Борщ з куркою — смачний і дієтичний варіант приготування знаменитого супу. Борщ ще з давніх часів є одним з найулюбленіших перших страв серед слов’янських народів. Колись борщем називали звичайну юшку з борщівника. А пізніше готували на буряковому квасі.
Класичний рецепт борщу з буряками, капустою і куркою
Щоб борщ був насиченого бордового кольору, потрібно вибирати буряк середньої величини – сорти для салату – і додавати піджарку за 10 хвилин до повної готовності.
Інгредієнти на
8 порц.
- Курка 1 шт.
- Капуста білоголова 300 гр.
- Картопля 3 шт.
- Морква 1 шт.
- Буряк 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Масло рослинне 4 ст. л.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Зелень за смаком
- Часник за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сметана 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як зварити смачний борщ з куркою? Готуємо робочу поверхню. Викладаємо на стіл всі інгредієнти для приготування борщу.
- Далі беремо м’ясо курки, промиваємо його і замочуємо в окремій ємності з холодною водою.
- Чистимо овочі. Виливаємо воду і дістаємо м’ясо, кладемо його в каструлю з двома літрами холодної води. Включаємо плиту, ставимо каструлю на конфорку. Коли вода почне кипіти, знімаємо пінку. Трохи знижуємо температуру і варимо курку 30-40 хвилин до повної готовності.
- Поки курка стоїть на плиті, у нас є час для нарізки овочів. Капусту не дуже крупно шаткуємо гострим ножем.
- Картоплю нарізаємо соломкою або довільно, як подобається.
- Як тільки курка розвариться і буде повністю готова, дістаємо її з каструлі. Висипаємо в бульйон картоплю і капусту. Залишаємо на 15-20 хвилин.
- За цей час ми встигнемо підготувати буряк. Крупно подрібнюємо її на тертці. Ставимо сковороду на плиту, заливаємо в неї рослинне масло і розігріваємо. Викладаємо буряк і злегка обсмажуємо. Потім викладаємо в каструлю з овочами.
- Дрібно ріжемо цибулю і висипаємо його на розігріту сковороду з рослинним маслом. Постійно перемішуємо. Обсмажуємо до золотистого кольору. У процесі обжарювання подрібнюємо морква (крупно). Додаємо моркву до цибулі і обсмажуємо близько п’яти хвилин.
- Тепер додаємо в зажарку 2 ложки томатної пасти і перемішуємо. Обсмажуємо ще пару хвилин.
- Викладаємо вміст сковороди в каструлю. Додаємо спеції, лавровий лист і трохи часнику. Варимо борщ ще 7 хвилин на сильному вогні. Вимикаємо плиту і даємо страві настоятися.
- Наливаємо борщ по тарілках, додаємо пару ложок сметани і зелень.
Приємного апетиту!
Як зварити смачний борщ з куркою і квашеною капустою?
Любителям дієтичної їжі рекомендуємо спробувати рецепт борщу з куркою і квашеною капустою. Він виходить більш легким, але не менш смачним.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 8.
Склад:
- Курка – 650-700 гр.
- Вода – 2 л
- Картопля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- Петрушка – 0,5 пучка.
- Кріп – 0,5 пучка.
- Капуста білокачанна квашена – 250 гр.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Почнемо приготування борщу з курки. Промиваємо м’ясо і просушуємо паперовими рушниками. Ріжемо його на шматки середнього розміру. Викладаємо в каструлю. Наливаємо пару літрів холодної води і ставимо на плиту. Варимо 20-30 хвилин.
2. Поки м’ясо вариться, займемося овочами. Нарізаємо цибулю дрібними кубиками, на тертку крупно подрібнюємо буряк і моркву. У розігріту сковороду з олією спочатку додаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору, потім моркву і буряк. Не забуваємо постійно перемішувати. Вливаємо оцет за рецептом.
3. Очищаємо картоплю й нарізаємо його соломкою або кубиками середнього розміру. Засипаємо в каструлю з бульйоном.
4. У суміш овочів на сковороді, додаємо трохи води і томатної пасти. Перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.
5. Висипаємо в миску квашену капусту. Дрібно нарізаємо зелень і додаємо до капусти.
6. Через 5 хвилин після додавання картоплі висипаємо в каструлю засмажку. Коли картопля буде готовий, додаємо в борщ зелень і капусту. Солимо борщ, доводимо до кипіння. Через хвилину вимикаємо.
7. Коли борщ настоїться і трохи охолоне, подаємо до столу з парою ложок сметани.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування борщу з куркою без капусти
Рецепт борщу без капусти є традиційним для білоруської кухні. Однак це не робить його менш смачним і привабливим.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій: 12.
Склад:
- Курка – 500 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Буряк велика – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Аджика – 3 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Оцет – 1 ст. л.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Петрушка – 2 гілки.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо промиваємо й обсушуємо паперовим рушником. Кладемо в каструлю з водою. Ставимо на конфорку і включаємо плиту. Бульйон доводимо до кипіння, постійно знімаємо піну. Курка повинна розваритися і відстати від кістки. Курку виймаємо з каструлі. Бульйон залишаємо і продовжуємо варити з картоплею, який підготуємо заздалегідь.
2. Поки курка стоїть на плиті, готуємо картоплю. Очищаємо, промиваємо та нарізаємо соломкою. Висипаємо в бульйон.
3. Очищаємо цибулю та моркву, трохи промиваємо. Цибулину намагаємося нарізати якомога дрібніше, моркву натираємо на тертку. На конфорку ставимо сковороду наливаємо масло. Включаємо плиту і розігріваємо. Додаємо цибулю і помішуємо пару хвилин до розм’якшення. Слідом засипаємо моркву. Продовжуємо помішувати.
4. У процесі смаження займемося буряком. Очищаємо її і натираємо на крупній тертці.
5. Викладаємо натерту буряк в сковороду. Накриваємо кришкою і чекаємо, поки буряк розм’якшиться. Потім додаємо аджику і оцет. Перемішуємо до однорідності і знімаємо з плити.
6. Відокремлюємо м’ясо від кісток, нарізаємо його на шматки середнього розміру.
7. Переконуємося, що картопля повністю зварився, і додаємо в бульйон зажарку і курку. Даємо борщу поваритися ще 10-15 хвилин, потім вимикаємо. За 2 хвилини до зняття з плити солимо і перчимо страву, висипаємо нарізану зелень. Подаємо борщ зі сметаною на стіл.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт борщу з куркою і засмажкою
Це особлива страва прикрасить навіть святковий стіл. Та й борщ готується з курки набагато швидше, ніж з іншого м’яса.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 6-8.
Склад:
- Курка – 300-400 гр.
- Буряк – 1 шт.
- Моркву – ½ шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка.
- Капуста білокачанна – 100-150 гр.
- Часник – 2-3 зуб.
- Картопля – 1-2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 1-2 ч. л.
- Кріп – 4-5 гілок.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Вода – 2-2,5 л
Процес приготування:
1. Для приготування борщу можна використовувати будь-які частини курки (філе, стегенця, крила). Беремо каструлю і заливаємо воду. Слідом відправляємо курку (попередньо промиваємо її і розрізаємо на шматки). Після того, як бульйон закипить, залишаємо його і курку на варіння ще на 30 хвилин. За цей час ми встигнемо підготувати овочі. Моркву очищаємо, промиваємо і подрібнюємо за допомогою терки. Шаткуємо капусту.
2. Ножем видаляємо шкірку з картоплі, промиваємо теплою водою і ріжемо на кубики. Видаляємо цибулинних лушпиння і дрібно нарізаємо цибулю. Сирий буряк позбавляємо від шкірки і подрібнюємо на крупній тертці.
3. Коли бульйон закипить, висипаємо кубики картоплі в каструлю.
4. Слідом відправляємо капусту. Чекаємо, коли бульйон знову закипить, а овочі розм’якшаться. Це займе 15-20 хвилин.
5. Ми тим часом займемося засмажкою для борщу. Ставимо сковороду з маслом на конфорку і включаємо плиту. Після того, як вона розігріється, викладаємо цибулю і починаємо пасерувати. Слідом висипаємо моркву і також пасеруємо ще пару хвилин.
6. Додаємо буряк і томатну пасту. Для більш насиченого смаку вливаємо трохи оцту, посипаємо щіпкою цукру. Злегка перемішуємо. Наливаємо в ополоник курячий бульйон і додаємо його в зажарку. Накриваємо кришкою сковороду і тушкуємо ще хвилин 15-20, щоб довести буряк до готовності.
7. Через покладений час відправляємо овочевий мікс в каструлю з бульйоном. Довариваем борщ на малому вогні 10 хвилин. За пару хвилин до закінчення приготування солимо і перчимо борщ, засипаємо нарізані часник і зелень.
8. Борщ майже готовий. Через 10-15 хвилин він охолоне й стане насиченим. Подаємо до столу. Порції заправляємо парою ложок сметани.
Приємного апетиту!
Наваристий і дуже смачний борщ з куркою в мультиварці
В мультиварці борщ виходить не менш наваристим і смачним. Ви тільки перемикаєте режими, а техніка все робить сама.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 30-40 хв.
Кількість порцій: 6-8.
Склад:
- Гомілки курячі – 2-3 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Капуста – 100-150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Оцет – 2 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Перець горошком – 5 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Курячі частини промиваємо в теплій воді й обсушуємо. Потім кладемо в чашу мультиварки. Слідом додаємо перець і сіль. Нам необхідний режим «Суп», час – 1 година. Засікаємо 50 хвилин. Через це час додаємо лавровий лист в бульйон.
2. Через годину дістаємо курку з чаші, а бульйон пропускаємо через сито в ємність.
3. Займемося нарізкою овочів. Почнемо з лука. Очищаємо його і нарізаємо дрібними кубиками.
4. У чашу мультиварки наливаємо масло, висипаємо цибулю і обсмажуємо (в режимі «Смаження», час – 5-7 хвилин).
5. Очищаємо моркву і буряк від шкірки і промиваємо. Подрібнюємо на крупній тертці в окрему ємність.
6. Цибуля став прозорим, тому додаємо до нього терті моркву і буряк, томатну пасту, оцет і ополоник готового бульйону. Ставимо режим «Смаження» і пасеруємо вміст 10 хвилин.
7. Очищаємо картоплю, промиваємо його і нарізаємо кубиками.
8. Знімаємо куряче м’ясо з кістки.
9. На обробній дошці дрібно шаткуємо капусту.
10. Овочі готові. Відкриваємо каструлю, додаємо в чашу картоплю. Слідом виливаємо бульйон. Виставляємо режим «Суп» на 1 годину.
11. Через 40 хвилин додаємо в борщ капусту і куряче м’ясо. Слідом додаємо видавлений часник і зелень (порізати заздалегідь). Після години виставляємо режим «Підігрів» і тушкуємо суп ще 30 хвилин. Блюдо готове.
Приємного апетиту!
Як приготувати ситний та ароматний борщ з куркою і квасолею?
Квасоля додає борщу незвичайну горіхову нотку. Навіть без м’яса він виходить дуже ситним та смачним.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 6.
Склад:
- Курка – 500 гр.
- Буряк – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Капуста – 300 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Квасоля червона – 1 склянка
- Сік лимонний – 20 мл
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець горошком – 5 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Курку ретельно промиваємо в теплій воді, звільняємо від плівок, шкурок і жилок, розрізаємо не шматки середнього розміру. Поки бульйон доходить до кипіння, постійно знімаємо піну. Зменшуємо вогонь. Солимо і перчимо вміст каструлі, додаємо лавровий лист.
2. Обрізаємо картопляну шкірку і промиваємо картоплини водою. Нарізаємо в довільній формі.
3. Моркву і буряк очищаємо. Промиваємо та нарізаємо соломкою.
4. Видаляємо лушпиння у цибулі. Спочатку нарізаємо цибулину кільцями, а потім ділимо кожне кільце на чотири частини.
5. На розігріту плиту ставимо сковороду з маслом для смаження. Висипаємо цибулю і постійно помішуємо, поки він не розм’якшиться.
6. Тепер черга моркви. Її також помішуємо разом з цибулею протягом трьох хвилин.
7. Буряк обсмажуємо 5 хвилин. Не забуваємо постійно помішувати. Потім поливаємо овочі лимонним соком і посипаємо цукром. Обсмажуємо, постійно помішуючи, ще 5 хвилин.
8. Через 15 хвилин після того, як бульйон закипить, додаємо в нього квасоля (готову або замочену на ніч заздалегідь). Варимо 15 хвилин.
9. Засипаємо картоплю. Коли бульйон закипить, знімаємо піну, яка утворилася і додаємо капусту. Залишаємо на 10 хвилин.
10. І, нарешті, відправляємо в каструлю овочеву масу. Перемішуємо. Пробуємо, вистачає цукру і солі. Варимо ще 20 хвилин на середньому вогні.
11. Дуже дрібно нарізаємо часник і за 5 хвилин до повної готовності борщу засипаємо його вміст каструлі. Витягаємо лавровий лист. Вимикаємо борщ і даємо настоятися 10 хвилин.
Приємного апетиту!