкої лопаткою. Перевертаємо виріб з чаші на решітку догори дном і даємо йому повністю охолонути. Остиглий бісквіт можна використовувати як для приготування торта, так і в якості самостійного десерту, розрізавши його на порції і посипавши цукровою пудрою.
Приємного апетиту!